Отговори
# 345
явно много от вас днес са на разходка.аз се отказах-хладно е и духа вятър.
за яденето- моя яде по малко, но често денем.нощем има пауза към4-5ч.
 днес нещо му става- взе че заспа по никоя време и сега спи(с ръцете нагоре като наказан  Joy)
Бирке, как спи по толкова много денем? Кога е буден? Браво на него-оставя те да си почиваш или да свършиш нещо.
масаж не правим. то след баня едвам го обличаме,камо ли да стои гол и да го масажираме. голям рев,дали щото е гол или защото е легнал. като го изправя млъква и се ококорва.
чистене на нос, нокти- това при нас е мъка и почти невъзможно. незнам вие как успявате.като заспи пък,гледам да не го човъркам,че се буди.като е буден е мъка.
за гледането и следенето с поглед- познава майка си  hahaha и ме следи с поглед из стаята. и баба си я знае,че как иначе. в люлката се заглежда по лампичките,но само когато не му се спи. по дрънкалки и прочие-не,засега. интересни са му различните звуци-като шомолене,почукване на дърво. Усмихва се и се смее отдавна-на мен,на други,на нещо,което само той си знае...на тавана,на часовника...знам ли

# 346
  • В две тъмни очички
Бимбим, последните 3-4 дена малката започна да хапва повече и следователно спи с около 30 мин повече , та често й се случва да пресрочва храненето с около половин час!

wondergirl  колко голямо корито използвахте?

Бебешондел, за сега се ориентираме за през седмицата! Другата събота ще съм си в София вече

Масажи и гимнастика
правя всеки ден! МАсажите от раждането още - след всяка баня,докато я мажа! Гимнастиката от около 2-3 седмици насам!

Следене на предмети - Малката следи и играчки, и хора, и всичко което мърда!  hahaha Обича да гледа телевизия дрислата! Докато й сменям памперса все там гледа hahaha

Днес и ние бяхме на разходка, та даже й се зачервиха бузите от слънцето и я мазах ей сега с Бочко  Laughing

# 347
  • София
Днес много ме мързи... даже да пиша във форума, та какво ли остава за разходка. Но утре ще изляза. Тъкмо обещах и на Яна да не ходи на градина, та ще е весело с двете.

Бебеш, обади се в градината и попитай какво ще трябва, защото във всяка градина е различно. Ако има анцузи, обличай тях, защото ги учат на гърне и ще му е по-лесно на детето. Стискам палци да се адаптира бързо и да му хареса.

Ива следи вече всичко. Най-много хаесва въртящите се зверчета над леглото си. Ако искам да заспи тярбва да ги махна, иначе нямам шанс. И много обича да гледа телевизия. Ако застанеш между нея и телевизора се сърди.

Яденето ми е голяма мъка - докато се чудя как да махна нощното, тя започна да яде по два пъти на вечер #2gunfire #2gunfire

# 348
  • Пловдив
Бубе и ние сме по телевизията. Гледа ли натам и млъква.

Днес голям сън - заспа към 12 и още спи (е похапна си малко и пак заспа), но каката я няма да пищи и тропа.

Аз правя масаж от няколко дни. Сутрин (9-10 часа) половин - един час след хранене с преварен зехтин. А вечер след баня си ги мажа с кремче, но по-бързо, че е гладен все.

# 349
Аз се прибрах, София-Русе-София-БГ Мама  hahaha

Бимбим имаше един момент, в който Ели ядеше много по-малко отколкото трябва и пак си спеше като сега, по цяла нощ, а от няколко дни прави по 5 яденета на ден, то си знае...

Инка имам приятелка, на която бебето е на 10м. и от както се роди реве постоянно спи 10-15мин. и 2 часа рев  ooooh! направо е ужас, дано Ема не е чак така  Hug

А явно на бебоците ТВ-то им е любимо, Ели го гледа втренчено, че даже му се смее  hahaha

# 350
Здравейте!
На бързо по темите:
Кали се събужда, яде, реве, евентуално спи, яде, реве, евентуално спи, и т.н. Отскоро прави една малко по-голяма пауза нощем- от 23,30 до към 3,00-4,00 ч. А денем когато спи в повечето случаи е в ръцете ми.
Когато се разнасяме на ръце Кали също се заглежда в ТВ. Иначе в моментите в които е спокойна ми се смее, "говори" на всичко около себе си. Снощи говореше на облегалката на един стол, даже му се караше от време на време  hahaha hahaha hahaha
Следи с поглед хора и предмети, на въртележката над леглото и има 2 сини магаренца, те са и любими.
Масаж и гимнастика- когато се сетя.

# 351
# 352
Трябва да качиш снимката в някой сайт за снимки, не може от твоя компютър.

Нашата също се заглежда по телевизора, но за кратко. Понеже я преобуваме на подложка на масата и имаме един вентилатор-лампа на тавана, той и е най-любим, все го гледа, усмихва му се, маха с ръце и крака, сякаш ще му проговори. Това е един от малкото моменти, когато не вече и мълчи, трябвав да е на масата и да гледа вентилатора.  Grinning

# 353
Бубе, коритото купихме от Метро по препоръка на учителката по плуване - каза, че който няма вана това е варианта. Аз не съм много добра в размерите... Бих казала, че е голямо горе-долу колкото нормално бебешко корито, но е по-дълбоко. Ако искаш мога да го снимам.

Мона се заглежда по играчки и много им се радва. Сега разбирам за какво служи активната гимнастика, защото Макс ревеше щом го сложим в нея и никакви шарени играчки не го интересуваха, независимо къде се намират и какво правят. Тя проследява с поглед играчките и им се усмихва. Но човешките лица все пак са й по-интересни и забавни.

Масажи правим след баня на включен сешоар и дори й харесват, драмата настава като започнем с обличането. Гимнастика - винаги когато се сетя през деня.

# 354
# 355
Е не е истина - преди малко писах, писах и не можах да го публикувам. Отново
Чета редовно, но не пиша з-то нямам свободни ръце - Рада или суче, или спи у мен или се разнасяме из стаите и си говорим. Вече ми свърши репертоара от песни, дано бебо не попие моето фалшиво пеене. Имам питане - на рамото на Рада има нещо като пъпка, което тия дни много нарасна - знам че беше коментирано че това е от ваксината в болницата, но докога ще расте и ще остане ли белег.
По темите - вече май нямаме колики, но давах еспимизан и все още давам био гая - мисля че помогнаха и двете.
За дупките на ушите - може би по-натам като стане на 2-3 години
Май дечицата ни бавно но сигурно растат и всеки ден се променят и ни очароват все повече - Рада раздава усмивки когато се е наспала и наяла, заглежда се в играчки - особено в една голяма рошава мартеница, но като ги почледа малко повече и почва да се плаши от тях
Днес преоткрих столчето за кола - детенце стоя добро и послушно доста в него
Улях се. Стига толкова

# 356
Хайде и аз да се включа. Първо по темите. Ушите няма да пробивам, ако, когато и колкото реши тя, да си ги пробива.
Ротавирус няма да правя, както и всякакви такива подобни, освен ако педиатъра не настоява и не ме убеди, което не смятам, че ще направи познавайки манталитета му на работа.
Телевизия малката не бих казала, че умира да гледа, но следи с поглед - предимно баща си. Даже имам чувството, че знае къде предимно се намира в стаята и си върти главата натам. Въртележката и я сложихме вчера, така че нямам големи наблюдения, въпреки че и отдели малко време.
Пасивна гимнастика и правя по 1-2-3 пъти на ден, колкото дойде. След баня е гладна и започва да плаче, така че тогава се пропуска.
По повод плача и ние имаме сълзички понякога.
Я кажете къпете ли малките с миещи средства вече и ако да от кога?

# 357
Я кажете къпете ли малките с миещи средства вече и ако да от кога?

от болницата. там с А дерма, вкъщи с Мустела. Главата не всяка вечер, но тялото задължително. и денем дупето също.

# 358
  • София
Привет и от мен  Hug
Не съм писала от няколко теми, защото комп-ът е зает от таткото (работи от къщи) и аз само ви чета на един iPod.

Набързо да се отчета: наблизаваме втория месец, а сме още съмсем мънички - някъде между 4 и 4,5 кг я меря вкъщи. Гледам вашите деца са доста повече на тегло. Има ли и други мъници като нас? Диана я изписаха 2800 г.

Амидала13, на мен малката ми се усмихна съзнателно за пръв път на 30-ия ден, а за следенето не помня точно кога започна, май пак някъде там.

Инка,  опитвала си ли 5-те техники на д-р Капр? Сигурно си, но аз да припомня. При мен помагат. Малката сега реве не от колики, а от един сърбящ обрив на лицето. Уж веднъж го излекувахме, но от вчера й се появи пак по бузките и клепачите, та утре пак ще я водим на лекар. Някой имал ли е подобен?

Да кажа и за ортопеда, за който още не е ходил. В София приемат с направление и БЕЗ доплащане в 25 ДКЦ в Младост. Гледат и на ехограф и не искат допълнително пари. Е, не са толкова обстойни като при частен преглед, но поне се вижда наред ли са ставичките.

# 359
Здравейте момичета Hug Не мога да пиша, едва ви изчитам. Имам да довършвам от старата тема още  Sad
Нощни, благодаря за новата тема Hug
Сакси, благодаря за труда за колажа Hug
Аз имам един въпрос към вас и към ЛЛЛ
Бях ви споделила, че Емилия суче непрестанно. Това се почна още миналия четвъртък, т.е. на 17ти. Обяснихте ми, че най-вероятно е скок в разтежа, тогава и тя беше на 3 седмици. Предлагах гърдата винаги,не давах вода и биберони. Нещата за ден-два се регулираха, но тя продължава да ме побърква вечер. Като се почне от късния следобед до към 12 часа,суче, наяде се, след половин час пак иска. И не забелязвам да ме използва за биберон, защото виждам, че преглъща. Има си достатъчно наакани и напишкани памперси. Но колко време ще издържа. Незнам какво да правя. А вчера при повечето и кърмения, тя беше много нервна. Само мънкаше и не може да захапе зърното както трябва. А от толкова сукане, гърдите ми се струват, че са изтискани до край. Но като пробвам да изцедя си излиза мляко, защото се съмнявах, дали кърмата ми не намалява.

Violini, здравей!

Разбирам колко изтощително за майката може да бъде това непрекъснато сучене!
Много бебета имат такива неспокойни периоди следобед, когато сучат не толкова, за да се нахранят, а за да усетят близостта на мама и да се успокоят след „изтощителния” ден. В действителност, денят наистина е изтощителен за бебетата, защото им носи непрекъснато нови впечатления и емоции и през късния следобед вече е възможно да се чувстват претоварени. Единственият за тях начин да изразят умората си е чрез плач и желание да се гушнат до мама и да посучат.

Друга възможност е Емилия да иска да посуче повече и по-често, за да си напълни добре коремчето и след това да направи по-дълга пауза. Дали това е случаят при вас?

Окуражителното е, че около навършване на 6 седмици, много бебета вече сами си създават нещо като режим и оставят и мама да почине повече. Засега може да опиташ да й помогнеш с кърмене на приглушена светлина, на тихо и спокойно място, за да няма допълнителна стимулация на емоциите й.

Чудесно е, че броят на напишкани и наакани пелени е задоволителен и че имаш достатъчно кърма! Емилия вероятно си регулира производството на кърма според нуждите си.
Ако е вариант за теб, можеш да опиташ да почиваш през деня с нея, когато тя спи, както и да я кърмиш легнала нощем, за да не си нарушаваш съня твърде много.
Успех!

честит празник, момичета   bouquet
с ММ не сме се виждали днес, но предполагам, че довечера ще си получа подаръка. Бебчо обаче ми направи супер подарък - 7 часа непробуден сън, в резултат на което сутринта се събудих с толкова напрегнати гърди, че чак ми бяха изтръпнали. В тази връзка искам да попитам ЛЛЛ как се справяме с препълнените гърди, когато бебето започне да прави големи нощни паузи? И организма не се ли "научава" да не произвежда толкова карма през нощта?
И още няколко въпроса
С напредването на възрастта намалява ли броя акания - ние от 4-5 от няколко дни (след един скок в растежа) акаме 1-2 пъти в денонощие. Също така по колко пъти на ден се храни двумесечно бебе (само на кърма)
И последно - как да разбера, че бебето е изсукало цялата гърда - Дани по някое време започва да се дърпа назад, да сумти да се нервира - това ли е?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

Bimbim,

Действително е възможно жените да почувстват гърдите си препълнени, когато бебетата започнат да правят по-големи нощни паузи. При вас с Дани това инцидентно ли беше, или той вече все по-често започва да спи непробудно нощем?
Ако по-дългият нощен сън се превръща в практика за бебето, лактацията на майката вероятно ще се нагоди към това ново положение и производството нощем ще намалее от само себе си. Ако ти е твърде некомфортно, можеш да изцеждаш леко, само до облекчение или пък да предлагаш на Дани да суче, без да го будиш.

За акането – счита се за нормално след 6тата седмица бебето да разреди броя на изхожданията и да ги сведе до 1-2 на ден, както е случаят при вас. Поради доброто усвояване на млякото, не е необичайно бебетата след 6тата седмица да се изхождат от веднъж на ден до веднъж на няколко дни - 3, 5 или дори 7. Ако изхождането е обилно, кашесто и цветът е „кърмачески” – златист, като горчица, едва ли има повод за притеснение.
На въпроса по колко пъти се храни бебе на 2 месеца едва ли има еднозначен отговор. Има бебета, които се нуждаят от множество похапвания, в които поемат малко мляко начесто, докато други бебета се хранят на по-големи интервали – през 2.5-3 часа и похапват по-стабилно. На тази възраст много бебета вече са станали виртуози в сученето и могат да се нахранят доволно само след 5 минути на гърдата, докато други просто обичат да усещат близостта на мама и на гърдите й и сучат по-дълго време, често просто за удоволствие. Обичайно се смята, че средният брой кърмения на ден на тази възраст е 8 пъти.
Ако наддаването на Дани е задоволително (предвид това, че преди дни е навършил 2 месеца, вероятно сте посетили или ще посетите педиатъра за контролен преглед), ако броят на напишканите памперси е 5-6 на ден, ако детето е жизнено и тургорът на кожата е добър, най-вероятно поема толкова кърма, колкото му е нужно, дори да суче по-малко на брой пъти.

За изсукването на гърдата – правилно си забелязала сигналите, че е време или за смяна на гърдите, или просто Дани се е нахранил вече. Обикновено бебетата на неговата възраст сами се отдръпват от гърдата, когато са я изсукали. Ако считаш, че има нужда от още мляко, можеш да му предложиш и другата гърда. Ако я откаже, вероятно се е нахранил и тя ще остане за следващото хранене.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт