Майчинството счетоводно - 36

• 32 188
  • 603
  •   1
Отговори
# 525
  • Майничка
Здравейте,искам да попитам как се изчислява майчинството,когато сме в отпуск за гледане на първо дете до две години,т.е. базата за майчинството за второто дете ще се изчислява на база смешните 240 лв ако не се върна на работа ли

Ако 45-дневния болничен започне преди навършване на 2г. на първото и междувременно не сте прекъсвала отпуска за гледане на дете, ще ползвате същото обезщетение, като с първото. Ако започва по-късно - по общия ред, 18м. назад.

# 526
Искам да попитам за 45-дневния болничен! Взех си го днес и го предадох вече на шефката да го занесе на счетоводителката. Обаче виждам тук, че после към документите, които се подават за майчинство се прилага и този болничен.
Въпроса ми е трябваше ли да го преснимам или вече след като го получат веднъж в НОИ няма да ми го искат пак.

# 527
  • Майничка
Искам да попитам за 45-дневния болничен! Взех си го днес и го предадох вече на шефката да го занесе на счетоводителката. Обаче виждам тук, че после към документите, които се подават за майчинство се прилага и този болничен.
Въпроса ми е трябваше ли да го преснимам или вече след като го получат веднъж в НОИ няма да ми го искат пак.

Спокойно, подава се от работодателя. Запишете си само началната и крайната дата и то за собствено спокойствие, ако не са отбелязани в личната амбулаторна карта.

# 528
Здравейте,
имам въпрос относно първия болничен - 45 дни преди термин.
С него се дават в счетоводството  "Декларация за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО" и "удостоверение за банкова сметка".
Въпроса ми е дали има някаква давност това удостоверение, понеже болничния ще ми бъде издаден с дата началото на март, а удостоверението мисля да си го поискам сега от банката.
Това ли са всички небходими документи, които трябва да подам?
Благодаря, предварително   bouquet

# 529
Здравейте! Имам въпрос, защото както винаги пак съм в неведение! 1-вата година от майчинството ми свърши на 17-ти декември и днес ми преведоха тези парички. Попълнила съм декларацията за 2-рата година майчинство и тя е предадена към средата на декември. Кога да очаквам да ми преведат остатъка от месец декември, който по мои изчисления ще е около 100 лв. ( защото все пак от 18-ти се предполага че майчинството ми става 240лв.)? И втория въпрос ми е тези 240лв. пак ли ще се превеждат в началото на месеца? Малко тъпчко формулирам въпросите, обаче гледам да си правя сметките.

# 530
  • Пловдив
Здравейте! Имам въпрос, защото както винаги пак съм в неведение! 1-вата година от майчинството ми свърши на 17-ти декември и днес ми преведоха тези парички. Попълнила съм декларацията за 2-рата година майчинство и тя е предадена към средата на декември-не може да е предаден през декември-тепърва предстои да я подадат сега през януари-средата някъде . Кога да очаквам да ми преведат остатъка от месец декември, който по мои изчисления ще е около 100 лв. ( защото все пак от 18-ти се предполага че майчинството ми става 240лв.)?-края на януари,ако закъснеят с подаването на дек или осигуровките и по-късно  И втория въпрос ми е тези 240лв. пак ли ще се превеждат в началото на месеца?-ще ги чакаш 15-20 число при коректен работодател.ако бави осигуровките и по-късно  Малко тъпчко формулирам въпросите, обаче гледам да си правя сметките.

# 531
Добър ден. Аз пак съм с едно питане. Embarassed Embarassed

Преди това искам да благодаря на Елфита за отговора, който ми даде при предишния ми въпрос.  Heart Eyes  bouquet

Та сега питам следното - трябва да се върна на работа през началото на април след като съм си взела платените отпуски за двете г. майчинство. Но днес счетоводителката ме хвърли в музиката като ми каза, че моята длъжност вече фигурира само на 4 часа, което значи и половин досегашна заплата. Питането ми е могат ли докато аз съм в майчинсто и без моето съгласие да променят така трудовите правоотношения и съответно какво да изисквам от работодателя.  Blush Blush Благодаря ви предварително.  bowuu  bouquet

# 532
  • София
Здравейте,

Преди да изляза в майчинство ме осигуряваха на висока заплата, но се изплащаше под формата на основна заплата от 440лв. + премия останалото. На каква сума ще ми се изплати натрупаният отпуск (на 440 или на цялата заплата, която съм получавала)?

Предварително благодаря!

# 533
В сайта на НОИ относно превода на майчинството ми пише, че датата на ведомост е днес, това значи ли, че днес е трябвало да направят превода на парите, защото в картата ми до сега няма нищо преведено? В същото време пише, че е направен нормален превод.

# 534
  • Пловдив
В сайта на НОИ относно превода на майчинството ми пише, че датата на ведомост е днес, това значи ли, че днес е трябвало да направят превода на парите, защото в картата ми до сега няма нищо преведено? В същото време пише, че е направен нормален превод.

да,на 4 ще е,но цял ден

т.е да видиш парите по картата ти предстои докрая на деня-от твоята банка зависи

# 535
Ako pi[e, `

Ако пише днешна дата, днешна е. Обикновено ги пускат сутрин, превода го има по сметка, но докато се появи по картата са нужни няклоко часа от постъпването на парите в сметката. така ми обясниха от моята банка. Ако са ти спешни тия пари може в клона на твоята банка да ги изтеглиш през пос тернминал и каса.

# 536
Здравейте,
имам въпрос относно първия болничен - 45 дни преди термин.
С него се дават в счетоводството  "Декларация за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО" и "удостоверение за банкова сметка".
Въпроса ми е дали има някаква давност това удостоверение, няма давност, стига да не си закриете сметката през това време понеже болничния ще ми бъде издаден с дата началото на март, а удостоверението мисля да си го поискам сега от банката.
Това ли са всички небходими документи, които трябва да подам? да, като за началоБлагодаря, предварително   bouquet

# 537
Имам въпрос относно това каква е поредната декларация, която трябва да подам и кога, при преминаване на плащане 240 лв. за втората година от майчинството? 45-дневният болничен ми е издаден на 01.01.2010 г., терминът ми е 15.02.2010 г. До средата на февруари ми остава да получавам 90% от заплатата и после минавам на минимална. Помня, че четох, че пак се подава някаква декларация, питах счетоводителката, тя обаче изобщо не е в час. Подозирам, че пак ще ми оплеска нещата, явно аз трябва да си приготвя декларацията и да и кажа кога и какво да внесе, моля който е запознат да пише, благодаря предварително!

# 538
  • София-Младост
Имам въпрос относно това каква е поредната декларация, която трябва да подам и кога, при преминаване на плащане 240 лв. за втората година от майчинството? 45-дневният болничен ми е издаден на 01.01.2010 г., терминът ми е 15.02.2010 г. До средата на февруари ми остава да получавам 90% от заплатата и после минавам на минимална. Помня, че четох, че пак се подава някаква декларация, питах счетоводителката, тя обаче изобщо не е в час. Подозирам, че пак ще ми оплеска нещата, явно аз трябва да си приготвя декларацията и да и кажа кога и какво да внесе, моля който е запознат да пише, благодаря предварително!
Прил. 3, предшествана от молба до работодателя , за да ползваш този отпуск, той пък трябва да пусне заповед за ползването.

# 539

Това е декларацията http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc
С копие на акта за раждане и заявление, че искате да ползвате отпуск за гледане на дете до 2 год., ги носите в края на януари или началото на февруари. Поне 10 раб. дни преди 15.02.

Общи условия

Активация на акаунт