Майчинството счетоводно - 44

• 36 860
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • София-Младост
БъгаМъга
При болничен с продължение среднодневното обезщетение се изчислява еднократно и е до края еднакво. Ако има прекъсване и нов болничен се прави ново изчисление.

# 211
  • София
БъгаМъга
При болничен с продължение среднодневното обезщетение се изчислява еднократно и е до края еднакво. Ако има прекъсване и нов болничен се прави ново изчисление.

Ала-Бала, това ми е известно, или поне вече се осведомих, че е така. И понеже така се прецаквам, а подозирам, че ще прецакам и бъдещото си майчинство по този начин, търся начин да заобиколя глупавата система.

Какво става ако имам издаден болничен лист от ЛКК и не го внеса в НОИ?

# 212
  • София-Младост
БъгаМъга

Ала-Бала, това ми е известно, или поне вече се осведомих, че е така. И понеже така се прецаквам, а подозирам, че ще прецакам и бъдещото си майчинство по този начин, търся начин да заобиколя глупавата система.

Какво става ако имам издаден болничен лист от ЛКК и не го внеса в НОИ?

Ами не мисля, че при промяна в изчислителната база с по-висока се прецаква нещо...
За невнесен болнични...ако си на ТД не виждам как ще оправдаеш отсъствието си без него.
А и не знам на този етап каква е връзката лекар-НОИ...дали по някакъв начин се засичат издадените и предадени болнични листове.

# 213
  • София
Имам едно прекъсване в болничните от 10 дена и среднодневното ми скочи с 10 лв. на ден Simple Smile Явно ще трябва да давам прекъсване по1 ден, само дето така губя 3 дена, тъй като работодател е мъжа ми.

# 214
Здравейте аз имам един въпрос. До момента имам 9 месеца стаж в фирмата,в  която работя и взимам бруто 630лв. Преди това бях на борсата. Термина ми е на 01,06,2012г. Ако излезна в болнични по-рано примерно януари. Как да изчислявам базата за определяне на  майчинството? Всмисъл периода на болнични влиза ли в базата или трябва да имам прекъсване на болничния за да влезе?И как е по-добре да имам прекъсване или да нямам??? Нещо немога да си обясня тези бази за изчисление и кой ще бъде най-оптималния вариант? Искам грубо да си изчисля какво ще плучавам, но не съм сигурна именно за болничните как се изчисляват? Благодаря предварително!

# 215
  • Пловдив
Здравейте аз имам един въпрос. До момента имам 9 месеца стаж в фирмата,в  която работя и взимам бруто 630лв. Преди това бях на борсата. Термина ми е на 01,06,2012г. Ако излезна в болнични по-рано примерно януари. Как да изчислявам базата за определяне на  майчинството? Всмисъл периода на болнични влиза ли в базата или трябва да имам прекъсване на болничния за да влезе?И как е по-добре да имам прекъсване или да нямам??? Нещо немога да си обясня тези бази за изчисление и кой ще бъде най-оптималния вариант? Искам грубо да си изчисля какво ще плучавам, но не съм сигурна именно за болничните как се изчисляват? Благодаря предварително!

базата за изчисление на обезщетението за бр и раждане е твърдо 18 м назад от 45 дневния ти.независимо дали си ползвала болничен за общо заболяване или не.базата за болничния за общо заболяване е 12 м назад.направи 12 цели календарни месеца на 630 лв и тогава излез в болничен докрая.така този болничен няма да ти се отрази на обезщетението.
за да се сметне обезщетението ти,трябва да напишеш кога ти започва 45 дневния болничен и осигуровките ти за 18 м назад.като месеца на издаване на 45 дневния не влиза в базата ти

# 216
  • В полите на Пирин планина

В първият пост на темата е обяснено как се изчисляват болничните - за месеците без осигуряване / вкл. и с обезщетение от борсата / се взема актуалнатата тогава МРЗ. Ако имаш 12 месеца стаж на тези 630 лева преди да излезеш в болничен  / през бременността/, то той няма да ти намали бъдещото обезщетение. Ако нямаш 12 м., а са по-малко, то за този месец се взема МРЗ. Дали има или не прекъсване между разкличните видове болнични няма значение - когата дойде време за този 45 дни преди термибн се изчислява нова база - 18 месеца назад.

# 217
Снаха ми, беше по майчинство една година, напусна фирмата  точно като изтече, твърдят й, че няма право на платен отпуск за тази година и нищо няма да й платят, вярно ли е това?

# 218
  • Пловдив
Снаха ми, беше по майчинство една година, напусна фирмата  точно като изтече, твърдят й, че няма право на платен отпуск и нищо няма да й дадат, вярно ли е това?

не

за времето на болничен и обезщетението за бр и раждане й се трупа платен годишен отпуск.да се обърне към инспекцията по труда за съдействие

# 219
Здравейте  Grinning Моля да ме извините, ако е коментирано и преди. Рових и четох в последните няколко теми обаче явно пропускам къде е писано или не се ориентирам.
Още на първата страница прочетох внимателно как се изчислява майчинството. Има нещо, което или не разбирам или не тълкувам правилно. Може ли някой да ми каже къде бъркам? С процентите и среднодневните ставки съм съвсем наясно. Това, което не разбирам е следното:
- "за болничен за бременност и раждане - 90% от СДБ трудово възнаграждение 18 (осемнадесет) календарни месеца преди настъпването на неработоспособността поради бременност и раждане"
От НОИ ми обясниха, че взимат 18 месеца назад от болничния за раждане - т. е. от този който е задължително 45 дни преди термина. Ако има предходни болнични заради някакви усложнения през бременността ги тълкували като обикновен болничен тип "общо заболяване" и по този начин се стига до намаляване на среднодневния доход на майката. А във въпросния цитат е записано "]за бременност и раждане". Ако една жена има усложнения през бременноста и излезе в непрекъснат болничен това не би следвало да намалява нейния доход заради по-ниската осигурителна сума. Или поне аз така го разбирам. Може и да тълкувам неправилно. Иначе би следвало да си пише само "болничен за ражданеnewsm78 По този начин, ако на някоя мама недай Боже й се наложи да лежи почти 9 месеца по болници и е в един непрекъснат болничен заради ниските осигурителни суми майчинството й става страшно мизерно, не ми се вижда логично, не че е нужно да е логично де  Sad
Аз ли не тълкувам както трябва, наистина ли по закон се взимат 18 месеца от 45-дневния болничен или ако жената излезе в непрекъснат болничен на някакъв етап от бременността се взимат 18 месеца от последния работен ден преди излизането в този дълъг болничен?
Благодаря предварително!

# 220
  • Пловдив

Аз ли не тълкувам както трябва, наистина ли по закон се взимат 18 месеца от 45-дневния болничен да,наистина или ако жената излезе в непрекъснат болничен на някакъв етап от бременността се взимат 18 месеца от последния работен ден преди излизането в този дълъг болничен?-не,не се прави така базата
Благодаря предварително!

намаляването на обезщетението заради ползване на болничен за общо заболяване по време на бременността не означава непременно намаляване на бъдещото обезщетението
ако 12 м преди този болничен за общо заболяване е осигурена на една и съща сума,бъдещото обезщетение не се повлиява негативно
ако през 12 те месеца има резки разлики в осигуровките,да обезщетението се влияе от този болничен за общо заболяване.

# 221
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, много благодаря за отговора. Подозирах, че може би аз не тълкувам правилно ама... Embarassed Ако правилно съм те разбрала, ако всеки месец взимам едни и същи пари и работодателят ми ме осигурява на една и също сума болничен от месец да кажем преди задължителния 45-дневен болничен не оказва негативно влияние. Но ако всеки месец взимам различни пари и работодателят ме осигурява съответно на различна сума - тогава заради 1 месец болничен преди задължителният този месец ще ми повлиае негативно и ще ми намали крайната сума? Правилно ли схващам?  Embarassed
Този месец болничен беше заради усложнение на самата бременност, а не поради някакво си там общо заболяване. Правилно ли разбирам, че НОИ го приема за общо заболяване и понеже съм осигурявана на различни суми за последните 12 месеца се оказва, че този месец ми намалява бъдещия доход за майчинството? Извинявай за глупавите въпроси, мислех си че уж схващам написаното. Не съм си и мислела, че плащането на повече данъци в някой месец може да се окаже проблем.  Embarassed

Последна редакция: пн, 24 окт 2011, 12:48 от Zvezdichkova

# 222
  • Пловдив
Звездичкова,болничният преди 45 дневния ти е бил точно за някакво си общо заболяване  Wink.болничен за бр и раждане е 45 дневния и другита два нататък /от болницата и от педиатъра/.за да не ти намали обезщетението трябва 12 м преди болничния за общо заболяване да си осигурена на една и съща сума,защото базата за него е 12 месеца.
Какви са ти осигуровките 12 м назад преди болнилничния?

# 223
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, явно грешката ми идва от моето неправилно тълкуване. Това "бременност и раждане" аз го разбирам не само като болничния за раждане, а и като болничен преди 45-те дни поради някакво усложнение на бременността. Явно за НОИ е само 45 дни и всичко друго е "общо заболяване" без значение, че е свързано със самата бременност. До колкото разбирам от там ми идва грешката.
Иначе осигурителните ми суми са различни защото в нашата работа има възможност за взимане на определени бонуси. Аз имам месеци, в които съм получавала двойна ставака за национален празник, или съм работила извънреден труд, който също вдига дохода, взимала съм и годишен бонус, който също вдига осигурителната сума. Всичко това вдига и данъците, които съм плащала, но явно за НОИ или по скоро за тези, които са измислили закона това не е от значение. Ако си бях кютала на едни и същи пари (макар и не мого) щях да взимам толкова, колкото и сега, въпреки че съм положила повече труд и съм платила повече данъци сумарно за цялата година.  Laughing Но това е БГ и съвсем не се изненадвам.
Щом като болничния за усложнение на бременността си просто "общо заболяване" от там нататък нещата счетоводно са ми ясни и си идват на мястото. Просто си мислех, че той бидейки свързан с бременността - изчисляването се прави от последния ми работен ден преди него. Но явно не съм тълкувала правилно нещата.
Нали правилно съм те разбрала?

# 224
  • Пловдив
Zvezdichkova,явно в базата нямаш месеци без работа,а си си работила и то на добра заплата.Няма да ти падне обезщетението от този един месец болничен

Общи условия

Активация на акаунт