Пролет пукна, януарчето по разходки хукна!(6)

• 23 219
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
тъъй:) пишете светкавично бързо, рехавее ми вече къде исках да се 'закача' по темите, но ще пробвам.

Мила, браво на отличниците!! гордостта на януарки сте вие тричките!

някой (май адис) ме пита за инфанрикса, нямам идея, бе, мацки, нашето педи така ми обясни, че това са им доставили вместо пентаксима, че били същите активни съставки, но от друг производител просто (GlaxoSmithKline). гледах листовката.

Бебеш, и аз, и аз Simple Smile с баткото - докторът препоръча дохранване още много рано, спомням си, може би третия месец, не помня колко време, но поне 4-5 кутии Фризо отидоха, и все пак продължих да кърмя до годинка и 1 м. спрях се само защото ме убедиха и трябваше да тръгва на ясла малкият,а  мама да си доучи в СУ. иначе си имах кърма доста и тогава.
а ти пиши как е Тея, насрочихте ли операция вече (тя си наддава добре) и т.н.

Ети, стискам палци да не се стига до операция.

mrm, супер, уелкъм си, айде на лични телефоните  Sunglasses

Биричка, може да не ти е засилила кърмата бирената мая поради преумора или друго, бих ти казала да не бързаш да се отказваш! аз, бтв, си я взех заради косата и кожата, плюс този ефект Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 22:56 от careener

# 526
  • София
Още малко настроение и от мен  newsm53

# 527
Бебешондел,и аз се присъединявам към вдигнатите пръстчета.При нас дохранването с АМ е от самото начало,но смело мога да заявя,че сме го намалили драстично.Даже на повечето хранения си остава само с кърмата(пу пу)

# 528
внимавайте с тази бирена мая,докара миужасен апетит

# 529
  • София
Чери, дано лесно успееш да приключиш с този мъж, щом такова ти е решението. Много е кофти това, дето роднините му решили вместо теб къде да бъдеш и кой да ти помага.

# 530
  • София
Бебешондел, и аз дохранвам от първия ден, в началото беше само на АМ, после постепенно и на кърма, имаше период само на кърма (към месец), сега пак дохранвам, но едвам (само на обяд и преди лягане по 40 - 80 мл). Знам, че трябва да суче, но днес цял ден нервничи гладен по циците ми и не желае да си дояде от всички видове шишета, които имам. Накрая му накапах 80 мл АМ с пипетата от Инфакола и като ми се усмихна това дете, като загука доволно и най-накрая заспа.

# 531
И аз дохранвах, а сега сме изцяло на кърма. Не само, че не се отби, а от една седмица не иска нито залъгалки, нито шишета, което много ме притеснява, защото ще трябва да влизам за операция и не знам какво ще яде докато ме няма. Но като огладнее хубаво ще му дойде акъла

Ети, и аз съм в отбора с дисковите хернии- имам и на врата и долу на Л4-Л5. Имала съм кошмарни моменти, изтръпваха ми ръцете и краката, слагаха ми какви ли не страшни диагнози, имала съм случай да се събудя и да не си усещам ръката - все едно е отрязана, не можеш да си представиш какъв ужас е. Мозъкът праща сигнали, тялото не реагира..... Започнах яко плуване, йога, после и гимнастика с мн леки тежести - до 2 кг за заздравяване на мускулатурата, защото при мен е от неправилна стойка и нещата коренно се подобриха. Сега съм в изходна позиция, всичко ме боли от горе до долу, не знам кога ще вдигна малкия и ще остана на едно място. Но операцията за мене е мн ама много краен вариант. Но ти си слушай лекарите, защото всеки случай си е индивидуален

Лека нощ момичета, дано диването не се сети за ядене преди 5

# 532
няма заспиване, какво му става.....

# 533
Е няма ли да свършат тези колики  #2gunfire Милото ми детенце голямо гърчене и пищене пада. Днес беше ужасен рев - най-дългия досега - около половин час дране с пълна сила, без въздух остана. После хълца още половин час докато се успокои. Аз не можах да я успокоя и извиках една приятелка, та тя успя. Сега е по силна и повече издържа да реве, ама аз не мога - много ми е мъчно. Нито иска да суче, абе нищо. Друг път като я гушна гола (кожа до кожа) и се кротва, а сега не - млякото потече и двете се омазахме и продължи да реве. Иначе от два дена да си я похваля спи на обед по два часа - постави рекорд. И после е една добричка, кротичка и сладичка.
Обаче вечер още спи повита като пеленаче. Пробвахме я вчера, ама непрекъснато размахва ръчички и се буди 4-5 пъти  Cry, а тъкмо го бяхме докарали до два пъти. И днес пак е овързана. Има ли други като нас? Май всички го израстнаха този период - ама Рая не спира да ръкомаха.
Оф, а като е в столчето за кола и се набира да става. Днес се обърна за първи път от гръб по корем и то няколко пъти и реве, защото много мрази по корем и просто отказва да седи. Така, че Елч не сте само вие. Мила и аз така радикално реших проблема, хич не я тормозя.
Нашият дъжд дойде при вас и слънцето отново грейна - 28 градуса не е зле.
Стига сте се драли - всеки да си пише каквото иска, а другите да не си го слагат присърце.
Мирабела - мисля че стола за хранене е добра покупка, както и стол за колата.
Филма не го гледах - но тук наистина им слагат по 4-5 ваксини наведнъж  Confused И ние сме от тези  Sad

# 534
Биричка, може да не ти е засилила кърмата бирената мая поради преумора или друго, бих ти казала да не бързаш да се отказваш! аз, бтв, си я взех заради косата и кожата, плюс този ефект Simple Smile

Няма преумора при мен, нито стрес... Ама и ядене много няма...  Whistling
И аз си я взех заради кожата и косата, че ми омръзнаха витамините за бременни.
Абсурд да ми увеличи апетита на мен...  Naughty
А като забравя да пия таблетките, просто си сипвам една биричка....  Mr. Green

Днес ще гледате ли Гала?

# 535
Добро утро!
Рано сутринта попаднах на изключително интересно четиво
http://healtheworld-ts.blogspot.com/2009/12/blog-post_8761.html

Какво ще има при Гала, че я гледам само при екстрени ситуации...много ме дразнят там всичките  Mr. Green

# 536
Здравейте. И ние днес май ще сме в къщи. Вчера като излязохме към 11,30 Вики заспа в 12 / трябваше към 2 да яде/ и се събуди в 4,45.  И то от 3 до края спа в количката в коридора, е навън много се смрачи.Голям сън - беше озверяла от глад Grinning
И ние днес ще гледаме  Гала. За коликите щяло да е предаването

# 537
Добро ви утро  bouquet
Да ще я гледам smile3521."Радвам" и се когато задава тъпи въпроси.
Пате ако си запозната пиши кои заболявания освобождават от слагането на ваксини.
Мила не можели твоята лекарка да пише,че ти ги е сложила и толкова.Мисля,че никой няма да разбере .Ти ще си доволна и нея няма да глобяват.Пиши после какво е станало в РИЗОК.
Ети Hug
Чери  доно при теб нещата се оправят.Ама какви загрижени роднини имаш #Crazy
Времето ми изтече.Малкия се бунтува.

# 538
И при Гала коментират само кърмените бебета...а тия с адаптето?! newsm78 И ние имаме такава възглавка с жито,ма голям ефект няма

# 539
Пате ако си запозната пиши кои заболявания освобождават от слагането на ваксини.
Заповядай  :

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135504228 - Наредба 15 за имунизациите

Чл. 15. (1) Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват от:
1. лекар, обслужващ новородените в лечебно заведение за болнична помощ;
2. личен лекар.

Чл. 20. (1) Задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при наличие на медицински противопоказания съгласно приложение № 10.
(2) Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите по чл. 15, ал. 1 и се отразява в обменната карта на новороденото и в ЛАК на лицето, отложено от имунизации. Отлагане от имунизации се допуска за не повече от шест месеца.
(3) Отлагането по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от шест месеца, се извършва с решение на областна специализирана комисия.
(4) Комисията по ал. 3 се определя ежегодно със съвместна заповед на директора на регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) и директора на РИОКОЗ и включва епидемиолози от РИОКОЗ, педиатри, невролози и инфекционисти. Председател на комисията е представител на РИОКОЗ. В работата на комисията председателят има право да привлича за участие и други специалисти по профила на заболяването, по повод на което се предлага отлагането.

Приложение № 10 към чл. 20

(Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., в сила от 10.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Медицински противопоказания за имунизациите, включени в Имунизационния календар на Република България

I. Общи противопоказания

1. Остри инфекциозни заболявания, включително в периода на реконвалесценция.

2. Фебрилни състояния.

3. Активна форма на туберкулоза.

4. Декомпенсиран сърдечен порок.

5. Диабет, тиреотоксикоза и надбъбречна недостатъчност в стадий на декомпенсация.

6. Остри възпалителни заболявания на централната нервна система (менингити, енцефалити, менингоенцефалити) - имунизациите на преболедувалите лица се отлагат за срок от една година след оздравяването.

7. Хронични активни хепатити и чернодробна цироза - имунизации се прилагат след влизане в клинична и биохимична ремисия и след консултация с профилиран специалист. По изключение, в стадий на обостряне на чернодробното заболяване може да се приложи полиомиелитна ваксина, но след консултация със специалист хепатолог.

8. Остри гломерулонефрити - имунизациите се отлагат до 6-ия месец след оздравяването.

9. Нефротичен синдром - имунизациите се отлагат до спиране на кортикостероидното лечение.

10. Автоимунни заболявания - имунизации се прилагат след влизане в ремисия и след консултация с профилиран специалист.

11. Алергия:

11.1. не е противопоказание за имунизация пряката фамилна обремененост за алергия (родители, други деца в семейството) - имунизациите се извършват под защита на противоалергични средства;

11.2. не е противопоказание за имунизация атопичният дерматит - имунизациите се извършват по време на клинична ремисия и под защита на противоалергични средства;

11.3. противопоказание за имунизация са анамнестични данни за шок, едем на Квинке и други тежки алергични реакции спрямо съдържащи се във ваксините алергени, като:

11.3.1. животински белтъци, напр. яйчен белтък за ваксините, произведени на кокоши ембриони или на кокоши ембрионални клетъчни култури (грипна, морбилна, паротитна, жълта треска); това противопоказание не се отнася за ваксини, получени на клетъчни култури от човешки диплоидни клетки;

11.3.2. антибиотици, които се съдържат в минимални количества (следи) в някои ваксини, напр. неомицин в комбинираната ваксина морбили-паротит-рубеола; алергични прояви от рода на контактния дерматит като израз на забавена свръхчувствителност към неомицин не са противопоказание за имунизация; алергични реакции, свързани с пеницилин или негови производни, не са противопоказание, тъй като такива антибиотици не се съдържат в съвременните ваксини.

II. Противопоказания при живите ваксини

1. Имунодефицитни състояния

Като правило, лицата с тежък имунен дефицит не се имунизират с живи ваксини (вирусни или бактериални). Инактивираните ваксини, токсоидите и имуноглобулините не са противопоказани.

1.1. Вродени:

1.1.1. първични В-клетъчни синдроми: агамаглобулинемия на Bruton, IgA-дефицит, транзиторна хипогамаглобулинемия, IgG-дефицит;

1.1.2. първични Т-клетъчни синдроми: Т-клетъчно рецепторна болест, De George syndrome, Hyper IgM;

1.1.3. комбиниран имунен дефицит;

1.1.4. комплементарен дефицит.

1.2. Придобити:

1.2.1. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., в сила от 10.10.2006 г.) симптоматична форма на HIV инфекция - противопоказана е само имунизацията против туберкулоза; прилагането на инактивирани ваксини - ДТК, ДТ, ТД, Хепатит В, Хемофилус инфлуенце тип В, грипна и пневмококова, както и на живата комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола не е противопоказано (в последния случай се има предвид тежкото протичане на естествената морбилна инфекция);

1.2.2. безсимптомна HIV инфекция - няма противопоказания за имунизация с живи ваксини;

1.2.3. болни със системни и солидни злокачествени заболявания, подложени на имуносупресивно лечение - при ремисия и най-малко 6 месеца след преустановяване на лечението пациентите нямат противопоказания за всякакъв вид имунизация, с изключение на имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола, която се провежда не по-рано от 24 месеца след спиране на лечението;

1.2.4. трансплантирани пациенти (костномозъчна, бъбречна, чернодробна трансплантация) - при костномозъчна трансплантация прилагането на живата триваксина морбили-паротит-рубеола може да стане най-рано 24 месеца след трансплантацията, а на инактивираните ваксини - ДТК, ДТ, ТД, Хепатит В, Хемофилус инфлуенце тип В, грипна и пневмококова - най-рано 12 месеца след провеждане на трансплантацията; при пациенти с костно-мозъчна трансплантация, както и при техните контактни в семейството се прилага инактивирана полиомиелитна ваксина.

