Майчинството счетоводно - 36

• 32 225
  • 603
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, честита нова година на всички!

Моят казус изглежда сравнително прост, но не можах никъде да открия инфо по въпроса, затова моля за консултация:

Бременна съм в 6ти месец и към датата на термина ще имам 11 месеца осигуряване по трудов договор. Преди това бях по майчинство с предишното ми дете (за база на което обезщетение се взимаха 12те месеца трудова заетост, предхождащи първото ми раждане).

Въпросът ми е - на каква база ще се изчисли новото ми обезщетение, базирано на 18 месеца назад? т.е. към тези 11 месеца трудов стаж ще се добавят и съответния брой месеци от предишното ми майчинство, или ще се вземат предвид месеците трудова заетост, предхождащи предишното ми майчинство?

Много благодаря предварително.

# 496
  • Пловдив
Elfita, че съм ги загубила.

прочети главата за отпуските в КТ
промените се приеха през 2010 г и важат само за отпуска от 2010 и нататък
за старите години си е старата схема

обаче как да ги обориш-колегите ще помагат

И аз съм в същото положение. Предполагам, че болничните ще ми намалят майчинството. Така ли е?

ако 6 м преди болничния си била осигурена на едно също,болничния не намаля обезщетението

За Много Години!!!
Няколко пъти съм писала тук и винаги съм намирала отговор на въпросите си ,за което ви благодаря. Hug
Осигурявах се фиктивно,за да получавам майчинство.От 2 месеца съм натрупала необходимия  осигурителен стаж,но все още,нямам преведени пари.
Според моята счетоводителка,цялата необходима документация е наред и е изпратена до НОИ навреме.Тогава ,според вас,каква може да е причината,за да се забавят толкова време парите ми.??? newsm78
И къде в НОИ мога да  попитам какъв е проблемът??
Благодаря ви предватилено  bouquet

пиши мейл на НОИ-в страницата ги има по градове
ще ти отговарят каква е причината

# 497
ЧНГ и от мен! Здрава и спорна да е!
Имам два въпроса:
1. След като изтече втората ми година майчинство, в която ще си ползвам отпуска, искам да прекратим трудовото правоотношение (защото е фиктивно и нямам сметка да продължа сама да се осигурявам). Но кога може да стане това - с 1 мес. предизвестие докато съм в отпуск може ли или трябва да изтече отпускът и тогава месец предизвестие, т.е. ще прекратим трудовото правоотношение месец след изтичане на втората година отпуск по майчинство?
2. Ако работодателят ми прекрати трудовяото правоотношение с едномесечно предизвестие, ще имам ли право да се запиша на трудовата борса като безработна или трябва да съм работила 9 месеца преди това, за да имам това право? Изобщо какда процедираме в моя случай с прекратяването?
 Hug

# 498
Чета, чета и все недоразбрала... От както разбрах за бременността си съм болничен, месеците до края влизат ли в сметките за обезщетенията за майчинство?-да,месеците в боничен влизат-базата ти е твърдо 18 м назад от 45 дневния Работата ми беше нова, имам един месец вкъщи (предполагам, че и той влиза, но е 0лв)-месеците без работа в базата са ти на 240 лв , а преди това бях на 4 часа. Всичко ми е пълна каша newsm78 Ако не мога да получа обезщетение заради тази каша имам ли право на някакво социално?-ще получаваш две години майчинство ако имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния рабтиш-тези две условия изпълнени ли са ? Предварително благодаря и се извинявам за объркания пост  bouquet
Благодаря ти за разяснението и отделеното време Hug Hug Hug

# 499
  • в града на вечния купон
Здравейте момичета,

моля някоя от Вас , ако е наясно да ми отговори

терминът ми беше за 14.01.2010, но аз родих на 19,01.2010 и сега въпросът ми е до кога ми е платеното майчинство-до 14.01 или 19.01.2011?

също Нои ще ми изплътят майчинството за 01.2011 до датата на която изтича 1 година или за целия януари ?

# 500
  • Пловдив
Здравейте момичета,

моля някоя от Вас , ако е наясно да ми отговори

терминът ми беше за 14.01.2010, но аз родих на 19,01.2010 и сега въпросът ми е до кога ми е платеното майчинство-до 14.01 или 19.01.2011?

също Нои ще ми изплътят майчинството за 01.2011 до датата на която изтича 1 година или за целия януари ?

обезщетението се изплаща в продължение на 410 календарни дни
твоите грубо приключват на 14 януари-брои си ги точно ти-от първия ден на 45 дневния 410 календарни дни
до 5 февруари ще получиш обезщетение за дните от 1 до 14 януари
за останалите дни от януари,които са въз основа на 240 те лв,ще получиш края на февруари;

# 501
Здравейте и за много години! Желая ви много здраве и усмивки през 2011 год.!

Във връзка с измененията в КСО за болничните за общо заболяване от 01.01.2011 имам питане.
В непрекъснат болничен съм от 01.12.2010 до 13.01.2011 г. Първичен болничен от 01.12 до 14.12 и продължение от 15.12 до 13.01.2011. Ако от 14.01.2011 г. си взема още 1 болничен, продължение на тези 2-та, на каква база ще се изчислява - ще остане ли същото обезщетение, изчислено през декември, тъй като е без прекъсване, или вече ще е на база 12 месеца назад?
Чета преходната разпоредба на КСО: "§ 60. Паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, безработица и при трудоустрояване, отпуснати с начална дата до 31 декември 2010 г., продължават да се изплащат в определения им досегашен размер до изтичането на срока им.", но нещо не са ми ясни термините. Май болничен с начало 14.01.2011 г. няма как да е отпуснат с начална дата до 31.12.2010 г., нали? newsm78
Болничният, издаден от 14.01.2011 г. е фактическо продължение на временна неработоспособност, настъпила преди 01.01.2011г.  Ще се изплаща по стария начин, т.е. няма да се изчислява нова база и не го "хващат" промените.

