Предложението за брак - не се случва на всяка

• 77 683
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 1 275
А в Бг завещания нямат ли законова сила?
Например:В случай на смърт имота го наследява детето.
Ако е все още непълнолетно,за имота се грижи някой посочен от теб.
А детето си наследява имота след пълнолетие?

# 1 276
КАк така при 6 месеца живеене имам права???
Объркахте ме ептен!

Онзи ден го погледнах във връзка с темата в Клюкарника за самонастаняването и трудностите на собственика да влезе във владение отново. Излезе, че законът дава права на владелеца, дори да не е собственик.
От ЗС /Закон за собствеността/:
Чл. 75. Владението на недвижим имот или на вещно право върху такъв имот, включително и върху сервитут, което е продължило непрекъснато повече от шест месеца, може да бъде защищавано срещу всяко нарушение. Искът може да се предяви в шестмесечен срок.
Чл. 76. Владелецът или държателят, на когото е отнета чрез насилие или по скрит начин движима или недвижима вещ, може в шестмесечен срок да иска връщането й от лицето, което я е отнело. Това не изключва правото на лицето, което е отнело вещта, да предяви иска по предходния член.

# 1 277
  • София
Всички деца могат да имат всички претенции към имуществото на починал родител. Наследява се по равно, без значение кой, кога, от коя майка/баща и в какъв "режим" е роден.
Не съм много съгласна. Ако биологичният ми баща е приписал огромната си къща и другите си имоти на името на втората си дъщеря или неговата втора съпруга, аз какви претенции мога да имам след неговата смърт? Вижда ми се изгубена кауза.

Имаш право на иск за разваляне на "приписването", тъй като си наследник със запазена част по закон и сделката те ощетява.

Краси, завещанията не могат да ощетяват законни наследници, те имат запазени части. Например, ако имаш деца, но си завещаеш всички пари на приют за изоставени котки, съдът ще редуцира завещанието така, че децата да получат запазените си части, а каквото остане - за котките.

# 1 278
  • Варна
Има и други разлики.
При арест, например, на мъжа, жената, която е без брак няма правата на роднина - за свиждания и пр.

# 1 279
Има и други разлики.
При арест, например, на мъжа, жената, която е без брак няма правата на роднина - за свиждания и пр.

Стиииииииииига де  Joy
Това вече далеч не са причини за брак, моля ви  Joy

# 1 280
  • София
То явно точно се окопаеш от едната страна, пък вземе, че животът те нападне от другата Confused
АБсолютно.

На друга моя приятелка сега и разяснявам следния казус:
Купуват апарамент с кредит. Двамата са солидарни длъжници, по равно.
И нашата гордо ми казва - "ама той настоя да го пише на двамата".
Казвам кое бе? Кредита пише на двамата, бе моме!
АМа фирмата е 95% негова и 5% нейна, а фирмата е тази печеливша формула, в която работят по равно и им изкарва парите.
И аз като и казвам- добре де, ама ако той те товари с кредита, да ти даде и половината от фирмата, която плаща този кредит, в крайна сметка.
А тя казва- ама той никога няма да постъпи така с мен, аз съм сигурна.
Ми хубаво, като си сигурна, пожелавам ти успех и безоблачен брачен живот, ама да си знаеш, че ако нещо се обърка, плаща ти мижавите 5% и ти оставя свободния трудов пазар и половината кредит, оправяй се както можеш.

# 1 281
  • София
Имаш право на иск за разваляне на "приписването", тъй като си наследник със запазена част по закон и сделката те ощетява.
Ти просто ме хвърли в джаза.   bouquet
И сега следва да размишлявам върху въпроса струва ли си да искам нещо след смъртта на човек, който никога не е присъствал в живота ми...

# 1 282
И сега следва да размишлявам върху въпроса струва ли си да искам нещо след смъртта на човек, който никога не е присъствал в живота ми...

Естествено, че си струва. Като не е присъствал поне да те обезщети с нещо.

# 1 283
  • Бургас
Flip , в такъв случай хората в брак са по-ощетени - при тези без брак поне починалият го наследяват само децата му, докато ако си в брак с половинката, те наследява и тя и ако се ожени повторно един ден ще го наследят и съвсем чужди хора. И аз имам такъв познат казус - втората съпруга, живяла с вдовеца около 5 години наследява апартамента му заедно с двете деца от предишния му брак.
tonkabonka, струва си - дължи ти го и след смъртта си. Не по-малко отколкото и на другото си дете.

# 1 284
  • София

Има давност за този иск, така че може и да е късно вече. За размишленията - лично твои работи са си, но ти желая успех във всички случаи.

Azzy, ужас  Shocked

# 1 285
  • София

Естествено, че си струва. Като не е присъствал поне да те обезщети с нещо.
Категорично!

# 1 286
Flip , в такъв случай хората в брак са по-ощетени - при тези без брак поне починалият го наследяват само децата му, докато ако си в брак с половинката, те наследява и тя и ако се ожени повторно един ден ще го наследят и съвсем чужди хора. И аз имам такъв познат казус - втората съпруга, живяла с вдовеца около 5 години наследява апартамента му заедно с двете деца от предишния му брак.

Зависи си от случая. Втората съпруга в никакъв случай не е ощетена от сключването на брака си.  Wink

# 1 287
  • Бургас

Зависи си от случая. Втората съпруга в никакъв случай не е ощетена от сключването на брака си.  Wink

О, да, определено! Добре си е изплела кошницата.  Laughing

# 1 288
Бе не знам, ама това със ситуацията, в която НЯМАМ брак и живея в НЕГОВ апартамент, уж нали децата наследяват, обаче моето положение какво е? Сигурно ли е, че ще мога да живея там до пълнолетието на децата? newsm78

# 1 289
  • София

Ето, темата навлезе в прагматични и сериозни води. Кво го интересува кой с кого под каква форма спи, важното е после с керемидките какво става, ей. И не ми говорете, че това за вас няма значение, щото просто няма да ви повярвам. Laughing

Все едно слушам майка ми  Laughing

Ако ти кажа, че в родата на мажо, не е ясно, кой имот на кой е и кой какво е наследил и на никой не му пука, всеки си живее в жилището в което дялове имат всички от семейството и никой не отваря дума... вече 10год. надявам се винаги да са така и никога имотите да не стават причина за дрязги в семейството!

Когато баба ми почина, другите и внуци(брат и сестра) се изпокараха(съдиха) заради апартамента, който остави. Отказах да влизам в семейни спорове и ги оставих да се оправят... в момента и двамата не са нито по-богати, нито по-щастливи, надявам си никога да не влизам в подобна ситуация!

Общи условия

Активация на акаунт