Майчинството счетоводно - 43

• 37 153
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте!
Незнам дали въпросът ми е за тук,но все пак ще попитам  Rolling Eyes

В Пловдив,за район Изток,можело да се подават декларации за детските надбавки някъде в хотел SPS.Това вярно ли е?Така казали на мъжа ми на Ландос,но не съм сигурна.

Някой знае ли дали има такова нещо,къде точно се намира и да ходи направо там,че не му се бута пак с циганите  Rolling Eyes

# 556
Здравейте! И аз имам питанка Rolling Eyes
Имам 2 неуспешни бременности и сега съм в самото начало на третата, надявам се успешна. Иска ми се да изляза час по-скоро в болнични, защото работата ми е в офис, но пък има много напрежение, което изобщо не ми се отразява добре.
Осигуряват ме на 550 лв (толкова е осигурителния праг), а договорът ми е постоянен, но според него заплатата ми е минималната за страната.  Какви са опциите ми за болничен до края на бремеността или поне за началните най-рискови месеци? Колко болнични би трябвало да получавам и как това би променило сумата на майчинските, които след това ще получавам?

Благодаря за помощта ви предварително!   bouquet

# 557
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! И аз имам питанка Rolling Eyes
Имам 2 неуспешни бременности и сега съм в самото начало на третата, надявам се успешна. Иска ми се да изляза час по-скоро в болнични, защото работата ми е в офис, но пък има много напрежение, което изобщо не ми се отразява добре.
Осигуряват ме на 550 лв (толкова е осигурителния праг), а договорът ми е постоянен, но според него заплатата ми е минималната за страната.  Какви са опциите ми за болничен до края на бремеността или поне за началните най-рискови месеци? Колко болнични би трябвало да получавам и как това би променило сумата на майчинските, които след това ще получавам?

Благодаря за помощта ви предварително!   bouquet

Много неприятно, защото освен осигурителният доход е важна и чистата заплата, която при теб е 152 лева на месец. Обезщетението за общо заболяване не може да надвишава тази сума на база средното възнаграждение за предходните 12 месеца. На практика, ако такова е положението и 18 месеца назад, то подобна ще е и сумата на обезщетението за бременност и раждане, независимо дали ще ползваш или не болничен през бременността.

# 558
Честно казано се надявах и си мислих, че само осигурителния доход е важен. И какво излиза, че повече от 150 лв не мога да получа  Sad

Благодаря за отговора!   bouquet

# 559
Честно казано се надявах и си мислих, че само осигурителния доход е важен. И какво излиза, че повече от 150 лв не мога да получа  Sad

Благодаря за отговора!   bouquet

Да се коригирам - обезщетението за бременност и раждане не може да е по-ниско от МРЗ, т.е. тогава ще вземаш тази сума. Да добавя - добре е все пак да провериш наистина ли в НОИ стоят тези суми като чисто възнаграждение - извади си ПИК - ще ти трябва и за болничните напред. Успех.

# 560
Тук винаги са ни осигурявали на МРЗ. Когато преди няколко месеца бях питала счетоводителката какво ще получавам тя ми обясни, че на база 550 кв ще ми се изплащат и болнични и майчински, защото все пак върху тази сума се осигурявам. Тогава каква е глупавата логика на глупавата държава да се осигуряваме на 2000 лв примерно, но когато ни "потрябват" тези пари, тогава да ни се изплаща МРЗ. Много се притесних, честно казано. Confused

# 561
Тук винаги са ни осигурявали на МРЗ. Когато преди няколко месеца бях питала счетоводителката какво ще получавам тя ми обясни, че на база 550 кв ще ми се изплащат и болнични и майчински, защото все пак върху тази сума се осигурявам. Тогава каква е глупавата логика на глупавата държава да се осигуряваме на 2000 лв примерно, но когато ни "потрябват" тези пари, тогава да ни се изплаща МРЗ. Много се притесних, честно казано. Confused

Смисълът е приходи в бюджета Crossing Arms Съжалявам за неприятната информация, но е по-добре да си подготвена ...

# 562
Благодаря ти още веднъж!   bouquet

# 563
  • там, където ми харесва
Здравейте!
Незнам дали въпросът ми е за тук,но все пак ще попитам  Rolling Eyes

В Пловдив,за район Изток,можело да се подават декларации за детските надбавки някъде в хотел SPS.Това вярно ли е?Така казали на мъжа ми на Ландос,но не съм сигурна.

Някой знае ли дали има такова нещо,къде точно се намира и да ходи направо там,че не му се бута пак с циганите  Rolling Eyes
Всеки четвъртък от 10 до 12 часа, мисля, че беше втори етаж, но най-добре питай охраната на партера, те знаят.

# 564
един конкретен въпрос, знаете ли кога се изплащат болничните?
В болнични съм от 25.08 до 11.09, а в болничн по майчинство от 12.09.
за 25.08,26.08 и 29.08 3 дни са ми платени от работодотеля, но за останалите не съм взела нищо.
Ако всички болнични листове са предадени до края на септември в нои, кога трябва да ми изплатет обещетение и за кой период, за целия септември и 2-та дни от август или първо за 2-та дни, после до 11 и след това до 30?

# 565
Отново се включвам с въпрос, дано да не ви се стори твърде глупав Embarassed Разбрах, че като изляза в болничен 45 дни преди термин, а и след раждането трябва да си плащам здравните осигуровки. А социалните осигуровки кой ги поема, фирмата която ще ме назначи или НОИ? newsm78

# 566
един конкретен въпрос, знаете ли кога се изплащат болничните?
В болнични съм от 25.08 до 11.09, а в болничн по майчинство от 12.09.
за 25.08,26.08 и 29.08 3 дни са ми платени от работодотеля, но за останалите не съм взела нищо.
Ако всички болнични листове са предадени до края на септември в нои, кога трябва да ми изплатет обещетение и за кой период, за целия септември и 2-та дни от август или първо за 2-та дни, после до 11 и след това до 30?

Всичките болнични листове не може да са представени едновременно в НОИ - единия е издаден през м.08, т.е. трябва да е представен след изплащане на заплатите за м. 08 / в 2-дневен срок /в НОИ - вероятно това е станало през м. 09, зависи кога ви плащат заплатите. Вероятно този, издаден на 12.09. предстои да бъде представен в НОИ. Изплащат се в срок от 15 работни дни от подаване в НОИ. Първо ще ти направят превод на сумите за 30.08-31.08 и периода 01.09.-11.09.

# 567
Отново се включвам с въпрос, дано да не ви се стори твърде глупав Embarassed Разбрах, че като изляза в болничен 45 дни преди термин, а и след раждането трябва да си плащам здравните осигуровки. А социалните осигуровки кой ги поема, фирмата която ще ме назначи или НОИ? newsm78

Принципно ЗОВ са за сметка на работодателя. При болничен не се дължат други вноски, така, че никой не ги дължи. периодът се зачита за осигурителен стаж.

# 568
Lady Brinne,благодаря за бързия отговор, сега ми стана ясно Hug

# 569
Lady Brinne  благодаря за бързия отговор!
Направих справка в сайта на нои и там пише, че двата болнични са предадени. Без 3-я

2 25.8.2011 г.-31.8.2011 г.
23-232-02-00019102/28.09.2011 г.
Основен документ
Актуален статус на документа: В момента се обработва

3 31.8.2011 г. 12.9.2011 г.
23-232-02-00019102/28.09.2011 г.   
Основен документ
Актуален статус на документа: В момента се обработва

това какво означава, че са предадени и двата на 28.09 и ви трябвало до 13.10 да ги преведат, така ли?
А другия за 45 дни преди термина, също съм го предала в счетоводството заедно с номер 3-болничен на 13.09, каква може да е причината да не е предаден в НОИ.
Заплатите ни ги превеждат на 22 число.

Общи условия

Активация на акаунт