Еманципация в семейството?

• 16 066
  • 315
  •   1
Отговори
Какво е за вас еманципацията в семейството и какви са основните и белези?

Чета вчера и днес често тази думичка във Форума и ми стана интересно кой какво свързва с израза "еманципирана жена".
Особено ме интересува какво точно е еманципацията в семейството. Ако имате желание, споделете. Колкото по-опростени примери от ежедневието, толкова по-добре.

Аз изчезвам да празнувам, че съм "нелегално" онлайн и бързам.

Весели празници!

# 1
Това е коварен план на мъжете да заробят още повече жените. Измамните обещания за равни права подлъгват милиони жени сами да си нахлузят хомота, доброволно и с радост. И се чувстват щастливи, че работят наравно с мъжете, а отделно от това се занимават с децата, домакинството, кухнята.
Аз твърдо отказвам да се еманципирам.

# 2
Еманципацията е измислена от грозни стари моми  Wink
Не искам да съм "еманципирана" .

# 3
А моята представа е друга... Най-общо жената да си живее свободно, без да трябва за всякакви дреболии да се "отчита" на мъжа си. Има жени в днешно време, които не си купуват и едни обувки, без да го съгласуват с мъжете си, нито се уговарят да се видят с приятели, без да имат предварително неговото съгласие. Един вид страх ги е да поемат ангажимент, без да са сигурни какво ще каже мъжът до тях. Не знам дали го обясних добре, за мен еманципацията е да можеш да си организираш времето и живота така, както искаш, без задължително мъжът ти да ти одобри всяко твое действие, покупка и т.н. Да разчиташ по дефолт, че той е съгласен с теб и ще е ОК с каквото и да си решила да правиш (в границите на нормалното  Mr. Green). Да имаш свобода. А едно време жените са били в по-голямата си част направо заробени вкъщи, сигурна съм. Тогава те определено не са били емнаципирани според моите представи.

# 4
Dana_2010 , права си, но ако говорим за гаджета. Ако става дума за семейство, не знам дали такава еманципация е израз на самостоятелност или на тотално незачитане на партньора. И аз, и мъжът ми обсъждаме всичко и взимаме общи решения. Новите ми обувки така или иначе ще бъдат закупени с част от семейния ни бюджет. Не ми е изпила кукувица акъла, за да си купувам нови чепици, ако хладилникът ни е празен или сметките ни не са платени. Нито решавам да отдида на купон еднолично и без право на обсъждане, ако в планираната от мен вечер се окаже, че мъжът ми ще е нощна смяна. Все някой трябва да остане при децата, нали? Мъжът ми също не си позволява да си развява байрака, без да се съобрази с мен и с децата ни.

# 5
Аз го разбирам като да няма мъжка и женска работа или задължения. Примерно жената да пълни колата с бензин, а мъжът да готви. Или жената да работи, а мъжът да ползва отпуск за отглеждане на дете. Нещо такова.

# 6
  • Пловдив
А според мен изява на еманципацията е правото на избор. Ето, аз си седя и гледам деца вкъщи, тоест домакиня, но това е моят избор (в съгласие с партньора), мога обаче и да отида и да работа, да правя кариера, мога да избера да нямам деца или да остана с едно, мога да избера да не се омъжвам въобще. Това е еманципазия за мен, защото е било време, когато една жена е нямала особено право на избор - преди да се омъжи решенията ги взима баща и (вкл това и кой да и е мъж), а след като се омъжи - съпругът.

# 7
унисекс

# 8
Е, приема се, че жената е нормална и няма да срине семейния бюджет с някаква своя покупка или действие  Peace Не знам дали има мъже, които обсъждат купуването на чифт обувки или с жена си newsm78 Познавате ли такива? Изключвам случаите, в които обувките биха сринали тотално семейния бюджет.

Свободата е и да имаш глас (не само да си кажеш мнението, но и да ти го зачитат). Жена, на която мнението не се зачита редовно, не може да бъде наречена еманципирана отникъде.

# 9
А според мен изява на еманципацията е правото на избор. Ето, аз си седя и гледам деца вкъщи, тоест домакиня, но това е моят избор (в съгласие с партньора), мога обаче и да отида и да работа, да правя кариера, мога да избера да нямам деца или да остана с едно, мога да избера да не се омъжвам въобще. Това е еманципазия за мен, защото е било време, когато една жена е нямала особено право на избор - преди да се омъжи решенията ги взима баща и (вкл това и кой да и е мъж), а след като се омъжи - съпругът.

Съгласна съм с това. Също, според мен еманципацията на жените (трябва да) върви ръка за ръка с "одомашняването" на мъжете, като на запад, и конкретно в северните страни. Жената ходи на работа и може да прави кариера, но за сметка на това пък мъжът поема част от домакинските задължения и помага с децата. В много страни има отпуск по бащинство след раждането на дете. Така че за жената ходенето на работа не идва като добавка към всички останали задължения, просто отговорностите се разделят така че всеки върши от всичко.

# 10
Еманципацията е нанесла повече вреди на жената,отколкото ползи.
Жените само си мислят ,че са по-свободни.
Да,ако е за едните дрехи и обувки...но те и преди са си купували каквото искат,поне повечето.
Сега,еманципацията само ги е затормозила още повече...
За какво право на избор говорите?
Длъжни са да работят,защото парите не стигат.
Длъжни са и в къщи да се гърбят,щото мъжа бил мнооого изморен от много работа...
Длъжни са и децата да гледат,щото мъжете ги било страх...

Е,какви са правата или повечето привилегии,произтичащи от еманципацията?

# 11
Както обикновено в рамките на първата страница долетява Великият Познавач на Жените и Мъжете:)

# 12
  • София
Еманципацията е измислена от грозни стари моми  Wink
Не искам да съм "еманципирана" .

Тц, измислили са феминизацията!  Simple Smile

Иначе, май прилича повече на унисекс.  Wink

# 13
преви впечатление , че жените над 40 изобщо не знаят какво означава думата еманципация

# 14
Ето, за незнаещите: Еманципацията е освобождаване от състояние на зависимост, от предразсъдъци и ограничения, и се използва в различни контексти (исторически, политически, икономически, социални, научни).
От тук:
 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F

В този ред на мисли  никой не може да те освободи насила.

Общи условия

Активация на акаунт