Значи тръгваме от летището за морска почивка 2 семейства с по 2 деца.
Първо - решиха, че ще ми правят мануална проверка, независимо, че детектора за метал не изпищя. Добре. Пипа ме една жена по сланините сигурно 15 минути. Не е за първи път, но силлно се възмутих, когато започна да опипва старателно и дъщеря ми, която е на 1 година и половина и беше облечена във тениска и късо клинче - т.е. видно е, че няма къде да скрие нещо. Същото опипване преживяха жената и щерката от приятелското семейство. Мъжете минаха без проблеми и проверки. До тук добре...
Следва втората простотия - На кой е тази чанта. Моя. И се започва едно роввене в нея.... Над 10 минути. Вадиха ми парите от портфейла, кредитните карти, превръзките от чантата и т.н. Накрая откриха "оръжието, което се опитвам да вкарам на летището"

Мислих, че с това униженията на летището приключиха, но дойде кулминацията.
"Проверете детската раница, проверете детската раница". Тя беше на синът ми... Изваждат от там воден пистолет под формата на 30 сантиметрова пласмасова акула в жълто и лилаво и казват, че трябва да изхвърлят играчката... Нямали сме право да вкарваме имитация на оръжие на борда. Каква имитация на оръжие може да е пласмасова акула идея нямам. Казва на 5 годишния ми син как трябва да я изхвърли, синът ми се бори за нея като и обяснява на проверяващата, че няма право да му изхвърли играчката, защото тя си е негова и не си я дава. събра се половината летище, натрупа се опашка от 100 човека поне докато траеше това. Накрая дойде шефа на смяната или психиатър на лудите, които направиха този панаир, скръцна със зъби на клявките и малоумниците, прибра акулата в раницата на детето и му я даде.
Реших, че поне един нормален е останал на това летище, но малко по-късно въпросния ме догони и ми каза да не вадим играчката в самолета, че щели да го глобят

Сега... Преди да скочите сега, че това са мерки за сигурност искам да отбележа, че през летище софия съм летяла доста... минавала съм проверки за сигурност на доста европейски летища и съм била и в най-строго охраняваната държава в света - америка. Е, такова унижение и такъв панаир никога не е било никъде. Да пребъркат дете на година си е направо абсурд. Мислех да пиша жалба, но към кой? Ще кажат Шенген... тази дума се повтаря като мантра в последните години за да могат да оправдават абсурдите, които се случват по границите ни.