Раждане вкъщи 15

• 20 945
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
Вероятно има. В ТК не се сблъсках с такива, като не твърдя, че няма.  Peace

Като ме приемаха да раждам там първото, попаднах на най-свирепия звяр сред акушерската гилдия.  Добре, че се занимаваше с книжната работа и подготовката, не бръмчеше в предродилна и родилна.  Толкова проклета жена рядко се среща.  Всичките й колеги пищяха от нея.  В последствие разбрах, че скоро след това напуснала болницата. 
Лежала съм три пъти в тая болница, един път в патологията и два пъти за раждане.  И трите пъти попадах на страхотни акушерки, а за онази, която ме изроди на второто, нямам достатъчно добри думи да я нахваля.  Оплакванията имах от някои от порядките в болницата - което принципно подлежи на промяна - и от двама-трима лекари. 

# 451

По първия параграф на Перси - доколкото разбирам от твърдите привърженици на неасистираното раждане вкъщи, никога едно секцио не е оправдано със спасяване на живот.  Защото никога не може да се появи ситуация, застрашаваща плода по начин, който изисква само и единствено секцио.  Нищо не може да е толкова плашещо или сериозно - плашенето и предупрежденията са си прерогатив на гадните лекари.  Губенето на тоново преди раждане е нещо нормално и се оправя с тесане или минава само; губенето на тонове по време на раждане винаги се причинява от лекарите, които съответно сами по себе си са единствената възможна причина да се наложи секцио.  Правилно ли съм схванала?

По втория ти въпрос - ми има такава връзка, разбира се.  Кармична, фаталистично предетерминирана и екзистенциално ирреверзибилна.

Не, изобщо не си разрала правилно, но не виждам защо да ти правя компания в говоренето на абсурди, като аз съм казала кога е оправдано секциото. По-точно то е оправдано в около 10-15% от случаите, в останалите 40% не е оправдано. Затова казвам, че е друг въпросдоколко е спасило живот, след като е ясно, че тия операции са излишни.

# 452
Явно идеята е да се каже "Хубаво, раждайте си както и където искате неасистирано!" (защото идеята е именно НЕАСИСТИРАНО и никой не може да ме убеди в противното, колкото и празни приказки да се изприказват  Crazy

Никой няма нужда от разрешение да ражда неасистирано, това е достъпно и сега. Няма нужда да се борим за нещо, което вече имаме. Очевидно, че искаме нещо друго, и това е именно асистирано домашно раждане.

# 453
Първо, това с "твърдите привържаници на неасистираното раждане", е демагогия, не знам колко пъти се написа тук, че повечето жени биха избрали да родят асистирано, ако имаше такава възможност. Второ, в поста чета в кои случаи е оправдано секциото, ама ти пак си пееш старата песен - "според привържаниците" не било.  ooooh!

Не е демагогия.  Щом няма възможност за избиране на асистирано домашно, за мен е фанатизъм и безразсъдство да склонява към, да се поощрява и да се идеализира неасистираното домашно.  

Не съм видяла някой да те склонява към каквото и да било. Всеки, който е родил у дома, САМ се е заинтересувал от тази опция, потърсил е информация и е направил своя избор. Никой не  бил причакан пред някоя болница да му се обяснява да не ражда там, нали? Това, че на теб не ти харесва идеята си е твое право, но не мога да разбера докога ще досаждаш да ми обясняваш какъв трябва да е МОЯТ избор, като очеивидно не те питам за мнение и съвет? Нито друг, решил че се интересува от домашно раждане виждам да те пита за мнението ти. Имай си убежденията и си раждай както искаш, защо натрапваш твоите виждания на другите?

# 454
Не съм видяла някой да те склонява към каквото и да било. Всеки, който е родил у дома, САМ се е заинтересувал от тази опция, потърсил е информация и е направил своя избор. Никой не  бил причакан пред някоя болница да му се обяснява да не ражда там, нали? Това, че на теб не ти харесва идеята си е твое право, но не мога да разбера докога ще досаждаш да ми обясняваш какъв трябва да е МОЯТ избор, като очеивидно не те питам за мнение и съвет? Нито друг, решил че се интересува от домашно раждане виждам да те пита за мнението ти. Имай си убежденията и си раждай както искаш, защо натрапваш твоите виждания на другите?

Персимон губи търпение, вижда се от избиването на лични.  Разговорът тук не е за теб или за мен.  Това е форум и в него свободно могат да се изказват мнения, без някой специално да ги търси, стига да се спазват някои елементарни правила.  

# 455
Наистина ли губя търпение след едни и същи обяснения на вече 400 страници? А сига бе! Laughing
Разбира се, че могат да се изказват свбодно мнения, но когато се изказват същите мнения на толкова стотин страници и ти се казва все едно и също в отговор, но това не се отразява изобщо от отказващия мненията, човек почва  да се пита, с хора ли разговаря или с ботове, програмирани да пишат едно и също без значение какво става. newsm78

# 456
Щом толкова ти е омръзнало, защо все още четеш и пишеш в темата? Защо си причиняваш това? 

Иначе си права, за повече от десет теми доста неща вече са изговорени и се повтарят.  Но няма да се учудя, ако отвориш отново ти поредната, шестнайста, тема, въпреки жалванията ти.  Wink

# 457
Ваче, доколкото знам при обучението на акушерката се набляга на безпроблемното раждане, като за нея е важно само да знае как да разпознае проблема и да повика помощ- т.е. тя следва да има обширни знания за това как протича естествено раждане със всичките вариации.
Лекаря от своя страна учи основно за възможните проблеми и решения, като за нормалното безпроблемно раздане учи малко.
Т.е. знанията им се припокриват, но всеки специализира по различен начин. По-назад в темата се споменаха изследвания според които лекарите имат склонност да медикализират раждането, което е обяснимо, пради естеството на професията им.
Може и да греша т.к. говоря по далечни спомени, без да съм проверила.

Аз по-скоро имах предвид да се регламентира като официална възможност, за жените които желаят раждане с акушерка, като лекар да не присъства в залата, а да идва само при повикване. Такава опция, поне официално мисля че засега няма.

П.П. Да отбележа отново, че аз имах прекрасно раждане в България, но но това, което получих не ми се полагаше по право, както трябва да бъде а го получих с преговори, късмет и връзки. Може би няма да раждам повече, но смятам че промяна е нужна, затова и пиша в темата Simple Smile

# 458

Аз по-скоро имах предвид да се регламентира като официална възможност, за жените които желаят раждане с акушерка, като лекар да не присъства в залата, а да идва само при повикване. Такава опция, поне официално мисля че засега няма.

"Шейново" винаги са имали.  Мои познати са ползвали преди.  Сега пак проверих сайта им. "Индивидуален акушерски пост" - ако е това.

ПП - и в сайта на I АГ /бившата "Тина Киркова"/ го има като избираема услуга.

# 459
  • София
yanast, а как точно пациента неспециалист определя дали раждането е медикализирано без нужда? Моето раждане не беше такова  Wink Упойката аз си я поисках и тя доведе до някои неща като медикаменти и процедури. Но си я поисках аз. Сега пак ще си я искам най-вероятно, макар че ще се опитам да си я спестя. Ако не бях искала щях да си родя напълно натурално  Wink. Като подчертавам, че съм родила бебе 3900 гр. с идеално кръгла недеформирана от родовите пътища глава, т.е. имало е обстоятелства, които биха усложнили нещата  Wink Никой дори не ми е предлагал да ме пришпорва, оставиха си нещата на естествения ход.

Така че аз лично не приемам да се говори наизуст. Това, че някои лекари предпочитат да дирижират не ги прави мнозинство.

За първи път между другото чувам, че лекарят учел малко за безпроблемното раждане  newsm78 newsm78 newsm78
Пак казвам, може това да е идеята, но не вярвам в практиката да е така и почти 100% не е  Wink

Явно идеята е да се каже "Хубаво, раждайте си както и където искате неасистирано!" (защото идеята е именно НЕАСИСТИРАНО и никой не може да ме убеди в противното, колкото и празни приказки да се изприказват  Crazy
Никой няма нужда от разрешение да ражда неасистирано, това е достъпно и сега. Няма нужда да се борим за нещо, което вече имаме. Очевидно, че искаме нещо друго, и това е именно асистирано домашно раждане.

Една лъжа изречена 100 пъти не се превърща в истина  Wink

# 460
yanast, а как точно пациента неспециалист определя дали раждането е медикализирано без нужда? Моето раждане не беше такова  Wink Упойката аз си я поисках и тя доведе до някои неща като медикаменти и процедури. Но си я поисках аз. Сега пак ще си я искам най-вероятно, макар че ще се опитам да си я спестя. Ако не бях искала щях да си родя напълно натурално  Wink.

Мда.  И аз бях така първия път.  Ревнах за упойка, хем първоначално никакви намерения нямах, дори напротив.  Докторката и акушерките ме уговаряха да потрая, увещаваха ме хората, убеждаваха ме да изтърпя няколко минути и че е по-добре без упойки, аз не та не.  Главоломно бързо раждане имах, неиндуцирано /единствено някакви хомеопатии взимах за раждането, които втория път пропуснах, нарочно/.  Ужасно силна и безкрайна болка изведнъж, както го описват при прилагане на окситоцин и не издържах.   Реално упойката първия път ми удължи и раждането, и на напъването повлия, особено предвид късата пъпна връв, и на възстановяването.  Втория път специално казах на лекарката, ако пак ревна, да не ми слага.  Тя ме послуша.  Исках, ама не получих  Laughing      

# 461
Щом толкова ти е омръзнало, защо все още четеш и пишеш в темата? Защо си причиняваш това? 

Иначе си права, за повече от десет теми доста неща вече са изговорени и се повтарят.  Но няма да се учудя, ако отвориш отново ти поредната, шестнайста, тема, въпреки жалванията ти.  Wink

Защото се интересувам от темата. От темата, не от нашествениците, дошли да убеждават всички, които се интересуват от нея, че не трябва да се инетресуват. И защото искам да чета неща по темата, а не против нея.

# 462
Мда, права си отново.  Темата отдавна вече не е нескончаемо хвалебствие колко безрисково е неасистираното раждане у дома.  А това се случи заради една трагедия, която можеше да бъде избегната, ако си забравила.  Сигурна съм обаче, че ако искаш да продължиш да четеш как е напълно безопасно да родиш без квалифицирана помощ вкъщи, има къде другаде да почерпиш вдъхновение и подкрепа.

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 15:20 от Rookie

# 463
[/quote]

Една лъжа изречена 100 пъти не се превърща в истина  Wink

[/quote]

?!?!

В смисъл?! Каква лъжа? И как човек се БОРИ за нещо, което вече си има, напълно законно и безпроблемно?! Все едно да ти кажа, че се бориш за това да имаш легло у вас. Ми ти си имаш и без борба. За каква борба става дума??? Аз ти казвам какво аз искам-да родя с компетентна акушерка в дома си. Под компетентна акушерка имам предвид някой като Клер Лопринци, примерно. Може и Ина Мей Гаскин. Laughing Знам, че съм скромна.  Grinning Ако искам да родя неасистирано, какво изобщо има нужда да обяснявам на който и да било? Раждам си и точка, борби няма да има.

# 464
Мда, права си отново.  Темата отдавна вече не е нескончаемо хвалебствие колко безрисково е неасистираното раждане у дома.  А това се случи заради една трагедия, която можеше да бъде избегната, ако си забравила.  Сигурна съм обаче, че ако искаш да продължиш да четеш как е напълно безопасно да родиш без квалифицирана помощ вкъщи, има къде другаде да почерпиш вдъхновение и подкрепа.

На боб ли хвърли да знаеш какво е могло да се избегне? Дадох пример (за жалост напълно истински) за това как в присъствие на три екипа едно бебе с нормално протекла бременност и без никакви уж, усложнения е с тотално увреден от асфикция мозък и никой от тия екипи не е реагирал нормално А причината да са три екипите, е че майката е имала един аборт преди това и е искала да се застахова и е наела три светила да присъстват едновременно на раждането и. Аз мисля, че това бебе можеше да се роди нромално и безпроблемно ако беше се родило в дома си с добра акушерка, която знае какво да прави, вместо тези тримата и екипите им. И както казва една приятелка-"ако го кажеш още веднъж, ще ти е за първи път" Laughing Става дума за това, че никой в тази тема не се бори за НЕАСИСТИРАНО РАЖДАНЕ. Колко хиляди пъти да ти се каже и обясни и по колко начина???? За мен повтарянето на тая глупост е знак, че си тук да се дърляш и да обиждаш и говориш глупости, а не друго.

Общи условия

Активация на акаунт