Какво има след смъртта извън християнския догматизъм

• 44 518
  • 684
  •   1
Отговори
# 465

A m b e r, от какъв език е преведен този стих и сигурна ли си, че в едно е имало думата "планета" наистина? Аз се съмнявам. Simple Smile

Най-вероятно от старогръцки. Думата "планета" също е гръцка. Защо се съмняваш?

Да, права си. Всъщност още в древността са установили, че планетите се движат по различен начин от другите звезди и са ги наричали различно. Но не мисля, че са влагали съвременното значение на думата "планета" в това название. Може би аз грешно съм разтълкувала стиховете.

Търсих за Hoggart из Интернет, но не намерих да се е занимавал с преводи от старогръцки или с орфизма въобще. Но може и да са пропуснали да споменат. Simple Smile

# 466
  • Русе
  Подвела съм ти. Без да искам.Авторът е американец и се казва Рон Хогарт. Отзад на книгата ми пише R.C.Hogart is s writer,translator,poet,musician and classical scholar.
classical scholar - a student of ancient Greek and Latin

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 23:22 от A m b e r

# 467
Аха. Е, не бях чувала и за този Хогарт. Simple Smile

Така или иначе е малко извън темата - но нямам идея колко добре и дали въобще е предал смисъла на конкретния древен текст (ако той е съществувал). А и не знам дали има отношение към темата.

# 468
  • Русе
 Според мен има пряко отношение към темата, доколкото става въпрос за души извън тялото. Наистина е под въпрос, близостта с оригиналния текст доколкото книгата е поетична интерпретация. Но затова е форума, да предизвиква въпроси,търсения и нови хоризонти. За съжаления не разполагам с достатъчно време за да разнищя този стих, но пък е доста интересно да се проследят вижданията по въпроса в древните религии - египенска,шумерска,африкански и южно американски.
    За съжаление,това което сме "чували", най-често е базирано на търсенията ни в Гугъл.

# 469
Според мен има пряко отношение към темата, доколкото става въпрос за души извън тялото.

Не разбирам - какво за душите извън тялото по-точно?

Повечето религии правят разделение между "душа" и "тяло" и обикновено се занимават повече с въпросите за душата. Въпросът е, че обикновено религиите не са в съгласие една с друга по душевните въпроси, а си противоречат. Отделно има религии, които не предвиждат живот на душата след края на тялото.

От всичко това ти правиш някакви изводи или не съм те разбрала?

# 470
  • Русе
 Не претендирам да давам отговор на въпроси,които вълнуват човечеството от хилядолетия. Само търся. Мислех,че и в темата е така, или греша.  newsm78
  В стихчето се говори,за експлодиращи от Голямата Душа души ,които гърчещи се  търсят, докато Богът на Свободата ще ги прибере в сърцето си от светлина. На мен ми звучи беплътно и безтелно, но не ми се влиза в спор, защото си е просто усещане.

# 471
Отделно има религии, които не предвиждат живот на душата след края на тялото.

Няма такива религии. Освен ако не броиш атеизма или материализма за религии, което е резонно.
Според орфизма и платонизма, които не са религии, а философски течения в гръко-римското езичество,  тялото е затвор за душата. Душата страда в него и се стреми да се освободи от плътската си обвивка и де се върне при Създателя си. За разлика от християнството, според което тялото е храм на душата.

Последна редакция: чт, 13 окт 2011, 10:38 от Tea13

# 472
Отделно има религии, които не предвиждат живот на душата след края на тялото.

Няма такива религии.

Вече обсъдихме юдаизма в предната тема, беше поучително.

Освен това схващанията на християнството също не предвиждат безусловен вечен живот - всъщност повечето хора живеят и умират веднъж според него.

Орфизмът е религиозно течение.

# 473
  • Варна

Орфизмът е религиозно течение.

Да си стиснем ръцете на философско-религиозно, че не са се отделяли нещата в нея епоха, определено интересна.
А как са "морили" материалното тяло по време на мистериите, за да освободят душата? С практики, днес подсъдни или морално осъждани, в по-голямата си част. Grinning
Нищо ново под слънцето!
Но днес, сякаш ставаме все по-близки до скованото средновековие (в морален, етичен, оценъчен контекст), отколкото до епохата на мистериите - орфически, Дионисиеви, митраически, всякакви.

# 474
  • Русе
А как са "морили" материалното тяло по време на мистериите, за да освободят душата? С практики, днес подсъдни или морално осъждани, в по-голямата си част. Grinning
  В този ред на мисли ми беше интересно какво са виждали южноамериканските индианци в техните ритуали. Те са майстори и не са обременени с християнска догматика.

# 475
Но днес, сякаш ставаме все по-близки до скованото средновековие (в морален, етичен, оценъчен контекст), отколкото до епохата на мистериите - орфически, Дионисиеви, митраически, всякакви.

Просто е различно.

Все пак в ония времена не е било и рядко срещано да те осъдят на смърт за богохулство, развращаване на младежта или обиди по адрес на вожда.

Предпочитам днешния вид "скованост" в този смисъл. Simple Smile

# 476
  • Русе
  Да де, ама и не празнуваме Нова Година или равноденствието като се надрусаме или се отдадем на освободени оргии.  Laughing

# 477
  Да де, ама и не празнуваме Нова Година или равноденствието като се надрусаме или се отдадем на освободени оргии.  Laughing

Аааа, говори за себе си само...   Laughing

# 478
  • Русе
 Говорим за общоприето и масово. Не се хващай за думата. За каква оргия ми говориш, ако си се свряла в един апартамент или пък най много зад някоя храст.  LaughingТова е друго нещо.

# 479
  • Варна
Все пак в ония времена не е било и рядко срещано да те осъдят на смърт за богохулство, развращаване на младежта или обиди по адрес на вожда.
Предпочитам днешния вид "скованост" в този смисъл. Simple Smile

А, аз съм скептична по въпроса накъде точно сме тръгнали, но проблемът си е мой, а и е твърде извън темата.

Общи условия

Активация на акаунт