Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 277
  • 730
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте,
и ние с нашият бебок Венци се включваме във вашите редици. Поставихме началото днес с облизани морковчета и отхапани цели 2 парченца картоф. Това се случи от втория опит, първият беше провал, но аз не се отчайвам Simple Smile

# 211
Топчо пък вчера, надви баба си, грабна един горещ картоф, пъхна си го в устата и го изяде. Гък не каза.

# 212
  • София
Днес дадох на Калоян домашна чушка да пробва вкуса. Добре се справи с нея, но по някое време загуби интерес. Знам че му е рано, но такива знаци ми дава, а и напоследък не мога да го изхраня, че реших да провам. Добре се справя с ръчички, макар че къде чушка, къде ръчичка бута в устата. 

# 213
Знам, че ще започне да се храни и сам, но това не значи, че до тогава трябва да го държа гладен, за да устискам на метода си!
Фата, примерът ти с близанците изобщо не е убедителен, те гледат едно от друго и се учат, моето реално няма контакти с деца, затова му е и по-трудно да схваща някои неща.

Terminator, съжалявам ако ти се е сторил неуместен примера с близнаците, всъщност има в предвид, че не бих имала физическата възможност да ги гоня в две посоки, за да им предлагам ядене.  Peace Всички деца, които не са близнаци (а те са по-голямата част от децата) се учат от примера на родителите си. Процесът на учене може да е по-бавен за едни и по-дълъг за други, едната ми дъщеричка определено не схващаше какво да прави с яденето доста дълго време. Наскоро открих едни филмчета, които съм правила от захранването им и забелязах как съм и давала аз неща или съм й насочвала ръката към устата, докато сестра й буквално "нагъва" самичка. В момента е точно обратното "ящната" е нещо на вълна капризи, а другата яде за двама.  Simple Smile Има и теория, че дечица предразположени към някакъв тип алергия сами отлагат захранването си като отказват да приемат храни.  Peace
Що се отнася до храненето детенцето ти е на 10 месеца. Захранването се нарича захранване, защото е точно запознаване с нови храни. Дори след годинката кърмените деца могат да задоволяват нуждите си и изцяло с кърма. Детенцето ти не е гладно - енергийната стойност на кърмата е около 75 kcal/100 mL и толкова калории няма да осигуриш с нито един плод или зеленчук в началото на захранването.  Naughty

http://kellymom.com/nutrition/milk/change-milkfat.html#average

Може да хвърлиш и един поглед на тази статия, за да видиш как всъщност в майчиното мляко се съдържа абсолютно всичко, което е нужно за правилния растеж на детенцето ти:

http://www.purvite7.bg/articles/view/174/hranitelni_veshtestva_v … armata.html?rc=34

Момичетата също са споделили полезен опит!  bouquet

Шантава Калинка, ЕлБиЕн
, добре дошли!   bouquet

ЕлБиЕн, може би е все още малко рано за начало при вас. Прекрасно е, че детенцето ти посяга самичко към храната, но препоръките са да се започне около 6-я месец, защото тогава и храносмилателната система е достатъчно развита.  Peace

# 214
  • София
fata ®, и аз съм привърженик на изключителното кърмене до 6 м., но напоследък се налага да давам АМ по 60 мл на ден. Аз го правя само в случай, че вече е много нервно детето и не може да се утеши по друг начин, плаче и очевидно е гладно. Имала такива моменти и преди, дано се регулира кърмата ми. Но, може би така измествам темата  Hug Hug Hug

# 215
Цитат
ЕлБиЕн, може би е все още малко рано за начало при вас. Прекрасно е, че детенцето ти посяга самичко към храната, но препоръките са да се започне около 6-я месец, защото тогава и храносмилателната система е достатъчно развита. 
Фата вярно че е така, обаче  и Крум ми беше като Калоян на ]ЕлБиЕн, просто не ме оставаше на мира ако седна да ям, затова един път на три четери дни се предавах и му давах да опитва от печената тиквичка или от варения картоф който съм яла (аз ям без сол и подправки, варено на пара или печено на фурна), разбира се че почти нищо не му попадаше в стомаха, но поне задоволяваше интереса му. Още го караме по този начин с тази разлика че всеки ден му давам нещо да опитва съвсем малко и напълно подходящо.

# 216
  • Пловдив
И аз да потвърдя, че има и деца, готови преди 6 месеца. Аз бях твърдо убедена, че няма да започваме преди 6 м. Обаче някъде на 5 м човекът взе да ми дърпа храната от ръката. Разглеждаше я, но не искаше да я близне и след малко я хвърляше. След 10-тина дни не само ми взе парчето ябълка, ами и си го поднесе към устата и си го облиза с кеф. Та и аз като г-жа Бедствието почнах през 3-4 дни по малко, за да не бързаме преди да е станал на 6 м. Но определено съвсем ясно си показа бебето  Peace

Елбиен, малко офтопик, но да си кажа, че с това АМ не позволяваш на тялото ти да увеличи производството на кърма спрямо нуждите на бебето. Предполагам си наясно с начина, по който се произвежда и как можеш да я увеличиш, ако не му стига на бебето  Hug

И накрая да попитам. На 6 м и малко нормално ли е все още да не може да дъвче? Сега отгризва парченца, примлясква, малките гълта, големите плюе и така. Не дъвче в истинския смисъл на думата  newsm78

# 217
  • София
Commelina, консултирала съм се по темата няколко пъти преди и все успявахме на края да регулираме лактацията, но има моменти, в които се предавам и дохранвам малко. Иначе знам че си абсолютно права!!!  Hug Hug Hug

# 218
И аз да сподаля как се развиваме  newsm32
Петра продължава да не яде почти нищо друго, освен кърма. Вместо да е обратното, тя се връща към избутването с език на храната от устата  Grinning Единствено като яде бисквита дъвчи като голямо детенце?! Но аз спрях да се тревожа, както иска, така. Дори тези дни почти нищо не й предлагам, за да съм сигурна, че ми е ок количеството кърма, тъй като ще ходим на палатка другата седмица и най-добре мисля ще е да си цока, най-вече от хигиенни съображения.  newsm78

Това, което малко ме обезпокои, е че на последната консултация беше 10 кг. Толкова тежеше и преди месец и половина. Вярно, че през този месец точно запо1на много активно да пълзи и да се изправя, т.е. доста повече енергия изразходва. И педиатърката ме успокои, че това е съвсем нормално. Simple Smile

# 219
Здравейте и от нас!
   Отдавна пак не съм писала,ама то каквото и да напиша се оказва ,че на следвашия ден  е обратното,ама нищо.за сега понеже сме в хотел 1 месец малко ни е странно храненето,но има хранения в които изяжда 200 гр риба като вчера ннапример.и аз се включвам в групата на тези,които бебетата им са имали периоди,в които не искат да ядът.ние имаме постояно такива моменти.
  за задържането на вниманието- и ние сме много шавливи и сега помага като му дам обикновена метална лъжица.
  ние се храним обикновено с 3 лъжици,2 вилици,но е така защото се учи малчо да яде с прибори и се бори с тях.къде аз му забождам и му давам,къде направо го храня,но не мисля,че ще обърка методите- все пак има голям опит от половин година в изключителното самохранене  Laughing
   сао едно ме притеснява- дали е му става много сухата храна? той съче все още - особено нощем понякога,но супи примерно или манджи не приема.супа само веднъж му предложих и остана отвратен. вие даватели и как ги давате?

# 220
И мене ме тревожи това със супите и сухата храна.
Често се чудя какво да готвя, защото не се знае, може да му е ден, в който отказва да яде с лъжица. И ние минахме през това с трите лъжици, плюс свирещ джи ес ем, плюс припяване от мен  ooooh! Е вече не го правя, но съм правила всякакви циркове, много от тях - успешно, с цел да яде

# 221
Аз правя супите по-гъсти, т.е. слагам по-малко количество вода и му давам хляб, който си топи в тях и после хапва. Другото го давам с лъжица. Така готвя боб, леща, зелени супи и др. По-едрите неща си ги взима с пръстчета. Ако не може да се справи с нещо, ми подава лъжицата аз да му давам Simple Smile

Днес правих пататник и мисля, че е много подходяща храна за хапване с ръчички. Настъргах картофи, сирене, 1 глава лук, 2 яйца (може и без тях, но става по-ронливо), магданоз и чубрица. Изсипах сместа в намзненена тавичка и пекох около 30-40 на 220 градуса. Бяха ми останали 3 кори за баница и се чудех какво да ги правя, та ги разпределих отдолу и отгоре на сместа. Стана много вкусно   chef

# 222
Ей, това с пататника е супер идея  Hug

# 223
  • Русе
Дааааа! Мерси и от мен! Hug

# 224
  • Пловдив
Аз съм го оставила на произвола Laughing Laughing Laughing
Супите и манджичките му ги слагам в купичка, която придържам върху табличката на столчето, а малкия, въоръжен с лъжица (понякога и две) бърника вътре и се пробва да се храни.
Понякога успява, понякога - не съвсем, но винаги след хранене ние с малчо сме в банята, hahaha а татито ни е с мопа Joy
Напоследък има дни, в които ме изумява - яде пълна купа с филия-две хляб Shocked Е, има и дни, като днес например, когато отказва всичко и ми виси цял ден по циците Mr. Green

buggy-->
  bowuu Благодаря за идеята, тъкмо се чудех за утре какво да му приготвям   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт