Мнение за достигнатите изводи относно домашното раждане

• 1 711
  • 28
  •   1
Отговори
Копирам поста си. Моля д а изразите мнението си, за да се прекратят ненужните обиди и празнословия и да се стигне до някакво конструктивно решение по темата:

Сега ще направя опит за обобщение на мнението на пишещите в темата, както и на точните факти по темата, ако съм недоразбрала моля да ме поправите и да поясните, кой за какво се бори, извън така дадените неща:

1. Неасистирното домашно раждане е неотменимо право на човека, във всички страни по света. Никой не "се бори" за него, тъй като то е достъпно и в момента. Съществува, обаче, различие в индивидуалните възприятия за това, доколо безопасно/опасно е то. Това е въпрос на личен избор и никой не може да насажда на друг личните си разбирания. Те следва да бъдат формирани след обстойно запознаване с темата.

2. Асистираното домашно раждане, е част от правата на човека, потвърдено от съда в Сърасбург, и следва държавата да направи необходимото да го регулира и да се създаде основа за обучение и практика на специалисти, който да могат да практикуват по домовете на родилките, които са избрали такова раждане.

3. Има случаи, в които домашно раждане не е препоръчително или дори е абсолютно недопустимо и имаше инциатива от няки юзер /не помня кой/ да се преведе списък със ситуации, в които жената не бива  да предприема домашно раждане. Примери за това са--отлепена плацента, палцента превия, преекламспсия, гестанционен диабет и може би други състояния. Надявам се списъкът да стане готов и да се публикува.

4. Има нужда от съществено подобрение на условията за раждане в болница и от промяна в отношението и практиките на персонала. Дори само тази промяна, би намалила значително желаешите да раждат у дома, особено пък неасистирано.

5. Никой не воюва против лекарите като цяло, но има много хора, които с е възмущават от конкретни такива, или конкретни техни действия, реакции и атитюди.

6. Безопасността или опасността на нещо се оценява статистически след внимателни и подробни изследвания, а не по индивидуални случаи. Нито, един случай на убито от лекарска грешка бебе значи, че болниците и лекарите не са полезни за никого и никога, нито, едно починало в домашни условия бебе значи, че е страшно опасно да се  ражда у дома. Досегашните научни изследвания показват приблизително равен риск за нискорисковите бременности при родоразрешение у дома и в болница. А вискорисковите, както споменахме, изобщо нямат място у дома. Моля да се вземе под внимание, че при направените изследваия за оценка на риска, са извадени априори високорисковите раждания от оценката за болничния риск, и оценката е адекватна на действителността. Повече по темата можете да прочетете в началната страница на темата и ако някой има оплакване от метода на провеждане на дадено изследване може да го каже.

Не знам за вас, но аз имам усещането, че  реално всички мислят горе-долу това, но по незнайни причини продължваме да се въртим в омагьосан кръг на плювни и обиди и се връщат ад нозеум преповтаряни въпроси за законовата зтрана, за риска, за това за какво се борим--асистирано или неасистирано раждане  и т.н. Ако някой не е съгласен сс някоя от тези точки или има друг аргумент по друг аспект на въпроса, ще е полезно да го направи.

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 00:24 от persimon

# 1
  • София
Гласувах с опция 2. Пояснявам:

По т. 2, 3 и 4 съм напълно съгласна.

По т. 3, да се отчета - списъкът е готов и преведен. Ако тази тема се развие по интелигентен и дискусионен път, ще го публикувам. Ако не - няма смиъл. Както няма смисъл да го поствам в момента в съседната тема. Просто ще изчезне сред спора.

Забележки:

По т. 1 - да, всяка жена има право да роди неасистирано, никой не може да я спре, но с две уговорки: а) ако е процеса на раждане или веднага след него детето почине по причина, която е била предовратима в условията на асистирано раждане, майката да носи отговорност за престъпна небрежност; б) да има някакъв ограничителен режим относно безплатните "консултации" на тема неасистирано раждане, по-специално - да не се допускат съвети от немедицински лица за това какво е риск и какво не е, които могат да манипулират и заблудят майката при вземане на решение.

По т. 5 - принципно съм съгласна, но не смятам, че се воюва срещу конкретни лекари; има потребители (не само на този форум), които воюват срещу медицината и медицинската намеса като цяло, а подобни тези манипулират майката при вземане на решение.

По т. 6 - принципно съм съгласна, но имам съмнения за достоверността на посочената статистика за риска, или по-точно - в оценката не е включен огромният процент планирани като нискорискови раждания, които завършват в болница, което заблуждава майките за степента на риска.

# 2
Гласувах с опция 2. Пояснявам:

По т. 2, 3 и 4 съм напълно съгласна.

По т. 3, да се отчета - списъкът е готов и преведен. Ако тази тема се развие по интелигентен и дискусионен път, ще го публикувам. Ако не - няма смиъл. Както няма смисъл да го поствам в момента в съседната тема. Просто ще изчезне сред спора.

Забележки:

По т. 1 - да, всяка жена има право да роди неасистирано, никой не може да я спре, но с две уговорки: а) ако е процеса на раждане или веднага след него детето почине по причина, която е била предовратима в условията на асистирано раждане, майката да носи отговорност за престъпна небрежност; б) да има някакъв ограничителен режим относно безплатните "консултации" на тема неасистирано раждане, по-специално - да не се допускат съвети от немедицински лица за това какво е риск и какво не е, които могат да манипулират и заблудят майклата при вземане на решение.

По т. 5 - принципно съм съгласна, но не смятам, че се воюва срещу конкретни лекари; има потребители (не само на този форум), които воюват срещу медицината и медицинската намеса като цяло, а подобни тези манипулират майката при вземане на решение.

По т. 6 - принципно съм съгласна, но имам съмнения за достоверността на посочената статистика за риска, или по-точно - в оценката не е включен огромният процент планирани като нискорискови раждания, които завършват в болница, което заблуждава майките за степента на риска.

По точка 1, разбира се не съм съгласна, но не е целта  да спорим тук. Разбираме се значи, че по повод подвеждане под отговорност имаме с теб конкретно различия, какви точно стана ясно в другата тема.

По повод изследванията-не мисля, че някой се бори да няма трансфер в болница при неочаквано възнинал проблем, така че това не увеличава риска при домашно раждане.

Мисля, че е добре да дадеш въпросния списък с контраиндикации и той да бъде линкнат в началната страница на темата, защото е важен за нея.

# 3
Съгласна съм с точките от първия пост в този им вид... Направих и един извод за себе си, а именно: Който е решил да ражда у дома си неасистирано, да не раздухва това в интернет пространството, ако иска да си спести куп разправии с недоразбрали, недочули и злобни клюкари и сеирджии...  Laughing

# 4
Съгласна съм с всичко и нямам какво да добавя.  Peace

# 5
За протокола - опция 2.

1. Неасистирното домашно раждане е неотменимо право на човека, във всички страни по света. Никой не "се бори" за него, тъй като то е достъпно и в момента. Съществува, обаче, различие в индивидуалните възприятия за това, доколо безопасно/опасно е то. Това е въпрос на личен избор и никой не може да насажда на друг личните си разбирания. Те следва да бъдат формирани след обстойно запознаване с темата.

Съгласна.

2. Асистираното домашно раждане, е част от правата на човека, потвърдено от съда в Сърасбург, и следва държавата да направи необходимото да го регулира и да се създаде основа за обучение и практика на специалисти, който да могат да практикуват по домовете на родилките, които са избрали такова раждане.

Не съм съгласна. Развитите страни, в които това право е гарантирано, са единици.

По случая с Унгария моето разбиране е друго - там държавата е упрекната, че на практика не позволява на хората да се възползват от регулация, която самата държава е създала. Нещо като да ти дадат право да гласуваш, но да не разкрият нито една изборна секция, в която да го упражниш.

3. Има случаи, в които домашно раждане не е препоръчително или дори е абсолютно недопустимо и имаше инциатива от няки юзер /не помня кой/ да се преведе списък със ситуации, в които жената не бива  да предприема домашно раждане. Примери за това са--отлепена плацента, палцента превия, преекламспсия, гестанционен диабет и може би други състояния. Надявам се списъкът да стане готов и да се публикува.

Частично съм съгласна. Все пак всеки индивидуален случай трябва да се преценява индивидуално от квалифицирано лише - въпреки по-общите индикатори.

4. Има нужда от съществено подобрение на условията за раждане в болница и от промяна в отношението и практиките на персонала. Дори само тази промяна, би намалила значително желаешите да раждат у дома, особено пък неасистирано.

Не съм сигурна по отношение на думата "значително". За другото съм съгласна.

5. Никой не воюва против лекарите като цяло, но има много хора, които с е възмущават от конкретни такива, или конкретни техни действия, реакции и атитюди.

Има хора, за които лекарите са касапи - без изключение. Поне няколко такива се появиха в темите за домашното раждане.

6. Безопасността или опасността на нещо се оценява статистически след внимателни и подробни изследвания, а не по индивидуални случаи. Нито, един случай на убито от лекарска грешка бебе значи, че болниците и лекарите не са полезни за никого и никога, нито, едно починало в домашни условия бебе значи, че е страшно опасно да се  ражда у дома. Досегашните научни изследвания показват приблизително равен риск за нискорисковите бременности при родоразрешение у дома и в болница. А вискорисковите, както споменахме, изобщо нямат място у дома. Моля да се вземе под внимание, че при направените изследваия за оценка на риска, са извадени априори високорисковите раждания от оценката за болничния риск, и оценката е адекватна на действителността. Повече по темата можете да прочетете в началната страница на темата и ако някой има оплакване от метода на провеждане на дадено изследване може да го каже.

"Досегашните научни изследвания показват приблизително равен риск за нискорисковите бременности при родоразрешение у дома и в болница."

Това е при асистирани раждания, строг контрол кой може да ражда вкъщи, подготвен персонал и добра инфраструктура.

# 6

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 19:14 от persimon

# 7
Съда в Страсбург е казал изрично, че правото на жената да роди вкъщи е неотменимо човешко право и държавата е длъжна да и окаже помощ, щом тя я иска. Не става дума за никакви вътрешни разпореждания на Унагрия, а за харатата за правата на човека и доколко унгарското законодателство им противоречи. Като държава, член на ЕС, нас също ни обвързва това решение на съда в Страсбург.

Именно. Става въпрос за държавна политика, с която се ограничават правата на жените по т. 1.

# 8
  • София
Предлагам всякакви коментари по чужди коментари да не се правят, иначе спорът е незибежен. Да направим темата като строго отчетна - човек влиза, гласува, пише си мнението  и толкова.

Ако Персимон смята да си развива размислите след всеки разписал се, темата за нула време ще стане load of crap като съседната. 

# 9
Предлагам всякакви коментари по чужди коментари да не се правят, иначе спорът е незибежен. Да направим темата като строго отчетна - човек влиза, гласува, пише си мнението  и толкова.

Ако Персимон смята да си развива размислите след всеки разписал се, темата за нула време ще стане load of crap като съседната. 

ок
ще преместя  в другата тема отговорът си

# 10
  • Куциндрел
Съгласна съм, но като първо условие, за мен, е подобряване на болничната помощ (база, специалисти, финансиране, повишаване на здравната култура на гражданите). Освен това и добра цедилка за качествени мед. лица.
Не-асистирано раждане няма как да се забрани, хубаво е да има повече информация от мед. лица (гинеколози, акушерки) как се процедира, ако раждането започне вкъщи и по някакви причини не може да се отиде в болница или линейката закъснява. В никакъв случай да не се толерират мед. съвети от не-медицински лица!
Асистираното домашно раждане да бъде платено, но не на безумни цени.
Ако някой съзнателно поема риск, излагайки себе си и детето при раждане, да му се търси отговорност. Тук трябва добре да се прецени кога едно раждане е рисково, но това ще стане след натрупване на практика на асистирани домашни раждания.

# 11
При асистираното домашно раждане медицинските лица трябва да имат право да откажат да се занимават със случая, без отказът им да има последствия за самите тях. И асистираното раждане в домашни условия да не се третира като спешен случай. Пример: звъни някоя в истерия и обяснява: така и така, аз съм 45 годишна родилка, с близнаци и предишно секцио, раждам домашно, но нещата се объркаха. Елате да ми окажете спешна помощ да родя у дома." В такъв случай лекарят да не е длъжен да отива. Тоест, да отиде, за да я качат на линейката и да я закарат в болницата - да. Но да се брои като спешно задължението да отидеш да изродиш на място, защото майката упорства, че непременно трябва да роди у дома - това не. Защото отговорността пак би била на лекаря, а не е редно.

И заключението дали е рискова бременността да не го прави майката, а специалист. Ако трябва - екип от специалисти.

# 12
  • София

Аз виждам обобщенията от темата по различен начин.
1. Планираното домашно раждане не бива в никакъв случай да бъде насърчавано. Същото се отнася до планирано раждане в пещера, по време на парашутен скок или дълбоководно гмуркане.
2. В случай на смърт на бебе по време на планирано извън- болнично раждане, отговорността следва да се носи от родилката, вкл. юридическа такава - т.е. тя не бива да се ползва от защитата на закона, но напротив, да попада под ударите на закона като причинила смърт поради непредпазливост (от 1 до 6 години).
3. При раждане в извън- болнични условия следва при всяко положение да се заплати от заинтересованите лица ДНК тест, за да бъде установена родствена връзка с новороденото.
4. Подстрекателите, вкл. и "мрежови" такива на извън болнично раждане следва да бъдат преследвани от Закона по чл. 117 (2) като подбудители към убийство.
5. В случай на благоприятен изход родилката не бива да се преследва като закононарушител.
6. Всички, вкл. и лекарите, следва да се подчиняват на законите на републиката.
7. Всички граждани на Републиката са отговорни за извършени или подготвени престъпления, за които имат информация, но за които не са съобщили - вкл. и за такива, подготвяни от / в алтернативни интернет - сайтове, или такива, случили се в болнични заведения.

# 13
Аз не съм съгласнА! ... Щото съм съгласен

# 14
Аз не съм съгласнА! ... Щото съм съгласен

И аз се озадачих как да гласувам в женски род.... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт