ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 18

• 35 631
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Извинете, че така нахълтвам в темата...току-що ми се обади педиатърката по ЗК. Не сме ходили при нея от година вече. Ходим при друг педиатър и с него решаваме и въпросите с ваксините. Та тази по здравната каса беше съгласна с положението до ваксината МПР, каза че ако станело нещо на детето тя поема отговорността и е против друг да поставя ваксините. Разбирам я прекрасно, но... това е моето дете. Та проблема е, че при нея няма документирани ваксините, които се поставят след 1-вата годинка. Сега тя ми се обади да ми каже, че ако утре не занеса  картона, щяла да ни сложи в някакъв списък (явно за допълнителна имунизация). Това не ме притесни особено, притесни ме следващото "не знаете ли, че има епидемия от полиомиелит, трябва да имате ваксината"
Не знаех, че има епидемия в България... Има ли или наистина такава или тази жена се опита да ме стресне по отвратителен начин? Искам да знам преди да и занеса картона.

# 76
... Та тази по здравната каса беше съгласна с положението до ваксината МПР, каза че ако станело нещо на детето тя поема отговорността и е против друг да поставя ваксините....

О, Боже!  ooooh!
Ма, какво значи тя е против???
Коя е тя???
И как ще "гарантира"?
Какво ще гарантира?
Че ако ти осакати детето (не дай си Боже! Praynig) ще върне времето назад и това няма да се е случило ли?!
Ей, като чуя подобни изказвания и направо ми причернява!
  #2gunfire

# 77
няма ли как да раздухаме случая, че е незаконно да се ползват живи ваксини, когато има варианти? Според мен пък, някой ще вземе огромна комисионна.

В някои вестници пише, че ще се ползва мъртва ваксина - Имовакс полио... Тя се слагаше преди въвеждането на Хемофилус инфлуенце като задължителна и съответно Пентаксим като безплатен... Твърде е вероятно да имат повечко излишни дози и да си ги използват... Живите за какво са им, още не зная...

Това не ме притесни особено, притесни ме следващото "не знаете ли, че има епидемия от полиомиелит, трябва да имате ваксината"
Не знаех, че има епидемия в България... Има ли или наистина такава или тази жена се опита да ме стресне по отвратителен начин?

Няма никаква епидемия... Има/имаше епидемия в Таджикистан и затуй въведоха извънредни имунизации и в България... Ето официално новината в страницата на Министерството на здравеопазването - http://www.mh.government.bg/News.aspx?pageid=401&currentPage … 2&newsid=3241

"Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година."

ЛЛ в никакъв списък за извънредни имунизации против полиомиелит не може да ви слага, защото те са за деца с пропуснати ваксини против полио, а не против морбили-паротит-рубеола или нещо друго... Може да ви докладва на РИОКОЗ и нищо друго...

# 78
  • София
Благодаря за линка, Стелт! Ясно... Аз го четох това и преди да пиша, тъсех информация дали наистина има епидемия. Лекарката не ни е виждала от миналата година и явно смята, че нямаме 4-тия прием на пентаксим.

# 79
само че кампанията е до края на месец МАЙ, доколкото прочетох.тъй че ... smile3534

# 80
Цитат
"Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година."

Новините сьобщиха,че в Азарбайджан сьщо има епидемия от полио и морбили. Mr. Green

Вижте...за една богата компания не е никакьв проблем да плати смешни за нея пари и да поиска определена статия в някой вестник,че дори и по новините.
На официалните страници няма епидемия в Таджикистан (дори не знам кьде е точно).

Не вярвам на новини!Льжат!
Трябва да си купя билет за това "Таджикистан" и да видя с очите си какво става.
Коя линия лети до там?И кой установи тази епидемия?
Стига сте вярвали на глупости!
И бегемотката го беше казала с ирония:
"Щом го дават по телевизията и го пишат по вестниците,няма начин да не е вярно"

# 81
А ето какво казват СЗО, относно имунизациите в Таджикистан - http://apps.who.int/immunization_monitoring/en/globalsummary/tim … country.cfm?C=TJK

Имунизацията с полио е изписана Pol3 (Third dose of polio vaccine), което ще рече че процентите след нея са за деца, с поставена трета доза полио (демек явно имат и предишните две)... Както е видно, процентът имунизирани хич не е малък...

# 82
Това е ясно.
Кьде е тази епидемия,искам да я видя!

# 83
  • на плажа
 Момичета и момчета, имам нужда от консултация. Моя приятелка ражда в частна болница. Отказа да слага ваксини на детето и от болницата я накарали да заплати 800лв., защото иначе от ЗК нямало да им платят клиничната пътека за бебето, ако нямало поставени ваксини. Дали е възможно това или просто са си взели парите два пъти? Във фактурата, която им е издадена пише - грижи за здраво новородено бебе в продължение на 3 дни - ултразвук на глава, тазобедрени стави, кръвка група и ПКК.. Има ли право ЗК да откаже да обслужи новородено, ако родителите му отказват ваксинация?  newsm78

# 84
Има ли право ЗК да откаже да обслужи новородено, ако родителите му отказват ваксинация?  newsm78

Клиничната пътека за здраво новородено се счита за изпълнена, ако са поставени и ваксините. НО цената й е около 110 лв. Всяка болница има право да реши дали да иска или не пари, но според ЗК няма причини да се плаща, тъй като отказът е направен от родителите, т.е. клиничната пътека не е изпълнена не по вина на болницата. А КП не се изплаща, когато болницата не я е изпълнила.
В този случай направо са си изнудили родителите.

# 85
  • на плажа
 nenaatoa , благодаря ти! Те мислят да съдят ЗК, защото от болницата им казали, че това е нововъведение на ЗК и реално от болницата не зависело нищо. Дали да не подадат жалба срещу болницата за неправомерно изисквана сума, ама и аз не знам къде? Много неприятна ситуация. Извиват ръцете на родилките и се възползват от състоянието им.
 Какво значи, че всяка болница може да реши дали да иска пари? Това не трябва ли да е някъде упоменато?

# 86
Аз поне не знам ЗК да са приемали нови изисквания... Но си спомням, че от ЗК бяха отговорили, че всяка болница може да си направи свои изисквания за плащане.

В случая приятелката ти трябва да направи запитване към РЗК и да пита как стоят нещата. Според мен би трябвало да се съди болницата, а не касата (ако въобще се стигне до подобно нещо).

А пък болницата що не цитира къде е написано това нововъведение???

Във фактурата, която им е издадена пише - грижи за здраво новородено бебе в продължение на 3 дни - ултразвук на глава, тазобедрени стави, кръвка група и ПКК..

Това трябва да е частна болница?!?
Ултразвук на глава и стави, кръвна група и други подробности не се правят в държавните. Тази допълнителна услуга трябва да има отделна цена и по принцип е по желание. Ако тръгнат да се разправят с болницата онези могат да кажат, че е платено само за тази допълнителна услуга. Във фактурата не пише друго...
За сравнение, в Токуда този пакет е 500 лв.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 21:17 от nenaatoa

# 87
това си е пладнешки обир....

# 88
Аз поне не знам ЗК да са приемали нови изисквания... Но си спомням, че от ЗК бяха отговорили, че всяка болница може да си направи свои изисквания за плащане.

В случая приятелката ти трябва да направи запитване към РЗК и да пита как стоят нещата. Според мен би трябвало да се съди болницата, а не касата (ако въобще се стигне до подобно нещо).

А пък болницата що не цитира къде е написано това нововъведение???

Във фактурата, която им е издадена пише - грижи за здраво новородено бебе в продължение на 3 дни - ултразвук на глава, тазобедрени стави, кръвка група и ПКК..

Това трябва да е частна болница?!?
Ултразвук на глава и стави, кръвна група и други подробности не се правят в държавните. Тази допълнителна услуга трябва да има отделна цена и по принцип е по желание. Ако тръгнат да се разправят с болницата онези могат да кажат, че е платено само за тази допълнителна услуга. Във фактурата не пише друго...
За сравнение, в Токуда този пакет е 500 лв.

Мисля, че ако касата поставя условия за заплащане на КП на здравноосигурен пациент, значи тя е за съдене. Трябва да се провери. Доста такива случаи има напоследък и още не е ясно кой всъщност е измислил тая глупост - здравноосигурените пациенти да заплащат два пъти за едно и също - първо под формата на осигуровки и второ - кеш на болниците. Неправомерно е.

Ковалска, във фактурата, която е издадена на родителите, пише ли за какво точно е тая сума 800 лв? Те платили ли са я?

Да идат първо при юристите на болницата и да питат на какво основание им искат заплащане на КП по ЗК (правно основание!). Ако смятат, че от болницата са си превишили правата, могат да пуснат писмена жалба до НЗОК, а на база на отговора им да се мисли за по-нататък.

# 89
  • на плажа
 Мулти, всичко са платили. Аз предполагам, че нищо от това не е правено на бебето. На тях са им казали, че щом не искат ваксини трябва да заплатят 800лв., защото касата нямало да плати на болницата тази пътека. Crazy Чиста проба обирджийство. Всичко им е коствало 2900лв  Shocked. Ужас!

Общи условия

Активация на акаунт