Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 862
  • 484
  •   1
Отговори
# 165
Според мен не е като цяло публиката, някой е бил станал със задника нагоре или просто е било първото посещение в живота му (в твърде късна за целта възраст) на такова "интелектуално" мероприятие и е решил да се направи на по-католик от папата. И организаторите, от напън и те да са интелектуалци, айде вън детето. Аз ако бях на мястото на авторката, нямаше просто така да напусна. Детето ми, не пречейки на никого, и аз - навън със закупения билет. Не си го представям. Ако синът ми вика и пречи, сама ще го изведа. Но да си играе настрани и аз да позволя да ни изхвърлят, не.  Naughty

# 166
Когато за първи път видяах бебета в музеи, бях много потресена. Но все пак това беше преди 20 г.  У нас такива своеволия не се допускаха.  Според мен изнасянето на представленията в парка е с цел точно  да се приближи до хората, а не да се похвали парвенюто, че е бил на опера в парка. Който иска да е толкова съсредоточен - в операта.
Което ме навежда на една друга мисъл - отвратително ми е яденето в киното. Но тази култура много бързо я попихме.

# 167
  • София-в сърцата на моите деца
Искрено се позаблявах тука при вас и ще продължа да ви следя, за да разбера дали трябва да си водим 2 -годишните деца на опера! Лично моето мнение е НЕ! Просто , защото когато съм отишла на Опера, където и да било, на открито или закрито, очаквам някаква празничност и потапяне в музиката!!И ако не го получа по ред причини, едната от които малки тичащи деца или чоплещи семки или кашлящи и хремави хора, със сигурност бих се издразнила. За децата има ред други забавления-цирк или  "Мечо Пух", който пък се оказва  безинтересен за родителите  Wink
Няма угодия! Peace

# 168
Според мен не е като цяло публиката, някой е бил станал със задника нагоре или просто е било първото посещение в живота му (в твърде късна за целта възраст) на такова "интелектуално" мероприятие и е решил да се направи на по-католик от папата. И организаторите, от напън и те да са интелектуалци, айде вън детето. Аз ако бях на мястото на авторката, нямаше просто така да напусна. Детето ми, не пречейки на никого, и аз - навън със закупения билет. Не си го представям. Ако синът ми вика и пречи, сама ще го изведа. Но да си играе настрани и аз да позволя да ни изхвърлят, не.  Naughty
Сега наистина като след като премислих случая щях да направя скандала горе на място. Но бях толкова изненадана и обидена, че докато ни гонеха не можах да реагирам за съжаление. Мъжът ми също. Чак долу на охраната се изказахме. И двамата сме уважавани в професията си хора (програмисти), не сме някои развлечени тийнове, на мен за първи път такова нещо ми се случва.  За втори всъщност  - в Токуда някакъв чичко от администрацията ми каза че съм "селянка" защото минавам през тревата. Подобно изживяване беше. Отново само в България през тревата не се минава Joy

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 08:14 от peppia

# 169
...или чоплещи семки или кашлящи и хремави хора, със сигурност бих се издразнила. За децата има ред други забавления-цирк или  "Мечо Пух"..........

Само да попитам, тези кашлящи, хремави, чоплещи и т.н. възрастни дали ще ги изгонят ако ти демонстрираш раздразнителността си? Защото децата са явно някакъв неприятен придатък, с тях е лесно, ама с тези другите...  Whistling На мен Мечо Пух много ми харесва.

peppia , аз скандали не правя по принцип, но просто не виждам как някой ще ме накара да напусна с детето си. Това... безкрайно обидно е, просто няма как да стане. Нито скандали ще вдигам, нито ще се разправям, просто няма как да напусна заради детето си в така описаната от теб ситуация.

# 170
Когато за първи път видяах бебета в музеи, бях много потресена. Но все пак това беше преди 20 г.  У нас такива своеволия не се допускаха.  Според мен изнасянето на представленията в парка е с цел точно  да се приближи до хората, а не да се похвали парвенюто, че е бил на опера в парка. Който иска да е толкова съсредоточен - в операта.
Което ме навежда на една друга мисъл - отвратително ми е яденето в киното. Но тази култура много бързо я попихме.
Само не и музеите Naughty

Кино & ядене- как да е ( аз не че ходя на кино де, веднъж на високосна година) . Все пак е абавление, едва ли ако си гледаш филма у дома ще седнеш на стол с висока и твърда облегалка и ще седиш неподвижно два часа. Ама на изпити дето шумят като катерици това ме вади от строя понякога. Не си отишъл да се забавляваш все пак, толкова 4 часа няма да им стане нищо ако не ядат. А и все пак се предполага отговорна мисловна дейност и концентрация.

# 171
В центъра на Копенхаген, в парка до нас, всяко лято имаше опера

хората отиваха още сутринта, разполагаха се по тревата с всичко необходимо за един добър пикник и така, запазвайки си добро място, чакаха до вечерта, когато започваше представлението

беше пълно с всякакви: деца, кучета, младежи, пенсионери, ...
всички НЕФОРМАЛНО облечени

и никого не гонеха

не разбирам как едно парково представление може да се сравнява с официално такова, в Операта
ама на, можело

# 172
  • София
Според мен идеята на опера в парка, е да се докоснах всички хора до това изкуство. Нпр. хора, които иначе не биха посетили спектаклите или малки деца.  Дори смятам, че това е добър начин дребните да се запознаят с операта.
А поведението на организаторите си е безумно.

# 173
Детемразството ли е новият форумски тренд?

# 174
 Противно на всеобщото форумско мнение, аз мисля, че авторката е напълно права да е възмутена и на нейно място и аз бих била. Не разбирам развиваната теория, че операта може да бъда подходяща над определена възраст, но до определена възраст не е. Моите наблюдения са, че децата от бебета показват афинитет към класическата музика и мисля, че колкото по от рано този интерес се поддържа и от родителя, толкова по-добре.
 Отделно от самите организатори е показано неуважение към клиента, който е закупил билет за организираното от тях събитие.
 Въобще цялата история е възмутителна.
 Но от темата най-необяснима ми е скритата агресия към децата, която се чете между редовете /може аз да бъркам, разбира се/.

# 175
  • София
Няма такова нещо! децата за нищо не са виновни. По-скоро възмущението е заради родителската несъобразителност да водят децата сии на неподходящи за тяхх места и събития. Това често си е живо мъчение за децата, ама родителите, йок, тяхното да е! Просто болшинството от децата не издържат толкова дълго време на подобни места, товае в природата им.
а това, което на мен лично ми стана много неприятно е, че авторката започна толкова агресивно от първия пост, с такива обобщения за "българската култура" и така заговори от типа "вие си го заслужавате", сякаш светът се върти около нея!
Аз също отбелязах, че организаторите носят вина, но пък авторката да е реагирала на момента, а не тук да сипе обиди, все едно ние сме й виновни.

# 176
  Но от темата най-необяснима ми е скритата агресия към децата, която се чете между редовете /може аз да бъркам, разбира се/.
Може и аз да бъркам, но напоследък сякаш е куул или да нямаш деца, или ако си направил грешката да си родиш още преди да е станало демоде, да се държиш сякаш някак между другото, не по твоя вина и без твоето одобрение се е случило.

# 177
Аз също отбелязах, че организаторите носят вина, но пък авторката да е реагирала на момента, а не тук да сипе обиди, все едно ние сме й виновни.

Ама каква вина носят организаторите за факта, че дъщеря й не се интересува от мадам Бътерфлай? Хората нямат проблем с децата кардинално, а само с тези, които пречат на останалите - не е ли очевидно? Или сега трябва да седнем и да си обясняваме тука, че милите дечица, особено наш'те, никога и на никого не са способни да пречат?  Grinning

За мен е повече от ясно, че авторката ни занимава с личната си гледна точка, която ампутира от историята туй-онуй. Дори в България е невъзможно да изгонят четиричленно семейство с билети за представление ей тъй, без никаква причина. Както е и невъзможно това семейство да си тръгне безропотно, след като 10 минути по-рано е дало 30 лева за билети. Нещо липсва в случая - дали нормалното поведение на детето, дали нормалното поведение на родителите или билетите им, аз не знам, но не приемам водевила, който ни пробутва.

И накрая да отбележа, че сравнението на тази опера с обикновен хепънинг в парка е неуместно в много силна степен. Прочетете Ружа какво е написала. Има огромна разлика между безплатно концертче на тревата и опера с билети на открито. В Летния театър във Варна например е точно толкова тържествено, колкото и в зала, и е недопустимо да се разхождаш, да си играеш и изобщо, да правиш каквото си искаш. Както би било също, ако отидеш да послушаш Виенската филхармония насред Шонбрун - макар и в градината, събитието е формално, с билети и изключва случайни присъстващи, решили да обходят парка и да пуснат детето да си поиграе околовръст.

# 178
  • София
Можело е да предупредят семейството, че мероприятието не е подходящо за малки деца и че родителите трябва да имат предвид да не смущават другите зрители. Но на предпочели да им вземат парите и да оставят нещата както дойде.

# 179
е нали това се опитвах да обясня снощи, че не вс. култрни събития ' в парка' са еднакви, но нещо не се разбира. Аз мога да отида и на сватба в нечий двор и освен, ако изрично не ми обяснят, че събитието е за  хавайски ризи, ще си облека официалния тоалет , както бих го направила и за ресторант. Ако е безплатен концерт -пикник в парка, ще си обуя шортите, ще заведа и кучето,  кошницата със сандвичи и каквото там ми е кеф - ако е оперно представление с наредените столове, редове и колони, продадени билети и т.н ще го приема по друг начин, ще си облека лека лятна рокля, мъжът ми ще си свали бермудите и ще си обуе летен панталон, риза.. ако трябва да носим нещо ще е примерно бутилка просекко, 2 чаши. Различно приемам различните събития.
За мен м/у оперно преставление с продадени билети, столове и т.н "под звездите" и концерт пикник в парка има огромна разлика. Това е. Независимо, че едни и същи комари ще ме инвазират и на двете събития Simple Smile

в случаят грешката на организаторите е била, че не са поставили правила, и че са продали билети. Жената все пак се е усетила, че може да пречи ( сигурно има защо), и са стояли в периферията, не са имали дори видимост към сцената. Но са ги виждали зрителиете от последната колона, оплакали са се, дошла е охраната и е решила проблема. Никакви чак толкова драми, а от това да си направиш генерални изводи за 'бг културата' е  ... импулсивно:)

Общи условия

Активация на акаунт