Отговори
# 555
  • Пазарджик
Да са ни честити новите 270 лева!  Grinning

Днес направи първата рана  Cry - поряза си челото в една счупена люлка. беше до мен и не я опазих, не спирам да се упреквам. Притеснявам се и дали след като зарастне няма да остане белег.  Sad. всички майки до мен ми казаха, че тепърва предстоят такива неща, все не ми се вярва, че не мога да я спра и да я предпазя от всичко.

Аз също не знам как да я приспя ако не суче. а напоследък и следобяд ако не съм до нея и не си досуква, не може да спи хубаво и става по-рано, после плаче, че е изморена ..... въобще много сме зависими от това кърмене все още.

днес следобяд се опитах да я оставя сама да спи и след малко я намерих да плаче в леглото, напишала се, с порязаното чело, въобще пълен провал съм днес.  Embarassed

колко беше лесно в началото - да са сухи, нахранени, гушкахме се по цял ден. сега имам едно неспиращо и за секунда перпетуум мобиле, катерещо се навсякъде, бъркащо навсякъде, със собствено мнение, неискащо да се облича и в най-драматичните и изнервящи моменти способно да се разсмее по най-заразителния начин момиченце. трудно е, но прекрасно!

Бързо оздравяване на всички болнички!

# 556
Джиджи,не се упреквай за раните,винаги когато съм до децата все става нещо,то не може постоянно да го държиш за ръката и да го пазиш,нали с рани се расте(само да не са сериозни разбира се)

На всички болнички-да оздравяват.Дано не се пише повече че някой е бил в болница,това са ужасни преживявания.Моята пикла все още е със сополиииии,аман вече.Зъбите много я мъчат,и мисля че това допълнително забавя оздравяването.

Моето майчинство ГО НЯМА,защото най-вероятно счетоводителят не ми е подал онова Приложение.Някой има ли идея за два месеца назад дали ще ми го платят или съм с 500 лв назад Cry

Искам и друго да питам-за детските,когато се подават документи,откъде да взема бележки за дохода(за мен,само от майчинството)-до НОИ ли да ходя или от съответната соц.служба?

И последна питанка-някой да знае нещо за текване на кръв от носа-на големия ми син от два месеца му се случва вече 4 пъти да му теква кръв ,спира много бързо,все още не съм се консултирала с лекар защото и на мен като малка ми течеше така.

# 557
  • Пловдив
Дени, за детските- от работодателя вземи сл. бележка за 12 месеца назад, макар и да е 0 лв. И от социалните ще ти изкарат такава с дохода. На теб ти трябват тези две бележки. Една и за таткото, освен това ще ти искат и бележки за ваксините на децата, че са сложени.

По другите въпроси не мога да се включа с отговор.

Лек ден на всички и бързо да оздравявате, ей    Hug

# 558
  • Варна
Здравейте!
От вчерашният преглед резултата е, че и ние сме с пневмония като Ивчо.  Cry Продължаваме антибиотика до четвъртък. Питах педката за снимка, каза че щом се чува няма смисъл, може в четвъртък да направим, по-скоро аз ще настоявам.
Denito, на въпроса за майчинството не мога да ти отговоря, но провери дали наистина не ти е подадена декларацията. Най-лесно е с изкарването на ПИК код, само веднъж се разкарваш и всичко виждаш в сайта. За бележка, аз си мисля, че от НОИ трябва да ти издадат за месеците, в които си в майчинство.(да не те излъжа само) На мен ми се наложи за месеци преди да родя, а аз бях в болнични. Така или иначе ще ходиш до там, изкарай си и ПИК код. Party Кръв от носа и на мен в пубертета ми течеше много често, тогава ми казаха, че е от спукани капиляри и се оправи без никаква лекарска и медикаментозна намеса. Но най-добре е да се консултирате със специалист уши, нос, гърло.  Peace
djidji_p, неприятна случка, но се обвинявай, така ще пораснат децата. Ето Теди, само се обърнах към входната врата и той полята по стълбите. Вие вече без памперс ли сте?

# 559
  • Обетованата земя
Ох, милото Теди! Дано се оправите бързо и никога повече да не се повтаря! Същото си пожелавам и на нас! Никога няма да забравя как след като сложи слушалката на гърдичките лекарката от спешното отсече-тежък бронхит, сложи я и на гръбчето и каза-пневмония! Разревах се на секундата, а това е нетипично за мен... Cry Нервите ми дойдоха в повече. И на майка ми се ядосах, защото през цялото време докато беше хремав (тя ни беше на гости) все повтаряше само да не слезе надолу, само да не слезе надолу и накрая наистина слезе. Не че ми е виновна с нещо де, но допълнително се притеснявам и предварително се изнервям и си мисля, че предизвикваме съдбата. Нас ни хоспитализираха, защото бяха почивни дни, иначе все си мисля, че можеше да се разминем с болницата, но  може да е било за добро. Нашата пневмония я лекуваха с Урбазон, антибиотик и инхалации с Вентолин. Сега са ни чисти гърдите вече, но сополите продължават да се точат, както и кашлицата. И от вчера сме освен на другите неща за хремата и на Вентолин сироп отново, защото кашлицата била спастична. Край няма Sad Това, което ме притеснява, е че ще трябва да пие антиалергичното сиропче Ериус 3 месеца, т.е. до края на годината. Това с цел да се предотврати нов бронхиален спазъм, тъй като се съмняват че е на алергична основа. Да но 3 месеца ми се виждат много да го тровя с химия. Днес говорих с една майка, на която и двете и деца са  правили такива спазми и ги е водила при най-добрите лекари и каза, че и те това изписват(само че се редуват поне 2 противоалергични, за да не се привиква) и децата се повлиявали. Само, че на Иво това сиропче му действа сънотворно. Вечер спи непробудно, което рядко е било и през деня само го слагам в леглото и вече е заспал. А и отново има дни с  двукратен сън. Дано поне е правилно лечението.
 На нас ни направиха рентгенова снимка веднага, и от там се виждаше начална двустранна пневмония.
Отгоре на всичко вчера имаше пак разстройство, само веднъж беше, но се чудя от какво. Явно от лекарствата му се е разбунтувало коремчето...  Rolling Eyes Мислех си за лечебната Хумана, Ентерол и Хидратин алфа. Както и за шуслеровите соли. Може би солевия баланс нещо му е разместен. Но ще се чуя първо с педиатърката. Вече цял лекар станах и аз ...  Днес го теглих-с 300 грама по-малко от колкото като влизахме в болницата. Кълките му се стопиха, бузките също. Sad Все пак си възвърна  почти изцяло апетита и пак се радва на пълната купичка, дано бързо възстановим грамчетата! Flutter
За увеличението на 270 лв- от кога е? Аз доколкото знам тая година със сигурност няма да е, или има нещо ново, което съм пропуснала?
Джижи, не се обвинявай за раничката, и при нас винаги като се е удрял Иво все е бил до мен и все аз съм виновната, ама то понякога няма как да предвидиш всичко и да имаш реакция на секундата. Така ще е. Дано нямат сериозни наранявания. Нашата цицина от преди месец още не е напълно спаднала и стои една "бабунка" на челото.
Хубав ден от нас  Hug

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 12:08 от didi24

# 560
didi24, ех, ще се оправите бързичко, ще видиш!
Аз имам опит с противоалергичните и по-специално с Аериуса. Давах го на големия ми син заради АБКМ от първия му месец. Няколко м. откара само с него без да му го сменят. Изписа му го доц. Маринова. Каза тогава, че това е най-пречистеното противоалергично, и не успива като другите. Що касае Вентолина, за него знам, че се привиква. Заради алергичните кашлици в ранното детство на сина ми почти на всяко разболяване му го изписваха. Сега, когато вече е почти на 7 го заведох при д-р Мустаков, за да му направят кръвни тестове. Той му изписа тримесечна схема с редуване на Аериус, Зиртек и още нещо. Нямам представа дали го направи заради случая му или защото така работи  Rolling Eyes

# 561
  • Варна
Сега като се замислих, няма логика бележка да се взема от социалните, нали там се подават документите за детски. Ако беше от там, те щяха да си я имат информацията. Поправете ме, ако греша в разсъжденията си.
Диди и моята майка е същата, направо откачам. На тях им дай само хапове и антибиотици, и все най-лошото си мислят.
Вие сте били на венозен антибиотик(какъв?), нали? При нас само Урбазон не са слагали.  ooooh! Ще направя аз снимка, чак сега ме е яд, че вчера не настоявах. И на нас от време на време ни потича нослето.
Даваш ли някакъв пробиотик? На нас ни изписаха Линекс бейби и докато не купя от Аквасорс ще давам по 1 прахче от него, но ние нямаме разтройство все още.
Ох, дано се разминете с по-малко хапове и сиропи, хич не ги обичам лекарствата. А как установиха, че може да е на алергична основа? Нищо не знам за тези алергий и се надявам да не разбирам.  Praynig
Минималната нали я увеличиха от 01.09, предполагам че от тогава и майчинските. Най-добре ще разберем след 1-2 седмици като ги получим.  Mr. Green

# 562
  • Пловдив
didi24 лоши емоции сте имали, дано не се повтарят! 270 лв майчинство се взима от септември месец, от тогава увеличиха и минималната  работна заплата на толкова. Аз взимам майчинството с месец по -късно, така че сега за октомври очаквам да е вече 270 лв.
 В тази връзка Denito - не си губиш майчинството, изплаща ти се по-късно. За детските- ти водиш ли се на работа? Ако да- взимаш бележка от работодателя с доход 0 лв, а за майчинството което си получавала аз направих следното- като отидох до социалните да подам документи жената там ми издиктува месец по месец колко съм взимала предната година, т.е. те я имат тази информация и направо като попълваш документите там може да я поискаш, без да ти дават бележка.  За кръвта от носа при по-големи деца- аз бях така като дете сега и едната ми племенница е същата- цяла лято и тече кръв от носа. Предполагам знаеш, че в този случай трябва да се наведе главата надолу и да изтече кръвта, а не както беше прието по мое време- да лежиш. Дължи се на слаби носни капиляри, със застудяването (което още е мираж) ще се оправи, а напълно се израства през пубертета. Има и вариант да се обгорят капилярите, но това е крайна мярка.
djidji_p както са ти казали- рани тепърва ще има. И на Стилиян двете ръчички са му ожулени - като тръгне де пада се подпира с длани, но- деца са.
Мaрия дано да е просто анемия, която бързо да преодолеете!
Pepsilight дано се оправите бързо, както и всички болнички!
 Hug
Ние сме към групата на сополивите- за първи път се случва, надявам се да  мине бързо. А аз от може би месец вече не мога да оздравея- ако не е хрема ще е гърло, после синузит... направо ми писна да съм все болна.
За кърменето- и аз се питам- как ще го приспивам, ако не суче? въобще как ще го отбивам не ми е ясно!
И накрая да завърша с малко отчет, както си му реда- Стили вече ходи и тича навякъде, станал е 11 кг и 78 см.

# 563
Ванюша,Пепси,табакова-благодаря ви за отговорите за детските,за майчинството.Дано всичко се нареди,сега и лична карта трябва да вадя,и нова дебитна,(изтече им срока)та голямо ходене ми се очертава с малката.
Диди,Пепси-какви са тези пневмонии по никое време...Дано бързо оздравеят децата.Страх ме хваща като ви чета.
Диди,Ериуса не е чак толкова страшен като Урбазона ,например.И на нас с баткото са ни го изписвали три години подред заради ларингитите му.Той не успива.Има едно друго-Перитол-то успива много.И на майка ти не се ядосвай,на нея и е мило за детето и се е притеснявала,макар че трябва да сме положително настроени,като ти е болно детенцето-мислиш какво ли не.Не знам дали знаеш че от антибиотика става разстройство,че и гъбички даже,така че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО давай ПРОБИОТИЦИ,витамини,и каквото още може за имунната система.А детето спи според мен защото организмът му е изтощен(пневмонията е силно изтощаваща) и така се зарежда с нови сили.Все пак са толкова малки.Синът ми като беше с двустранен бронхит(а може и с пневмония да е бил),с 40 градуса Т,с ларингит и торба с лекарства спа почти непробудно 48часа,което за мен беше допълнителен шок,но пък като се събуди-вече си имах предишното палаво дете.

табакова,това за кръвта че трябва да се наведе надолу главата-не знаех.Мерси.Аз го карах детето да ляга,както едно време наистина.Ще го заведа на лекар,защото снощи докато спеше се случи същото,което пък довяде до задавяне,дано да не е нещо сериозно.Горкото по цял ден му се караме,че е много разсеян,не внимава в градината(предучилищна е),и си мисля че това може да е от стрес.

Ставам,че имам да чистя сафрид и един тон дрехи за гладене(и още един куп домакинска работа,която пак ще отложа)

# 564
Здравейте,
Диди, Пепси, бързо възстановяване на малките. Ако има други болни дечица и на тях.
Диди, като малък, големият ми син също приемаше противоалергични лекарства. За щастие с времето всичко отшумя. За Ериуса, не се притеснявай, важното е да не стигате до Вентолин. Ако се налага Вентолин, по-добре е да се правят инхалации, а не да се приема като сироп. Поне мен това ме съветваха навремето.

# 565
  • Пловдив
Лелееееее, момичета, какво преживявате само... Толкова мъчно ми става за Ивчо и Тедито, тюююююююю да му се не видят и болестите значи гадни    #2gunfire  Дано бързо се възстановят и много сили на Диди и Пепси      Hug     /аз успях да ви прочета най- после/

Пепси, от социалните се вземат бележките за болничните. Те си влизат в системата, всичко си е при тях, но трябва да ги вземеш предварително, или да ти ги продиктуват месец за месец назад 12 месеца и после да си сметнеш дохода с тях да член на семейството по колко се пада. Затова се ходи при тях, аз си вземам бележката и си смятам у нас, че там да вися и да пиша не си е работа...

# 566
Привет!
Диди, Пепси,  Hug Ужасно е като са болни дечицата! Колко пъти ми се е искало да мога да им взема болестта, аз да съм болна, а те да са здрави. Дано това им е последното по-сериозно боледуване!  Praynig
За раните и произшествията - по някое време вече се претръпва.  Peace С малкия много по-спокойно приемам падания, рани и т.н., може би и защото той не плаче много. Докато при кака му все още и най-незабелижимата драскотина се превръща в световна трагедия.  ooooh!
Джиджи, белег мисля, че няма да остане. Ивка си беше изгорила жестоко опакото на ръката на една камина и свеки постоянно повтаряше, че ще има белег, но след няколко месеца нямаше и помен. Пак може да го мажеш с този крем за белезите, не мога да се сетя сега как се казваше.  Peace
По другите теми няма да повтарям момичетата преди мен.

Иначе ние сме добре - здрави! Борката откакто проходи е истинска фурия - катери се навсякъде, бяга, отваря си вратите. Общо взето ми трябва още един чифт очи на гърба. При вас предполагам е същото, така че ме разбирате.  Wink Но не мога да се оплача от него - чудесно си играе сам, намира с какво да се занимава и ме търси само, ако има нужда от нещо. С кака си почнаха епически войни за играчките, защото всеки иска точно това, с което в момента се е заиграл другия. Харесва ми, че малчо си отстоява правата и трудно отстъпва, дори в последно време се опитва и да я удря, съответно и тя не му остава длъжна и става една ...  Crazy Весело е при нас, даже взех да се замислям за трето.  Mr. Green
С говоренето обаче Борката изостава. Цял ден не спира да приказва, но на някакъв китайски диалект, а смислените думички са около десетина. Кака му на неговата възраст е правела вече прости изречения от по 2 думи.  Thinking Вашите деца как са?
И последно да се похваля - имам си вече помощничка за децата!  bowuu Ужасно се радвам, въпреки че става въпрос за 5-6 часа седмично само. На мъжа ми сега с този риболов не мога да му видя очите, но поне има на кого да разчитам за малко отмяна.

Оставям ви, че Борко се събуди.  Party

# 567
  • Варна
Аз да си призная не се панирах толкова от диагнозата, как звучи само. Дори и сега съм спокойна, но може би нямаше да е така, ако ни бяха натиснали за болница. Вирусна е май тази пневмония, а и в това променливо време, може и да сме настинали.
vany6a, аз точно за болничните вадих. Една бележка от работодателя и една от НОИ, пак за детски ми трябваха, но да послужат в друга държава. Може за майчинските в Бг да си е от социалното. Denito, сподели после откъде си я извади ти, че ако се наложи на някой да знае.  Simple Smile

# 568
  • Обетованата земя
Пепси, антибиотикът ни беше Медаксон–венозно с абокатче. За Урбазона знам, че е вреден, но май в болницата с това лекуват пневмониите. Вентолина и за него знам че е по-добре на инхалации, педиатърката ни го изписа в съвсем малка доза за 4 дни. Успокоихте ме малко за Ериуса. И аз мисля, че може да спи от болестта милото, защото не е като замаян или нещо такова, просто спи малко повече и по-непробудно от преди.  А някой има ли наблюдения за Xizal? Него педиатърката ми го е предписвала като противоалергично профилактично, като сме приемали лекарства. Незнам защо решиха, че е на алергична основа, но и в болницата казаха че подозират така, и педиатърката каза, че подозира че е бронхиален спазъм на алергична основа, защото бил светъл, със сини очи, а и имаме в рода подобни алергии(аз самата съм имала). Но мен точно тези предположения ме тревожат, не е ясно че е така, но даваме противоалергични сиропчета. Само че за да се установи конкретна алергия, детето трябва да навърши 4-5 години доколкото знам. За тези спазми точно есента и пролетта са "опасните" сезони.
 За разстройството и аз си мислих , че може да е от антибиотика. Взимаме Линекс бейби по 2 прахчета на ден (като свърши и втората опаковка може да ги сменя с Ентеросан или Лактофлор), витаминчета Саностол и хомеопатичната опашка след АБ (Туя и Монилия). Много ми похвалиха за имунната система Септилин, засега сме на Имунокинд и Есберитокс. Днес сополките вече не се стичат, акото е по-добре, кашлицата се появява само като се движи повечко, но няма как. Малко по малко се оправя, надявам се да не се повтаря!  Praynig  За разстройството днес за всеки случай взех рехидратиращ разтвор на Хип-морков и ориз, ако се повтори снощното ако, ще действам, въпреки, че не ми стана много ясно по колко се дава.
 На мама не се ядосвам, тя при всяка хрема така се притеснява. Ама тогава се поизнервих, защото вътрешно и аз си го мислех, че може да се усложни и тя като го повтаряше и още повече се напрягах. После милата гледаше само положително да ми говори и да ми вдъхва кураж Simple Smile Ама тя си е по-емоционална и чувствителна. И отгоре на всичко и тя сега е с бронхит, малкия зарази и нея и сестра ми. Какъв беше тоя смотан вирус, незнам. По принцип в много от случаите и аз като Пепси не се панирам, чак след време се чудя колко опасно е било дадено нещо, а аз съм го приемала като на шега.(като операцията ни втория месец). Това е по-добрата реакция понякога, а и колкото по-малко знам и чета толкова съм по-спокойна. В болницата без интернет и информация хич не го и мислех кое за какво е и защо-дават му го и толкоз. Сега взех да чета-я за Урбазона, я за Вентолина, я за Ериуса...но предпочитам да съм информирана.
Джей, точно за Мустаков говореше тази моята позната, че редувал Ериуса с друго противоалергично, по 10 дни всяко. Много ми го похвали този доктор! Синът и качил много килограми от сума ти лекарства, а той го оправил само с тези противоалергични на няколко курса.
И аз хич не ги обичам лекарствата, но сега се налага. Много ме "зарибява" хомеопатията и ако има удобен за мен курс, бих изкарала!
За майчинството, ще ви разочаровам. Минималната РЗ я увеличиха наистина от септември, но майчинството си остава 240 лв. Поне до края на тази година ще е така, ако евентуално догодина го увеличат ще е добре. Това е така, защото майчинството никъде не е обвързано със мин. РЗ, а е конкретизирано в КСО мисля беше. Така че ще чакаме да се сетят да увеличат и него.

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 19:53 от didi24

# 569
  • Пловдив
За майчинството, ще ви разочаровам. Минималната РЗ я увеличиха наистина от септември, но майчинството си остава 240 лв. Поне до края на тази година ще е така, ако евентуално догодина го увеличат ще е добре. Това е така, защото майчинството никъде не е обвързано със мин. РЗ, а е конкретизирано в КСО мисля беше. Така че ще чакаме да се сетят да увеличат и него.
Ами който си е взел майчинството за септември да каже. Аз това намерих
С повишаването на МРЗ ще нараснат сумите за майчинство, ползвано за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и ще станат 270 лева месечно. За целта ще трябва да се направят нормативни промени и в Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като обезщетението за отглеждане на дете до 2 години не е пряко обвързано с МРЗ.
Но дали са направени тези промени -не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт