Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 584
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
 Simple Smile То, човек каквото няма, за него мечтае...Аз пък си мечтая да виждам планина, големи дървета, да ми мирише на гора, да дишам чист въздух, а не влажен, да не духа вятър постоянно....Не, че бих се преместила някъде, ама като за мечти говорим... Simple Smile
Асинка, що не я наснимаш хубаво и да се пробваш с Фотошоп-а, или пък някой приятел...Няма да е истинска визуализация, но за ориентировъчна представа ще свърши работа....Все пак си е важно и ден-два забавяне едва ли ще са фатални.

# 466
  • Перник
Еласмен, казах ли ти колко ми харесва къщата ви? Супер е!  Simple Smile

Асинка, аз също не си падам по камъни, но предложените от Гретел са друго нещо - харесват ми. Но тъй като при нас всичко трябва да се случи с минимум разходи (дано вашият бюджет да не е така органичен), аз бих използвала тъмна мазилка за акцент - като цвета на дограмата, или дори по-тъмно  newsm78

Моят мъж днес ще си вземе удостоверението на наследници, следва такова за търпимост на къщата... Confused

# 467
Здравейте,парцела на който ще стоим е 650кв.,правоъгълен като само в началото е равен,след което следва наклон.В момента подготвяме докоменти за ПУП.Това което ме интересува в момента е как сте разположили къщата си в парцела(дали е в следата,в северният или южният край)и от какво сте се водили.Ако някъде преди сте обсъждали проблема с денивилацията и подпорните стени бихте ли казали къде,защото хаотично ровя в стари теми.

# 468
  • София
maiaaa като подадеш молба за виза за проектиране от общината ще ти издадат визата, в която ще ти посочат минимума отстояние от съседните имоти, според този минимум (до колкото си спомням е 2м) ти си решаваш къде ще ти бъде разположена къщата, нашата я искахме по-навътре и като подавахме молбата питахме дали може да посочат във визата колко максимално на вътре може да се сложи петното, дадоха ни 10метра  Party та горе долу се пада точно в средата на парцела ни, посъветвай се с архитекта си, също ако имаш намерение да правиш беседки, гараж, градина и т.н. трябва да ги съобразиш с оставащия терен около къщата, все пак ще има пътеки  Peace

# 469
При тази големина на парцела и спазените отстояния, няма да можете много да мърдате. Ние си разположихме къщата горе-долу по средата /парцела ни е даже малко по-малък/, за да ни остане място за зеленчукова градина в задния двор и рай грас с цветя отпред. Имаме доста подпорни стени заради денивелацията, но пък за сметка на това полянката отпред е равна.

# 470
  • Банкя
maiaaa Както са ти написали и останалите, във визата за проектиране ще са дадени минималните отстояния от улицата, съседите, дъното на парцела. Обикновено са по 3м, от дъното 5м, а от улицата варират според големината на улицата, общината и др. Peace

Иначе разположението зависи много от това, какво изложение предпочитате или каква гледка се открива. Simple Smile
Ние лично предпочетохме къщата да е ориентирана на юг. Така ни е и денивелацията - от север е по-високо, оттам ще имаме подпорни стени и натам ще ни гледат само няколко прозореца.

Зависи и от коя страна се пада улицата, дали искате да имате вътрешен двор или такъв пред къщата.

Иначе ние ще имаме отвсякъде подпорни стени, така че ако имаш въпроси, мисля, че бих могла да ти отговоря. Wink Иначе не ми се мисли, колко пари ще отидат по тях, но като искаме равно дворче, а парцелът има 3м денивелация, просто няма как. Rolling Eyes

# 471
  • Пловдив
Да се изкажа и аз за местоположенията на къщите - при нас къщата е в дъното на парцела - на 5 м отстояние от съседния парцел. Така решихме, защото нашият парцел леко се разширява в дъното, а и при микроскопичния му размер - така ни остава и някакво дворче отпред. Парцелът ни е почти равен, но при съседите съм виждала как много практично може да се използва денивелацията - правят се полуподземни гаражи, или пък полуетажи ... стават добре нещата.
И ние като Акси предпочетохме южно изложение, на север /макар,че е към Пловдив/ са стълбището и разните бани, тоалетни, килери. "Улицата" ни се пада от изток, хубавите гледки са планината от юг, имаме си и хълм откъм запад.

# 472
  • Русе
И нашият парцел е странен, отпред е широк - 16 м мисля, назад е тесен - 10м, иначе е малко под декар. Аз пък държах къщата да е отпред, а двора отзад, не съм гледала посоките обаче, за мен няма голямо значение. Така че като сложихме отстоянията се разположихме на останалото максимално и така естествено се получи къщата.

