Раждане вкъщи 12

• 20 579
  • 844
  •   1
Отговори
# 390

Цитирах пост на Елена Кръстева от Родилница, jp даде цитат от Ивета Драганова от стара тема, постната бе и декларацията на сдружението по повод домашното раждане в Габрово. Чети и сравнявай. Ако за теб случващото се е редно, това си е твое виждане и постоянните ми обяснения няма (нито пък държа) да го променят. Но да минавам в преманентна защита, защото някой ходи след мен и ми иска обяснение за всяка дума, междуметие и препинателен знак - не, мерси. Особено след като голяма част от постовете ми пропускаш, не отговаряш на въпросите, които аз ти задавам, хващаш се за половин изречение и го дъвчеш половин тема ...

Конкретно те попитах и очаквах конкретен отговор - къде и как очакваш да роди някой, за да не излага Естествено или Родилница? И знаеш ли защо, заради една обща оценка, която битува из тази тема, и която виждам че поддържаш, а именно, че те говорят едно, а правят друго. Само дето умишлено се пропуска факта, че не става въпрос за противоположен на концепцията на Естествено личен избор. Бих го приела, ако те настояват да се узакони асистираното домашно раждане, а в болниците да има минимум лекарска намеса, и в същото време избират да им направят секцио по желание и откажат да кърмят, за да не си развалят бюста примерно. Дали някоя от тях може да си позволи домашно раждане, си е неин проблем и неин избор, и не намирам никаква логика да бъдат обвинявани в това. Пак повтарям - този избор не противоречи на основните идеи за максимално щадящо и без излишна намеса раждане, освен това нито е противизаконен, нито неморален. Но ти изглежда не го оценяваш по този начин.

Не се заяждам лично, нито държа да ми се изповядваш. Притеснява ме, че уж си юрист (сама държеше да го подчертаеш), а в същото време влагаш твърде много лични емоции и оценки, а обективността доста ти куца. Както и да е, твое право е да мислиш и пишеш каквото искаш, но все пак си помисли дали крайната ти позиция, преминаваща от лично отношение през фазите на укори и обвинения, е подходяща за човек като теб.
Иначе нищо лично. Приятен ден.

ПП. Може да съм пропуснала някой въпрос по невнимание, ако прецениш че е важен, може да ми припомниш.

# 391

Един страничен пример, некасаещ текущия случай - и тук, и на сайта на Родилница имаше материали от http://www.joyousbirth.info. На самия сайт, разбира се, не пише и никога не е пишело, че основателката е загубила дете при домашно раждане - при това е отказала всякаква пренатална грижа. Не пише, че асоциацията на акушерките в Австралия многократно е протестирала срещу агресивната агитация от страна на този сайт за неасистираните раждания.

Това за мен е пример за едностранчиво представяне на нещата. Колко жени, четящи в Родилница, щяха да са толкова самоуверени при планиране на домашно раждане, ако имаха информацията за домашното раждане на жената, разпространяваща материалите за безопасността на неасистираното раждане? Със сигурност по-малко, нали?

Сериозно?, това направо ме попари. Sad

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 11:21 от realist

# 392
  • София
multimodal, питаш къде и как очаквам да родят? Хайде да четем, щото преди няма 5 страници Бу попита абсолютно същото и аз отговорих, но може би поради липса на специално обръщение към теб не си забелязала:

Тоест, те трябва да отидат да родят в болница, защото не могат да си позволят да раждат неасистирано у дома в името на сдружението си?

Не - да не осигуряват контакти с неквалифицирани "консултанти", с лека ръка, на жени, които са готови да поемат... как беше според декларацията им... "неоправдания риск" (май) да раждат вкъщи.

За личните ми оценки - моля, аз не съм тук в качеството си на юрист, а на ангажирана с темата бременна жена. "Подчертала" съм, че съм юрист, защото съм дала някъде правно мнение, което някак си не ме ангажира да престана да споделям чисто човешките (непрофесионални) чувства, които изпитвам. Имам право на "лични емоции и оценки" като всеки друг Хомо Сапиенс на планетата... А що се отнася до обективността - не си точно ти човекът, който ще оценява моята такава.

# 393

Аз го чета това изказване така: "Трябва да се подготвиш". Според мен, трябва да се готвиш от малко по-отдавна. Да се храниш правилно, да се движиш и бла бла. Какво се има предвид под дребни проблеми?

Вярваш, че има подготовка, която да подсигури, че при раждане нищо лошо не може да се случи? Особено ако раждаш сам вкъщи? Сериозно?

Смяташ, че най-удачният начин за реакция при настъпили усложнения, е да се свържеш с някой неквалифициран на Скайп?

Сериозно?, това направо ме попари. Sad

И е нормално да те попари. А си участвала в Родилница две години и не си имала идея за случая. Това мен също ме попарва.

Тук на първа страница Бу сложи историята - поне е нещо.

ПП Не я намирам, за да я посоча, затова ето.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 11:41 от jp

# 394
multimodal , това не дава ли отговор на конкретния ти въпрос?

Да, за това не споря никак, права си Peace
Iмах предвид все пак с личният избор на раждане, не това с препращането, което е в разрез с твърденията.

A, за раждането - да раждат където искат, стига да не е планово секцио по желание на майката... Това вече ще е друга издънка Simple Smile

Иначе, личните емоции на Флип ги разбирам. Бъдеща майка, запленена от идеята за естествено раждане, която се е уплашила. Съвсем нормално, нали?
Понякога не можем сами да си простим даденото в аванс и без резерви доверие, когато е останало излъгано. И хвърляме много усилия да предпазим други хора, които са склонни също да дадат кредит. Не твърдя, че Флип прави точно това, по-скоро съдя по себе си. И смятам, че щипка здравословен скептицизъм никому не е излишна.

ПП Флип, изпреварила си ме ... пак  Peace

# 395
  • София
За мен, обаче е мног важно да има промяна и в редовите болници. Ако се разпишат като задължителни нормалните условия за раждане (което предполага да се променят АГ стандартите) това би повлякло и промяна на отношенията лекар-пациент.
Ето я първата стъпка - за хората, които съставят плана за действие  Simple Smile
Само искам да допълня, че - според мен - най-простичко е да се почне с промяна в отношенията. Ако се научим да си казваме какво очакваме и какво искаме от дадения лекар, вероятността да го получим драстично нараства. Все пак, и за лекаря е по-комфортно да не гадае какви очаквания има срещу си.

Представете си стъписаната му физиономия, когато чуе:
 - Хей, касапинът в бяло! Надявам се да имаш първите седем години и да не ми крещиш като леля на Женския пазар, както и да не грубиянстваш върху тялото и душата ми! Защото, освен че мъжът ми е кик-боксьор, брат ми е адвокат по човешките права, а татко е шеф на районното полицейско управление...  Joy  Joy  Joy

# 396
Темата се изроди и съвсем преиначи!

Влиза човек в алтернативния форум, влиза в тема: раждане вкъщи и що да види?
Колко е опасно, вредно, рисковано, сектанско... все неща които са ни ги казвали 1001 пъти.

Сигурно трябва да потърси човек тема: НЕ РАЖДАЙТЕ У ДОМА, за да разбере нещо по темата.

# 397

Как да ти го кажа по най-любезен начин, че да не се оплачеш, че изпадам в истерии?

да пробвам да те насоча нагоре в страницата да прочетеш какво пише с червени букви:

Мхм, ще взема да си направя една тема за ползата от цигарения дим върху кърмачетата тогава в този форум и ще изпадам в луда ярост, ако някой се опита да влезе и да ми възрази? Само да порасна духовно малко...

# 398
- Хей, касапинът в бяло! Надявам се да имаш първите седем години и да не ми крещиш като леля на Женския пазар, както и да не грубиянстваш върху тялото и душата ми! Защото, освен че мъжът ми е кик-боксьор, брат ми е адвокат по човешките права, а татко е шеф на районното полицейско управление...  Joy  Joy  Joy[/color]

Хайде сложете си ръка на сърцето и кажете: коя от жените с разказите за домашно раждане би направила това?

Къде отива тази тема?

Как да ти го кажа по най-любезен начин, че да не се оплачеш, че изпадам в истерии?

да пробвам да те насоча нагоре в страницата да прочетеш какво пише с червени букви:

Мхм, ще взема да си направя една тема за ползата от цигарения дим върху кърмачетата тогава в този форум и ще изпадам в луда ярост, ако някой се опита да влезе и да ми възрази? Само да порасна духовно малко...
Съжалявам, но двете неща нямат нищо общо!

# 399
.

Не си ли съгласна, че това трябва да се научи някак си?  Ако утре Пенка от Горни Богров  реши да ражда у тях, как я топли нея фактът, че в Холандия има акушерки с 30 год. опит? 
Аз твърдя, че е ужасно обучеието да се случва "в движение". Склонна съм да се съглася с W.A.S.P. че трябва "навън" да се нау4ат. И за това ще трябват няколко години...   

Има и по-лесен вариант - да се поканят акушерки тук да водят курсове в училищата за акушерки.
Не мислите ли, че е реализируемо?

# 400
  • До хладилника, който обичам
Вечерница, да.
Но гледах на конференцията за раждане м.г. как известни акушерки от чужбина говорят, показват и споделят знания, а отзад, където седях аз, българските акушерки и лекари ги гледаха с насмешка, пуфтяха "Глупости!" и прибелваха очи в знак на несъгласие, че изваденото рамо на бебето не е нормално нещо в хода на раждането, ако се направи сравнително лесна маневра.

# 401
.

Не си ли съгласна, че това трябва да се научи някак си?  Ако утре Пенка от Горни Богров  реши да ражда у тях, как я топли нея фактът, че в Холандия има акушерки с 30 год. опит? 
Аз твърдя, че е ужасно обучеието да се случва "в движение". Склонна съм да се съглася с W.A.S.P. че трябва "навън" да се нау4ат. И за това ще трябват няколко години...   

Има и по-лесен вариант - да се поканят акушерки тук да водят курсове в училищата за акушерки.

да, разбира се
само че пак се опира до промяна в закона, за да се признае тяхната квалификация и да бъдат легитимни тези курсове

но не смятам, че ще стане без опит "навън"
ето и постът на Бу го потвърждава
трябва да отидат на място, да видят за какво става въпрос
и чааак тогава ще почне да им просветва, че има и друг, по-човешки начин

курсове тук и опит навън би трябвало да са в комплект, поне първите няколко години
после опитът навън ще се замени с опита тук

поне аз така го виждам

# 402
Темата се изроди и съвсем преиначи!

Влиза човек в алтернативния форум, влиза в тема: раждане вкъщи и що да види?
Колко е опасно, вредно, рисковано, сектанско... все неща които са ни ги казвали 1001 пъти.

Сигурно трябва да потърси човек тема: НЕ РАЖДАЙТЕ У ДОМА, за да разбере нещо по темата.

защо такива думи, опитай се да погледнеш малко по- обективно. Темата би могла да включва повече аспекти, освен предимно разказите,  нали?
Освен това тук се коментират реални стъпки по  регулирането в бг именно на домашното раждане.  Simple Smile
моето убеждение приема раждането у дома и чета темата. Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 00:00 от realist

# 403
.

Не зная.
Аз лично се съмнявам да е по-лесно, защото виждам административни, етични и образователни пречки. Лекторите ще дойдат, ще си изчетат лекциите..  И ето, налага се да допуснем,  че масовата студентка в акушерското училище свободно говори английски или немски или в краен случай холандски или шведски ).

После ще дойде ред на практическите "упражнения". Как ще се набират доброволките?
Ти, ако не те бъркам с друга мама,  беше мед. сестра по образование, нали? Наистина ми е интересно при какви условия ти дадоха за пръв път да сложиш инжекция? Кой беше опитно зайче?

За да изроди немската гост-акушерка 'домашно" ще трябва закона да й го позволява. И възниква въпроса как да стане така, че да го позволява само на гост-акушерките,  а не на всеки, които му се струва, че знае и може, Ако и да е го е гледал само на кртинка...  Или ще се "тренира' в само болница?

Освен това не забравяй за академичната автономия. Утре каним лекторките, ама Юни-тата се позовават на академичната автономия и казват "не ни интересува" или "ще видим, "ще помислим".  (Справка- поста на Бу) Как ще ги накараш да дадат достъп на лекторките до студентите? Ако пък е извън Юни-тата, кой ще издаде валидна диплома?

Затова ми се струва, че е по-лесно да се обучат "навън" , поне в на4алото. И после да им се признае сертификата, ако Германия или Холандия им го е издала съгласно тамошната практика.  Признаването май и сега не е трудно,  ако дипломата е от ЕУ.

W.A.S.P., писали сме едновременно Hug

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 13:01 от tanid

# 404
Persona, домашното раждане не е незаконно. Може да има правни, етични и медицински въпроси пред него, но не е незаконно.

Ето нещо, което е категорично незаконно в България, а тема, в която се обсъждат незаконни действия не само, че съществува, но и се ползва с "алтернативния имунитет", за който писах.
Това е именно темата против ваксините. В България има задължителни имунизации и ако дете не е освободено от тях по медицински причини, неявяването на задължителна имунизация подлежи на наказание.
Когато обаче потребител с потрес реагира в темата им на факта, че открито се хвалят, че фалшифицират документи или че "съветват", че ваксината срещу бяс може да се замести от хомеопатичното средство Lissinum, следват оплаквания до модератор, че никой няма право да се намесва в темата им, в която всеки е много "образован" и "има право" да следва "личния си избор". Това се случва от години!

Очевидно е, че има незаконни и сиви практики на страниците на bg-mamma. И тук стигаме до "личния избор" на администраторите - колко хора трябва да ги предупредят за тях, колко още епидемии от ваксино-предотвратими заболявания трябва да се случат или колко бебета трябва да умрат при неасистрирано домашно раждане, за да се разбере, че нещо не е наред?

Общи условия

Активация на акаунт