Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 583
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • Сопот, Пловдив
Предполагам от системата също ти е намаляла кърмата а и ти спомена че си се цедила един ден.Но аз мисля че ще си възстановиш количество. Peace

За системата лекаите от бърза помощ са казали, че е само нещо за оросяване, което уж не влияе на кърменето. А иначе цеденето ми беше преди да тръгне кърмата, като започнахме да ядем по много, вече бях спряла да се цедя. Дано да тръгне, иначе просто няма как да се размине АМ.

# 241
  • София
Здравейте, моето бебче трябваше да е априлче, но се роди на 1 май - Ливия се роди 4050 кг 52 см. Наложи се да останем 9 дни в родилния дом понеже я сложиха в кувоьоз заради шок от раждането, имаше и инфекция. Сега сме вкъщи и се пробваме да се кърмим. Всъщност вече съм отчаяна. Моля за помощ консултантите на ЛЛЛ.
В болницата не ми дадоха бебка 5 дни. Понеже я изкараха със секцио запчнах да стимулирам гърдите си с помпата и имах много добри резултати - от няколко капки за три дни почнах да правя 40-50 гр. от двете. После започнаха да ми я дават - още първия път като я гушнах гърдите ми потекоха. Бяхме на смесено хранене няколко дни в родилния дом и после вкъщи започнах да пробвам само на кърма. Оказа се обаче, че кърмата ми някак спря да се увеличава на тези 40-50 гр.. Гръдите ми не се наливат и постоянно са меки, а не твърди както бяха в родилния дом. Веднъж или два пъти на ден даваме добавка. Днес вече ситуацията е нетърпима - кърмим се през половин час от сутринта и сега в 6 за първи път се подразни от гърдите ми, предполагам, защото са празни - плюе зърната и отказва да суче. Пробвах с помпата, наистина в тях нямаше нищо. Същевременно се тъпча с всякакви лактогонни средства - чай, ям зрънца от копър, сварено жито, пия боза, но никакъв ефект. Педиатърката ни ни остави везната си и тегля бебка почти на всяко хранене - приема не повече от 30-40 гр. от двете гърди, ако я кърмя през 3 часа, и само и почти нищо, ако е начесто. Само веднъж изсука 80 гр., но тогава не бях кърмила и изцеждала около 4,5 часа. А тя е голямо бебе и трябва да яде повече. Все още не си е върнала теглото от раждането, а вече е на две седмици.
До тук правя всичко, което се препоръчва за увеличаване на лактацията, пък и бебка суче много, би трябвало да ме е стимулирала хиляда пъти до сега. Защо не се получава? Какво да правя? Дали не стана така, защото последните дни в болницата бях под страхотно напрежение и как да оправя нещата? Много искам да имам достатъчно кърма  Praynig

# 242
Цитат
Имам въпрос към консултантките

В началото кърмех Михаела като на хранене давах само от едната гърда. И така редувах гърдите при всяко следващо хранне. Бебка хапваше по 20мин и беше добре. От няколко дена,обаче, на 8та мин. почва да ми дъвче зърното все едно е дъвка и аз съм принудена да я махна от гърдата,защото това дъвчене може да ми донесе сериозни проблеми за зърната. И съответно я местя на другата гърда,защото 8мин хранене никак не е достатъчно. И от там около 7-8мин хапва и пак почва да дъвче.

Въпросите са ми:
1. Как да върна старото положение - само една гърда на хранене?
2. Как да предотвратя дъвченето? Дали е заради биберона,който давам?
3. Както си цоцка и изведнъж започва да се опъва назад,влачейки ми цицата с нея в устата. Малко странно звучи,но не знам как да го опиша,че да ме разберете. Дали не й достига въздух? Или пък няма достатъчно кърма? Имам чувстото,че позата не е добра,все й се запушва носа и аз все с единия пръст съм принудена да притискам цицата,за да има място да диша.
4. От многото изчетено от вашите мнения,разбрах,че меките гърди не са признак за липса на кърма. Но започвам да се питам дали наистина й стига храната? Но пък,ако не й стига,няма да повръща, нали така? Обаче повръщането може да се обясни (или поне аз си го обяснявам така) с това,че не се е оригнала качествено?
5. Бебка оригва по няколко пъти, едно оригване не върши работа. Днес оригна яко и аз малко след това я сложих да си легне - резултатът беше повръщане 2 пъти и то не малко количество. Това многократно оригване дали не се дължи на лоша поза и от там яко гълтане на въздух?

Въртя се в един омагьосан кръг и  вече не знам 

Здравей, brown_eyes,
Извинявам се, че отговарям със закъснение.
Можеш ли да ми разкажеш малко повече, има ли някаква друга промяна около Михаела, освен това дърпане и дъвкане на зърното? Има ли вариант носленцето да и е запушено и това да затруднява сукането и да предизвиква повече гълтане на въздух?  Ще ми опишеш ли в каква поза кърмиш, гърдите ти малки или големи са?

Бебетата понякога променят ритъма си на сукане, като в началото може да им трябва повече време да изсучат гърдата, а с порастването, започват да се справят все по-добре и съответно бързо. Не е невъзможно тя да се наяжда за по-кратко време, въпреки, че това обичайно се случва малко по-нататък. Би ли споделила, колко мокри пелени сменяш сега в денонощие, колко наакани? Колко пъти суче Михаела за денонощие? Как върви наддаването до тук? Даваш ли друго освен кърма от гърда (вода, чай, АМ, друго)?

Според теб възможно ли е бебето ти да се сърди когато струята кърма стане по-слаба, да се сърди, че не получава толкова лесно млякото си? Когато гърдите са пълни, особено препълнени, кърмата изтича от тях с по-силна струя, а често бебетата прилагат много по-малко усилия, за да получат млякото си. Когато кърмата се регулира, възможно е силата на струята да отслабва след първоначалната доза кърма и бебето да се сърди, че гърдата не пуска толкова лесно. Вариант ли е да опиташ да прилагаш компресия на гърдата за да помогнеш тя по-лесно да изсуква гърдата и да получава повече кърма за по-кратко време? Би могла да опиташ да сменяш позата когато Михаела започне да се сърди, можеш да пробваш с по-изправена поза, с поза тип "футболна топка" или др. Позите, при които бебетата са по-вертикални, помагат да не връщат толкова често.

Споменаваш биберон, ако правилно разбирам, имаш предвид залъгалка, нали? Не е невъзможно, ако много често се дава залъгалка, това да повлияе на сукането. Разбира се, има много кърмени бебета, които използват залъгалка без това да създава проблем, но често се случва и обратното. Би ли могла да опиташ да ограничиш залъгалката, колкото е възможно?

Добре би било и да помолиш педиатъра ви за един преглед, за да се изключат някои проблеми като запушено носле, болки в ушенцата или нещо в устата, афти или др., което може да причинява дискомфорт по време на сукане.

Дали кърмата, която изсуква Михаела и стига, може да се прецени по бройката на мокрите и наакани пелени, честотата на сукане, добрия цвят и еластичност на кожата, поведението и между храненията, как спи и естествено пловното и постепенно наддаване. Връщането на мляко след хранене е възможно по-принцип да е свързано с преяждане, но не е задължително. Ако горните показатели са добри, вероятно е кърмата, която Михаела поема да е напълно достатъчна. Ако пък имаш притеснения в тази посока, може да поговорим за идеи и леки промени в организацията на кърменето, за да получава бебето повече кърма.

Има бебета, които изобщо или минимално се оригват, но има други, които имат нужда да изкарат въздуха, който са поели. Възможно е позата, начина на засукване или запушен нос да е причина за гълтане на повече въздух. Ще опишеш ли в началото на кърменето как засуква Михаела, спокойна ли е или се хвърля жадно на гърдата? Мислиш ли, че ако опиташ да и предлагаш гърда малко по-рано, когато не е много силно гладна, ще засуква по-спокойно и няма да гълта толкова въздух?

Разбирам, че се чувстваш объркана и се надявам скоро притесненията да отшумят  Peace

Аз имам отново въпрос към консултантките на ЛЛЛ.

Преди бях споделила, че имам проблем с малко количество кърма. След 1-2 дни обаче кърмата тръгна, и започнахме да си ядем добре, само от едната гърда (редувах ги на всяко ядене) и по около 100 грама, и то сравнително бързо, за около 15 минути. Преди няколко нощи обаче, на мен ми стана много зле, главоболие, гадене, викахме бърза помощ, преливаха ми системи. Сега съм добре, но предполагам от стреса, кърмата ми започна да намалява, количеството което изяжда на хранене е все по-малко ( имам електронни везни и така следя колко грама е изял на всяко ядене), гърдите ми вече не натежават, не ги усещам да се пълнят, не прокапват от само себе си преди хранене. Малкия яде все по-вяло, заспива, безинтересно му е на гърдата, въпреки, че аз все го побутвам, за да яде. Въпроса ми е може ли по някакъв начин наново да се стимулира наличието на кърма, след такова внезапно спиране от стрес?

Rois, много неприятно преживяване си имала, надявам се всичко вече да е зад гърба ти и да се чувстваш по-добре!
Възможно е от преживяното количеството на кърмата ти да е понамаляло, още повече ако се е наложило да си разделена от бебето за повече време. Стресът също е неприятен фактор, но реално от стрес кърмата не спира. Възможно е обаче, поради силния стрес, притеснение или негативни емоции на майката, да пострада отделянето на хормона окситоцин, който е отговорен за рефлексът на потичане на кърмата. Рефлексът може да се забави и блокира и видимо да изглежда сякаш от гърдите нищо не може да изтече. Това допълнително вкарва майка в още по-голям стрес и се получава обречен кръг.

Дори и кърмата да е намаляла, дори и негативното преживяване да е оказало влияние, кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането. Като се засили търсенето, то и предлагането ще отговори. Опитай да си дадеш време, на теб и на Симон-Мартин, да се организирате отново, предлагай му често да суче, на около 2 часа, предлагай му и двете гърди, след като добре е изсукал първата, а ако иска после, може и още да суче. Важното сега е и двамата да сте спокойни и да се стимулира производството на кърмата, за да се регулира пак по нуждите на бебето. Няма причина ритъмът ви да не се възстанови, опитай да не се притесняваш и тормозиш. Много гушкане, много контакт кожа до кожа, позитивни мисли и чувство за любов и щастие, адекватен прием на течности, храна и малки удоволствия (идеята на биг мама за прическата и разкрасяването е страхотна) и кърмене, кърмене, кърмене... това е една добре посока за справяне с подобна ситуация.

Можеш ли да кажеш има ли промяна в количеството на мокрите пелени за дененощие? Колко често суче бебето ти? Как се държи между храненията? Възможно е да не се наложи да стимулираш допълнително с изцеждане, особено ако Симон-Мартин суче поне около 10 пъти в денонощие. Но ако прецениш, можеш да поизцедиш гърдите след кърмене за няколко дни. Не знам дали проблемът, който си имала е бил свързан с дехидратация, но е важно да не забравяш да пиеш вода, да не стоиш жадна и да хапваш колкото ти се яде, по балансирано и здравословно.

Би ли могла да опиташ нещо такова, преди кърмене, направи си една хубава чаша топъл чай или какао или каквото те кара да се отпуснеш и почувстваш добре (е, без уиски уви) Седни удобно някъде или полегни, осигури си комфортна обстановка като за гледане на любим филм. А защо не и филм, можеш да си пуснеш приятно предаване, филм или музика. Погледай малкия мъж, който имаш до себе си и си помисли какво усещаш, колко малък и безценен е той и колко невероятно променя всичко около себе си. Гушни го, помириши го, порадвай му се и тогава му предложи да суче. Нека тези минути да са приятни и интимни, време за спокойствие и щастие. Опитай да не обмисляш колко е изял, да не смяташ грамчета, просто се отпусни. Стъпка по стъпка всичко ще се нареди  Hug

# 243
Цитат
И понеже Биг мама се похвали, че си е обърнала внимание и ще си търси гадже, да питам нещо в тази връзка - ще носите ли ластични колани/гащи за по-бързо прибиране на корема?
Аз да и колан и коремни преси след като станат два месеца след раждане.Иначе ластични гащи още в родилното ги сложих.

# 244
  • Сопот, Пловдив

Rois, много неприятно преживяване си имала, надявам се всичко вече да е зад гърба ти и да се чувстваш по-добре!
Възможно е от преживяното количеството на кърмата ти да е понамаляло, още повече ако се е наложило да си разделена от бебето за повече време. Стресът също е неприятен фактор, но реално от стрес кърмата не спира. Възможно е обаче, поради силния стрес, притеснение или негативни емоции на майката, да пострада отделянето на хормона окситоцин, който е отговорен за рефлексът на потичане на кърмата. Рефлексът може да се забави и блокира и видимо да изглежда сякаш от гърдите нищо не може да изтече. Това допълнително вкарва майка в още по-голям стрес и се получава обречен кръг.

Дори и кърмата да е намаляла, дори и негативното преживяване да е оказало влияние, кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането. Като се засили търсенето, то и предлагането ще отговори. Опитай да си дадеш време, на теб и на Симон-Мартин, да се организирате отново, предлагай му често да суче, на около 2 часа, предлагай му и двете гърди, след като добре е изсукал първата, а ако иска после, може и още да суче. Важното сега е и двамата да сте спокойни и да се стимулира производството на кърмата, за да се регулира пак по нуждите на бебето. Няма причина ритъмът ви да не се възстанови, опитай да не се притесняваш и тормозиш. Много гушкане, много контакт кожа до кожа, позитивни мисли и чувство за любов и щастие, адекватен прием на течности, храна и малки удоволствия (идеята на биг мама за прическата и разкрасяването е страхотна) и кърмене, кърмене, кърмене... това е една добре посока за справяне с подобна ситуация.

Можеш ли да кажеш има ли промяна в количеството на мокрите пелени за дененощие? Колко често суче бебето ти? Как се държи между храненията? Възможно е да не се наложи да стимулираш допълнително с изцеждане, особено ако Симон-Мартин суче поне около 10 пъти в денонощие. Но ако прецениш, можеш да поизцедиш гърдите след кърмене за няколко дни. Не знам дали проблемът, който си имала е бил свързан с дехидратация, но е важно да не забравяш да пиеш вода, да не стоиш жадна и да хапваш колкото ти се яде, по балансирано и здравословно.

Би ли могла да опиташ нещо такова, преди кърмене, направи си една хубава чаша топъл чай или какао или каквото те кара да се отпуснеш и почувстваш добре (е, без уиски уви) Седни удобно някъде или полегни, осигури си комфортна обстановка като за гледане на любим филм. А защо не и филм, можеш да си пуснеш приятно предаване, филм или музика. Погледай малкия мъж, който имаш до себе си и си помисли какво усещаш, колко малък и безценен е той и колко невероятно променя всичко около себе си. Гушни го, помириши го, порадвай му се и тогава му предложи да суче. Нека тези минути да са приятни и интимни, време за спокойствие и щастие. Опитай да не обмисляш колко е изял, да не смяташ грамчета, просто се отпусни. Стъпка по стъпка всичко ще се нареди  Hug

Благодаря ти много за обстойния и подробен отговор!  Hug Понякога дори само милото отношение може да бъде от помощ. Опитвам се да слагам СИмон-Мартин, колкото се може по-често на гърда, но имам чувството, че той не може да  изсуче дори и малкото количество останало кърма вътре, защото след по-малко от 5 минути заспива или се разсейва и спира да яде, а аз като пробвам да се изцедя, се оказва, че все пак има нещо останало вътре. Побутвам го и пощипвам постоянно и така стои сума ти време на гърдата ми и пак изяжда някакви минимални количества. Последните 2-3 хранения той изяжда около 40-50-60 грама от сучене от двете гърди и аз дохранвам с 20-30-40, колкото съм успяла да изцедя след предното хранене. Не мога и не мога да го накарам да доизяжда докрай от една гърда. Не се храхим по 10 пъти на ден, но и никога не сме, яде по 7-8 пъти на ден, горе-долу на около 3 часа, но през останалото време не че той иска, а аз не му давам, той просто си спи. Дори понякога го будя, за да го нахраня, ако го оставя си мисля, че и повече от 6 часа може да не се събуди. Мокрите памперси са си същите на брой, но нааканите се поразредиха. Иначе не се ограничавам нарочно в яденето, но може би от притеснение ям по-малко. Течности пия доста като цяло, от бърза помощ не казаха нищо за дехитратация, според тях проблема трябва да се установи от невролог.
Съветите за отпускането, филма и музиката са сигурно най-ценните и вероятно в това ми е грешката - доста съм се изнервила, притеснила и сигурно това се отразява и на кърмата, и на бебето. Гушкам си го, говоря си му, но сигурно някак усеща, че съм напрегната. Ще се опитам да се отпусна някак и да мисля по-позитивно. Благодаря ти отново за отделеното време и за прекрасните съвети и че винаги сте така всеотдайни, ти и останалите от ЛЛЛ. Прегръдки!  Hug

