Предложението за брак - не се случва на всяка

• 78 386
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 285
на резонния въпрос дали омъжените биха живели със съпруга си, ако не бяха женени обаче, има само един смислен отговор  Joy

Не знам какво разбираш под смислен - този, който отговаря на собствените ти виждания.
Да, бих живяла. За мен не е поставян, защото съм се женила в онова време, когато нямаше начин.
Но както вие не виждате смисъл в брака, аз не виждам смисъла да живееш без брак. Какво ти дава - свобода? 

# 286
Но както вие не виждате смисъл в брака, аз не виждам смисъла да живееш без брак. Какво ти дава - свобода? 
Илюзорното усещане че можеш да си тръгнеш когато поискаш.

# 287
много почва да ми е странно как се изкарва съжителството без брак механизъм за нелегално взимане на пари от държавата. та нали за да получа детски надавки, трябва да удостоверя дохода си... в този смисъл и омъжена и неомъжена, пак няма да взимам заветните детски...

На глупави ли се правите не знам.. Ако мъжът ми взема 5000 в бяла икономика, а аз 240 лв майчинство и сме женени,ще видя детски през крив макарон. Ако не сме, но пак си живеем заедно на семейни н.- ще взема. И не ми казвайте, че никой с доход над 300 те или колкото са там лева не взема детски, защото не е вярно.  Може да не са всички, но не са и малко  'самотните ' майки. И то не са само детските.

пп. напълно съм наясно, че скриването на факти от действителността трудно може да бъде избегнато, и не отричам възможността на всеки да живее както иска. Но да бъдем честни и да не си ровим главите в пясъка.

# 288

Спестява ми ходенето да се кълна пред държавата, че ще обичам и ще живея с някого цял живот. Смятам, че любовта между двама човека е нещо лично и интимно, и няма нужда да се афишира пред "целия свят". Както и да е обект на договаряне, защото с полагането на подпис се прави точно това. Точно тази точка е против разбиранията ми и не искам да си го причинявам  Peace
След като си решил да бъдеш с някого, ти вече си се отказал от свободата си в името на това да градите нещо заедно Simple Smile

# 289
А защо тогава се намира смисъл в това да се декларира, че с мъжа ти живеете заедно? Не е ли това същността на евентуалното узаконяване на съвместното съжителство, за което хората напират. Пак ще се представите пред обществото, че сте заедно, тоест пак ще съобразите с остаряла някаква измислица... Вместо да се подписвате в общината, ще се подпишете в домовата книга да речем

Ако човек е наистина над условностите на обществото, не му трябва и узаконяване на съжителството. Нали той си знае, че всичко е истинско. аз поне така ги виждам нещата.

Познавам чудесни семейства без брак и поне за 1 от тях съм 100% сигурна, че просто наистина не им се занимава с това. Но когато става дума да си над нещата, а всъщност се говори пак за някакво узаконяване, ами учудвам се.

# 290
Но доста неща се усложняват.

# 291
Трещерица, въпросът ми се струва смислен и адекватен към дискусията, която тече. ако вие не го смятате за такъв, не беше нужно да отговаряте, но все пак благодаря за отговора. имам усещането, че моите виждания не сте ги разбрали въобще, но те са на четвърта страница и няма да ги повтарям.

Естел, не е като да не съм прекъсвала съвмесно дългогодишно съжителство (връзка) без брак, така че ви уверявам, че илюзии по въпроса не храня. никакви.

Рокси, първото ви изречение изобщо не смятам да коментирам. достатъчно съм наясно с бг законодателството и ми е известно, че има многобройни случаи на "самотни" майки. това обаче изобщо не означава, че одобрявам тази практика. напротив, личното ми становище осъжда всякакви действия от вида, който сте споменали. защо обаче се забравя, че има и доста хора, които доходи НЕ укриват? и друго: ако хипотетично взимам да кажем 600 лв и се осигурявам на тях, а партньорът ми загуби работата си в разноцветната икономика за 5000, ако се оженим, дали няма моят доход да се раздели на три (ако имаме едно дете) и да ми се изплащат детски надбавки? нека не разсъждаваме едностранчиво.  аз не съм щастлива от факта, че има много майки "самотни" от вида който описахте и правя каквото мога, а именно да не съм като тях!

# 292
А защо тогава се намира смисъл в това да се декларира, че с мъжа ти живеете заедно? Не е ли това същността на евентуалното узаконяване на съвместното съжителство, за което хората напират. Пак ще се представите пред обществото, че сте заедно, тоест пак ще съобразите с остаряла някаква измислица... Вместо да се подписвате в общината, ще се подпишете в домовата книга да речем
Ами по-долу Teresa of the Faint Smile го е обяснила. Аз само ще добавя, че озаконяването на съвместното съжителство би спестило доста измами с детски, майчинство и т.н. неща Peace И за к'ви подписи говорите пак  newsm78

# 293
много почва да ми е странно как се изкарва съжителството без брак механизъм за нелегално взимане на пари от държавата.

аз не съм щастлива от факта, че има много майки "самотни" от вида който описахте и правя каквото мога, а именно да не съм като тях!
Т.е. хем не си наясно за някакъв факт, хем в следващото мнение си наясно с него, но не си щастлива.
Ей това ме провокира да пиша. Уважавам и приемам всякакви мнения. Но не виждам защо в неистовия си стремеж да се защитите-от кого и защо?- се излагат не просто неверни факти, ами такива, за които и самите вие знаете, че са неверни.

# 294
защото рокси, не ми е приятно изборът ми да не се женя, да се свързва единствено с някакви измислени финансови облаги от държавата.  вас не ви ли би обидило да ви кажа, че сте в брак, понеже търсите финансови облаги?? и обясних съответно, че аз с брак или без брак, детски не мога да взимам...

# 295
Обясненията на Тереза обаче рядко касаят младежи и девойки в България, които нямат какви имоти да делят. Така или иначе съжителството не е незаконно, какво всъщност трябва да се узакони? Някакъв период, след който двойката се приема за семейство официално, или дори и при кратко съжителство се приема за такова, ей това не знам как е добре да се организира у нас.

# 296
Добре, foreplay, но дружески съвет. Лошата аргументация компрометира дори иначе вярната теза.

# 297
Аз не вярвам да има жена, която не е получила нито едно предложение в живота си.

Естествено, че има. Да не говорим колко са тези, които сами правят предложение на мъжа или си го изпросват по някакъв начин.

# 298
не смятам, че ми е неточна аргументацията. просто обикновено ситуацията на една българска млада майка е обратна на моята. за съжаление. по каква причина и чия вина, е друг въпрос.

# 299
Темата съвсем очаквано се изроди в за и против брака. Аз да си кажа, че съм "за", но нямам против хората да си живеят без брак, стига да са наясно с усложненията, които това би довело за тях  Wink А доводи от типа "не щем да декларираме пред всички, че сме заедно и че се обичаме, ние нали си го знаем" ми се струват смешни. Тук също наблюдавам интересни явления - не щат да се женят и да се подписват, ама подписват samboer-ски договори (тук лицата, съжителстващи съвместно без брак, се наричат samboer). Не им се подписва веднъж пред държавата, ама им се подписват договори, декларации и куп други документи, уреждащи нещата, които един брачен подпис урежда чрез закона  Joy Много, много странна логика  Joy

Тук samboer (буквално значи съжителстващ) ставаш с партньора, след като сте живели заедно поне 2 години, като имате общи деца, обща ипотека, общ договор за наем, други такива работи ... Но в много случаи техните права не се защитават от закона, когато той урежда нещата само за сключилите брак. Ако няма сключен договор и единия от партньорите умре, наследяват го само децата, ако имат общи - не и другия партньор, който може би е инвестирал много в даденото жилище. Което за мнозина е нечестно. Ако няма деца, остават с пръст в устата и може би на улицата, защото другите роднини се явяват наследници.

Общи условия

Активация на акаунт