Майчинството счетоводно - 44

• 36 835
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • София-Младост
Здравейте, в момента ползвам 6 месечния неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Как се изчислява продължителността му- от дата х до дата х след 6 месеца  или се изваждат почивните дни(примерно национални празници)?
  Благодаря за вниманието!
Календарни шест месеца. Не се вадят почивни и празници.

# 241
 Благодаря, Ала-Бала!

# 242
  • София
Здравейте!

Първо благодаря на всички, които отделяте от времето си, за да отговаряте. Темичката е супер полезна.
Налага ми се да задам въпрос, който може и вече да е обсъждан, за което се извинявам, обаче нещо съвсем се обърках.
Бременна съм и термина ми е определен за 26ти април.
Ползвам болничен от 27.09 (първия изтича на 26.10). През годината съм ползвала общо 13 дни болничен (2 пъти по 5 дни и един за 3 дни).
Въпросът ми е следния - до колкото зная по време на бременност, бременните могат да ползват 180 каледнарни дни поради общо заболяване. В тези 180 дни включени ли са 45-те дни болничен за бременност и раждане, който се издава преди термина?
И в случай, че не се включват, моля за помощ - дали тези 180 дни ще ми стигнат до 45дневниа болничен, който би трябвало да ми бъде издаден на 13.03.2012 г?
Дано да съм успяла да обясня добре. Благодаря предварително за отговора! Hug

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 12:08 от Impatient

# 243
  • Пловдив
Impatient,45 те дни болничен не влизат в 180 те дни
преброй си дните  от  27 ми септември до 13 ти март
така ще разбереш дали ти стигат 180 те дни

# 244
  • София
Благодаря за отговора!

До сега броих и по моите изчисления трябва да ми стигнат - до 12 март включително са 168 дни Simple Smile.

Отново благодаря!  bouquet

P.S. И още един леко тъп въпрос - болничните през годината - трябва ли да ги приспадам от 180те дни?

# 245
  • Beyond the Frontiers
И аз с един глупав въпрос - има ли разлика в начина на изплащане на болничен - общ и болничен 45 дневен за майчинство. В смисъл- счетоводителят си подава справката, обработват си документите в НОИ и обезщетението /45 дневното/ си се изплаща на 2 пъти, за всеки месец, който обхваща или?

# 246
  • Пловдив
И аз с един глупав въпрос - има ли разлика в начина на изплащане на болничен - общ и болничен 45 дневен за майчинство. В смисъл- счетоводителят си подава справката, обработват си документите в НОИ и обезщетението /45 дневното/ си се изплаща на 2 пъти, за всеки месец, който обхваща или?

няма разлика в механизма на подаване на док и плащане от НОИ на болничните за общо заболяване и на бр и раждане

# 247
  • Beyond the Frontiers

няма разлика в механизма на подаване на док и плащане от НОИ на болничните за общо заболяване и на бр и раждане

Да, това имах в предвид. Мерси  Peace

# 248
  • София
    Здравейте, изтичат ми 2-те години майчинство и трябва да отида на борсата. Могат ли да ме съкратят веднага след като изтече (как е по - изгодно за обещетенията от борсата) и имат ли право, или трябва да се върна за няколко дни на работа. И могат ли да ме съкратят без 1 месец предизвестие, или ще трябва да се върна на работа за месец, за да тече предизвестието? Не съм много наясно.
    Предварително много ви благодаря за отговора и за помощта!   bouquet

Извинете, не съм нетърпелива и оценявам това, че нямате време, но се опасявам да не остана незабелязан поста ми, а ми е спешно, защото трябва да реша какво да правя. Благодаря още веднъж за помощта и търпението!  Hug

# 249
   Здравейте, изтичат ми 2-те години майчинство и трябва да отида на борсата. Могат ли да ме съкратят веднага след като изтече (как е по - изгодно за обещетенията от борсата) и имат ли право, или трябва да се върна за няколко дни на работа. И могат ли да ме съкратят без 1 месец предизвестие, или ще трябва да се върна на работа за месец, за да тече предизвестието? Не съм много наясно.
    Предварително много ви благодаря за отговора и за помощта!   bouquet

Извинете, не съм нетърпелива и оценявам това, че нямате време, но се опасявам да не остана незабелязан поста ми, а ми е спешно, защото трябва да реша какво да правя. Благодаря още веднъж за помощта и търпението!  Hug
Като майка на дете под 3 год. могат да Ви съкратят само след разрешение на Инспекция по труда.
Може да напуснете по желание, но тогава ще сте на борсата само 4 мес. с мин. обезщетение. Не е необходимо да отработвате дни след майчинството.

# 250
  • София
    Много благодаря!  newsm51

# 251
  • София
Здравейте
искам да ви помоля да ми кажете ако знаете каква бележка трябва да представя в службата че съм бременна/искам да са наясно,за да няма после как,кога.../
Как трябва да изглежда тя,какво да пише и от кого да я взема
Предварително благодаря

# 252
Здравейте
искам да ви помоля да ми кажете ако знаете каква бележка трябва да представя в службата че съм бременна/искам да са наясно,за да няма после как,кога.../
Как трябва да изглежда тя,какво да пише и от кого да я взема
Предварително благодаря

Аз представих амбулаторния лист от прегледа. Докторът ти ще знае  Peace

# 253
Здравейте,момичета,имам следния вьпрос-някой знае ли до коя дата се превежда майчинството през втората година?За септември още нямам превод, а миналия месец беше около 20 число?Благодаря предварително

# 254
Моля ,някой да ми помогне или да ме посъветва към кого трябва да се обърна.Аз съм Едноличен Търговец и преди 3 години родих и съответно излязох в майчинство.След изтичането на първата година трябваше да се върна на работа и да прехвърля майчинството ,за да избегна назначаването на прокурист.Според моята счетоводителка и според още няколко други, прокурист ми трябва след свършването на болничен по бременност и раждане т.е.315 дни за 2008 г.До тук всичко добре,а сега НАП ми искат договор с прокурист след изтичането на 135 дни от болничния. Допитвам се до счетоводители отново и те  ми казват ,че срока е 315 дни,за които държавата не ми търси прокурист.Никой не знае как да ми помогне ,а НАП искат да си платя осигуровките,а след това съответно да връщам и майчинството.Как да разбера в крайна сметка кой е прав???
Защо ,живеем в такава държава,защо като съм ЕТ нямам право да ползувам болничните като всички останали и ,защо трябва да си давам майчинството за осигуровки на прокурист като говорим за 10 кв магазин с един работник.Моля ви ако имате някакво мнение или съвет да ми го дадете!БЛАГОДАРЯ!!!

Общи условия

Активация на акаунт