Домашно насилие - Тема №2

• 283 238
  • 1 478
  •   1
Отговори
# 1 335
за измислени истории не чак толкова. но за преувеличени .. съм абсолютно сигурен.
за мен дом.насилие не се изразява само с побой. дори да си принуден да търпиш някоя гадна миризма на фръцлата до теб пак си е вид дом.насилие.  Laughing

Така като те "гледам", явно говориш от опит, но си сбъркал мъжки с женски род.

# 1 336
# 1 337
  • София
Първо, радвам се, че темата отдавна е затихнала. Пиша по повод една случка на която бях свидетел, заедно с детето.
Случката се разви в събота, около 16.30-17.00 в квартала, в училищния двор. Едно момиче около 20-годишно, спокойно си вървеше, прибирайки се от някъде. Изведнъж едно момче, явно гаджето, така я нападна - къд била ходила, блъскаше я и т.н.
Не реагирах, бях готова да викна полиция, но не я викнах. Трудно обясних на детето защо не викнах полиция...
Наблюдавах двойката, но нещата не се влошиха - не я удари и т.н. и аз не реагирах. После се замислих защо всъщност и момичето не реагира...

# 1 338
Защото точно това бездушие и приемане на насилието от какъвто и да вид  го остава да съществува .
 Вие знаете ,ли че в европейска или бяла държава мъж не си позволява да повиши тон на жена на обществено място.
 Имате ли идея какви права има жената и колко е защитена .
Та там е абсурд - да ти викне -камо ли ръка да вдигне .
 И  с нищо ,ама абсолютно с нищо не се оправдава каквото и да е насилие било то и една плесница.
  Там където има закони и  наказания ,които се спазват - просто това ,което описваш би било недопустимо.
 Не си реагирала ,защото не си защитена - защото не си сигурна това наказуемо ли е и дали полицията би го приела сериозно.
 Била си сама с детето - и е можело да пострадате и вие. Разбирам те от една страна.
 Но пък това как си реагирала дава отражение и на детето ти - то ще си остане с впечатление ,че това е нормално и утре то ще стане жерва или насилник защото това е нормално и никой не му отдава значение и равнодушно отминава.
 Аз пък каквато съм първосигнална , ако бях на твое място можеше и да си отнеса боя - ами не търпя несправедливост в никаква форма и винаги реагирам .......... и съответно аз ставам виновна .
  Хора не бъдете равнодушни и не търпете инак само ще се пише даже няма и да смеете да пишете за  насилието .
 Жертвата на насилие домашно рядко би надигнала глас и би писала . Тя / не зависимо от кой пол е / просто е поела вината и се срамува . Нужно да се осъзнае ,че това не е правилно.
 Насилието не  се извинява с нищо - бият само слабите и комплексарите това е .
Не се оставяйте да сте жертва - просто насилника трябва да усети ,че нямате страх -обикновено той е страхливец .

# 1 339
Извинете, че така се намесвам, но може да прибавите Сдружение "Център Динамика" за гр. Русе на първа страница!
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1303798
  bouquet

# 1 340
  • Cyprus, Пловдив
Как да се намеси в една такава ситуация, като дори и да викне полиция, те си измиват ръцете с : "Ми ние нищо не можем да направим..."  ooooh!
4 пъти ходих в полицията, в опит да пусна жалба срещу един елемент, който ме тормозеше и заплашваше и всички пъти ми казваха: "Ами като не те е ударил нищо не можем да направим..."  #2gunfire #2gunfire

# 1 341
Здравейте,
за два-три дни много изчетох и супер се обърках,та се надявам да ме посъветвате дали има смисъл да подам жалба и да заведа дело срещу съпруга ми,при следната ситуация,накратко:

Насилие,без видими следи,само лека синина под окото,всичко ми е натъртено и боли,но нямам видими следи от побой. Нанесените психически травми няма как да ги докажа.

Всъщност беше много страшно,всичко започна пред спящото ми дете и тя се стресна много .
Никога не съм се страхувала толкова много в живота си,та той не се поколеба да ме бие пред детето

Получих заплаха,че ако подам молба за развод,първо ще убие мен ,а после себе си
Та да не съм оставяла децата сирачета.

Благодаря!

