Предучилищна - набор 2005

• 37 635
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Момичета, малко късно птам, но какво означава в анкетата "ще кандидадствам за частно"?

# 631
  • София
Има ли дечица записани предучилищна в столичното 120-то училище? 

# 632
  • нейде там, където ....
До колкото имам някакъв опит, доста училища се рекламират като профилирани от първи клас - математика, чужд език и т. н. В повечето случаи става въпрос за фиксирани ЗИП предмети. На първата родителска среща се попълват молби детето да ги посещава. Според учебния план чужд език в първи клас може да е само като избираем.
За раницата - стремя се да е колкото може по-лека и помагам в носенето. Така ще бъде и като "потретям" първи клас. Може и да искам най-добрата раница. Но ако не мога да я купя, сметките, че ще ми излезе по 20-30 лева на година не ми помагат - ако ги нямам на куп през първата.
ФВС и при голямото дете беше 2 +1 седмично. Бип подкрепила искане за повече часове, само ако махнат оценките. В крайна сметка, в часовете не се грижат добрата физическа форма на децата, а за постигане на някакви количествени резултати, които може да не са във възможностите на дадено дете. Преди може да са били и начин за ранно откриване на спортни таланти. А ако накарат децата да играят по шорти и тениски, поне половината ще намразят предмета и ще търсят начини да го пропускат при първа възможност.
Шкафчетата са добра идея, но как бихте реагирали, ако ви съберат пари за тях, поставят ги и на третия ден две деца решат да проверят колко шкафчета могат да отворят с ключовете си? Които не успеят - запълнят ключалките им с дъвка? А после искат от вас отново пари, за ремонта на новите шкафчета?
Занималнята, според мен, помага на децата да се опознаят в първи клас, ако не друго. Искам да я имам като вариант, както и ми се иска да имам възможност да избирам дали да ходи детето ми.

И все още не сме си избрали училище.

# 633
вчера ходих до ХИТ и видях раница на Уинкс за 136 лева Simple Smile беше ужасна въпреки лъскавите картинки. Беше в Хипо Ленд де.

аз лично още от предучилищната ще настоявам тази практика с подвързването да се премахне. оттам идва ненужната тежест на учебниците и тетрадките. и като си помисля как ние подвързхвахме като шантави и колко ни тежаха чантите 5-8 клас. след това ти идва акъла ама късно - вече си с лордоза, кифоза и още 100 болести на гърба. купих 2 тетрадки да си драскат децата и видях че кориците им са достатъчно стабилни да не се разпаднат. а който толкова иска да си пази учебниците вместо здравето си е негова работа - да си подвързва, живеем в свободна страна и всеки си има разбирания.

за шкафчета съм съгласна, ако децата са си само те в стаята - да си държат гуменките, рисуването, материали по трудово или някакви помагала. но като са на двусменен режим как да стане това с шкафчетата като няма място ?

# 634
  • София
Не са ни казали, че искат подвързани тетрадки. Ако не искат - няма да подвързвам. В първи клас мисля, че не се налага по никакъв начин. Учебниците може би ще сложа в найлонови подвързии, ако все още се продават такива, нямам идея.

# 635
  • София
Проблемът с тежките чанти няма да се реши с премахване на подвързиите. Колко може да се спести от тях?

# 636
  • София
Ние ще водим детето от вкъщи до вратата на училището, а класната стая е на няколко метра от там, така че няма значение колко е тежка чантата й поне до трети клас. Laughing

# 637
Проблемът с тежките чанти няма да се реши с премахване на подвързиите. Колко може да се спести от тях?

ами доста може да се спести. едно време подвързвахме с картон  Shocked от подвързии малко, от тегло на чанта малко, от излишни тежки несесери малко, ако направят блокове на часовете се спестява цял предмет на ден - още малко, ако не се влачат всички 5 тетрадки + учебник още и така чантата е съществено олекотена. въпрос на организация с класната ръководителка Simple Smile

# 638
  • София-Лагера
Вчера купих чанта на Макуин от Хепи ленда на Черни връх.
Твърд и оттопедичен гръб.Има % 50 лв ми излезе моята.
Той си я избра.

# 639
  • Разпиляна във въображението
Едно време подвързиите не бяха никакъв проблем, че и сега не биха били. Тогава нямахме по три-четири неща, изключваме тетрадките, отгоре да носим. Спомените са ми за учебник, тетрадка за час, домашна работа и една за контролни за всеки час.

# 640
  • София
Anaise, мерките, за които говориш /имаше тема по въпроса/ ще спомогнат за олекотяване на чантата, но няма да решат проблема кардинално. Вместо да се уговаряме с класната да не влачат 5 тетрадки + учебник + помагало по всеки предмет е по-добре да имат едно книжле - комбинация от учебник и учебна тетрадка и една стандартна тетрадка. Ако учебниците са написани малко по-добре, няма да се налага децата да ползват допълнителни помагала. Ако се задължат училищата да осигурят шкафчета, голяма част от багажа може изобщо да не се носи. Така няма да умувам колко цветни молива да сложа, та да не тежи чантата. Има много неща, които могат да се направят, за да не носят децата ни 1/2 от теглото си на гърба си и наша работа като родители е да го изискаме, но не от класната, а от съответното министерство.

# 641
  • Разпиляна във въображението
Спунк, наистина учебниците са основния проблем. Много и различни, някои неграмотно и тежко написани. А на тези помагала каква им е работата - заместват учителя ли?

# 642
  • нейде там, където ....
Учебниците се подвързват само с найлонови подвързии. Тетрадките - също. Не е като едно време с картон.
Едно време подвързиите не бяха никакъв проблем, че и сега не биха били. Тогава нямахме по три-четири неща, изключваме тетрадките, отгоре да носим. Спомените са ми за учебник, тетрадка за час, домашна работа и една за контролни за всеки час.
Сега - учебник, една малка тетрадка (в първи клас е една за работа в клас и за домашни, 20 или 40 листа) и/или учебна тетрадка (двайсетина листа). Някои учителки искат допълнително сборници - по профилиращите предмети, избрани от родителите. Не е защото са лоши учебниците (не че няма и лоши  ooooh! ), а по тях и обучението би трябвало да е малко повече от учебниците за останалите деца. По рисуване и домашен бит - според програмата, каквото каже госпожата. До голяма степен наистина може да се компенсират някои неща с добра организация и много желание. Но няма как на този етап да задължат училищата да осигурят шкафчета за всяко дете, още повече, че няма как да осигурят и само децата от съответния клас да имат достъп до шкафчетата си. Няма пари, няма и стаи за всички да учат на една смяна.

Desi_2, благодаря!

# 643
  • София
jd, не съм съгласна с теб, че не могат да осигурят шкафчета. Не е необходимо да са цели гардеробчета. Могат да сложат багажни клетки с по-малки размери в стаите. Това значително ще подобри ситуацията. Нито изисква много място, нито са много скъпи. Ако родителите държат на нещо повече, ще си го осигурят сами. Колкото до опазването им ... , много ми се ще да се затегне дисциплината в българското училище.
Децата на всички родители, с които съм говорила ползват допълнителни помагала и сборници. Впечатлението ми е, че упражненията в учебниците са недостатъчни.
Вярно е, че има училища, в които стаите не достигат, но има и точно обратната ситуация. И не е географска причината. Всички сме наясно, че има по-желани и по-малко желани училища. Ами да потърсят причината и да поизравнят нивата. Мисля, че приема на ученици трябва да е обвързан с площта, с която се разполага. Не може да разполагаш с 3 класни стаи и да направиш 8 паралелки.

# 644
А защо въпросните малки клетки да не са изнесени в коридора, и просто да се заключват например, нали има и училищна охрана навсякъде newsm78

Общи условия

Активация на акаунт