В случаите, когато е планирана операция за органна трансплантация, е необходимо най-малко един месец преди операцията да бъдат завършени имунизациите с живи ваксини. След трансплантацията няма противопоказания за прилагане на инактивирани ваксини. Препоръчва се ежегодна имунизация с грипна ваксина:

1.2.5. болни с незлокачествени хематологични заболявания, провеждащи имуносупресивно лечение (автоимунни анемии, тромбоцитопении, левкопении) - имунизациите се провеждат след прекъсване на лечението и настъпване на ремисия след консултация с профилиран специалист;

1.2.6. болни с аспления (спленектомирани; със заболявания, които водят до функционална аспления, напр. сърповидноклетъчна анемия, или с конгенитална аспления) - поради съществуващия висок риск се препоръчва да се имунизират с ваксини против инфекции, причинявани от пневмококи, менингококи, хемофилус инфлуенце тип В и ежегодно с грипна ваксина.

При всички случаи на краткотрайно прилагане (по-малко от 2 седмици) на системна кортикостероидна терапия в ниски до умерени дози, както и при местното им приложение (вкл. вътреставно) няма противопоказания за имунизация с живи ваксини.

1.3. Коагулопатии, напр. хемофилия - всички имунизации са разрешени непосредствено след заместителна терапия с антихемофилен глобулин.

1.4. Болест на Хенох-Шьонлайн - по отношение на имунизацията с триваксината морбили-паротит-рубеола е необходима клинична преценка за възможността пациентите да се имунизират съобразно биологичната активност.

2. Бременност

Като правило на бременни или жени, които очакват бременност до три месеца, не се прилагат живи атенюирани вирусни ваксини поради теоретичен риск за плода; в тези случаи се препоръчват съответните инактивирани ваксини.

2.1. При реален риск от заболяване на бременната жена от полиомиелит или жълта треска имунизацията не е противопоказана.

2.2. Децата на бременни жени могат да бъдат имунизирани с жива морбилна, рубеолна, паротитна и полиомиелитна ваксина, тъй като не съществува риск от предаване на ваксиналните вируси на околните лица при първите три ваксини, а при полиомиелитната ваксина предаването на ваксиналния вирус не е свързано с риск за плода.

2.3. Приложението на инактивирани ваксини и токсоиди, както и пасивната имунизация с имуноглобулин по време на бременността не носят риск за плода.

III. (Отм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

IV. Противопоказания при имунизации на новородени деца

1. Остри инфекциозни заболявания.

2. Фебрилни състояния.

3. Гърчов синдром.

4. Исхемични, хеморагични, възпалителни и травматични увреждания на централната нервна система.

5. Проведени кръвопреливания.

6. Недоносеност:

6.1. недоносени деца с клинични и параклинични симптоми за интравентрикуларен кръвоизлив не се имунизират до 6-месечна възраст;

6.2. здравите недоносени деца се имунизират след навършена коригирана двумесечна възраст, т.е. два месеца след определения термин за раждане (напр. при термин за раждане 20.IХ.1992 г. и раждане на 20.VII.1992 г., детето може да се имунизира след 20.ХI.1992 г.);

6.3. деца с много висок риск (родени с тегло под 1500 грама) се отлагат от имунизации до навършване на 6-месечна коригирана възраст; при тези деца не се провежда имунизация срещу коклюш;

6.4. недоносени деца с клиника на неонатален сепсис не се имунизират до 6-месечна възраст;

6.5. недоносени деца с клиника на бронхопулмонална дисплазия не се имунизират с ДТК преди навършване на едногодишна възраст; тези деца могат да бъдат имунизирани с другите ваксини, изисквани през първата година след раждането, след предварителна консултация с неонатолог.

Времето за провеждане на имунизации при децата по т. 3, 4 и 5 се определя след консултация с педиатър от специализирана практика. Когато се касае за отлагане на имунизациите за срок до 6 месеца, отлагането се извършва по реда на чл. 20, ал. 2. Отлагането на имунизациите за срок над 6 месеца се извършва по реда на чл. 20, ал. 3, като в областната комисия освен педиатър се включва и неонатолог.

Общи условия

Активация на акаунт