Раждане вкъщи 15

• 20 994
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
Нещо изключително интересно за импринтинга, в един по-дург, но доста сходен смисъл-става дума за микрометаболитният импринтинг. Това са бактериите, с които се колонизира детето при раждането си и дълготайните здравни ефекти, които това предизвиква.

На кратко: установено е, че децата родени със секцио, и некърмените, хранени с адаптирано мляко деца се колонизират най-често с болнични бактерии, вместо със здравословните бактерии от родителите си и са с повишен риск от астма, алергии и гатроентерити. Кърмените деца имат микрофлора доминирана от бифидобактерии, за разлика от хранените с изкуствени млека, които имат ниско количество бифидус и различна друга случайна флора. Кърменето редуцира риска от алергии, затлъстяване, възпалителни чревни заболявания, цьолиакия, диабет, и ракови заболявания при децата.
Продължават с това, че пробиотиците за деца трябва да съдържат бифидус и лактобактериии от определен вид за да се компенсира този проблем.

Впрочем за секциото и колонизирането с болнични бактерии-това е наблюдение за западните държави, където в болницата се стои след раждане само след сериозен проблем и секцио, а иначе майките се изписват понякога и на същия ден, и бебетата са винаги с майките си, освен ако те не са в съзнание или нещо много сериозно ги възпрепятства от това да са с бебетата си. У нас обаче, се стои в болница по няколко дни и най-често бебетата не са майките си за доста от времето, понякога и почти не са с тях до изписването. Т.е най-вероятно за нашите условия и нормално родените бебета ще бъдат колонизирани с болнични бактерии, особено ако е приложена любимата практика да се хранят и с адапте, вместо да се кърмят. Естествено, щетите ще могат да се пооправят, но ето, че хората са открили, че има такова нещо като микро-метаболитен импринтинг и са от изключително значение именно първите бактерии, които се заселват в бебето. Силно се съмнявам да има повече от 3-ма доктори в България, които да са чули за тоя факт, а и да са чули това дали влияе на практиката им е крайно съмнително. А в други държави са чули явно...бях чела, в маймунската тема, ако не се лъжа, че като се родило едно бебенце, го дали на баща му да го държи за да се колонизира с тези бактерии, а не болничните, майката не можела да го държи в момента по някаква причина.

http://www.klaire.com/images/InfantGIMicroflora.pdf

Абстракт:

Micrometabolic Imprinting in Infancy

ABSTRACT: Colonization of an infant’s gastrointestinal tract
begins at birth. The acquisition and normal development of the
neonatal microflora is vital for the healthy maturation of the
immune system. Through a process called micrometabolic
imprinting, intestinal microflora progression has profound effects on
health. An infant’s gastrointestinal microflora may be disrupted by a
variety of factors such as cesarean section and formula-feeding.
Infants born by cesarean section are usually colonized by hospital
microorganisms and are at increased risk for asthma, allergies, and
gastroenteritis. Breastfed infants have a microflora dominated by
Bifidobacterium species. Formula-fed babies have low numbers of
Bifidobacterium and a haphazard microflora. Breastfeeding reduces
the risk of allergies, obesity, inflammatory bowel disease, celiac
disease, diabetes mellitus, and childhood cancer. The gastrointestinal
microbiota engendered by breastfeeding may be responsible in part
for these benefits. Neonatal probiotics can supply Lactobacillus
species essential for normal immunological development and
establish a Bifidobacterium dominance in babies born by cesarean
section or formula-fed. Altered intestinal microflora is well
documented in atopic eczema and other allergies in infancy and
childhood. Selected probiotics such as L. rhamnosus and B. lactis
have been shown to reduce the risk of allergic eczema in infants and,
when present, reduce its clinical severity. Probiotics selected for
infants should ideally be dairy-free and produce only the L(+) form
of lactic acid. An optimal infant probiotic should contain age
appropriate Bifidobacterium species, Lactobacillus species
important for immune system maturation, and Lactobacillus species
normally found in breast milk. The potential of infant probiotics to
reduce the risk of acute diseases in infancy and chronic disease in
later childhood and even adulthood remains to be fully explored.

# 496
  • До хладилника, който обичам
realist, има и още, но са само спекулации, не са evidence based все още, затова не ги споменавам Simple Smile

Но ето нещо във връзка с импринтинга, което е evidence based и въпреки че е доста противоречиво, има логика: Obstetric care and proneness of offspring to suicide as adults:  … ase-control study
Както и интересен отговор на това проучване.

# 497
Бу ,
Благодаря.
непременно ще го прегледам.

Продължават с това, че пробиотиците за деца трябва да съдържат бифидус и лактобактериии от определен вид за да се компенсира този проблем.

Добре де,сега не се ли произвеждат адаптирани млека с бифидус, лактобактерии, пре/про биотици?

# 498
Да припомним твърденията на Персимон:

Какво представлява светаът се научава най-силно в първите мигове на живота. Тогава природата е създала хормонален механизъм, който предизвиква отпечатване в съзнанието и в генетиката на бебето и майката, кой е майка ти, кое е детето ти, дали светът е сигурно и безопасно място, какво можеш да очакваш от него и т.н.  ... Отдавна се знае, че това има и огромно влияние за емоционалния живот не бебето и за чувството на привързаност към майка му, и от майката към него. Има майки, които никога не развиват чувство на дълбока близост с децата си, защото не са могли да бъдат с  тях, когато нивата на окситоцин и други хормони са били високи и е трябвало да стане импринтинг. Същото и за бебетата. Те са импринтнали железни креватчета, безразлични акушерки и неприятни интервенции. Това са реални факти с научна обосновка не е фантазии и предположения.

Това твърдение тя подкрепя със статията, която прочетох.

За какво става дума в тази статия?

Най-общо казано, за значението на размера на бебето при раждане във връзка с предразположеността към определени сериозни заболявания.
При бозайниците, майката предава на плода през плацентата информация за "околната среда", като в случая под околна среда се разбира съвсем не железни креватчета и мрачни акушерки, а нещо съвсем различно – най-общо казано – хранителен статус. От значение за развитието на бебето е възрастта на майката, хранителната диета (бедна на протеини или недохранване), брой бременности, тегло на майката, както и лоша плацентарна функция или заболяване на майката. Предполага се, че в бебето се индуцират реакции като промяна на метаболизма, синтезирането на хормони и т.н., които да повлияят на развитието на органите.
Счита се, обаче, че малкият размер на бебето не е сам по себе си причина за това, с по-скоро е маркер за цялостния отговор на плода към неблагоприятни вътрематочни условия.
Тези хипотези са проверени чрез опити ин виво с мишки, подлагани в различни моменти от зачеването на хормонални, хранителни и физически ограничения.
Статията е много интересна и мисля, че всички ние сме напълно съгласни с изводите. Всеки от нас знае, че по време на бременността зравето и качеството на храната на майката (донякъде зависещи от нея) и добре работещата плацента (не зависи от нея) са от изключително значение за бъдещото развитие на детето.

Ще помоля персимон да ми каже на коя страница, коя колона (лява/дясна), кой параграф е прочела нещо за бързата прегръдка след раждане, креватчетата и отношението на околния персонал. Такова нещо в статията изобщо не се обсъжда.

Искам да благодаря и на Бу за нейните разяснения – намирам ги за много интересни и ми звучат логично. Въпреки че личният ми опит с кърменето не ги подкрепя, съм далеч от мисълта, че един пример е опровержение на теорията. Напротив, теорията много ми допада.

# 499
Добре де,сега не се ли произвеждат адаптирани млека с бифидус, лактобактерии, пре/про биотици?
Да, както и с DHA, които се съдържат натурално във видовоспецифичната човешка кърма. Но скорошните проучвания показаха, че няма доказателства тези млека с добавки да влияят по-добре на децата, т.е. отново става дума за маркетингов трик - "бебешко мляко с DHA за по-добро развитие на мозъка!", а реално - няма доказателство, че изкуствено добавеното DHA влияе благотворно така, както е в майчиното мляко.

# 500
За другите не знам, но злоупотребата с пробиотици също може да доведе до проблеми.

# 501
Бу , Мечка Малинарка,
благодаря.

# 502

Много е лошо и нечестно към самата теб и тези, които те слушат/четат, злонамерено да търсиш как да изкараш нещо вярно като невярно и да прескачаш всичко, което не ти е удобно и да обвняваш в лъжа, някой който очевидно не лъже. Лоша карма, един вид. Laughing

Статията, която дадох се отнася до това има ли такова нещо като импринтинг, защото според теб нямаше, ами това беше делириум и фантазии. Никъде не съм казала, че в тази статия пише всичко за импринтинга. Но пък пише достатаъчно като за начало на дискусия.

Например на първа страница се говори за това, че условията при раждане действат върху епигенома и експресията на гените на детето, съответно водейки до дълбоки и изключително дълготрайни последици върху здравето му.

По-нататък на 64-та страница, първа колона,  пише, че лиспа на близост с майката в постнаталния период и липса на сътветното за биологичния вид афективно майчинско поведение, предизвиква негативни невро-развитийни промени в малките, което се изразява в абнормални реакции на стрес в живота, проявяващи се и на мозъчно и на поведенческо ниво. Именно това добре обянсява откритията на учените в  статияата дадена от Бу за повишения риск от смоубийства при деца с негативен импринтинг. Само по себе си това е доказателство за това, което съм казала в онзи първи постинг, че какво преживява детето при раждането си и какво импринтира му влияят цял живот по изключително дълбоки и почти непроменими начини, дори до степен да могат да предизвикат такова нещо като решение за самоубийство. А за да се стигне до него, представи си какви психологически и емоционални трудности е изпитало това същество, че да е толкова отчаяно, че не иска да живее.

Тази статия, която дадох се занимава повече със здравословните последици, но забележи-това са последици не от цял един живот в недохранване или стрес, а само от неща свързани с бременността и раждането и проявяващи се по механизми на генната експресия в следствие на импринтинга! Споменава се и за емоционални последици, доколкото те са също плод на неврологията и физиологията. Т.е. статията напълно подкрепя думите ми, без да е материалът, на който те са изцяло базирани-нещо, което аз никога не съм и твърдяла. Казах, че това е едно начало на изследване на въпроса има ли импринтниг и какви са му механизмите и последиците. След като прочете статията, ти внезапно започна да  твърдиш, че има импринтинг, и той спря да бъде делириум. Считам това за успех. Wink Grinning

# 503
Бу ,
Благодаря.

Статията беше за значението на импринтинга и първите колонизирани бактерии. Очеивдно той е голям. А че има методи за поправяне на щетите има, но дали това е пълно поправяне, не знам да има изследвания. Би ми било интересно да прочета ако има. Разбира се по-добре  да се направи всичко възможно да се промени положението за по-добро и това ще има някакъв ефект, дано да е голям.

# 504
За другите не знам, но злоупотребата с пробиотици също може да доведе до проблеми.

Кажи повече за това, интересно е. Peace Не съм чела за потенциални вреди от пробиотици, но интуитивно съм мислила, че не е съвсем нормално да се помпаме с бактерии зорлем.

# 505
Боже, боже, ето защо не мога да споделям гинекологичните си неразположения с майка ми. Не съм импринтната....
Обаче това не ми дава яснота - защо мога да ги споделям с кръстницата ми, която дори не е била близо до родилния дом, когато съм се раждала....
Да обясняваш проблеми в комуникацията и здравината на емоционалната връзка с нещо хипотетично и недоказуемо е несериозно и напълно неангажиращо.
Утре някой ще обясни съдизма с липса на някакво друго принтване, ставащо във влагалишните канали по време на ражаднето и неоспоримо ще докаже, че децата, които са родени чрез секцио са потенциални масови убийци.
persimon, ти нямаш деца нали? Като проимаш - заповядай пак да ни споделиш теориите си. Ако са то останали такива. А може и снимка на импринтването да споделиш. Да видим и ние сектантките какво е да като майка да жигосаш детето си още при раждането.

# 506

Например на първа страница се говори за това, че условията при раждане действат върху епигенома и експресията на гените на детето, съответно водейки до дълбоки и изключително дълготрайни последици върху здравето му.

По-нататък на 64-та страница, първа колона,  пише, че лиспа на близост с майката в постнаталния период и липса на сътветното за биологичния вид афективно майчинско поведение, предизвиква негативни невро-развитийни промени в малките, което се изразява в абнормални реакции на стрес в живота, проявяващи се и на мозъчно и на поведенческо ниво. Именно това добре обянсява откритията на учените в  статияата дадена от Бу за повишения риск от смоубийства при деца с негативен импринтинг. Само по себе си това е доказателство за това, което съм казала в онзи първи постинг, че какво преживява детето при раждането си и какво импринтира му влияят цял живот по изключително дълбоки и почти непроменими начини, дори до степен да могат да предизвикат такова нещо като решение за самоубийство. А за да се стигне до него, представи си какви психологически и емоционални трудности е изпитало това същество, че да е толкова отчаяно, че не иска да живее.

Тази статия, която дадох се занимава повече със здравословните последици, но забележи-това са последици не от цял един живот в недохранване или стрес, а само от неща свързани с бременността и раждането и проявяващи се по механизми на генната експресия в следствие на импринтинга! Споменава се и за емоционални последици, доколкото те са също плод на неврологията и физиологията. Т.е. статията напълно подкрепя думите ми, без да е материалът, на който те са изцяло базирани-нещо, което аз никога не съм и твърдяла. Казах, че това е едно начало на изследване на въпроса има ли импринтниг и какви са му механизмите и последиците. След като прочете статията, ти внезапно започна да  твърдиш, че има импринтинг, и той спря да бъде делириум. Считам това за успех. Wink Grinning

Persimon, успя да провокираш интерес у мен, досега не бях се зачела в дадения от теб линк, но намирам много интересна информацията, която си конспектирала.  Peace

ПП. Поне на мен ми е полезна, ясно е, че на някои ще им звучи като на китайски. Wink

# 507
Бу ,
Благодаря.

Статията беше за значението на импринтинга и първите колонизирани бактерии. Очеивдно той е голям. А че има методи за поправяне на щетите има, но дали това е пълно поправяне, не знам да има изследвания. Би ми било интересно да прочета ако има. Разбира се по-добре  да се направи всичко възможно да се промени положението за по-добро и това ще има някакъв ефект, дано да е голям.
ако изобщо можем да ги наречем точно щети.
Временно/по- продължително определено влияние, може би-да, но чак щети.
За мен всичко е много по-многоспектърно. /включвам още начина на зачеване, на бременеене, мислите на майката, кармични връзки, астрологични аспекти, начин на отглеждане, обществото-микро и макро, в което расте и се развива индивида...../
Не мисля, че има гаранция за здрав, уверен и успешен индивид ако е имал "позитивен" импринтниг. Импринтнигът го възприемам като подпомагащ фактор.
Уверена съм, че има начини да бъдат компенсирани евентуалните пропуски, свързани с "правилен/неправилен" импринтинг. И основният е любовта /в най- чистият й,  извисен и светъл смисъл- безусловна и безгранична.../

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 22:43 от realist

# 508
realist, има и още, но са само спекулации, не са evidence based все още, затова не ги споменавам Simple Smile

Но ето нещо във връзка с импринтинга, което е evidence based и въпреки че е доста противоречиво, има логика: Obstetric care and proneness of offspring to suicide as adults:  … ase-control study
Както и интересен отговор на това проучване.

Какво е "traumatic birth" по-точно в случая?

Giving opiates to the mother during delivery was associated with a decreased risk of subsequent suicide by violent means in offspring

Т.е. по-добре е за детето с повечко упойки да стават нещата - или аз не съм разбрала?

Също така - колкото по-дълго трае раждането, толкова по-голяма е вероятността за самоубийство? Т.е. няма лошо в окситоцина също?

# 509
Не точно, а да се минимизира болката и дискомфорта за детето, т.е. ако плодът страда при раждането си (изброени са различни травми по-долу), може да избере да сложи край на живота си по насилствен начин.
Всъщност търсех едно друго проучване пак от скандинавието, за което вече сто процента някой ще ме линчува Laughing но е много интересно: свързва начинът, по който самоубийци завършват живота си, с начинът, по който са родени (по-точно различни травматични изживявания по време на раждане). От типа на - хора, избрали да се обесят, са родени с асфиксия, самоубили се с изстрел в главата са родени с вакуум-екстрактор и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт