Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 657
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
Рос, аргументира се с какво девойката според теб... Laughing Със семантичен анализ на постовете ми?!Дали най-напред  е по силите й?Нима  не прави същото, в което иначе  обвинява? Напада абсолютно  неоснователно и чисто по детски  за мултиакаунтинг .Да си направи труда да поиска справка от админите  по въпроса и ще остане силно  разочарована от наученото.
Нищо лошо няма в това един млад човек да изразява позиция, даже е похвално да защитава училището си като институция и преподавателски състав, но нека тази позиция бъде аргументирана, основана на натрупан  опит, наблюдения и детайлна информация за нещата от кухнята. А тези работи не се придобиват току-така за има-няма 4 месеца.Затова и неслучайно упоменах колко по-голяма тежест би имало изказването на примерно твоето дете, имащо зад гърба си вече 3-4 годишен престой в АК.Признай пред самата себе си. Ако сега беше изправена пред избора на училище за детето си, на чии писания за детайлите  щеше да се довериш повече? На тези на осмокласничка или на ученик с повечко опит в АК? Това се опитах да й кажа, а в ответ - "добре аргументирана" нападка за повече от един акаунт.

# 1 051
  • Там, където ме обичат
Дами, моля ви, нека не се отклоняваме от темата в емоционални посоки Peace
Някой помни ли миналата година колко деца кандидатстваха в Колежа?

# 1 052
Някой помни ли миналата година колко деца кандидатстваха в Колежа?

355 ученика.
180 момичета и 175 момчета

# 1 053
  • Там, където ме обичат
Danybon,  мерси. Значи шансовете са били 2-ма кандидати за 1 място. Вероятно и тази година цифрата ще е подобна.

# 1 054
  • София
Danybon,  мерси. Значи шансовете са били 2-ма кандидати за 1 място. Вероятно и тази година цифрата ще е подобна.
Може и да не е съвсем подобна. Набор 96 и 97  май  бяха най-малобройни. Оттам насетне се наблюдава увеличение. Така , че седмокласниците гарантирано са повече от тези през предходните 2 години.Друг е въпросът каква част от тях имат апетити към колежа  и финансови възможности за покриване на таксата.

# 1 055
Ми, редно или не, това е масова практика във всички училища. За мен поне не е и толкова неморално.

Грешите. За Вас може и да не е неморално. В българското образование - със сигурност не е. В американското образование това е абсолютно недопустимо. Затова съм убедена, че в Колежа се вземат някакви мерки, с които да не се позволява действащи и оценяващи учители да изнасят каквато и да било информация за изпита. Почтеността изисква на всички кандидати да се дадат равни шансове. Затова е толкова недопустимо на някои от кандидатите да им дават точна информация за типове задачи и есета. Ако ще се дава такава информация, тя трябрва да се дава на всички, като например се публикуват официално тестовете от минали години или поне примерни задачи и теми за есета. Аз ако съм един родител на неприето дете, което не е вземало уроци, и имам доказателства, че приети деца са били подготвяни от учители от самия колеж, моментално ще подам оплакване до американската комисия, която е акредитирала АК в САЩ.

Вие сте родител и е напълно разбираемо да искате точно Вашето дете да получи най-добрата възможна подготовка, пък доколко почтено я получава няма никакво значение. За учителите, обаче, би трябвало да има огромно значение. За мен, лично, ако ще плащам да ми възпитават детето по американски, също би имало огромно значение лицемерието на преподавателите, които от една страна могат да изгонят детето ми от колежа за неспазване на правилата, а от друга страна с лека ръка отхвърлят правилата, за да сложат някой лев в джоба.

Разбирам от постовете тук, че децата в началото на всяка година подписват договор, в който са изложени очакванията към тях, включително етичните. Наистина ли мислите, че учителите не подписват подобни договори? И наистина ли ви е все едно, ако ги престъпват с лекота?

Оттеглям се от дискусията, защото няма смисъл, но вече си имам едно наум за един определен сътрудник на БАН. Успех на всички деца!

Последна редакция: нд, 15 яну 2012, 15:06 от ianajar

# 1 056
Може и да не е съвсем подобна. Набор 96 и 97  май  бяха най-малобройни. Оттам насетне се наблюдава увеличение.

Да, ама май и броят приети деца се качва тази година в сравнение с миналата. Иначе и аз мисля, че кандидатите ще намаляват - кризата продължава, таксите растат, а и мълвата, че нивото пада, отказва доста хора.

# 1 057
  • София
Да, определено не отчетох увеличението в бройката за прием успоредно с увеличаването на набора. Peace

# 1 058
  • Там, където ме обичат
Може и да не е съвсем подобна. Набор 96 и 97  май  бяха най-малобройни. Оттам насетне се наблюдава увеличение. Така , че седмокласниците гарантирано са повече от тези през предходните 2 години.Друг е въпросът каква част от тях имат апетити към колежа  и финансови възможности за покриване на таксата.
Да, така е. Бях забравила този факт.

# 1 059
Вярно форума е за мами. Които са родители. Сиреч оправомощени да гледат снизходително и покровителствено на всичко що шава ниско долу, ама и да го обичат. Да му изберат на дете училище, да го ръководят и наставляват. Знам за мултитаккунтинг и шанс така възрастни да играят роли. За семантичен анализ, който се интересува си има програма. Проследява езикова схема. Ама не е важно. Не знам нищо "от кухнята". То на учениците не ни е там мястото. Харесвам си съучениците и учителите. Харесвам си живота в България. Инаджар, само за Кортезов ми е жал. Ако него си имаш едно наум досега разпитвах съученици и то от СМГ и отборите, да не пиша имена. Човекът си и създал име като жури и автор на задачи на международни олимпиади именно с това, че никой и никога не е имал основание да си помисли, че и една брънчица от задача е разкрил. Мами в АК е тежко да се учи. Но е адски весело и готино. Сега имам да правя колаж и отивам да режа картинки. Целувки!

# 1 060
  • Там, където ме обичат
victoria,  благодаря за споделеното  bouquet
Отивай да си правиш колажите, виждала съм подобни неща и много ме радват. Успех.

# 1 061
janajar,
Много ми е мъчно, че тук се създава такова впечатление за човек, който само помага на децата да разберат материя, която я нямаше (не знам как е сега) в българските училиша освен в математическите. Нямаше преподаватели, които да обясняват лоически задачи, тъй като те бяха слабо засгнати и в националните изпити. Системата в България е друга. Той ти обяснява логически зад., но НИКОГА сходни, подобни или еднакви с такива от изпит от колежа. Единственият преподавател, който даваше сходни или подобни беше Г-жа Домусчиева, както и след това Хасъмска. Но не защото е изнесена информацич от колежа, а защото събират курсистите си след изпита и записват, каквото те си спомнят.
Аз намирам огромна разлика между това да научиш дшцата на нещо, което им е нужно, но нашата образователна система не им предоставя в масовите училища и да изнасяш информация. Не са много специалистите в България, които наистина могат да обясняват качествено такава материя, която ти остава в полза не само за колежа, а и за изпити като САТ. Никой не се е родил научен и няма нищо лошо в това да иска да се научи, дори системата да не му го предоставя.
И тъй като страната ни е малка е нормално и тези специалисти да са наети от едни от най-добрите училища. Но повярвайте ми, този човек не е с български манталитет и никога не би си позволил да изнесе информация за състезание от какъвто и да било ранг.

За съжаление няма подобен изпит в България и затова подготовката за състезателни, логически задачи се квалифицира като подготовка за колежа. Но с тази подготовка можеш да си и равнопоставен на децата от математическите гимназии при явяване на състезания

# 1 062
Подкрепям. Задачите за АК не са някаква супер тайна и специфична материя. Това са си съвсем обикновени задачи от типове, каквито се решават на някои математически състезания (ЕК например) и в курсовете на СМГ. Доказателство е, че децата от СМГ ги "разбиват" без никаква специална подготовка, само на база на ученото там. Другото специфично е тактиката, но и тази тактика не е нещо секретно. Изобщо в 7 клас няма кой знае какво супер разнообразие от възможности за измисляне на задачи. Трудността на изпита идва от стреса и липсата на време. Респективно деца, без опит в състезания и без някои елементарни насоки, не се справят.

# 1 063
Преди няколко страници г-жа Аглая Епанчина ми препоръча да надникна в профила й и да се уверя, че се вълнува от темите "Красива мама". Не ми се занимаваше, но сега реших да се вслушам в съвета й. Признавам - продължава да ми е интересно поведението на тази интелигентна жена. Така попаднах на първите й постове. Наистина говори още тогава доста открито, но и с известна доза яд или обида към АК. Има и нещо, с което се гордее и го е повтаряла и в тази тема - матурите на випуска, който е водила.

Първият пост,Ср., 15 Юли 2009, 12:33,
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=205789;sa=showPosts;start=405

"Здравейте!
Прочетох мнение във форума, обясняващо напускането на преподаватели от Американския колеж със "стремежа за повече пари" и материална изгода. За две години напуснаха седем успешни преподавателки по български език - казвам "успешни", защото резултатите от матурата - първо място в цяла България две поредни години - го доказаха, което значи очевидна мотивация и желание за работа. Вярно е, че някои от тях продължиха пътя си, откривайки школа, но други се връщат в държавни училища за много по-малко пари и то не защото са привлечени от лекотата и ненатовареността на държавните институции. Явно причините са много по-сложни и вероятно дискредитиращи колежа - нещо, което не ми се иска да правя обаче; отбелязвам само нуждата от вникване в дълбочината на проблема; доверието в официозните обяснения е наивистично."

6-тият й пост е препоръка да се използва една школа за подготовка след 7 клас - Ср., 02 Септ. 2009, 14:12

"Опитайте в образователен център "Уроците" (http://urocite.wordpress.com ; urocite@gmail.com); школата е нова, но тръгва с ентусиазъм, преподавателките са бивши учители от Американския колеж."

(извинете, че в името на точния цитат, Ви изрекламирах)

На сайта на този център има интересен абзац за учителите:

"Наши преподаватели имат опит като учители в Американския колеж в София при подготовката за матура по български език и литература  на  тазгодишния випуск, който показа най-висок успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература и  отново беше на първо място в страната ни."

Все повече се чудя в какъв филм ни вкара г-жа Аглая Епанчина. Мнението ми за нея като интелигентен човек продължава да е същото, постовете й са интересни, звучат искрено, но за мен си остава източник, на който не мога да имам доверие и който има някаква стратегия.  Не е възможно за 2-3 години да си зациклил все една и съща тема. Все ще забравиш разочарованието от бивш работодател.

Всъщност имате интересна биография и статии на сайта на БАН. Снимката Ви е чудесна. Wink

ПП Информациите Ви за козметиката са много полезни. Ще ги прочета внимателно. Благодаря, че ми ги препоръчахте. Иначе за кожата на Николета, нищо не мога да кажа.

(Почерненият текст е моя редакция).

Последна редакция: нд, 15 яну 2012, 21:22 от Danybon

# 1 064
Не знам какъв е случаят на Еглая Епанчина, но знам, че ако човек вложи всичко от себе си в някой проект, а после работодателят развали всичко дали заради лични амбиции, дали заради корпоративна политика, огорчението остава за цял живот. Съвсем нормално е и си остава като червена нишка във всички изказвания.

Общи условия

Активация на акаунт