# 502
                                       Ч.Н.Г.!!!Здраве и щастие Ви желая!

Мога ли да помоля за отговор на следното, за което Ви благодаря предварително?

Колко дни има право личният лекар  да се издаде болничен лист за дете на 7год, който е първичен? Ако ми издаде болничен от понеделник до неделя/вкл/,т.е. за 7 дни ли се брои и колко плаща работодателя и колко от НОИ и на какви %? Събота и неделя изплащат ли се ако е 7- дневен болничният лист? И ако има продължение /вторичен/  как се заплаща ?
              Благодаря ВИ!

# 503
                                      Ч.Н.Г.!!!Здраве и щастие Ви желая!

Мога ли да помоля за отговор на следното, за което Ви благодаря предварително?

Колко дни има право личният лекар  да се издаде болничен лист за дете на 7год, който е първичен?до 14 календарни дни  Ако ми издаде болничен от понеделник до неделя/вкл/,т.е. за 7 дни ли се брои да и колко плаща работодателя 3 раб. днии колко от НОИ останалите раб. дни и на какви %? Събота и неделя изплащат ли се ако е 7- дневен болничният лист? не И ако има продължение /вторичен/  как се заплаща ?изплащат се всички раб. дни от НОИ
              Благодаря ВИ!

# 504
Здравейте и ЧНГ Simple Smile

имам едно въпросче, относно застъпване на майчинството. При мен така се получава, от 28ми декември съм в болничен 45дни преди термина, но още ми тече 1вото маъчинство (отглеждане на дете до 2г.), което прикл'чва на 23ти февруари. От фирмата ми казаха, че трябва да подам молба в НОИ, за да ми изчисляват новото майчинство на базата на старото, а не на 240лв.
Каква е тази молба (свободен текст или не), до кой да я адресирам и има ли някакви срокове?

# 505

имам едно въпросче, относно застъпване на майчинството. При мен така се получава, от 28ми декември съм в болничен 45дни преди термина, но още ми тече 1вото маъчинство (отглеждане на дете до 2г.), което прикл'чва на 23ти февруари. От фирмата ми казаха, че трябва да подам молба в НОИ, за да ми изчисляват новото майчинство на базата на старото, а не на 240лв.
Каква е тази молба (свободен текст или не), до кой да я адресирам и има ли някакви срокове?

По принцип НОИ изчисляват и изплащат по-благоприятния размер при застъпените майчинства. Иначе може да си подадете молба до поделението на НОИ свободен текст. Пишете, че искате да Ви се преизчисли майчиството по чл.49, ал.2 от КСО. Това може да стане след като получите пари по първия болничен и видите дали е по-малка сума обезщетението.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=t … jMwZWQw&hl=en

# 506
  • планетата Земя
Искам да попитам,когато човек е съдружник в ЕООД как представя доходите си за детските надбавки.Мъжът ми е съдружник,но не е на договор в ЕООД то.Накрая на годината някакви дивиденти получава и подава годишна данъчна декларация.
Той е и на трудов договор-за там ми е ясно.Ще иска служебна бележка за доход.

Максимума за детсикте остана ли 350 лв или го вдигнаха?

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 16:58 от Milena___

# 507
  • Майничка

По принцип НОИ изчисляват и изплащат по-благоприятния размер при застъпените майчинства. Иначе може да си подадете молба до поделението на НОИ свободен текст. Пишете, че искате да Ви се преизчисли майчиството по чл.49, ал.2 от КСО. Това може да стане след като получите пари по първия болничен и видите дали е по-малка сума обезщетението.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=t … jMwZWQw&hl=en

Освен това, не забравяйте да си подадете декларация за промяна на обстоятелствата, с дата 30.12. (ако е възможно) и заявление обр.4 за 50% от майчинството за първото дете.

# 508
  • Русе
здравейте, искам да попитам какво се иска от таткото за да получи това бащинство? първо трябва да подаде молба до работодателя, но има ли образец или трябва да е свободен текст и ако е свободен какво да е основанието за искането на този отпуск? после трябва да му бъде разрешено това ползване на отпуск, но това вече си е работа на работодателя...  Thinking после таткото попълва заявление-декларация за изплащане обезщетение по член 50 алинея 6 от КСО до 15 календарни дни и там да отбележи какви документи представя....? после епикризата от болницата достатъчен документ ли е удостоверявящ датата на изписване на детето и ли трябва да си искам нещо допълнително, защото питах от болницата, където ще раждам дават само епикриза! при положение, че мъжът ми е ползвал болнични и е представял декларация за банковата сметка трябва ли да представя отново такава?

# 509
Здравейте момичета! Можете ли да ми кажете какви документи се подават за еднократната помощ при раждане на второ дете и къде се подават? Какъв е срока след раждането да бъде направено това? Ще съм ви благодарна ако помогнете с инфо, защото изобщо не си спомням при първото раждане как съм процедирала.

Общи условия

Активация на акаунт