Раждане вкъщи 10

• 22 391
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
  • До хладилника, който обичам
Момичета, които раждате в болницата, правят ли ви прегледи за тези неща, разпитват ли ви за медицинската история? Как протича една женска консултация?
Гинекологът, който ми следеше бременността, подробно ме разпита. Много обстойно, включително за предното раждане, когато разбра, че ми е второ дете. Но преди това, позволявам си да споделя нещо, което бях писала в блога си по повод моя "тесен" таз (защото да, и то е относително)

Още в самото начало на консултацията ми преди 9 месеца гинекологът ми измерва таза и ми казва с обичайния си печален тон, подсказващ, че Апокалипсисът е зад ъгъла: „Тазът ви е малко тесен…” „С този тесен таз вече родих веднъж – и лесно”, отвръщам бодро аз. Той е видимо обезсърчен. Все пак на направлението за хоспитализация откривам, че в полето за забележки ми е написал ‘(тесен таз?)’ Цифрата е 19 – уж се води гранична. Хм. Ако не бях раждала вече веднъж, забележката от гинеколога ми можеше и да ме разколебае. Сега ми измерват таза наново – 20 и малко, а той се разширява не само по време на разкритието, но и в хода на самото раждане. Толкова по въпроса за тесния таз.

И тя не знае от кои е. Сума страници мрънка как искала да има домашно асистирано раждане, и после изведнъж  заяви, че то и да имало, тя нямало да ражда с лекар или акушерка вкъщи, щото не искала да ги вижда, най-много някоя "дула" можела да понесе. Нейна работа.
Читава дула няма да приеме да присъства на неасистирано раждане  Peace работата на дулата няма общо с израждането - може да включва емоционална и физическа подкрепа за родилката, но нищо общо с преценка за добър или лош ход на раждането, израждане и прочее неща.

# 466
Ако някой смята, че предпочитащите домашно неасистирано пред болнично раждане (поправете ме, ако има и други варианти в момента), подлагаме децата си ...

Ти към кои последно се броиш - защото доколкото разбрах, смяташ все пак да раждаш в болница?

И тя не знае от кои е. Сума страници мрънка как искала да има домашно асистирано раждане, и после изведнъж  заяви, че то и да имало, тя нямало да ражда с лекар или акушерка вкъщи, щото не искала да ги вижда, най-много някоя "дула" можела да понесе. Нейна работа.

Честит празник на буквите...  Laughing  Буквите правят думи, думите - изречения, а изреченията - текст...  Whistling  Вие двете къде ме четете!? Казах предпочитащите домашно раждане, никъде не съм казала, че ще раждам у дома или в болница - тепърва ще решавам, а смятам трябва да съм бременна и да ми е наближило раждането най-малко, за да съм сигурна всичко ли е ок...  Wink  Някъде пък "дула" да съм споменала...  Laughing

# 467

Като гледам има поле да се попълни за коя болница. Организацията е от UK.

Да, организацията я видях, но не мисля, че това е реално ползвано ИС в болниците в UK - затова и те попитах. Едва ли във всички тях, например, е еднакъв процентът на цезаровите сечения - а именно посочения 25%.

На мен ми прилича малко на белетристика този документ, но може и да се лъжа.

stelt77, тук те чета. Не ми се търси назад, но съм почти сигурна, че каза нещо като "заради секциото 100% ще раждам в болница, не съм толкова ненормална". Или не?

# 468
Аз все пак не мога да се стърпя за още един коментар.
Хора, на които липсва елементарно гимназиално образование, елементарна обща култура, хора, които не правят разлика между ултразвук и рентген, между ултразвук и свръхсвукова скорост - те НЕ МОГАТ да направят информиран (следователно отговорен) избор. Информираността включва поне елеменратно ниво на познание.

Аз лично съм отказвала поне на три пъти постъпване на децата ми в болница (единият път беше със силно обезводняване), защото се ужасявам от мисълта за инфекциозна болница. Така че се опитвам да разбера гледната точка на тези, които искат да раждат у дома поради лоши болнични условия (казах, че приемам аргумента само за някои малки населени места). Но аз през цялото време съм разговаряла с педиатърката и съм изпълнявала точно нейните инструкции. Всичко беше направено с нейно одобрение и под нейн контрол. Но нейното одобрение се дължеше частично на това, че вижда моите познания. Четете повече, бе, хора, не просто по задължение - интересно е!

# 469
Търсейки разни неща, попаднах и на това:

Conclusions: Australian home births carried a high death rate compared with both all Australian births and home births elsewhere. The two largest contributors to the excess mortality were underestimation of the risks associated with post-term birth, twin pregnancy and breech presentation, and a lack of response to fetal distress.
Key messages

In some countries there is a trend towards high risk home births
    This study examined perinatal death rates in Australian home births, including both high and low risk births
    The death rate in Australian home births was higher than comparable births nationally and home births in other countries
    The higher perinatal death rate in Australian home births was due to the inclusion of predictably high risk births and prolonged asphyxia during labour
    While home birth for low risk women can compare favourably with hospital birth, high risk home birth is inadvisable and experimental

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28632/

И ето малко за строгите критерии за домашно раждане в Канада и Холандия /удебеленият шрифт мой/:

Keeping with the premise that childbirth is inherently dangerous, both Canada and the Netherlands have strict criteria for homebirth eligibility. Virtually anything that raises the risk of potential complications results in disqualification for homebirth: no breech, no twins, no postdates, no pre-existing conditions or conditions arising during pregnancy. These are not considered variations of normal; they are recognized as abnormal and treated accordingly.

http://skepticalob.blogspot.com/2009/09/lessons-from-canadian-and-dutch.html

Последна редакция: вт, 24 май 2011, 22:44 от Rookie

# 470
    Засадете растение!
Едно дърво абсорбира/поема 1 тон въглероден диоксид докато е живо.

# 471

Като гледам има поле да се попълни за коя болница. Организацията е от UK.

Да, организацията я видях, но не мисля, че това е реално ползвано ИС в болниците в UK - затова и те попитах. Едва ли във всички тях, например, е еднакъв процентът на цезаровите сечения - а именно посочения 25%.

На мен ми прилича малко на белетристика този документ, но може и да се лъжа.

Всъщност, след като разгледах няколко сайта на UK болници, съм сигурна, че е някакъв опит за сатира. Няма лошо, ама не е точно опит да не си едностранчива...

# 472
stelt77, тук те чета. Не ми се търси назад, но съм почти сигурна, че каза нещо като "заради секциото 100% ще раждам в болница, не съм толкова ненормална". Или не?

Казах, че ако болничните условия ме задоволяваха, заради секциото щях да раждам в болница... Опасно е все пак... Тъй като болничните условия са под всякаква критика, чета, мисля и се двоумя, но не отричам да отида в болница, ако раждането не тръгне както трябва или се случи нещо друго (бебето тръгне в 7-ми или 8-ми месец или пък получа руптура на матката преди да е тръгнало раждане - и това се случва, макар и рядко)... Първото ми раждане се получи секцио, заради нелеп инцидент, още преди да започне раждане, не по медицински причини... Това е достатъчно, за да не се заричам как точно и къде ще раждам - всичко се случва... Сега се надявам да е ясно какво точно съм казала...

# 473
Ако някой смята, че предпочитащите домашно неасистирано пред болнично раждане (поправете ме, ако има и други варианти в момента), подлагаме децата си ...

Ти към кои последно се броиш - защото доколкото разбрах, смяташ все пак да раждаш в болница?

И тя не знае от кои е. Сума страници мрънка как искала да има домашно асистирано раждане, и после изведнъж  заяви, че то и да имало, тя нямало да ражда с лекар или акушерка вкъщи, щото не искала да ги вижда, най-много някоя "дула" можела да понесе. Нейна работа.

Честит празник на буквите...  Laughing  Буквите правят думи, думите - изречения, а изреченията - текст...  Whistling  Вие двете къде ме четете!? Казах предпочитащите домашно раждане, никъде не съм казала, че ще раждам у дома или в болница - тепърва ще решавам, а смятам трябва да съм бременна и да ми е наближило раждането най-малко, за да съм сигурна всичко ли е ок...  Wink  Някъде пък "дула" да съм споменала...  Laughing

Като гледам с каква задача си се заела! Дебатът ти с повечето е цяло БРЕМЕ.
А за тях явно носенето на живот е бреме...Да! А даряването на живот е риск?!
Та те затова те "забремениха" набързо ...може би

# 474
Специално заради секциото 100 пъти бих предпочела да родя в болница - не съм толкова ненормална...

Айде ако не си искрена пред нас, поне бъди пред себе си.

# 475
Да, нещо като опит да те накара да се замислиш и да поразпиташ болницата. Примерни ИС от различни болници има на много места в нета, ако се интересуваш от конкретна процедура може да потърсиш.

Ето това е от иншурър (до колкото разбирам), който прелага този вариант на ИС за ползване от лекарите си за индукция:

This form is for optional use. It is intended for patient informed consent purposes only, and does
not authorize or obligate SoonerCare reimbursement.

CONSENT FORM FOR ELECTIVE INDUCTION OF LABOR

(“elective” means that the induction of labor is being done without medical indications)

I hereby authorize Dr ___________________ and/or other medical staff, including medical students and residents and fellows in training of the physician’s choice, to perform upon (patient’s name)_________________ an elective induction of labor and any other surgical or diagnostic procedures that may be required to complete the delivery of my baby. I have discussed the risks and benefits of this procedure with my physician. I accept the risks of the procedure as opposed to allowing labor to begin spontaneously at a later date.

PLEASE INITIAL EACH PARAGRAPH. IF YOU HAVE ANY QUESTIONS, PLEASE ASK THE DOCTOR BEFORE INITIALLING

The established risks of elective induction of labor are:
______ An increased risk of the need for cesarean birth (surgical abdominal birth). This risk is greater if this is your first pregnancy at term, and if your body has not yet prepared the cervix (opening of the uterus) for labor.
______ Risk that the induction will not establish labor. I have discussed this risk with my physician and I understand that if the induction does not result in labor, I may be released to my home when it is safe for me and my fetus to do so.
______ I have also discussed the use of cervical “ripening agents” with my physician and I understand their separate risks of:
a. Too many contractions of the uterus to the point that my fetus may become unstable and require emergency delivery, either vaginally or by cesarean birth.
b. I also understand that rarely the uterus may rupture under these circumstances and cause the death of my fetus and severe bleeding , long‐term complications or death to myself.
_____ I understand that if I have a cesarean birth, I am likely to require cesarean births for all future children I may deliver. I understand that each cesarean birth will carry the risks associated with surgical abdominal birth. I understand that certain risks of these following cesarean births also exist.
_____ An increased risk that instruments (forceps or vacuum extractor) may be used to accomplish a vaginal delivery, if necessary.
_____ I acknowledge that there may be an increased risk for the need of blood transfusion, and I give my full consent to receive blood and blood products as necessary unless specifically stated here:___________________________________
_____ I have discussed the risks associated with various drugs and anesthetic techniques that may be used to reduce the pain associated with labor and delivery, either vaginally or by cesarean birth, and I understand and accept these risks.
_____ I understand the nature and the purpose of these procedures. The risks, benefits, possibility of complications, as well as expected results and medical alternatives, have been explained to me by my physician.
_____I understand the consequences of refusing the recommended procedure(s). These consequences have been explained to me by my physician.
_____I have been given the opportunity to ask questions and these questions have been answered to my satisfaction.
_____ I can refuse this procedure without jeopardizing any current or future medical treatments.
_____ I acknowledge that no guarantees have been given to me regarding the results of this or other necessary procedures during my care.
_____ I have read the information entitled: _________(place name of patient educational brochure here)_________AND I UNDERSTAND THE RISKS AND BENEFITS OF THE PROCEDURE. ______(initials)____________

MY SIGNATURE BELOW ACKNOWLEDGES THAT I HAVE READ AND UNDERSTOOD THIS CONSENT AND THAT ALL MY QUESTIONS ABOUT THE PROCEDURE(S), ALTERNATIVE PROCEDURE(S), AND RISKS OF EACH HAVE BEEN ANSWERED IN LANGUAGE THAT I UNDERSTOOD.

Signature of patient ________________________________________________Date____ ______Time_____
I have explained the procedure(s), alternatives, and risks to the person(s) whose signature(s) are affixed above:
Physician’s Signature___________________________________ Date____ ______Time_____
Signature of Witness____________________________________ Date____ ______Time_____

# 476
Да, нещо като опит да те накара да се замислиш и да поразпиташ болницата

На мен въобще не ми изглежда като обективен опит, да ти кажа честно. Мисля, че дори съдържа доста неверни неща, отнесено към повечето болници в UK.

А да ти се намира примерно ИС, когато акушерка ще идва вкъщи? Предполагам, че има такова?

# 477
Реалист, никой не беше питал за такива документи. Не си спомням и ти да си питала или да си поствала такива, а все пак всички имаме нет.

Да, бях питала. Simple Smile
Конкретно беше за рисковете от водното раждане.
/не искам да коментирам реакцията тогава/. Прочети, ще го намериш  Wink
После се порових сама и намерих инфо за "асфиксия".  И го постнах. От специализиран източник, на английски беше.....
Това бе конкретно от мен, за което се сещам сега.
Иначе Лилибон не веднъж се е опитвала да пита и говори и за рисковете.

Обективната едновременно с индивидуалната преценка винаги е по- добрият съветник Peace

Последна редакция: вт, 24 май 2011, 23:08 от realist

# 478
Раждала съм в болница и двата пъти. Първият път "стандартно" - с окситоцин, еднократна някаква инжекционна лека упойка (по-скоро обезболяващо) и епизиотомия. Без клизма - при нас правят само пред секцио. Без овързване с колани - само от време на време в предродилна слушат тоновете.
Вторият път раждах в същата болница, без никакви намеси, абсолютно никакви. И то защо. Пукнах мехур в началото на деветия месец.
Лекарката (шапка й свалям на тази жена) каза така: (горе-долу цитирам) "Бебето е мъничко и вероятно ще е леко незряло. Не се плаши, не говоря за недоносено. Няма да слагаме система. Ако сложим, ще го родиш за пет минути (бързо родих и двете, де), но нека го пожалим откъм медикаменти. Сега ако ти е възможно се разхождай, ако искаш лежи, докато започнат болките" Болките ми си започнаха около половин час след спонтанното спукване. Пукането беше високо горе, докторката въпреки това каза, че няма да караме водите да излизат насилствено, не ме е натискала. След 4 часа започнаха напъните, родилният стол на мен лично ми беше изключително удобен, не са ми връзвали краката. Акушерката си пое мястото, лекарката беше горе до главата ми, даже към края ме повдигна леко под кръста със собствените си ръце...
Не умея да напъвам и след 10-15 напън се поуморих, а контракциите ми отслабнаха. Тогава ме натисна много леко по корема, и малката започна да излиза. Нямам нито един шев. Вярно, че бебето беше малко 50 на 2600.
(обаче с едно не съм съгласна, бях на задържане седмица преди да се спука мехура. Успяха да спрат контракциите със системи за два дни... Щяха да ме изписват на петия, аз пък си родих същата нощ-) Малката явно трябваше да излезе, природата си знае работата. Роди се с увита пъпна връв около врата. Докторката после ми каза, че слава богу, че връвта е била много дълга, но пък и слава богу, че е излязла, докато е по-малка...
Тъй че в мен не умира надеждата, че хора има навсякъде.
(впрочем лекарката ми не ми е позната, поне не беше тогава, нямам вид на богаташка, просто й звъннах от болницата от задържането, за да й кажа, че ми изтичат водите, тя сама реши да дойде...)
И простете чаршафа....

# 479
Хей, JP можеш и сама да си потърсиш. Нямам ги под ръка и ги търся и аз.

Реалист, тогава не виждам какъв е проблема. Всеки търси и намира информация, споделя във форумите, мисля че това е и идеята. Никой не е длъжен да търси за другите. Иначе какво да седим и да чакаме Мамма и Татти да пишат за рисковете от секциото ли?

Общи условия

Активация на акаунт