# 245
Шаманката,   , първо искам да ти благодаря за това,че толкова подробно и изчерпателно си ми отговорила и изобщо за желанието да ни помагате  Hug

Промяна в начина на сукане е именно това дърпане на гърдата тип "влачене",както и дъвченето.
Позата,в която кърмя е обикновената тип люлка мисля се казва,но много рядко я слагам така,че нослето да не й се запушва и затова постоянно с едната ръка освобождавам място,за да диша.

Първите 15-18дни сучеше по 20мин,сега на 8мата спира и се унася и започва да дъвче. Наистина може да е от това,че в началото е доста активна и ми се струва,че изсмуква доста първоначално,защото след 8-10мин сукане,гърдата ми омеква доста. Гърдите ми не са големи.

Памперсите ни са винаги пълни. Рядко да се случи само да се е изпишкала,почти винаги е доста омазана. На денонощие имаме по 6 хранения. Нощно време не се храним. Буди се само веднъж през нощта към 4ч и й давам водичка/чайче (принципно давам водичка,сега давам чай на ХИПП против колики). След това чак към 6-7ч и тогава си папка супер. Обикновено през деня хапва през 4ч,не я будя,за да я накърмя,не одобрявам умишленото събуждане. Детето е бодро,има вид на добре хапващо бебе,пишка си,ака си,бузки е направила. Не знам колко е наддала,на 20ти сме на преглед,досега не сме ходили.

Компресия на гърдата правя, получава се,но аз я правя,когато вече е заспала,понякога действа - веднага се размърдва и започва да суче,но прави 2-3 сукания и пак заспива. Общо взето най-големия проблем е дъвченето на зърното.

Не винаги се нахвърля на гърдата. Понякога след като е много изнервена и не спира да плаче,като й дам гърдата направо се мята като не виждала,друг път много спокоойно си захваща, а пък се случва и да не успее от първия път да захапе хубаво. Хваща само зърното,не цялата ареоа.

Забравих да кажа,че Михаела се оригва по време на кърмене. Но явно не е достатъчно,както ти писах и преди - на нас едно оригване не ни върши работа. Много ме смущава това повръщане след това. То не е много,но ето днес например след 30мин дундуркане,оригна се,сложих я да нанка и гледам повърна. Не много,но все пак.

Влаченето на гърдата е напълно възможно да е заради това,че струята не е толкова силна като в началото.

Тази сутрин като сстанах да се кърмим, към 6ч, нощницата ми беше цялата мокра,течеше кърма от двете ми гърди,доста обилно. Като започнахме да се кърмим - хапна 10-13мин и се отказа,напълно възможно е да се наяжда,защото изсуква доста в началото.

Още веднъж благодаря за вниманието,съжалявам,че стана толкова дълъг постът.

П.П. Какво представлява позата футболна топка?

# 246
ще носите ли ластични колани/гащи за по-бързо прибиране на корема?
Аз нося от 2-рия ден на раждането.
П.П. Какво представлява позата футболна топка?

# 247
Добро утро!

Днес Йоана става на 40 дни. След малко ни чака посещение в църквата- на мен ще четат чиста молитва, а нея ще представят на Господ.
Желая хубав ден на всички!

# 248
  • España (Плевен)
Опитах се да направя една табличка. Преди няколко страници я сложих, но никой не каза дали я вижда...  Confused  Слагам я пак и дано някой я види.. 

МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ

# 249
тути съжалявам май първия път азз те изтрих че сега загрх че пишем едновременно  Laughing
кати  много добра идея  Hug
а сега май ще се възползвам да си дрмда докато буболеката нани  Simple Smile

# 250
Кати, супер е таблицата. Аз се опитах да я отворя онзи ден, когато я пусна за 1ви път, но ми отказа достъп и се отказах. Но се надявах, че ще я оправиш и ще я пуснеш пак!!!
Женя, не се притеснявай мила! Предположих, че пишем едновременно с още някой:) и слязох ред надолу Sunglasses
Ние във вторник бяхме на преглед и сме, и порастнали, и сме качили грамчета и вече сме 4500 гр и 56 см! И доктора каза да отворим на младежа една сметка "за храна", щото щял да бъде голяяяям мъж! Ще видим де:) От три часа се опитваме да се приспим.....и не се предава лисицата,а на мен очите ми се затварят.....явно той ме присива повече, отколкото аз него! И тъкмо си помисля, че е заспал и ааааха да го преместя в леглото му, и той вземе, че ме погледне с едно око тип - не ме пипай.....не спя, добре ми е в скута ти newsm78 newsm78
Ройс, оправяш ли се вече, че много те мисля? Прегръщам те!

# 251
  • Сопот, Пловдив
Тути фрути, аз съм наред, бебо също, само дето водим борба кърмата да тръгне пак  Laughing . Мерси, че си загрижена!  Hug

# 252
  • София
Кати браво, че си се сетила за табличката, супер е, а наистина предишната не се отваряше, но тази е ОК  Peace
Rois май ще се повторя, но бих искала да ти вдъхна кураж и да не се отказваш от кърменето, трябва да бъдеш спокойна и да се наслаждавате със Симон-Мартин един на друг. Мисля, че ще ти се нормализира отново кърменето, просто трябват няколко дни на организма ти явно да се върне към предишните обороти.  Hug

Добре дошли на новите мами с бебчета и на usagi с бебка Ливия , да са ви живи и здрави и много да ви слушкат и да си хапват добре.

bvl   Честито на Йоана, че става на 40 дни.

# 253
Здравейте мили майчета Simple Smile

Напоследък не ми остава много време да пиша, както и на други като гледам  Laughing, но освен грижите покрай малката и каката, се и местим в момента и то в необзаведен апартамент, та обикаляхме по магазините да си купуваме посуда, да избираме мебели, ровя се в интернет, правя поръчки, ходим там да чакаме доставките и така - веселба  Crazy Този уикенд ще наемаме кола да си изнасяме багажа и другата неделя трябва вече да сме в новия апартамент. Сигурно ще отнеме известно време докато наредим всичко, после се надявам да имам малко повече време, макар че сега като се стопли още повече, сигурно ще сме навън още повече Simple Smile

Иначе днес Алекс става на 1 месец, много бързо отлетя ми се струва това време  Simple Smile В петък бяхме на консултация, наддала е от изписването почти 1 кг и е 4150 и 54 см. Сложиха й ваксина - БЦЖ, тук в болницата не слагат ваксини и сега ще вървят с 1 месец закъснение, хепатитната ще й слагат следващия месец. Иначе всичко си е наред, докторката каза, че е много добре. Като цяло е доста спокойна, не мога да се оплача от нея  Heart Eyes Ходим по разходки почти всеки ден, по няколко часа, храним се навън, спинкаме, понякога и малко се сърдим Simple Smile Друго нищо интересно май няма.

Кати, табличката и аз я видях вчера, но и на мен не ми се отвори. Сега се записах в нея, много е хубава  Hug

big mamma, много е сладък Криско!

Ройс, надявам се вече да си добре и да нямаш повече такива случки  Hug

Друго какво щях да пиша забравих, ама и без това трябва да ставам, че задълженията ме зоват. Лек и слънчев ден на всички и честити месечинки и на останалите бебоци, родени на днешната дата  Hug

# 254
Кати, чудна идея с таблицата, дори се прибавих, но ще сме на преглед чак на 23.05.та ще видим тогава колко е порастнала.
Днес София става на 40, но за съжаление не можем да идем на църква.Трябва да ходя до посолството с метрото, а смятам че е още много малка за да я качвам в лудницата, където всеки втори е болен.Много ме е яд, но какво да се прави.
А иначе всичко е ок, оредяха малко нааканите памперси, което не знам нормално ли е.Кърмя с пълна пара, освен нощно време, когато решава, че трябва да спи по 6-7 часа, и като се събудя сутрин кърдите ми са на кокъл.Не се изтисквам през ноща, защото все си мисля, че ще се събуди, а не приема нищо друго, което не е от гърда.

Общи условия

Активация на акаунт