Бихте ли върнали пари, ако са Ви преведени по грешка в повече?

• 27 274
  • 189
  •   1
Отговори
# 75
Явно си намери оправданията, които ти бяха нужни и това успокоява съвестта ти, в случая за мен няма значение голяма ли е малка ли е фирмата, кой на каква заплата е назначен, назначават ли нови или не, самотна майка ли си и т.н.
Има преведена в повече сума, която не ти се полага, помолена си учтиво да я върнеш, ти решаваш че няма да го направиш -а всичко останало си е говорилня, как не го правиш защото си намираш хиляди оправдания че някой друг е виновен.

# 76
  • Варна

Re: Бихте ли върнали пари, ако са Ви преведени по грешка в повече?
« #65 Пет., 15 Юли 2011, 12:32 »
   Отговори с цитат
joya,
бъди сигурна, че точно така ще ги възпита. Те и тез, дето са я метнали може да са разсъждавали като нея. И така до безкрай по линията "Предай нататък" Twisted Evil
 ТЕМАТА НЕЕ ЗА ОБИДИ!ВНИМАВАЙ АКО ОБИЧАШ!А как ще възпитам децата си е моя работа .Още един неуместен коментар и ще се оплача на модератор .Тук има анкета,нали така?Искате мнение имате го.Не рзбирам какво ще се обиждаме ли?
Хахахха, хайде цитирай ми една обидна дума, която съм използвала, моля те Laughing  Laughing Laughing Нямам търпение да видя как ще реагира модератор на жалбите ти.
Виж, ако истината те обижда, това е друг въпрос.

# 77
И на мен. Според КТ служител, който получи по-високо възнаграждение от определеното поради грешка, и е добросъвестен (т.е. не е излъгал нещо, за да получи по-голямата сума) НЕ дължи връщане на надвзетото. Остава си за сметка на работодателя.

hahaha Знаех си, че едно: "Благодаря за премията (компенсацията)." ще оправи нещата...

# 78
И на мен. Според КТ служител, който получи по-високо възнаграждение от определеното поради грешка, и е добросъвестен (т.е. не е излъгал нещо, за да получи по-голямата сума) НЕ дължи връщане на надвзетото. Остава си за сметка на работодателя.

hahaha Знаех си, че едно: "Благодаря за премията (компенсацията)." ще оправи нещата...

От море ли се връщаш човече, че толкова ти е весело  newsm78
        Да си оправим КТ, иначе какво сме заритали, че и на богородици се правим  Thinking

# 79

От море ли се връщаш човече, че толкова ти е весело  newsm78
        Да си оправим КТ, иначе какво сме заритали, че и на богородици се правим  Thinking

А-а-а-а морето дава други щедри и приятни идеи. Това с "мерси за авантата" го научих от държавата. Дори урока го преподадоха два пъти на пенсионерите, които бързаха да си платят данъците за да получат 5% намаление. Е две години подред получиха "прихващане на надвнесеното от данъците за догодина". Нито лихва по надвнесеното нито "благодаря".
Всъщност как точно става да имаш документ, че си напуснал, а два месеца да те водят на работа? Май някой е сбъркал официалната документация със сивия тефтер...
От друга страна КТ  е много добре написан в тази част. Я си представете, ако не е така, колко лесно ще се гонят работници: шефа нарежда да се внесе една стотачка отгоре и после " Това е кражба......".

# 80
Ох, понеже пак нещата са станали малко лични, само да кажа на авторката. Работодателя има право да ти удржи парите, ако в резултат на техническа гршка са повече. Пише го в Кодекса на труда. Така че, ако не върнеш тези - ще ти ги удържат от следващите. Ти повече пари сумарно няма да вземеш. Просто ше си онази, която е отказала да върне нещо, което не е нейно.

Аз имах подобен случай, при който докато пишех платежните на ръка още, бях объркала сметките и бях превела заплатата на един служител по сметката на друг. Не знам, ако този другия имаше подобно мислене, да не ги върне как щчях аз да карам без пари. Да, грешката е моя. Но като пиша 220 платежни на ръка...веднъж за 5 години сбърках.

Да ти кажа ли какво щях да направя? Щях да си преведа паирте на служителя от моите пари, а следващия месец щях да удържа повечето на "облагодетелствалия се" от моята грешка служител.

Тогава работодателя, за който работех подходи с разбиране. каза, че да преведа на служителя, останал без пари заплатата от сметката на фирмата, а другия месец ще ги изравним. Но също така каза, че ако този с повечето пари не се съгласи сам да вурне парите, освен че няма да получи заплата следващия месец, няма и да работи повече за фирмата, защото не е човек, на който може да се разчита.

Ти си решаваш.

# 81
Ако работодателя ти е предложил по-малко пари, от колкото си поискала, това е отделен въпрос. На какво ти е виновен човека, който технически оформя преводите за заплати - това не ми е ясно.

# 82
Преди време една шивачка изгоря заради такава грешка.Превели й доста повече пари,отколкото е заплатата й и тя си ги похарчила.Като се усетиха от банката и естествено си потърсиха парите.Че и 1год затвор получи дори.
Това не ми се вижда много законно, като че ли.

Определено нещо друго не е било читаво в историята на шивачката - а чак 1 година затвор, та това е престъпление, не е дори обикновена гражданскоправна отговорност за връщане на недължимо платено...

Не е точно така  Naughty

Той не дължи връщане, но работодателя има право да го удържи от следващото му възнаграждение, ако е в резултат на технически грешка!

# 83
Анджелина, ето го:

Чл. 271. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят не е длъжен да връща сумите за трудово възнаграждение и обезщетения по трудовото правоотношение, които е получил добросъвестно.

(2) Виновните длъжностни лица, които са наредили или допуснали неоснователното изплащане на сумите по предходната алинея, носят имуществена отговорност.

Сумата за трудово възнаграждени е едно. Тя е в договора ти. Повече от тази сума е съвсем друго!

Този текста касае други практики. Ако ти не си бил на работа, а аз съм ти платила заплата - тогава не я дължиш обратно.

Става дума най вече за имуществена отговорност. Ако работодателя ти турси имуществена отговорност - тя е ограничена до последните ти 3 възнаграждения ( в общия случай). Ако обаче са ти дулжими 2, а ти си получил 3, тогава отговорността се лимитира до 2-те възнаграждения. За третото носи отговорност изплатилия го.

# 84
 ето го и текста, който споменавам по-горе:

Чл. 272. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:

1. получени аванси;

2. надвзети суми вследствие на технически грешки;

3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;

4. (нова - ДВ, бр. 28 от 1996 г., в сила от 01.03.1996 г.) осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) запори, наложени по съответния ред;

6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) удръжки в случая по чл. 210, ал. 4.

Това би трябвало да ти реши дилемата. Независимо от това как се чувстваш, ако не върнеш парите, първо не бързай да водиш детето на море, а гледай да пестиш. Защото ще ти бъдат удържани следващия месец. А освен това, те съветвам да пестиш повечко, защото може и да останеш без работа....

Последна редакция: сб, 16 юли 2011, 22:40 от ZinaSt

# 85
  • София
 ZinaSt , това което си цитирала е много полезно за всички.
Авторката е била на изпитателен срок и са я освободили.
Вече не е на работа във тази фирма.
Така, че тя е щастлива - няма от къде да и удържат неправомерно изплатената сума.
Може би не допуска, че работодателя има право  да я съди за отказа да върне сумата.

# 86
Надявах се да вземеш решение да ги върнеш.
Но изглежда като събра критична подкрепа и като имаше и повод, по-скоро няма да ги върнеш.

Ще ти кажа мнението си.

Ще продадеш нещо много ценно.

Съвест се приспива, и то трайно. Хич не е трудно. Законово е малко вероятно да те пипнат.

Ще продадеш репутацията си.

С действията си чавек избира лагера, в който иска да бъде.
В момента си на път да избереш лагера на лузърите.

smile3501 Подкрепям целия пост, дума по дума, но е много дълъг и затова цитирам само есенцията.
Бедността и затрудненото положение не могат и не трябва да бъдат оправдание за непочтени постъпки.
Много неприятна тема. Изобщо не мислех да взимам отношение по нея, но все пак окуражаващо е, че има мнения като цитираното.

# 87
Изчетох цялата тема, но това за освобождаването не го видях. Извинявам се за което.

Но да, има право да я съди. Щом я е поканил доборволно да ги върне, ако тя не го направи, има право да си търси парите по съдебен ред.

# 88
Изчетох цялата тема, но това за освобождаването не го видях. Извинявам се за което.

Но да, има право да я съди. Щом я е поканил доборволно да ги върне, ако тя не го направи, има право да си търси парите по съдебен ред.

ooooh! То в самото начало било! Извинявам се.
Тя затова е толкова ядосана. Защото не са я опознали, а пък си извадили изводи...Айде няма да кометирам повече. Но дано има поне малко разум и върне парите преди да се озове в съда и да трябва да плаща лихви и съдебни разноски.

# 89
  • София
И адвоката на фирмата ще си начисли хонорар. Ще и излезат през носа парите.
Но така е, като завижда и гледа в чужда паничка.

Общи условия

Активация на акаунт