Турски език за начинаещи 6 - Хош гелдин

• 149 083
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте !
Но нали не може Емир кипи в 1л ед.число

# 436
  • София
Здравейте !

Не може Емир кипи в 1л ед.число,но тук нямаме такова
 unutma-не забравяй  е 2 л.ед.число  Peace

# 437
Здравейте !

Не може Емир кипи в 1л ед.число,но тук нямаме такова
 unutma-не забравяй  е 2 л.ед.число  Peace

А , да "(той) не трябва да забравя !", а  не "(аз) не трябва да забравя"

# 438
Здравейте. Аз Също уча турски, само че от речник. Обаче така и не мога да схвана часовете. geciyor/gece и var/kalа. Там е обяснено, но така и не можах да го схвана. Главата ми гръмна от варианти.  Confused

# 439
  • София
Здравейте. Аз Също уча турски, само че от речник. Обаче така и не мога да схвана часовете. geciyor/gece и var/kalа. Там е обяснено, но така и не можах да го схвана. Главата ми гръмна от варианти.  Confused
Най-просто казано geciyor  и var се използват когато казваш колко е часа,а kalа и gece  във изречение:
Например:
11.15 -On biri çeyrek geçiyor.

11.15-On biri çeyrek geçe radyoyu çalıyorum.

Дано съм ти била полезна  Whistling

# 440
Да, сега вече го схванах. Правех ги обаче все нещо излизаше наопаки и честно казано си ги удрях на тото 4те думи.   bouquet

# 441
Здравейте отново. Сега допускам по-малко грешки  bouquet. Но имаше и два примера, които ме объркаха.

- В дванайсет без четвърт. - Onikiyi ceyrek kala. съм писал < а то е Onikiyi ceyrek var.
- В два и двайсет - Ikiyi yirmi gece. съм писъл. < а то е Onikiye ceyrek kala.

Така е писано в речника. За първия пример не трябва ли да е kala? Защото говорим за " В колко часа", а на втория Gece по същата логика.

# 442
В два и двайсет - Ikiyi yirmi gece. съм писъл. < а то е Onikiye ceyrek kala.
Така е писано в речника.

Гледаш погрешен ред. Най-малкото on iki е 12, а чейрек (дядо ми го казваше точно така) е българското четвърт (15 минути).

Виж, и при часовника, както при всяко друго нещо, действат падежите.
Когато часът не е пълен, ДО пълния час остават определен брой минути. Тогава се употребява дателен падеж. Пример: On iki-ye 15 dk var - Тоест до 12 часа остават 15 минути, значи часът е 12 без 15. Както казваме ДО училище - okula, ДО градината - bahceye, така и ДО 12 часа - onikiye.
Когато пълният час е подминат, тогава е винителен падеж. Oniki-yi 15 dk geciyor тоест 15 минути минават - кого? 12-то часа - onikiyi.

# 443
Да, наистина съм подминал единия ред.

Реших да си направя няколко примера сам.

Часът е три и пет - Uce bes geciyor
Дванайсет и половина - Yarim
Четири без двайсет - Dorde yirmi var
Пет и двайсет и пет - Besyi yirmibes geciyor
Девет и десет - Dokuz on geciyor.
Десет без двайсет и пет - Oni yirmibes var
В шест и половина - Altiya yarim gece
В три без десет Uce on kala.
В четири и петнайсет - Dorde ceyrek gece.

Някой ако ги провери, ще съм му много благодарен  bouquet. Само не се карайте, ако има грешки.  Blush

# 444
 HugЗдравейте !
Намерих анекдот , който е интересен с това , че се казва едно и после се  преобръща  Simple Smile
"Искам да ви се  похваля , че няма от какво да се оплача , но пък мога да ви се оплача че няма с какво да се похваля "
 "Ben övmek etmek istiyorum ki  hıç bir şeyden şikayet ediyorum  yok . Fakat şikayet etmek ystiyorum ki hiç bir şeyden övmek ediyorum  yok  "
  Embarassed Моля по напредналите  да ме поправят . предварително благодаря

# 445
t_ вече ти препоръчах да учиш езика методично и пак ще ти го кажа. Упорито работиш, много време влагаш, но все още не разбираш смисъла на частите на речта и как работят те. Примерно няма такова нещо şikayet ediyorum yok в турския език. Положителна форма şikayet ediyorum - оплаквам се, şikayet etmiyorum - не се оплаквам, отрицателна форма. Ти искаш да вземеш един израз на български и да го обърнеш на турски - ами не става, това е друг език, друг начин на мислене, хората се изразяват по друг начин. Виж какво ми хрумва - като съчиниш някакво словосъчетание на турски, пусни го в Гугъл на търсачка. Ако то е правилно и съществува, няма начин поне един човек във всеобятния мир да не го е използвал.  Peace
Самоучителят, който ти препоръчах, струва около 10 лева. Намери го, няма да съжаляваш.

# 446
t_ вече ти препоръчах да учиш езика методично и пак ще ти го кажа. Упорито работиш, много време влагаш, но все още не разбираш смисъла на частите на речта и как работят те. Примерно няма такова нещо şikayet ediyorum yok в турския език. Положителна форма şikayet ediyorum - оплаквам се, şikayet etmiyorum - не се оплаквам, отрицателна форма. Ти искаш да вземеш един израз на български и да го обърнеш на турски - ами не става, това е друг език, друг начин на мислене, хората се изразяват по друг начин. Виж какво ми хрумва - като съчиниш някакво словосъчетание на турски, пусни го в Гугъл на търсачка. Ако то е правилно и съществува, няма начин поне един човек във всеобятния мир да не го е използвал.  Peace
Самоучителят, който ти препоръчах, струва около 10 лева. Намери го, няма да съжаляваш.
Имам самоучител , но не ми е достатъчен .  Embarassed
 А вижте какво открих ако може едно разяснение на тази тема
http://ha-ber.net/index.php?option=com_content&task=view& … 311&Itemid=10

# 447
Аз се справям добре общо взето, за времето което го уча 3 седмици. Текстовете в речника си ги превеждам без проблем, обаче ми е трудно писането и говоренето. Може би защото не го говоря с никого.

# 448
Имам самоучител , но не ми е достатъчен .  Embarassed
 А вижте какво открих ако може едно разяснение на тази тема
http://ha-ber.net/index.php?option=com_content&task=view& … 311&Itemid=10

# 449
Аз се справям добре общо взето, за времето което го уча 3 седмици. Текстовете в речника си ги превеждам без проблем, обаче ми е трудно писането и говоренето. Може би защото не го говоря с никого.
Браво !... Но не бързай да се радваш , колкото по навътре навлизаш толкова по-сложно става  , както е казал някой си учен " Поне знам , че нищо не знам"
Значи за да не си губиш времето да откриваш топлата вода , като мен подхващаш един сериал и го изглеждаш до края на всяко нещо което не разбираш спираш питаш поне трима човека : български турчин ,  турски турчин и азербайджанец и тогава си го записваш в тетрадката и го запомняш  Wink Кюрд не питай , защото няма да те разбере и ще те обърка . Азербайджанците знаят добре руски и по-добре обясняват .

Общи условия

Активация на акаунт