# 1 342
Здравей mimozche, има смисъл да подадеш молба - била си обект на физически и психическо насилие. Но преди това отиди при съдебен лекар да те освидетелства. Няма значение, че синината е млака, щом се вижда, ще я опишат. Разполагаш с един месец от датата на насилието да подадеш молбата, а при съдебния лекар трябва да отидеш незабавно. Най-добре се обърни към адвокат да напише молбата и декларациите към нея, за да си гарантирана по време на процеса. 

# 1 343
Хърмаяни,
много благодаря за бързия отговор.

# 1 344
И най-важното: никакъв страх. На всички нас насилниците са ни казвали, че ще ни убият. На това разчитат - на страха ни. И всички сме си казвали, че те наистина са способни на това. Е да де, ама законът за домашно насилие работи. От теб се иска само да действаш !!!   bouquet

# 1 345
Има ли нова тема? Дали ще получа отговор тук? Тези дни разбрах за домашно насилие, в семейство, което години наред не се е вземало мерки (адекватни, навременни...) Родителите са вече разведени, но наследникът им 18+ е с трайни последици за живота и здравето си (вследствие на побоите) . Как не съм знаела по-рано, можело е да се предотврати Cry(( За пръв път видях детето преди 5 години- нормално, красиво, интелигентно, съвременно,а сега отива към,м развалина/. Язък! Господ да е на помощ, Възмездие има!
Разтрепервам се, като си помисля, че никой нищо не е сигнализирал толкова врем. А и си задавам въпроса може ли изведнъж да го бие на 15, 16 години. Ами може и през целия си живот , в това въпросно жилище да си го е бил, и майката и така да са свикнали и съседи и всички. Яд ме е, че хората траят, тези стари разбирания, мамицата му и манталитет- от позицията си на човек против викането на децата дори. Струва ми се, че близки и съседи не са предприели нищо. Не съм убедена, че сега е късно и ще опитам ад помогна макар и със закъснение!

# 1 346
Има ли нова тема? Дали ще получа отговор тук? Тези дни разбрах за домашно насилие, в семейство, което години наред не се е вземало мерки (адекватни, навременни...) Родителите са вече разведени, но наследникът им 18+ е с трайни последици за живота и здравето си (вследствие на побоите) . Как не съм знаела по-рано, можело е да се предотврати Cry(( За пръв път видях детето преди 5 години- нормално, красиво, интелигентно, съвременно,а сега отива към,м развалина/. Язък! Господ да е на помощ, Възмездие има!
Разтрепервам се, като си помисля, че никой нищо не е сигнализирал толкова врем. А и си задавам въпроса може ли изведнъж да го бие на 15, 16 години. Ами може и през целия си живот , в това въпросно жилище да си го е бил, и майката и така да са свикнали и съседи и всички. Яд ме е, че хората траят, тези стари разбирания, мамицата му и манталитет- от позицията си на човек против викането на децата дори. Струва ми се, че близки и съседи не са предприели нищо. Не съм убедена, че сега е късно и ще опитам ад помогна макар и със закъснение!
Доста емоционален пост и предполагам си има причина да е такъв..Звучите потресена от ситуацията, за която сте разбрали. Поне от това, което сте написала, мисля мерките по ЗЗДН не могат да бъдат приложени.

# 1 347
Доста емоционален пост и предполагам си има причина да е такъв..Звучите потресена от ситуацията, за която сте разбрали. Поне от това, което сте написала, мисля мерките по ЗЗДН не могат да бъдат приложени.
О, да. И ще се обърна към някоя от фондациите ( не държавни, неправителствени) Струва ми се, че досега никой не е потърсил помощ или и сигнализирал поради страх?!?! Доста съм заета в лично отношение, но това не ми дава мир на деня... Една телевизия да бяха викнали преди 2-3 години, това нямаше да е така. Изверга да го бяха затворили, той все има страх от неи/някой.пууу, глупаво общество.

# 1 348
Съседите не сигнализират не от страх, а защото няма смисъл, ако жената не е готова да се отърси от ада. Идва полицията и тя мълчи, прикрива насилника. Виждала съм случаи, в които се стига до дело дори и тя 2 дни преди него се прибира да яде кютек пак при насилника...  Tired

# 1 349
Проблемът с домашното насилие има много измерения, като се започне от семейна среда, възпитание, отношение на околните още в ранна възраст.
Според мен нито насилникът, нито жертвата се формират като такива за един ден. Но, определено желанието за промяна(и за двете страни) може да дойде само от човека. За съжаление, когато се намесят деца...картинката става ужасна и се започва омагьосаният кръг и за него.

Общи условия

Активация на акаунт