Чудна пролет наближава, ЮЛЧЕТО ритничета започва да раздава!

• 27 502
  • 691
  •   1
Отговори
# 585
Привет Simple Smile

аз днес стахан ранко за мен си че тъпата курсова все не става вече коко дена и само ме мъчи и не могада спя. Хич не знам как ще я мисля днес ( че е за утре) , барабар с изследвания и още 100 неща!!!

Поздравляния на всички за количките. Аз даже от един от линковете се запилях да зяпам и аз та си поскъсих времето за учене  hahaha

Аз съм за срещата, където кажете, само да се уточним до края на седмицата, че нещо... сме май разпасана команда Simple Smile

Надявам се да се видим с някой от вас утре на лекцията Simple Smile Аз съм навита както предложи Мецани да се чакаме в 10:00 на аптеката Simple Smile

А тези страхотни рецепти дето дават Наталчето и Калоянис..... ще трябва да се пробват, но ще поканя майка ми да ми помогне първо с изчистването на кухнята ми пак , за да не ми мирище толкова на  Sick и след това ще се пробвам Simple Smile

Гледам вънка едно слънчеице.... как ще уча хич не знам  Mr. Green

Това е за сега после пак ще ви прочета Wink

Hug

# 586
Да повдигна една тема, която не сме обсъждали, а именно избора на педиатър, доста съм раздвоена и объркана на тази тема. Педиатърката на синът ми беше много прехвалена, бях страшно доволна с нея до първото по-сериозно заболяване  ooooh!

Ето тук си много права,за Варна мога да орепоръчам с две ръце ако някой се интересува,но е на частно,Следи малкият от бебе и досега няма фалове.Ако не беше тя да реагира веднага кой знае с бъбречната инфекция какви ядове щяхме да берем

# 587
Ник4е може и просто да е вегетариака и ученолюбива. Синът на мои приятели още от много малък отказа да яде месо.

А това с телефона на НОИ...  ooooh! от 5 мин вися на мобилния и никой не дига! Кръвното ми се дига направо. Дигна ми някава си отегена още от сутринта телефонистка и ме прехвърли на висящата линия!. Вче съм бясна! А трябва ли да им ходя на крак ще има убити - няма кого да жаля там.  #2gunfire
10 мин - никой не дигна! След второто позвъняване ми дигна любезна телефониска. Изслуша ме и ме прехвърли там където ми дигнаха. След кратко изесняване се установява, че предпоследния болничен е вкаран в тяхната ситема преди 2 дена, а е предаден на НОИ в началото на месеца... Ще ми преведат болничния най-рано следващата седмица!.. Отивам след малко да ги убивам.  Mr. Green Удоволствието ще е изцяло мое.

Джен моля те, пусни рецептата за козунака тука - нека всички я пробваме .  Hug

Днес явно не и е ден - опитах се да се запиша за лекцията утре и ми казват на 0876 181 114, че номера на гласова поща е невалиден... Така, че колкото и да ми се идва май ще пропусна... а и не мисля повече да звъня на невалидни телефони.... освен ако някой има такъв, на който отговарят. Ще бъда задължена.

От мене лек ден на всички.  Hug Аз отивам на бойното поле  #2gunfire  Sunglasses Wink

# 588
Цитат
Благодаря да номера за инфо, мисля, че ще бъде полезен на повечето от нас, сигурно е централициран, т.е мога да питам и за друг град или? Къде го откри тоя болничен, да не е бил в теб? Ама ти си доста упорита, браво. Peace
С номера се сдобих от позната счетоводителка и да ти кажа, съвсем се бях отказала от идеята да открия болничния, написах молба в която поемам вината за загубения болничен лист и щях да вадя дубликат. Но в същия ден реших да позвъня и да попитам дали ще се забавят преводите на другите 3 болнични, ако има един с неуредени док. И както вече казах, една много учтива дама ме обслужи, с/у ЕГН направи справка, видя че имам проблем с единия болничен, направи справка с деловодство и т.н., прехвърли ме към тях и се оказа че болничния е в деловодството. Остави си жената вътрешния номер и каза работодателите да отидат да го вземат, попитах дали мога аз лично, че ако разчитам на друг, ще мине още месец. Та .... отплеснах се, мисля че е за страната (не съм много сигурна), но може да се провери кога са ти подадени док. от работодателя, често поради тази причина има забавяне, какъв статус и кога да очакваш плащания. Има няколко опции, може да се получи инфо по пенсионни въпроси, парични обещетения, стаж и връзка с оператор, който би те насочил към кого да се обърнеш.
Цитат
Да повдигна една тема, която не сме обсъждали, а именно избора на педиатър, доста съм раздвоена и объркана на тази тема. Педиатърката на синът ми беше много прехвалена, бях страшно доволна с нея до първото по-сериозно заболяване  ooooh!
Много ще се радвам ако споделите, нямам никаква представа   bouquet
IrinaB. заедно сме писали, поне има някаква яснота ако не друго...

# 589
Здравейте на всички Simple Smile аз чакам момиченце юли месец ни ми обаркаха термина така че утре ще напиша кога е . Имам едно вапросче започнах да усещам ритничетата но в последно време сякаш по малко и савсем леко може би от 4-5 дена дали бебето се чувства добре? Утре сам на преглед и нямам тарпение . Confused

# 590
Здравейте на всички Simple Smile аз чакам момиченце юли месец ни ми обаркаха термина така че утре ще напиша кога е . Имам едно вапросче започнах да усещам ритничетата но в последно време сякаш по малко и савсем леко може би от 4-5 дена дали бебето се чувства добре? Утре сам на преглед и нямам тарпение . Confused

Здравей, dkrisi,
Аз съм в началото на шести месец, но също в някои дни усещам бебетата по-слабо от другите дни. Не мисля, че имаш повод за притеснение. Все пак е хубаво, че утре си на преглед, за да се успокоиш ти самата, като видиш, че всичко е наред.
Хубав ден и да пишеш утре хубави новини за малката принцеска!  Hug

# 591
Привет, момичета!

Ние днеска цял ден ще се гледаме с мъжа ми и съм много доволна!  Heart Eyes Ще спретна и еклерчетата, че както обичам... Ммммм... Наталче, Калоянис, много ви благодаря за рецептите!!!  Hug Hug Hug

Иринка, аз вчера сутринта звънях на телефона на 9-месеца (точно този 0876 181 114) и нямах никакви проблем.

Ани, Пете, ух, знам сега на вас как ви се ядат български работи. И при мен беше точно така като вях в щатите... Ама пък сега ако знаете как са ми се дояли корндогс (и то соеви), не е истина просто. Шантава работа!  #Crazy Ани, много ме разсмя с това последното!  Crazy А, и да пишеш миещото мече колко ще се задържи при вас.

И на всички много  Hug ! Чао засега!

# 592
dkrisi, както sensenitka е писала - и при мен също има дни в които не го усещам особено често. Успех утре на прегледа  Hug
Момичета да ви попитам утре за лекцията имате ли някаква уговорка? Аз също ще ходя   bouquet

# 593
dkrisi, и при мен някои дни не се спира, други дни по-радко и слабо го усещам. Различно. Ако нещо те притеснява, питай доки утре на прегледа.

Yuliana_, за лекцията 10:00 часа на аптеката при главния вход!  Hug

# 594
Привет  Hug
Иринка, питай Епона, ако се включи, на кой номер се е записала, може пък да е друг и да успееш да се запишеш. Иначе за НОИ мисля, че просто е "мисията невъзможна"  #2gunfire
Юлско бебе, много се смях  Laughing - въпреки че хич не е смешно  Blush  Милото момиченце  Hug , но поне ще има спомен от падането.
А кой е по-по-хипопотам ще се теглим юли  hahaha
Честито за количките ви   bouquet А още съм неориентирана, всъщност знам какво искам ама го няма в Бг и незнам дали да рискувам да купя количка от нета без да съм я "пробвала"   newsm78
Аз тия дни гледах в нета инфо за педиатри-хомеопати. Определно искам да е хомеопат и се надявам лекцията утре да ми е полезна.

Епона вече е дала инфо Simple Smile

# 595
  • Варна
Здравевйте и от мен,  Simple Smile
Темата се развива със страхотни темпове. Не мога да смогна да изчета.
Относно бебешката козметика, знам също , че слънцезащитни кремове не се препоръчват, до 6м - даже някъде и до година съм чела. Да не говорим, че най-последни проучвания сочат, че високите фактори са вредни. Та в тази връзка, бебетата, особено новородените, не трябва да се излагат на  пряко слънце. Дъщеря ми е родена на 8 юли, и съм я извеждала на разходка , повече вечер, сутрин спяхме до късно Simple Smile.
За облеклото : Трябва да се знае , че новородените  нямат добре развита терморегулация, те не се потят и много лесно могат да се преохладят или прегреят. Другата особеност, е че напрактика , те идат от 37градуса и им трябва изввестно време да се адаптират. Така , че за тяхедна Т въздуха от 30гр не е толкова драматична. Аз бяха приготвила за дъщеря ми бодита с къс ръкав, на напрактика първия месец, основно  и обличах, тънки ританки и търнки камизолки с дълъг ръкав. И честно казано не се е прегрявяла. в къщи ако беше по гола и се охлаждаха крайниците, а на вън пивечер, пак не е жега.  А и като питах, педиатърката и тя  ми каза, че това облекло е добре. Правилото е ,че бебто трябва да има една дрешка повече от теб.  Аз лично се ориентирам освен това по носа най вече. Ако носа е студен,  значи на детето му е хладно. Та това мога да споделя от опит. Но всеки сам си преценява, за това моя съвет е да не се купуват предварително много дрехи, първо бързо омаляват, особено тези за новородени, второ, може въобще да не потрябват. Освен това има голяма разлика в какъв номер ше носи едно бебе 3кг и едно 4кг. Синът ми се роди, 3850 , а тя 3300 и тя есента - на 4 -5 носеше дрехи, които той е носил, на  2-3 месеца.

За пелените и аз се замислям за многократни, ама  все още проучвам и нямам особен ориентир. Има сташно много информация в нета, направо да се удавиш.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 11:44 от Saly

# 596
Благодаря за инфото   bouquet
Аз сутринта се записах на телефон 0876 181 114  Thinking

# 597
  • Стара Загора
Здравейте и от мен!
С тези еклери ... ще ме вкарате в беля Simple Smile Струва ми се, че утре и аз ще правя опити да ги направя, дано поне станат сполучливи  Praynig
Джен, моля те пусни рецептата за козунака. Тази година имам голямо желание да се пробвам да направя
За количките - твърдо съм  се спряла на ABC Design Cobra, но още се двуумя в какъв цвят да е - в лилаво или розово

За педиатрите исках и аз да попитам кога трябва да се избират. Понеже чух, че преди да се е родило бебчето трябва да има педиатър?
Може ли някой да ме включи в групата във FB? Мейла ми е diadora@mail.bg. Благодаря предварително  Hug
За покупките - моя мъж е на мнение, че все още е прекалено рано, а аз много искам да обикалям и да купувам. Не знам само как ще се разберем с него, защото той много мрази да ходи по магазините. Този път ще се прежалва  Laughing
Леле голям чаршаф сътворих ... ужай
Това е от мен за сега отивам да пия едно кафенце и после пак ще ви нагледам
Цунки

# 598
Момичета пускам ви една рецепта за правене на ръка, имайте предвид, че това е доста трудуемко занимение и ако правите повече от 2кг. трябва някои да ви помага, защото е доста натоварващо за бременна жена. Важно нещо е температурата на стаята в която се праят козунаците, както и тяхното изпичане. В къщи винаги се ядат с плънка, така че скъм това тесто каквото си зиберете като плънка. У нас въви най-много течен шоколад, лешници и стафиди.
озунак на конци

Продукти

* 1 кг брашно
    * 6 бр. яйца
    * 200 г масло ( маслото е важно при замесванетон а козунака)
    * 200 г захар
    * 1 кубче мая
    * 250 мл прясно мляко
    * настъргана кора на 1 бр. лимон /потокал или есенция
    * 1 с.л. ром/коняк
    * бадеми за украса
    * 1/3 ч.ч. стафиди
    * щипка сол
    * 1 бр. белтък

Приготвяне  

Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло, е добре върху разстлания мармалад/шоколад да се наръсят смлени лешници/ орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.  Аз преди да пека, пак оставям да втасат около 20 минути както са вече направени.В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Тази рецепта никога не ме е предавала, имам и рецепти за машина, ако имате машини за хляб.

Ето ви и линк към Готварския с тема за Козунаци http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567151.0

# 599
  • Варна
Ракаус, количката много ми харесва  Peace Но предните гуми дали се върят ? За мен лично, ако предните гуми не се въртят , карането не е удобно.
Калоянис, коя педитърка ползваш във Варна ?
За косите : аз със първата бременност, не се подстригвах, но и косата ми стана  хубава и достигна дължина, каквато преди не съм постигала,  със второто я подрязвах, а сега направо я подстригах късо (не беше успяла да се въстанови след раждането и кърменето, направо ужас), ама като се подстригах, реших, че трябва да се боядисам,  та да да съм по-убава .  Grinning И смятам да продължа с експериментите с цветовете  Mr. Green
И да се похваля - и  втория резултат от амниоцентезата е добър: имаме "женски кариотип, без бройни и структурни хромозомни аберации"
Днес бях и на ЖК, ама нищо собенно, мерене теглене. А в петък, съм на ФМ, та там ще имаме по-подробна среща с бебка. И ще разбера, размери,  може и лицето и да видя.
За килограмите искам да ви кажа да не се тревожите, аз с първата бременност до средата бях качила 10 и си викам, леле , аз тия темпове ще стана слон,  ама втората половина  пък качих само 5 , тъй че общо станаха 15,  с другата бременност наддавах постепенно и равномерно и пак качих около 15. Сега май-малко по-бързо наддавам от предния път, ама се надявам  да изравня до края.
Ах, и една смешка за по-големите деца и бебтата, сина ми като бях бременна втория път беше на 4,5 г и викаше, че като се родяло бебто, ще трябва да го изкъпят (не че е лъжа) , но понеже, щяло да да е "цялото затрупано с храна".

Общи условия

Активация на акаунт