Раждане вкъщи 8

• 28 146
  • 855
  •   1
Отговори
# 270
Домашното раждане се дели на асистирано и неасистирано, като асистираното много се доближава като характеристики до болничното - вкл. и по отношение на рисковете.

Ето тук ти е сериозната грешка, която не виждам как аз лично мога да поправя, ако ти не желаеш това... Прочети разкази за асистирано домашно раждане и виж къде са допирните точки с болничното такова...

може да се доближава болнично с асистирано домашно, но не и в България
на някои места по света има възможност за болнично раждане, което е без ненужни и глупави интервенции и процедури, и тогава може и да има нещо общо

# 271

Не правиш никаква разлика между домашно и болнично раждане, тъй че не виждам какво да ти обяснявам...

Ти всъщност какво търсиш в тая тема? За какво изписа десетки постове, изля тонове обиди, злоба и обвинения?

Толкова ли трудно да отделиш поне половината от тази енергия за нещо смислено, за някаква нормална комуникация?

Като се замисля, почвам да разбирам как се получава така, че едни хора получават съвсем човешко отношение в болниците, а към други то не е съвсем такова.

Joy  hahaha

# 272

Не правиш никаква разлика между домашно и болнично раждане, тъй че не виждам какво да ти обяснявам...

Ти всъщност какво търсиш в тая тема? За какво изписа десетки постове, изля тонове обиди, злоба и обвинения?

Толкова ли трудно да отделиш поне половината от тази енергия за нещо смислено, за някаква нормална комуникация?

Като се замисля, почвам да разбирам как се получава така, че едни хора получават съвсем човешко отношение в болниците, а към други то не е съвсем такова.

Със сигурност не е в тази тема да обяснява нещо на куклите със секирите, дето като им светнеш в ухото с фенерче им светват очичките и се мятат да секат глави на инакомислещи. А това  да се изпраскаш, че някой, който не ти е кеф какво казва, заслужава отвратителното отношение в болниците, което в случая му застрашава и живота, значи, че нямаш не само капка мозък, но и капка морал и човечност. Отвратена съм до дъното на душата си. Sick

# 273
  • след Околовръстното

Също така в предишната тема някой спомена, че Марта Вачкова снима продължение на предаването от март месец. Имате ли информация дали това е вярно и кога ще се излъчи?

Със сигурност е вярно, знам кога ще се снима, но не знам кога ще се излъчи.

# 274
  • Куциндрел
persimon, не мислиш ли, че първо трябва да се оправи болничното обслужване и начина ни на живот и тогава да имаме качествено, асистирано дом. раждане?
Със сегашният ни стандарт (ниски заплати) едва ли, ще може да се постигне нещо. Не всеки, работещ на ниска заплата и спасяващ човешки животи, има хъс да си върши работата на 100% добре. А на мед. работници (както и на държавните служители) няма как да се увеличат много заплатите на фона на ниските данъци (това е заради ниските заплати) и изтичането на средства незнайно къде.
Както казах - човек трябва да живее адекватно в ображдащите го условия и да нанася колкото се може по-малко вреди на себе си и околните.
Пак се чудя, защо при Цвети нещата са стигнали до там? Защо не е послушала лекарите? И някой знае ли резултата от аутопсията?

# 275
  • София
Пак се чудя, защо при Цвети нещата са стигнали до там? Защо не е послушала лекарите? И някой знае ли резултата от аутопсията?

Бебето се е давило в околоплодни води, което, комбинирано с инфекция, е довело до смъртта му (цитирам по памет, още в предишната тема имаше линк към статия, която се позовава на съдебна медицина).

За първите два въпроса - не знам. Но предполагам. И предположенията ми са тъжни.

Жената е имала тежко първо раждане. Явно е решила/била е убедена от друг, че първото раждане е било тежко по вина на лекарите. Макар че точно те са спасили първото й дете, извадено преносено, полузадушено и с увита около вратлето пъпна връв. За съжаление жената сигурно си е мислела, че без лекари това й детенце ще се роди по мед и масло.

# 276
Като гледам за какво обвинявате докторите, аз пък ги обвинявам в точно обратното, че на мен не ми го направиха това, а просто решиха да си го спестят, от което имам сега усложнения.
И за да съм по-ясна, ще обясня: Тогава ('97) си носехме и окситоцина, и метаргина - по 2 ампули от двете. Цялата ми бременност беше наблюдавана във Варна, но раждах в друг град - при свекърите, че мъжа ми много пътуваше тогава и нямаше как. Та така - във Варна ме водеха с много тесен таз и евентуално секцио в зависимост от големината на плода, но това във Варна. Дойде момента да раждам, занесох си чинно всичко от списъка. Въпреки над 13 часовите мъки, нито окситоцин ми сложиха, а за секцио да не говорим. Бебето голямо - 3,650. Така си ме изчакаха да родя - естествено по вашему, което на мен 'ич не ми хареса. Да не говорим, че за бебето беше много трудно, а болките ми космически. Е, един бусколизин венозно само получих, който дори и неусетих.
Последствията: за детето никакви слава Богу, но за мен - изместване на тазобедрената става от ябълката, оттам неправилно триене и износване на хрущяла, т.е. в момента съм с коксартроза на 38г.
Та все едно си раждах вкъщи, с едно секцио нямаше да ги имам тия проблеми. Не ми е ставало лошо от това, че съм лежала по гръб, дори ме съветваха да лежа на ляво или да ходя. Тоновете за целия ден до нощта са ги слушали 4 пъти, от които 2 пъти малко преди самото раждане. Не знам за какво скачане по коремите говорите в болниците, за какви системи и лежане. А пък слушането на тоновете какво пречи, та не го обичате толкова.

# 277
  • Куциндрел
Бебето се е давило в околоплодни води, което, комбинирано с инфекция, е довело до смъртта му (цитирам по памет, още в предишната тема имаше линк към статия, която се позовава на съдебна медицина).
Още един въпрос, кога едно бебе се дави в околоплодните води, след като вече се роди или преди това, в процеса на раждане?

# 278
Не знам за какво скачане по коремите говорите в болниците, за какви системи и лежане.

Не знаеш, защото точно на теб не ти се е случило...  Stop   Хайде да не обръщаме темата в "аз не съм видял, значи не съществува"...

# 279
Не, Ceca не мсиля така, защото за едно домашно асистирано раждане не са нужни пари. Нужни са знания и най-вече човешко желание да помогнеш. Акушерка и лекари с дългогодишен опит в домашните раждания, асистират на жени в много, много по-бедни дуржави по света, и имат изключително ниски нива на смъртност, даже някой нямат изпуснато бебе. Въпросът е как да се промени мисленето на хората и най-вече на лекарите, и как да се насърчат те да се образоват в това, как да помагат без насилие и когато е нужно, а не да не помагат когато е нужно и да се месят, когато не е, какъвто обичай имат сега.

Нямам идея защо се е случило това с Цвета.

persimon, не мислиш ли, че първо трябва да се оправи болничното обслужване и начина ни на живот и тогава да имаме качествено, асистирано дом. раждане?
Със сегашният ни стандарт (ниски заплати) едва ли, ще може да се постигне нещо. Не всеки, работещ на ниска заплата и спасяващ човешки животи, има хъс да си върши работата на 100% добре. А на мед. работници (както и на държавните служители) няма как да се увеличат много заплатите на фона на ниските данъци (това е заради ниските заплати) и изтичането на средства незнайно къде.
Както казах - човек трябва да живее адекватно в ображдащите го условия и да нанася колкото се може по-малко вреди на себе си и околните.

# 280
Казвах го и преди... В България има места, където все още домашното асистирано раждане е практика... Казвам все още, защото едно време е било точно асистирано... И тогава, и сега на тези места се бабува и родилките раждат асистирано у дома си...

# 281
Още един въпрос, кога едно бебе се дави в околоплодните води, след като вече се роди или преди това, в процеса на раждане?

Aз имам въпрос към това-как така бебето се давило в околоплодните води?! Ами бебето изразства в тези води, и те непрекъснато са в дробовете му, докато не излезе от майката. Да не би някой да мисли, че бебето си държи носа стиснат? Белия му дроб изисква наличието на амниотична течност за да се развие. Не ми е ясно това становище, ако може някой да ми го обясни, все пак не съм лекар и може нещо да не разбирам.

# 282
  • Куциндрел
Не, Ceca не мсиля така, защото за едно домашно асистирано раждане не са нужни пари. Нужни са знания и най-вече човешко желание да помогнеш. Акушерка и лекари с дългогодишен опит в домашните раждания, асистират на жени в много, много по-бедни дуржави по света, и имат изключително ниски нива на смъртност, даже някой нямат изпуснато бебе. Въпросът е как да се промени мисленето на хората и най-вече на лекарите, и как да се насърчат те да се образоват в това, как да помагат без насилие и когато е нужно, а не да не помагат когато е нужно и да се месят, когато не е, какъвто обичай имат сега.
persimon, за това споменах обстановката в БГ и адекватното приемане на нещата.
То в повечето болници апаратурата или е стара, или я няма, та какво остава за едно дом. раждане. На лекарите не им се рискува, не че не могат да изродят едно домашно бебе и без апаратура, защото после всичко пада на тяхните плещи. А при ситуацията в БГ (говоря за цялостната ситуация), на никой не му се слага главата в торбата, задари едната чест и слава само.
Вече нормално раждане и грижи можеш да получиш в частните клиники, но там не е за всеки.
Надявам се и в държавните болници нещата да се променят. Но докато не стане едно или друго, по-добре да раждаш в болница, за да избегнеш рискови ситуации.
А аз пак казвам - лекаря носи отговорност, но в БГ няма практика да му се потърси.

# 283
Вие забравяте, че когато присъства лекар, той може доста по-добре от стресирания баща да види, че нещо не отива на добре, да повика бърза помощ и да спасят нещата.

Което не е равнозначно на това "алтернативни" майки да раждат вкъщи като животни, напътствани от вселенската хармония и добрата енергия, струяща от форуми....

п.п. Това най-отгоре на подфорума, в розово, винаги ли го е имало?

Форумът е платформа за споделяне на лични мнения и личен опит!
Информацията не е предназначена да замени напътствия, назначено лечение или препоръки на медицинските специалисти.
Отговорността за всяка публикация се носи от нейния автор. BG-Mamma не поема отговорност за съдържанието, ползата, истинността и точността на потребителските теми и мнения.
Преди да започнете употреба на лекарствен, козметичен продукт или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист!

Остава да го направят червеничко и малко по-едро и ще е супер.

# 284
  • София
Не знам за какво скачане по коремите говорите в болниците, за какви системи и лежане.

Не знаеш, защото точно на теб не ти се е случило...  Stop   Хайде да не обръщаме темата в "аз не съм видял, значи не съществува"...

Сега нека ти дам и една друга гледна точка: моето го избутаха с точно този метод, който вие наричате "скачане по корема"! Когато чух медения гласец, целящ да ме успокои, че има само още един напън и главичката на бебето се вижда, аз - каталясала от естествено раждане без упойка (щото така е най-добре за бебето!) - легнах и казах "Аз вече не мога!" И си не можех! Избутаха детето ми, а аз нищо не усетих, освен облекчение, че помогнаха... Така и с плацентата. Не можех, просто нищо не можех повече! Може да съм глезла, може да съм неподготвена, нехармонична или каквато ме наречете, но в онзи момент бях благодарна, че някой довърши раждането вместо мен...

Общи условия

Активация на акаунт