Да ви се похваля, вече измазахме отвътре, без шпакловката, петък почват таваните, ще ги правим с гипскартон. Дограмата малко ще се забави, ще дойде края на месеца. В петък отиваме до Лясковец да купим камината. А днес обикаляхме за врати. Не съм предполагала, че няма да си харесам входна врата. А от интериорни харесах май само 1-2 вида. Ужас направо. Принципно искам входната и интериорните да са един тип, като цяло търся крафтмастер. Май няма тук никой от Русе, да ме подсети за още някой магазин за врати.

Рапорт даден Wink Wink Wink

# 473
Ние още като видяхме къщата я харесахме много точно заради разпределението. Аз, а и мъжа ми, държах къщата да е "отпред", а двора "отзад". Точно този имот позволява такова разпределение.

Според мен е важно как е ориентиран имота. Улицата е от север при нас. така къщата е разположена в северния край на имота и няма да хвърля сянка на целия двор (нали нашата е голяма). За мен това е важното... ако улицата беше от южната страна щяхме щем не щем да имаме двор "отпред".

При нас нещата стигнаха до връзване на арматура  Rolling Eyes Нещо се позабавиха заради конструктура, после грешно бяха взели кота нула  ooooh! И вследствие на тази грешка "изкопите" около къщата трябваше да бъдат докопавани или засипвани  #Crazy Общо взето този техен геодезист нещо ги прецака  newsm78

# 474
  • София
Elichka_mama много познато ми звучи  ooooh! при нас като цяло къщата е вкопана 20см по-надолу, сега трябва да правим бордюрчета пред прозорците на мазето, за да не ги засипе пръстта като насипват и да не ги наводнява ама цялата работа е, че техническия обърка всичко, копайте на 3метра, а то в проекта си го пише 2.80м дълбочина на изкопа, това го разбрахме едва когато сложиха дограмата, следете си стриктно нещата да не ревете като нас  Peace

SvetlaK Благодаря  Embarassed   Hug

# 475
  • Перник
И нашият парцел е с денивелация, не знам точно колко  Embarassed Къщата е в долния му северозападен край, а под нея (запад) е главната улица. Там има подпорна стена. От горната страна (изток) имаме по-малка уличка. Общо взето, имаме двор от всички страни - парцелът е ок. 820 кв.м., къщата - около 100, най-малко е пространството от север, даже с преустройството може и съвсем да изчезне, ако сложим там стълбището към горния етаж, а така или иначе стълбите към мазето са от тази страна, така че май това е единствения вариант  newsm78

# 476
Здравейте, а долу-горе колко ви излезе направата на фундамента на къщата? Казват, че той е една от най-скъпите части. Чудя се дали не мога да си наема фирма да ми направи фундамента, че той нали бил най-важен, а и труден, а по-нататък с бригада, че там могат да се включат и роднини.

# 477
  • Пловдив
Здравейте, а долу-горе колко ви излезе направата на фундамента на къщата? Казват, че той е една от най-скъпите части...
Сиси, фундаментите са според конкретния проект, цената им зависи както от вложените материали, така и от обема на работата ... Например при нас "глътнаха" повече от половината от бетона и от арматурата ... Но пък изкопните работи бяха относително малко ... Сума и да ти кажа - не  знам с какво ще ти помогне, защото ще се отнася за нашата конкретна къща, а тя е проектирана със солидно количество бетон и желязо. Ако вече имате готов проект - можеш да си пресметнеш обема на бетона за основите, конструкторът най-вероятно ви е дал и количеството арматура, според актуалните цени за материали и труд - можеш да получиш нещо ориентировъчно.

# 478
  • София
И на въпроса на sisi да допълня Буболечо, че много зависи и каква почва ще излезе отдолу, защото в много от случайте конструкторите залагаме прието от нас почвено натоварване без да е правен сондаж и като почне да се копае много често се получават неприятни изненади. Включително и в нашия случай, но психически си бях подготвена. Да се похваля по този повод че успяхме да насипен с трошляк и трамбоваме до по-прилична кота -1,50.
Viki, а с какво сте успяли да изкопаете толкова дълбок и в същото време тесен изкоп. На големия багер нали лопатата е 35 см, а на Bobcat пък не може толкова дълбоко да копае  Thinking
maiaaa, момичетата са ти отговорили за местоположението много правилно, то с тази квадратура и особенно с равната част и после наклона няма много много място за мърдане. Зависи как се пада улицата и юга.

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 23:34 от ra_iv

# 479
някой строил ли е къща изцяло от бетон?

Общи условия

Активация на акаунт