Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 522
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, да ви попитам колко срещи направихте с вашия архитект докато одобрите проекта. На нас ни го направи веднъж, аз обаче сега си измислих коренно различен изглед за къщата и като разположение и като архитектура и сега ще трябва да се срещаме пак и евентуално после още веднъж. Три срещи дали са нормално количество. Или след някоя ще трябва да се доплаща като цена за консултации? newsm78

# 586
И при нас офертите на фирмите бяха с около 10-ина хил. Е отгоре, но пък иначе за теб остава бягането, наем на техника, транспорт на материали и все пак идва доста по-евтино.

# 587
  • Пловдив
И при нас офертите на фирмите бяха с около 10-ина хил. Е отгоре, но пък иначе за теб остава бягането, наем на техника, транспорт на материали и все пак идва доста по-евтино.
- ние освен да договаряме цената и датите на доставка на материалите с нищо друго не сме се занимавали. Транспорта и разтоварването с техника го осигуряваха складовете, от които купувахме /и не е кой знае каква сума/. Е, мъжът ми нае за един ден една машина за трамбоване барабар с трамбовчика - 100 лв. ни струваше - това за обратния насип. И ходеше почти всеки ден на строежа, а за наливането на бетона - стоеше от началото до края; занимаваше се също да води конструкторката на всяка плоча - да контролира полагането на армировката ... Обаче той би се занимавал с тези неща дори и ако фирма строеше. Иначе бригадата си имаха багер и фадрома, имаха си и кофраж, та и това не сме наемали...
Здравейте, да ви попитам колко срещи направихте с вашия архитект докато одобрите проекта. На нас ни го направи веднъж, аз обаче сега си измислих коренно различен изглед за къщата и като разположение и като архитектура и сега ще трябва да се срещаме пак и евентуално после още веднъж. Три срещи дали са нормално количество. Или след някоя ще трябва да се доплаща като цена за консултации? newsm78
- срещи с архитектите осъществявахме винаги и по всяко време, когато ние или те имаха нужда от това. Направо си станахме близки  Laughing Не знам как сте се договорили, но ние например платихме една сума /малка/ при започване на работа. Направиха ни два коренно различни проекта - един изцяло според нашия първоначален план и един - според техните виждания. Спряхме се на единия вариант и последваха няколко /всъщност доста/  промени и уточнявания, докато се спрем на окончателен архитектурен план. След това платихме още една сума /половината от остатъка по договора/ и проекта беше подаден на останалите специалисти. Срещали сме се само с проектантите по електро и ВиК-инсталациите за доуточнявания по техните специалности. Остатъка от сумата по договор платихме при получаване на готовите за внасяне комплекти от папки. Междувременно сме се срещали с архитектите по много въпроси, некасаещи пряко архитектурния проект, като ни помогнаха да разрешим доста проблеми /не ми се навлиза в подробности, но им благодаря  Grinning/.
Нищо допълнително не сме плащали извън първоначално договорената цена на проекта.

# 588
persimon аз не съм срещала за първи път го виждам  newsm78 а ти го харесваш заради формата му или има предимства пред традиционното строителство  newsm78
изгледах клипчето, но смятам че сравнението между сглобяемите дървени къщи и бетонната такава е нелепо, не можеш да сравняваш нито като здравина, нито като продължителна екплоатация, поне за мен строителството е като традиционното с единствена разлика формата на къщата, и тук се правят къщи изцяло от бетон, с външна изолация, според мен това ще излезе по-скъпо от традиционното, лично мое мнение  Peace

Харесва ми и формата, но и това, че тези домове са практически неразрушими. Издържат ветрове със стотици км в час, торнада, урагани, жестоки земетресения, при които конвенционална сграда отдавна да е паднала. Освен това са изключително лесни и евтини за отопление и охлаждане-сферата е фигурата с най-малка външна площ в сравнение с обема. Сметките за ток са поне 50% по-ниски в такава сграда.

Може и да излезе по-скъпо, защото е непознат метод тук, кой знае. Иначе излиза по-евтино от нормалното строителство, но където има кой да знае как се прави. Ще проучвам още да видим... Simple Smile

# 589
То е ясно, че ще търсим бригада ама усещам, че мноооого нови неща ще науча  Joy
В момента първата оферта е 192 Е кв.м. къщата я видяхте нищо особено, дори и строителя каза, че няма нищо сложно, затова така се изненадах.

# 590
  • Пловдив
То е ясно, че ще търсим бригада ама усещам, че мноооого нови неща ще науча  Joy
В момента първата оферта е 192 Е кв.м. къщата я видяхте нищо особено, дори и строителя каза, че няма нищо сложно, затова така се изненадах.
- Разбивка не ви ли дадоха? Аз такива оферти направо ги отсвирвах. Цена на квадрат мога да приема единствено за труд. Нашите оферти от фирми бяха с количеста и вид използвани материали, извършени дейности и т.н. То затова аз след първата /и много стряскаща/ оферта се заех и си сметнах сама количествата материали ... Веднага хванах как са ми надписали бетона  и изкопните работи например /бетона беше с 50 кубика отгоре - това са си 5000 лв.  Shocked/ Отделно след това с вече направените сметки си договаряхме цените на материалите и за бетона например постигнахме доста по-ниска цена от заложените в офертите, за арматурата - също...
Тук да кажа един много бърз начин за определяне на приблизителното количество необходим бетон /споделен ми от управителя на бетоновъзела/ - взимате действително изградената разгъната площ на къщата /в нашия случай 320 кв. м, това включва площта на кота 0, кота 2,81 и кота 5,87 - таванната плоча/, делите на две  и получавате приблизителните кубици бетон / в нашия случай 160 кубика, действително "похарчени" 152 кубика/.
И, VaniaP, чудесен ви е проекта!

# 591
Аз искам да попитам нещо по отношение на строителството. Разбрах, че за строежите пета категория може да се строи по стопански начин и това явно е строеж с бригада, която не е фирма и не е вписана в централния регистър. Но като си наемем такива хора и случайно минат от инспекцията по труда, какво ще правим? newsm78 #Crazy

# 592
  • Пловдив
Аз искам да попитам нещо по отношение на строителството. Разбрах, че за строежите пета категория може да се строи по стопански начин и това явно е строеж с бригада, която не е фирма и не е вписана в централния регистър. Но като си наемем такива хора и случайно минат от инспекцията по труда, какво ще правим? newsm78 #Crazy
- Сключвате си граждански договор за извършване на услуга, срещу което се заплаща определения хонорар. Оттам-нататък "бригадата" си е задължена да си плаща каквото и на когото има да си плаща.

# 593
Аз дори си мисля, че никой не може да ти попречи да строиш сам или с приятели или роднини за 5-та категория, задължитерлно е само технически да има.
Тази цена от 192 Е какво включва? Много зависи. При нас излезе 300 Е с изолация и замазки навсякъде /избирахме сравнително качествени материали/+ дограма, но в това примерно се включва и дренаж около къщата, който държахме да се направи качествено, само той глътна 5 000 лв. Важно е какъв ви е бетона, тухлите, керемидите, какъв е терена, ако е стръмен има и допълнителни дейности, много неща излизат в последствие, така че е трудно наистина да се даде предварителна цена на квадрат. Дори и разбивките могат да подведат, защото уж случайно и там се пропускат много детайли, които се трупат в последствие.

# 594
Цената е за груб строеж, може и толкова да илиза но ние няма да се справим, така че ще търсим друг вариант.
Има денивелация но не е нещо обезпокоително, ще говорим с човека сигурно има разумно обяснение.

# 595
  • София
persimon пожелавам ти успех  Peace
 всеки има мечта относно това как да изглежда домът му  Party

# 596
В момента първата оферта е 192 Е кв.м.
Много ми се струва за груб строеж. Строихме в бума на строителството, когато труда беше доста по-скъп, а и някои от основните материали също. И при все, че фирма беше изпълнителя /която дори подготви абс. всички документи, дневници и т.н. за узаконяването/, цената беше доста по-ниска. Снощи смятах да търся цените на материалите тогава и сега за по-добра аргументация, но нямам време. Въпреки, че нямам конкретни цифри в момента, мисля, че е висока цената, която са ви дали.

# 597
persimon пожелавам ти успех  Peace
 всеки има мечта относно това как да изглежда домът му  Party

Благодаря ти!  bouquet
И на теб успех!

Имам въпрос, ако някой знае, ще съм благодарна да сподели! Доколкото разбрах, след ровене в нета, вс епак било разрешено да се стои на земеделска земя, след съответните разрешения, като се формира двор, който може да е в размер на 10% от размера на земята, а къщата на него в размер на 15% от двора. Това далив се ощее  така, защото Тази наредбва беше от 2 хиляди и някоя и не знам дали е актуална?

# 598
  • густо майна Филибето
Ако си го чела във форум Жив Дом, изглежда, че още е валидна тази наредба, или поне до преди две години (от тогава е последната публикация). Жената, която пише там е архитект, знам я от друг форум, така че трябва да е достатъчно информирана по въпроса.

# 599
Ако си го чела във форум Жив Дом, изглежда, че още е валидна тази наредба, или поне до преди две години (от тогава е последната публикация). Жената, която пише там е архитект, знам я от друг форум, така че трябва да е достатъчно информирана по въпроса.

Да, там беше. Благодаря! Simple SmileТова е чудесна новина Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт