Как отглеждат децата си в чужбина

• 36 050
  • 634
  •   1
Отговори
# 30
  • забравих си мисълта...
И аз завиждам на австрийците.
Нали знаете, че ако нещо звучи прекалено хубаво, то най вероятно не е истина  Laughing
Абе и да не е истина, сигурно пак е по-добре от тук  Tired

Дидитка, разбира се, че е вярно. Това винаги може да се провери, нали. Но със сигурност знаеш също, че има и много такива, които където и да идат все нещо не им харесва, все нещо не са разбрали и т.н. Но за да разберат трябва поне да научат езика на страната, в която живеят, а не да интерпретират законите и разпоредбите по техен си някакъв метод и да бълват постоянно змии и гущери. Откровено казано жал ми е за всички такива.

# 31
Е, вие сте в the greatest country, страна на свободен предприемачески дух и неограничени възможности ( аз не съм с такива де) Grinning Но шегата настрана, всеки път когато ползвам стока, закупена в САЩ или избирам някаква техника, си псувам наум факта, че живея в Европа.
Просто ситуациите от двете страни на океана са абсолютно различни, и едва ли има по хубаво и по лошо.

Като цяло не, но за конкретни неща има по-хубаво и по-лошо... Тук е хубаво да си млад и независим, ако може и богат  Laughing Но ако мислиш да раждаш и гледаш деца, и имаш нахалството да искаш и работа да имаш, тогава в Европа май е по-добре... Тук като чуят "социална политика" и като че ли им казваш "комунизъм" - пищят и се опъват, туй републиканците де, пък демократите не са достатъчно нахални да им надвият. И в резултат семействата са прецакани. Не знам, досега ми беше супер, но като взехме да мислим за деца и ми се стъжни картинката  Confused

# 32
И аз завиждам на австрийците.
Нали знаете, че ако нещо звучи прекалено хубаво, то най вероятно не е истина  Laughing

newsm10

Да доста е по-добре отколко в Щатите, но това за което завидяхте е далеЧе от истината. Все пак съм ползвала майЧинство и то по време на работа, та мисля да знам кое как.  Wink Дидитка, ами аз освен да поЧна да ви завиждам за данъците.  Laughing Нормално е, социалната държава се финансира от данъци, тъй Че ако много ти харесва да полуЧаваш 1 година майЧинство, трябва да ти харесва и да плащаш 20% ДДС.  Laughing

Та след това отклонение, да си кажа виждането по същество. Това Че бащите са много активни, веЧе сте го написали. Май само не кърмят. В детската градина на дъщеря ми имаше един баща, който водеше, прибираше децата, ходеше на веЧеринки по апликации... майката не я бях виждала. Дълго време мислех Че по някаква приЧина децата нямат майка, докато не срещнах цялото семейство слуЧайно в един ресторант.
В добавка идва доста непукисткото отношение към много неща, като се поЧне от това колко им е подредена къщата, мине се през това дали детето е изпрано, грима и облеклото и се стигне до приЧеската.
Болестите: деца не се приемат в детска градина само ако имат температура, повръщат или са с разтройство. Лекарства в детската градина не се дават, затова антибиотиците се предписват само сутрин и веЧер. Щом температурата е свалена, водиш на детска градина, няма знаЧение колко още време се пият лекарства. БолниЧните за деца до 7 години: 2 седмици на година, за по-големи- по една.
Бабите: помагат доста по мое мнение. Е, може и да не гледат децата по цял ден 5 дни в седмицата, но поне по 2-3 в седмицата ги прибират от детска градина/уЧилище, а това за мен е голяма помощ. Освен това ги гледат и през ваканциите или когато са болни, та не като да не се ползва бабина помощ.
Във Виена типиЧното семейство обаЧе има 1-2 деца. Семействата с над 3 деца не са толкова много, или поне не тези на местните. ЛиЧно познавам само 3 семейства с 4 деца, 2 от тях са с близнаци. Едната жена ми е казвала Че много пъти Чува реплики зад гърба си 'тия нямат ли телевизор?' и др. подобни.

И да допълня за Германия голямо облекЧение е Че веЧер немците са науЧени да ядат сухоежбина (поне тия които аз познавам, а не са много малко). Та представете си, на обяд бащата се храни в стола, децата я в уЧилището, я в детската градина, ами веЧер саламите и кашкавалите дали ще ги сложите за 1 или за 5 деца, няма голямо знаЧение.  Wink

# 33
Дидитка, ами аз освен да поЧна да ви завиждам за данъците.  Laughing Нормално е, социалната държава се финансира от данъци, тъй Че ако много ти харесва да полуЧаваш 1 година майЧинство, трябва да ти харесва и да плащаш 20% ДДС.  Laughing
Абе аз по принцип нямам нищо против да си финансираме социална държава, но много хора тук не са на това мнение и спъват всякакви усилия в тая посока  Tired

И за да не съм съвсем off, да добавя още нещо което съм забелязала тук - от рано учат децата на самостоятелност и на работа. Като малки пекат и продават курабийки и събират пари за разни каузи, от 14г. нагоре ги насърчават да работят през лятото или почасово след училище. Клишето е че след 18г. ги "изритват" от гнездото, което особено сега с кризата не е напълно вярно, но все пак ги възпитават да свикват с идеята че трябва да си търсят пътя след известно време и да се издържат сами. Голям срам е на 25-30г. все още да живееш при мама и тати, гледат на теб като на неудачник. Дори и ако е син и се е оженил, всъщност особено тогава е доста необичайно младите да живеят при родителите му, само в случай че ги е ударила кризата и наистина не могат иначе.

# 34
  • забравих си мисълта...
Дидитка и тук е същото. Децата ги приучват от малки да са самостоятелни. Даже някой път се чудя на някои родители, как имат сърце да са толкова твърди, например когато децата не искат да спят сами, но...
Също децата като станат пълнолетни се изнасят от родната къща. Тези, които остават при родителите си са предмет на подигравки. Cега има едно предаване Хотел "Мама" и е точно за такива, които са вече праснали деца, но живеят още при мама и татко.

# 35
Блонди, Австрия е социална страна.

Белгия и тя се води една от най-най социалните държави  Crazy то и затова е такава паплач тук и всеки лежи на помощи и данъците са убийствени. Ама, да не подхващам тази тема  Tired
За австрийците знам, че са единствените по границите в Европа, където ме посрещат и изпращат с автомати  Laughing

# 36
Записвам се да ви чета  Simple Smile

# 37
  • забравих си мисълта...
За австрийците знам, че са единствените по границите в Европа, където ме посрещат и изпращат с автомати  Laughing

Къде ги видя ти тези автомати, Блонди. Какви си ги вършила ти по нашите земи, че така са те посрещали и изпращали те теб!?  Grinning.

Иначе и тук има много паплач, която лежи на социални помощи и злоупотребява в това отношение.

А детските добавки (нали така се казваше) тук се изплащат направо в сметката на майка на всеки два месеца наведнъж.

# 38
А, не лично мен  Laughing но преди, като идвах насам с автобус и граничарите бяха с автомати. Скоро не съм минавала и може и да са ги махнали  Simple Smile

# 39
  • забравих си мисълта...
Блонди, аз по принцип не се заглеждам кой с какво е, но не си спомням да са имали автомати. Иначе тях ги няма откакто Словения и Унгария са в EU.

Като казах за детските добавки да спомена и това, че тук се изплащат до 28 годишна възраст, но само ако детето учи до тази възраст. Иначе е различно, зависи от случая.

# 40
Прочетох всичко написано от начало до край и искам и аз да задам 2 въпроса: как се постъпва, когато в семейството има дете - инвалид, което изисква непрекъсната грижа? Примерно с ДЦП или нещо подобно. Кой отглежда такива деца, какво се дава на майката/бащата/, ако иска да отглежда детето си? Някои изискват грижа през целия живот.... Ще попитам и нещо съвсем в страни от въпроса на авторката, моля за извинение. Значи въпросът е: каква е политиката към хронично болните, инвалидите? Има ли такива, които са принудени да търсят работа, защото са финансово притиснати?

# 41
В Германия моя позната с дете инвалид работи, а детето е настанено в дом за специални грижи и обучение. Вижда го редовно т.к. дома е в града, в който тя работи и живее.

Много мои познати германци са подпомагани от родителите си при отглеждане на децата. В детската градина, по спортни и музикални мероприятията редовно виждам баби и дядовци да водят и прибират малките. Дори в детската градина на моите деца има ден на баба и дядо, в който децата показват помещенията и играят с бабите/дядовците си, в заключение има песни и танци с участието на възрастните. Докато аз търся детегледачки моите познати разчитат на родителите си.
Аз разчитам само на миялната, пералнята, прахосмукачката и автомобила си. Останалото е въпрос на организация и финанси.

# 42
Да кажа и аз за Швеция. Всичко, което сте написали за боледуването се отнася и за тук, за ненавличането зимата съЩо. НаШата баба помага винаги когато може. Тя съЩо ходи на работа пет дни в седмицата, така че не може всеки ден. Но никога не е отказала да гледа детето когато сме били заети. За инвалидите - има много помоЩ. Примерно сеЩам се за едно дете в класа на сина ми, което е аутист. Има си учителка, която е там заради него. Едно познато семейство имат син, който е инвалид по рождение. Незнам как се казва на български - multihandikapp. 24 часа се грижи за него обучен персонал, майката съЩо, на всички плаЩа обЩината.

# 43
Абе аз по принцип нямам нищо против да си финансираме социална държава, но много хора тук не са на това мнение и спъват всякакви усилия в тая посока  Tired

В такъв слуЧай сменяш държавата.  Wink Без майтап, в днешни времена когато всеки е свободен да живее къде му се живее, това е основното което трябва да се гледа при избора на държава (и климата де). Не можеш да промениш политиката на държавата в която си, но държавата винаги можеш да смениш.

Блонди, с тия автомати и мен ме удиви. ВеЧе няма граници, няма митниЧари, така Че няма и автомати.  Laughing От предишните 'западни' държави, Австрия е може би страната в която най-лесно можеш да се установиш. Затова и който не може да стигне по-далеЧе, идва тук. И майЧинството не го пазят с автомати, дават го на всиЧки, работили, не работили, няма знаЧение. То просто не е тоЧно такова каквото е описано, но който го касае има къде да проЧете, пък на мен безсмислен спор в името на истината не ми се води.

# 44
Дидитка, ами аз освен да поЧна да ви завиждам за данъците.  Laughing Нормално е, социалната държава се финансира от данъци, тъй Че ако много ти харесва да полуЧаваш 1 година майЧинство, трябва да ти харесва и да плащаш 20% ДДС.  Laughing

И за да не съм съвсем off, да добавя още нещо което съм забелязала тук - от рано учат децата на самостоятелност и на работа. Като малки пекат и продават курабийки и събират пари за разни каузи, от 14г. нагоре ги насърчават да работят през лятото или почасово след училище. Клишето е че след 18г. ги "изритват" от гнездото, което особено сега с кризата не е напълно вярно, но все пак ги възпитават да свикват с идеята че трябва да си търсят пътя след известно време и да се издържат сами. Голям срам е на 25-30г. все още да живееш при мама и тати, гледат на теб като на неудачник. Дори и ако е син и се е оженил, всъщност особено тогава е доста необичайно младите да живеят при родителите му, само в случай че ги е ударила кризата и наистина не могат иначе.

Дидитка, елате на север Wink
Съгласна съм с всичко написано за Канада, като има малки разлики междуразличните провинции Peace Квебек се счита за най-социалната.
Ето ви един пример как от малки децата се учат на труд. Събота и неделя в големите супермаркети момчетата от местните училищни хокейни отбори опаковат покупките като събират дарения за техния си отбор. Разбира се и родителите са с тях да им дават пример. По същия начин  продават и хотдог. А наскоро четох за едно училище, което е имало санитарен полуден. Бяха снимани учениците с чувалите боклук, който са събрали Peace Капитализъм с елементи на комунизъм Wink

Ето и нещо интересно за майчинството/бащинството в различните държави: http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave

Общи условия

Активация на акаунт