Биохимичен подход, диети

• 212 724
  • 953
  •   1
Отговори
# 600
  • София и там където не се пуши
Не съм давала вит Е и омега 3 в съчетание, но ме стана интересно.

# 601
  • София
Аз съм давала това Но една опаковка само. Ефект кой знае какъв не видах

# 602
  • София
Ana_Ray, предполагам, че търсиш по-нови мнения, защото това изследване сме го обсъждали мисля около средата на темата. Да, дозите са големи...Но да допуснем, че все нещо е вярно в изследването и вит. Е помага /разумно е според мен да се дава в дози не надвишаващи мах допустимите/, доколкото си спомням имаше цитирани и добре повлияни деца. Към края на тази тема /може би 5-7 страници по-назад/ има линк към дело срещу д-р Усман. Тя е препоръчвала цинк в много големи дози, тестовете на детето са показвали достатъчно цинк, но тя пак е настоявала. Бащата беше завел дело и на мен ми е интересно как е защитила тезата си.
В първия пост от темата има линкове с препоръчителните и максимално допустими дневни дози за витамини. Според мен е по-добре да се следват препоръките на здравните власти. Специфичните лекари са в постоянно търсене и експериментиране. От алтернативните лекари вече следя тези, които дават общо инфо за добро здраве. По премерени ми се струват.

Аз съм давала вит. Е и съм пускала на доста места мнения. Препоръчителния дневен прием за деца 4-8 години е 6 мг, а максимално допустимия е 300 мг, според американските източници. Аз давах 1 капсула от 100 мг., но имаше загуба в капсулата и по чашата, така че количеството е било около 50-60 мг. Доста повече е от препоръчителния прием, който е във стандартните добавки, но е много под максимално допустимия. Важен е и вида на вит. Е, в американските източници от здравни власти пише, че трябва да е алфа-токоферол и някой особености. Само за вит. Е знам подробности, за другите вит. много по-малко.

Мисля, че преодобяването на това е най-големия ефект:
"На около 3,5 години дадох на дъщеря ми душа в банята и й казах да си измие зъбите, като предполагах, че ще направи някаква игра с него, да се мокри по лицето. Бях виждала в болницата по ДЦП, че на някои деца им правят подобни душове и реших да импровизирам. Тя обаче си намери друга игра – затискаше душа с уста, така седеше по около 15-20 секунди и цялата вода отиваше вътре в устата, тя не я гълташе, а си дигаше главата, за да поеме въздух и после пак. Като влизахме в банята и тя бързаше да дръпне душа и започваше да притиска водата. Това продължаваше година и половина и намаля доста от комбинация вит. Е, А, пробиотици, рибено масло." Мисля, че е било проблеми с мускулите и усещането. Писала съм тук - http://threetoseven.wordpress.com/2010/06/30/dan/

Но при добавките не може да се дават много добавки в големи дози, дори и да са под макс допустимите, защото се натоварва отделителната система. Но и не може да се очаква, че със стандартни дози от мултивитамин ще настъпи подобрение. Това е само лично мнение на неспециалист.

Минах през периода да си мисля, че детето се е оправило основно от добавките, но с течение на времето си давам сметка, че е малко вероятно. При нея нещата се развиха така
-от 2-4 година  ходене на логопеди, малко ефект
-след  5-тата година добавки, детска градина и голям ефект
Допълнителни особености
- добра подготовка в къщи - след 5-тата година минах на 4-часов работен ден и от предишните 2 години имах много опит и бях чела доста за развитието, т.е по 4 часа се занимавах с детето /разбира се редувайки работа, почивка/. Дядо й също се е специализирал и той се занимава в 2-3 области много усилено.
- добра детска градина при нас значи 10 деца с 5 учители, всеки се старае да даде най-доброто на детето във времето на неговото занимание. Летни занимания в детската градина общо 4 месеца / 2 лета/ почти индивидуални занимания, защото бяха още по-малко деца с 1 много добра учителка, която работи за развитие в конкретни области.

Ей, какъв чарфаш доредактирах, но пък си написах всичко Simple Smile

Поздрави

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 07:26 от TanyaMG

# 603
Благодаря TanyaMG ,
И за отговора ви на моя пост и най-вече за всичката информация която сте си направили труд да споделите в темите и блога си. Запозната съм и високо я ценя. Направих запитването с надеждата че някой е експериментирал с по-високи дози и е постигнал недвусмислени резултати.
Още веднъж, благодаря!

# 604
Минах през периода да си мисля, че детето се е оправило основно от добавките, но с течение на времето си давам сметка, че е малко вероятно. При нея нещата се развиха така
-от 2-4 година  ходене на логопеди, малко ефект
-след  5-тата година добавки, детска градина и голям ефект

Hug
Благодаря, че сподели, Тане! Беше ми много интересно, да проследя развитието ви!  bouquet
Напоследък си мисля точно това. За мен напредъка на детето е следствие множество фактори. Всички те са, като части от пъзел, всяка, със своето значение и място. Добавките са част от пъзела, да, но като че ли сравнително малка част, в сравнение със социализацията и специализираната работа. Поне се надявам това да е нашият алгоритъм.

Ana_Ray,
аз добавях вит Е /67мг/ към рибеното масло /Ескимо кидс/. Към всяка лъжица от 5мл рибено масло /дневен прием/, добавях по 1 капсула вит Е /изстисквах съдържанието в лъжицата рибено масло/.
По това време, обаче, детето приемаше и комбинирани витамини, пробиотици, антиоксиданти, пикногенол, АФА водорасли и брейн бустер, затова не мога да дам точен отговор, дали вит Е е повлиял и как точно.
Ефектите при нас - много по-концентрирана, разбирането се подобри значително. Като че ли по-спокойна, но може би е от възрастта. Сетивността се промени. Преди трудно позволяваше да и мия зъбите, винаги придружено с писъци. Сега няма проблем да понася четката в устата си, даже сама посяга към нея. Преди не и пречеше да я поливам с душа по главата, сега не и е приятно, когато и мия косата. Стъпването на пръсти значително намаля, почти изчезна. Прагът и на болка също се сведе до обичайни нива, преди беше много висок.

# 605
Това са линкове към материали, свързани с използването на витамин Е, дози, възможни странични ефекти от превишаване на дозата, препарати на база омега 3+витамин Е, рекламирани най-вече за проговаряне при всякакви форми на афазия.

http://www.speechnutrients.com/products/speak/

https://www.truthinadvertising.org/notification-letter-to-claudia-morris-md/

http://www.mypurechild.com/autism-blog/speech/benefits-of-vitamin-e-on-speech/

http://www.speechnutrients.com/about/media-press/kristins-korner … ega-3-connection/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1339500/pdf/bmjcred00222-0007.pdf
http://articles.chicagotribune.com/2010-09-16/health/ct-met-spee … min-e-supplements

# 606
 Констанца , нямам време да отварям и чета линковете .Може ли с две думи , какви са възможните странични ефекти от превишаването на дозата вит.Е ?

# 607
Селма
Скрит текст:
Предпочитам всеки да се запознава сам с информациите, към които насочвам, защото в последно време получих няколко обвинения, че предлагам стари "статистики?" и общообразователна информация. Когато погледне човек сам, може да прецени източника. Peace HugКакто и да е, това не се отнася за теб.  Heart Eyes И затова ще ти кажа наистина с две думи , какви странични ефекти биха могли да настъпят при предозиране на витамин Е: кръвоизливи и заекване. Ако искаш нещо по-подробно, можеш да ме попиташ на лични. Пуснах тези линкове, тъй като една майка ме попита конкретно за добавката "Speak" и след като й отговорих, си помислих, че може да е от интерес и за други майки.  /spoiler]

# 608
   Благодаря , Констанца .   bouquet

Скрит текст:
За всеки влак си има пътници . Не е ли странно един пътник вместо просто да се качи на своя си влак , да започне да псува другите влакове , че не отиват в неговата посока .

Сега да питам пък ,кои са признаците на недостиг на въпросния витамин Е ?
     Доколкото знам той помага за доброто функциониране на кожата и репродуктивната система . Нещо друго има ли ? В смисъл , къде още да гледам за евентуалните му липси ?

# 609
  • София
Относно добавката SpeechNutrients, в сайта й са дадени състава - http://www.speechnutrients.com/products/speak-smooth/ и формите на вит. Е са неразумно високи 500IU и 200мг от двата вида. Това е много над максимално допустимата дневна доза 300 UI за деца 4-8 години.
За витамините четях от този сайт - http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminE/index.html#lpi_recommend и си припомних за вит. Е. Към края на статията пише, че 90% от хората не го консумират в достатъчни количества.
И в нашето семейство е така. За липсата му - Изчислявам какво ям от този сайт - http://calories.bg/ и никога не мога да достигна и 50% от дневния прием на вит. Е. Детето яде почти същите неща като мен. За това съм приела, че трябва да си го донабавяме. Но има хора, които консумират повече бадеми или риба и те нямат нужда от допълнително. Та зивиси и от храненето на човек.

Ana_Ray и _Hope_  , радвам се, че ви е от полза блога! Исках да допълня, че в периоза 4,5-6 години ходеше и на няколко занимания в читалището и на други места. От всички тези занимания  http://threetoseven.wordpress.com/2009/10/03/early/ максимално се възползва около  5-тата година - разбираше, имаше желание, старание и т.н.

Все се каня да споделя и нещо за храненето - сигурно и вас са ви казвали да оставите децата да се хранят сами. Поне за мен беше голям стрес това хранене сама - тя като чели се изморяваше и се отказваше, а и нови храни много трудно приемаше. И аз се отказах да настоявам да яде сама в периода 4,5-6 години, особено новите храни - винаги я хранех с разказване на приказки, или нещо интесно за храната или как еди кой си обича такива неща и т.н И лека полека прояде доста храни - ето спомням си как преди 2 години отделях костилките от черешите и с една купичка ходех по нея да й слагам в устата, а сега ги яде без проблем, обича череши  и си плюе костилките. Но дори и сега има храни, на които я дохранвам И ми прави впечатление, че много стиска прибора за хранене - като взема лъжицата или вилицатата, за да дам последните хапки, винаги парят, толкова силно ги стиска. А не й пречи на писането...Зъболекарката й сподели, че не яде с предните зъби и вярно не отхапва с тях, винаги слага храната настрани, но не забелязвам да й пречи на нещо. newsm78 Да се надяваме, че няма да има проявления някога...

# 610
  Таня , сайтът http://calories.bg/ изглежда много полезен !
  Благодаря !  Hug

Синът ми има по-суха кожа (на места му е "гъша" ) , което ме кара да мисля ,че може и да има недостиг на вит . Е

# 611
Здравейте, една от причините да бъдете внимателни със speak е че някои от съставките и влошават епилепсията а чух и че могат да я отключат ако има предразположение ( кой може да знае това ).
Избягвайте следните билки:
• Ginkgo (гинко билоба) и женшен (Panax женшен и Panax quinquefolius)  причинява пристъпи при някои хора.
• Има някои доказателства, че GLA, вид мастна киселина в маслото от вечерна иглика (Oenothera biennis) и масло от пореч (Borago Officinalis), може да влоши епилепсия, въпреки че това не е потвърдено.
• Пореч не трябва да се използва по време на бременност, лактация или при хора с епилепсия.

• жълт кантарион (жълт кантарион) взаимодейства с редица лекарства и билки, използвани за лечение на епилепсия.
• Бяла върба (Salix Alba) може да взаимодейства с лекарства за лечение на епилепсия.
Избягвайте тези етерични масла:
• евкалипт (Eucalyptus globulus)
• Копър (Foeniculum папрат)
• исоп (Hyssopus Officinalis)
• джоджен (Mentha pulegium)
• Розмаринът (Rosmarinus Officinalis)
• Sage (Salvia Officinalis)
• Вратига (Tanacetum папрат)
• Туя (Thuya Occidentalis)
• Пелин (Artemesia пелин)

# 612
Това , което аз намерих в нета за вит. Е   ( готвач точка бг , изписано на английски . Съжалявам но има защита от реклами), въпреки , че не звучи много гордо и на английски Wink , ми върши работа информативно. Не знам кога , как и откъде, но имам спомени , че рядко се случва да има недостиг на вит. Е защото се съдържа в голямо количество в олиото и по-специално в студено пресованото.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 17:26 от nadejda.v.l

# 613
Speak smooth съдържа масло от пореч.  GLA (гама-линоленова киселина) е омега-6 мастни киселини, получени от масло от пореч, и работи в подкрепа на EPA и DHA намерени в масло омега-3 риби.

# 614
  • София и там където не се пуши
С това витамин Е, много се замислих, ами моят цялата му кожа е като нацепена  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт