Слънцето е все още тука, а Септемврийче се опитва да гука! N2

• 32 139
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Привет, мамчета!

Тук сме и ние с моята шушка, но напоследък от разходки не ни остана време да се включим много актовно във форума. Само набързичко гледах да ви изчета и тъкмо като се наканя да пиша, все нещо ставаше. А в събота се върна и мъжа ми и вече сме си в пълен състав, та съвсем не остава време.
Малена се променя всеки ден. Не мога да и се нарадвам. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  това е най-вълнуващото приключение - да откриваш света през очите на детето си и всяко негово постижение да те изумява и радва.
Например в събота, 10 минути преди да се прибере мъжът ми, Малена седи на шезлонга си, а аз и размятам първата дрънкалка и и обяснявам, че тя е като нея - бяло зайче с розова рокличка.  Laughing При което тя така прихна да се смее, ама се смя с глас поне 2-3 минути. Не се беше смяла с глас дотогава. А после направи една демонстрация и на татко си. Heart Eyes

Джейдед,  Hug Hug Hug Много хубава Радина - пу-пу-пу. Heart Eyes Много и ходи червеният цвят и коледните аксесоари. Simple Smile Имам приятелка в Пловдив с момченце почти на годинка - ще ви лапнат за снаха като стой та гледай.  Crazy Wink Grinning  Усещам, че твоята педиатърка ти лази по нервичките и май ще я сменяш.  Whistling  Иначе Малена е по-добре - поне няма кръв в акото и цветът горе-долу сме го докарали. Mr. Green Само дето има още слуз, ама явно така ще е. Аз продължавам да съм на диета. Експериментирам с разни рецепти - някои пъти се получават изненадващо добри неща, а някой път големи буламачи.  Sick Mr. Green И така Simple Smile

Дана, много се ядосах като прочетох какви са ги натворили в посолството. За убиване са тези хора ей.  #2gunfire Представям си колко си разочарована, че първата ви Коледа няма да сте заедно.  Sad Ти обаче си силна и съм сигурна, че ще успееш да превърнеш това в положително преживяване. Прегръдки от нас. Hug

Мишчица, дано успеете с Вики да намерите решение! Много мило и смешно ми стана как обясняваш за ръцете на Вики.  Grinning Heart Eyes

Леа, радвам се, че сте си у дома с Калина!  Hug СИгурна съм, че е страхотна чаровница, ама хайде да не става любимка на докторите.  Wink Hug Дано повече нямате престой по болници.

Валери, винаги ми е много интересно да чета за твоя Иво. А как се смях с глас за "голите филийки".. Joy

bella 666, аз онзи ден ходих с беба на маникюр. Идеята ми беше тя да си спи следобедния сън навън пред салона, а аз да я гледам докато ми правят маникюра. Обаче беше много ветровито и я вкарах вътре с количката. Тя си седеше във фоайето и си спинка като добро дете. А мамма излезе доволна и разтоварена от салона.  Grinning За останалите процедури гледам майка ми или мъжа ми да я гледат, а аз ходя я на фризьор, а на козметик. Hug

Както споделха доста от вас и аз се тревожа за това в каква страна ще расте детето ми. И аз като Тара никога не съм имала желание да живея на друго място.. Досега.. Сега съвсем сериозно се замислям, защото не искам детето ми да расте в мръсотия, простотия и заобиколена от насилие. Отсега се страхувам как ще ходи на училище и аз ще я мисля и ще се чудя дали ще се прибере жива или някой изиот ще реши да я пребие ей така просто за кеф. Sad  Ясно е , че инциденти се случват навсякъде по света, но тук се случват май доста често, а и за насилниците често няма никакво наказание. #Cussing out

За книги си говорихте по едно време. Аз напоследък не чета толкова, колкото ми се иска. Последното, което ме впечатли беше "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни, както и "1000 сияйни слънца". Афганистан е държава, за която аз лично не знаех почти нищо, а историята е много вълнуваща, плюс интересните неща за свързани с културата и религията. Другата книга, която много ми хареса и впечатли наскоро е "Делюзията Бог" на Ричард Докинс.

Преди да забравя - честит празник на всички студентии специално за нашата гордост Тара!  bouquet Hug

# 631
Amorevole,

непредвидено се налага да си пристигна в България със Сара, във вторник пътуваме. Ще съм ти признателна, ако ме посъветваш нещо по повод на летенето със самолет и бебчето ми.
Самата аз нямам никакви проблеми с летенето /дори и когато бях бременна/, че дори и доста харесвам всякакви екстремни изживявания, таткото на Сара също няма проблеми с пътуване - като цяло, аз вярвам, че всичко ще е наред със Сара и самолетите, но все пак, да се подсигуря.
чета, че било добре ако суче по време на излитане и кацане - ако не е в настроение да яде, биберон дали ще свърши същата работа за сукателния рефлекс? като цяло, какво би ме посъветвала да предприема?
също така - ние тук се отглеждаме сами - аз, татко и и Сара, но вкъщи е като италианска фамилия, а освен това и разни приятели и познати и т.н. - и си мисля, как ли би ни се отразило на храненето една такава смяна - не само средата, но и изведнъж толкова много хора в близкото бебешко обкръжение. имаш ли някакви наблюдения за сходни ситуации?

Благодаря!   bouquet

# 632
Добро утро.
Голяма сладурана е Радина.
jaded , ние също не ходим при хомеопат, но ползваме някои от хомеопатичните на Боарон. При всички ни действа много добре осцилококцинум. Но мисля, че тук голям процент е и вярата, че ще подейства. Иво реално се лекува почти само с това, а профилактично пробиотици и се старая да хапва здравословна храна.
PipiLangstrumpf , да, Захари  и Боби са с един и същи режим, но ми се струва, че и аз съм малко виновна, защото той се буди към четири да хапва и аз  докато направя млякото и му го дам,  се разбуждам и не ми се ляга. А той реално спи само до мен и после само се разнасяме и си говорим.
Ани, ами Боби ще открива така зимата като майка му е малко перко на тази тема. Мъжът ми се майтапи, че сутрин като се събудел, очаквал да види Боби закачен с кенгуруто  навън на бора , че нали трябвало да се калява....
Q-T , Тара, пишете по-често, че много сладко разказвате.
Тара, ти откъде четеш за ревливите периоди?
В градината на Иво уж беше свършила скарлатината, сега пак нов случай. Тъкмо детето тръгна с кеф, че всеки ден правят коледни неща и сега пак трябва да го спирам.
Хубав ден на всички Hug

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 08:34 от valerie

# 633
Добро утро, момичета  Hug

Андрей и той беше на режима на Боби и Захари, но сега му е щукнало, че вече ще спи до осем, което разбира се, е добре дошло за мен, с оглед на факта, че си върна всички нощни кърмения и вече няма празно при нас - на всеки два часа най - много се яде  ooooh!
Но не се радвам много - забелязала съм, че при него всичко е на периоди, кой знае - може да реши, че 4 сутринта е много удачно време за будене.
Когато беше топло, нямах проблем с ранното ставане - в 8 часа вече бяхме навън, но сега е студено и мъгливо, а пък нещо го хващат лудите вкъщи докато се вдигне мъглата към 10 ч.

Валери, аз лично за ревливите педиоти чета оттук - http://www.biberonbg.com/info/plach.htm  Peace
Ох, като чуя скарлатина и тръпки ме побиват... Сестра ми на двата пъти кара тая чудна болест.
Изобщо, тя като дете боледуваше ужасно много - освен двете скарлатини, на година караше поне по 4 гнойни ангини, от които сега си носи последствията, за съжаление, грипове и настинки - нон стоп. И двете сме кърмени, тя изобщо не е посещавала ясли и ДГ, за разлика от мен, та това с кърменето и неболедуването и неходенето по ДГ е по - скоро мит  Peace

Искам и да ви питам нещо - до колко градуса под нулата е "позволено" да извеждаме бебоците? Педиатърката на Андрей казва, че щом няма силен вятър, не вали и няма мъгла, разходките са задължителни, което и спазвам, но все пак силната горещина и студ едва ли са особено комфортни условия за разходки? Исках да я питам на консултацията, но се заговорихме за други неща и ми излезя от главата.
Аз лично лятото почти не си показвам носа, защото мразя жегите и хич не знам как ще я караме с разходките, но дотогава има време, де, може и да измислят портативни климатици за разходки  Whistling

# 634
Добро утро!Хайде на кафето!

Valerie  твойте момъци с тоз режим са готови за казармата жалко че я махнаха  Laughing
Ние се наспахме до осем  Емо беше послушен , Дени се събуди за ядене чак в 5.
Сутринта я намерих почти на другия край на леглото и отвита , вие как спите май скоро ще имаме падане от легло.
Кокетка може да се изкарват бебетата  и на минус десет те са опаковани ама ние мръзнем по улиците. Ние днес сме вкъщи  нищо че е пекнало слънце , мързи ме нещо.
Лек ден!

# 635
Привет и от нас. Малкия тази нощ вдигна температура, резултат от гадните ваксини Sad Милото, цялото му телце гореше, а то ми се усмихва, направо ми се късаше сърцето да го гледам така.
Кокетка, нашата педиатърка каза ако градусите са над нулата, и няма мъгла, тогава навън.
Ние засега спим до към 7 - 7:30, при условие, че си лягаме към 10 и половина. Към 9 - 10 сутринта отново заспива, и така до обяд.  Дано да си остане такъв режима му, мене ме устройва идеално  Party

# 636
Привет и от нас!  Hug

Варненки , прибираме се за Коледа във Варна, така че в периода м/у Коледа и Нова година може да заформим една среща в нашата сладкарничка в Мола  Laughing М? Mr. Green Ще се уговорим в другата тема, мнооооого ще се радвам да се съберем  bouquet

И аз знам, че ако няма мъгла и температурите са над 0 градуса може да се излиза без проблем на разходка. В Русия учителките в градината бяха глобявани от директорката ,ако не изведат децата на разходка. До -15 градуса , ако няма вятър и мъгла, разходките бяха задължителни. Crazy
Да ви кажа и един руски "трик" за предпазване на децата от вируси. Преди излизане ноздрите се намазват от вътре и отвън, с клечка за уши, с олио, зехтин или мехлем за нос. Това , в градината на Иви беше задължително, преди детето да влезе в групата, мехлема стоеше при гардеробчетата.

Дана, не се ядосвай за пътуването. И на мен ми се е случвало няколко пъти мъжът ми да се прибира в 23 часа и да казва "Събирай багажа, утре в 5 часа сутринта пътуваме за БГ". Стрес е, още повече , че ще бъдете отделно и от тати, но.... ConfusedЖелая ти една приятна и красива Коледа в БГ. За пътуването, ако приемеш няколко съвета - на излитане и кацане давай на Сара да суче , заради налягането. Вземи си и капки за уши, за всеки случай в ръчния багаж, а също така, не знам с какви документи е буболина, но виж дали не ти трябва декларация от таткото ,че Сара може да напуска БГ /това , за когато тръгнете наообратно за Дания/.

Прекрасен ден на всички! Днес , у нас ,е ден за "молуване"  Mr. Green

# 637
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Привет и от нас.За сега сме добре.Добре дошла на новата мама.МАМУЛЧЕ,чакаме те с нетърпение(поне аз),предполагам,че и другите,да се посмеем.Ние на 5.12. бяхме на консултация и мерките са ни-65см. и 6880гр. Добре си хапваме,качили сме 1300гр. за месец.Да се похваля-прекратихме официално очните прегледи.

# 638
Добро утро!Хайде на кафето!

Valerie  твойте момъци с тоз режим са готови за казармата жалко че я махнаха  Laughing
Ние се наспахме до осем  Емо беше послушен , Дени се събуди за ядене чак в 5.
Сутринта я намерих почти на другия край на леглото и отвита , вие как спите май скоро ще имаме падане от легло.
Кокетка може да се изкарват бебетата  и на минус десет те са опаковани ама ние мръзнем по улиците. Ние днес сме вкъщи  нищо че е пекнало слънце , мързи ме нещо.
Лек ден!

От къде изнамери този сервиз ,много е красив!

# 639
Jaded, май имам достоен кандидат за Радина  Simple Smile
Днес ходихме да ни мерят и теглят. Константин е 63 см висок и тежи 7,7 кг. Батко му тежеше толкова на 6 месеца! Shocked

Данна, за летенето, аз на баткото като бебе съм давала да суче, или съм давала чай, или съм му пъхвала бибата в устата. Всичко действаше и не е имало оплаквания  Simple Smile Даже веднъж беше заспал и нищо не съм правила при излитането, и така нямаше проблем, продължи да си спи  Peace Не се тревожи, всичко ще е наред.

# 640
Имам питане към ЛЛЛ

От една седмица имам кожни проблеми в областта на ареолата на едната гърда. Досега с дерматолога провеждахме лечение само с въздушни бани, оставени капки кърма и лансинох, което за съжаление не доведе до задоволителни резултати и ще се наложи прилагането на лекарство. Предписа ми Латикорт, каза да мажа по съвсем малко два пъти за 24 часа от крема в засегнатата област непосредствено след кърмене, а преди кърмене от същата гърда само да отмия внимателно с чиста вода. Било достатъчно, за да се избегне поглъщане на крема от бебето.
Прочетох внимателно листовката на лекарството и пише, че е възможно използването му по време на кърмене по преценка на лекар.
И все пак, макар и да имам доверие на дерматолога, от години се знаем, бих искала да се допитам и до вашето мнение.

Обмислях и друг вариант - след поставяне на крема, да правя две поредни кърмения от другата гърда, за да може по - добре да се абсорбира от кожата, но не знам дали ще успее да се произведе нужното количество мляко за толкова кратко време и изобщо дали е удачно  newsm78. Андрей суче горе долу на час и половина и ми се вижда кратко като време  newsm78

Благодаря предварително bouquet

# 641
Еее, hena, ура Simple Smile Че аз се притесних вече, че ще останем без кандидати Simple Smile Да ти е жив и здрав и да нямаш притеснения с мъника...

Ние сме ужас тези дни, минаха ефектите от ваксината, ама някаква истерия я е обзела от снощи. Рев голям и страшен, само да посегна да я оставя някъде и надува гайдата, пищи, хвърчат сълзи, преди малко до тоалетна отидох и настана някакъв световен ужас, в такава драма изпадна, че като я взех, чак косата й се беше наелектризирала от зор  Joy То не е хубаво да му се смея на детето, ама вече и при мен трябва да избие нанякъде. Сега най-после заспа, но въздиша кахърно в съня си. От снощи в 18 през час и половина е на гърда, вече не знам. Не е гладна, ама явно така иска да се утешава. Не знам период ли е, какво е, ама днес направо ме разби... Такова циврене не бях виждала и чувала от нея...

Тара, тез 12 разказа скоро ги четох и аз, ама нещо ми напрегнаха следродилния мозък Simple Smile Сега си поръчах един куп книги най-разнообразни, ако попадна на нещо, ще споделя...

# 642
Кокетка, благодаря ти много . Сега се сетих, че съм попадала на тях.
jaded, Боби също не ме пуска за секунда. Ходя до тоалетната с кенгуруто EmbarassedЯвно наистина са в такъв период.
Скарлатината наистина е голям ужас. Аз съм я карала веднъж, с четиридесет градуса температура. Дано Иво да не е заразен. Кокетка, при мен и сестра ми ситуацията около боледуванията е същата - тя беше непрекъснато с гнойни ангини и като цяло много болнаво дете. А е дългокърмена, до година и половина.  Не е ходила на градини. Аз съм кърмена по-малко, защото майка е забременяла веднага след моето раждане с нея и съм почнала да вдигам температура. А почти не боледувах.С това не искам да кажа, че кърменето не създава имунитет, а че явно си е индивидуално. И че има и други фактори. Поне така се успокоявам, де, щото моите деца не успях да ги кърмя и това е.
mamulq77 , искам и тук да глобяват учителките като не извеждат децата. И родителите, които не дават да им извеждат децата, защото заради тях и на останалите са ни карцирани вътре по цяла зима. Големият ми син като е на градина, винаги след това ходим на разходка. И реално ги мъкна по тъмницата, защото при наличие на прекрасен двор, не са ги извеждали през деня въобще.
При Иво си имах такова правило с разходките като беше бебе - до минус десет можеше и с часове да спи навън, под тази температура отново излизахме, но дори и да заспи, след час го прибирах. Ако има вятър, слагам дъждобрана и детето си е на топличко. Само при мъгла не излизаме. И при дъжд, защото няма къде аз да се крия.
hena, не е честно, взехте ни Радина  Laughing

# 643
Искам да споделя един проблем и ако някой може да ме посъветва ще бъда благодарна. ЛЛЛ Консултант също вероятно ще може да ми даде съвет. От известно време, може би 10-ина дни Вики /като повечето бебчета както разбирам/ вечер е неспокойна и иска да папка често. През час, аз естествено и давам. Храненето обаче преди сън протича много тегаво. Аз усещам, че нямам нищо в гърдите, тя дърпа и се ядосва че не пускат, защото е гладна. Въртя я по няколко пъти от лява на дясна и обратно. Всеки път захапва много настървено, засуква 2-3 пъти и като усети че не пуска се отскубва, и захапва настървено пак и така. Пробвам като стисна зърнота да видя дали има капчици.....обикновено няма. И вече ми е много ужасно да гледам тая сцена и понеже имам замразена кърма реших да почна да и я давам вечер за да се нахрани. Снощи размразих, приготвих и естествено първо я сложих на гърда, изсука и двете и продължаваша да търси. Предложих и шишето. Тя досега само веднъж е яла от биберон. Отначало се почуди какво става и в един момент дръпна, като усети че и потича мляко в устата обаче като ревна. Ама няма такъв рев  Shocked и категорично не пожела да яде от там. Аз обаче упорито и предлагах още доста пъти и всеки път рев. В същото време обаче като я сложа на гърда иска да яде....аз си я усещам че е гладна. И започнах да мисля дали не и правя лоша услуга, като не предлагам нищо от шише.....защото в един момент неминуемо ще се налага да ползваме шишета, пък тя ако продължава да не иска. И наистина ако кърмата не и стига и се наложи да дохранвам с АМ, но тя отказва биберон  newsm78 Днес упорито и предлагам вода в шише, резултата е абсолютно никакъв. Мъжа ми предлага да купим АМ и да предлагаме всяка вечер по 30 мл, пък дори и капки да изсмуче поне ще свиква с вкуса. Незнам какво да правя. Не искам детето ми да е гладно.....но пък как да и дам да яде, като тя не иска нищо друго освен гърда  newsm78 Сина ми беше идентичен случай, той така и не се научи на пие АМ  ooooh! Не ми се преживява тоя ад отново на гладно ревящо бебе, което обаче отказва да яде от друго освен от гърда.....която обаче не пуска. Приемам всякакви съвети  Hug

Мишчица, моля да ме извиниш за лекото забавяне на отговора. Blush
Разбирам притеснението ти за това поведение на Вики, много е неприятно, когато бебето плаче, а ти се чувстваш сякаш неспособна да се справиш с това. Както и с много други неща, и това вероятно е период и ще отмине, но тъй като Вики все още не може да си каже сама какво я тормози или не и харесва, на този етап ще се наложи по-скоро да действаш на принципа на пробата - какво евентуално я мъчи и какво ще я успоки. Би ли споделила – тя как се храни през останалото време, а по-спокойна ли е през останалата част на денонощието? По колко наакани и напишкани пеленки приблизително сменяте на денонощие?

Видях, че доста момичета са ти писали и е твърде възможно в някой от техните отговори да намериш решение и за вас (момичета, благодаря ви, че споделяте своя опит и информация – така помагате както на майките в темата, така и на нас, защото можем да почерпим нови идеи от това, което лично сте преживели и то да достигне и до други майки, които се сблъскват с адекватни ситуации и имат нужда от подкрепа и помощ  bouquet).

Не е изключено, както ти е писала Jaded, Вики да не харесва вкусът на размразена кърма (и други майки споделят, че иначе добре сучещите им бебета са отказвали да пият размразена кърма). Ако действително на нея не и харесва вкусът на размразената кърма, тогава може би ще предпочита да пие прясно изцедена такава. Как мислиш – дали е вариант, да изцеждаш кърма през друга част на денонощието, и вечер, когато мислиш, че не и стига, да я даваш на Вики? Thinking Така, освен че няма да се притесняваш, че тя е гладна, ще стимулираш допълнително и лактацията си. При доста майки сутрин се е „събрало” по-голямо количесвто мляко и тогава могат да изцедят повече, други пък го правят между кърменията (щом имаш запаси от замразена кърма, значи вероятно си забелязала кога при теб е по-благоприятно да го правиш). Не си спомням дали си споделяла как се изцеждаш – дали с помпа, или на ръка, но ми направи впечатление това, което си написала – „Пробвам като стисна зърнота да видя дали има капчици.....”. Предварително моля да ме извиниш, ако ти пиша неща, които знаеш, само се замислих дали е възможно да си притиснала не точно там, където е необходимо? Не се стиска самото зърно, а областта зад него. [Отварям скоба да напиша малко повече за изцеждането на ръка -  може да е полезно и за други майки, които четат тук. Зад зърното (под ареолата) млечните канали имат разширения, които образуват нещо като резервоарчета. При ръчното цедене целта е млякото от тези резервоарчета да бъде избутано навън. На около 2-3 см. зад зърното поставяш палеца отгоре, а показалеца и средния пръст отдолу на гърдата (при някои жени това е края на ареолата, но  други са с по-големи ареоли и за това тя не може да служи са ориентир). С пръстите си натискаш леко към гръдния кош, след това притискаш между пръстите си и плъзгаш към зърното, за да избуташ млякото. Пръстите НЕ се пързалят по кожата. Или се търкалят така, все едно се опитваш да оставиш отпечатък, или пръстите се плъзват заедно с кожата напред към зърното (някои го описват все едно пръстите се завъртат като валяци).  Пръстите не трябва да са точно зад зърното, а на известно разстояние от него, за да се захване задната част на „резервоарите”. Ето и клипче,което онагледява това.]
Разбира се, ако мислиш, че вариантът да изцеждаш кърма и да и я даваш вечер, е удачен за вас, би могла да го правиш както на теб ти е по-лесно и ефективо – на ръка или с помпа. При този вариант може да ти бъде полезна една кратка и синтезирана статията за начини за съхранение на кърма.

Другото, за което сте писали, е възможното и нежелание да се храни от шише. Ето тук е моментът да напиша нещо по въпроса, който може би си задаваше, докато ти пишех евентуално да я дохранваш с кърма – „как да стане това, като тя не иска шише?” Mr. Green
Алтернативите на шишето, когато се налага дохранване може да са:
- дохранване с лъжичка. Дохранването с малка пластмасова лъжичка може също да е удачен вариант. Много майки споделят, че дори и първоначално този метод да им се е струвал трудоемък, с времето става по-лесно. И при този метод е важно бебето да е изправено,  а лъжичката да е малка и мека.
- чашка. Дори за новородените бебета често удачен избор е дохранването от чашка, този метод се прилага и в много болници, когато се налага дохранване. Можеш да вземеш малка (пластмасова) чашка, около 30-50 мг., много майки използват капачката на шишетата, когато тя е подходяща. Важно е да се държат полуизправени и течността се доближи хоризонтално, така че да докосва долната устничка, но без да се налива в устата на бебето. Когато усетят течността, бебетата обичайно лочат с езиче като котенца и намират собствен ритъм на хранене.
- система за дохранване на гърда. Системата за дохранване на гърда представлява тънка тръбичка, която от единия край е потопен в контейнер или шише с добавката. Другия край нежно се поставя в устата на бебето или се залепя на гърдата така, че бебето да изсуква добавката, докато суче от гърда. Същата система може да се използва и на пръст, като се смята, че това развива и запазва сукателните способности на бебето.
- с пръст.
- със спринцовка, дозатор, капкомер, пипета. Някои майки използват дозаторите на противотемпературните сиропчета, като споделят, че са им удобни заради облото тяло и по-голямата вместмост. Спринцовката може да е от тези, които се използват за сиропите за температура. Те са меки и без удължението за игла. Пипетата може да е от тези, които са за капките за колики (не е препоръчително да се дава с използвана пипета от лекарства, защото може да има остатъци от лекарство, които не могат да се отстранят).

При всички тези методи е добре бебето да се държи гушнато, полуизправено и течността да се избутва бавно и леко. С лъжичката/спринцовката/пипетата се погалва по устните, за да отвори бебето само уста. Може да се капне капка мляко на устните, като сигнал. Когато бебето отвори устичка, млякото внимателно се дозира към бузката. Ако се изсипе твърде близо до гърлото, бебето може да се задави. Ако е твърде близо до устните, може да избута  млякото, затова се дозира към бузката. Желателно е да се позволи на бебето то да диктува темпото. Може да се справя малко по-бавно с гълтането.

Кокетка е дала друго предположение (на който каквото му е минало през главата, за това първо се сеща Mr. Green). На теб цикълът ти може доста по-късно да се възстанови, а може и никакво влияние на кърменето да не окаже, но не пречи да си имаш едно на ум някой ден, когато се върне. Wink

Това, което описваш като поведение при Вики, е възможно и да е някоя от т.нар. ”лактационни кризи”, през които преминават доста бебета. Майките споделят, че в такива периоди им помага често кърмене, увеличаване продължителността на кърменето, гушкане, спокойствие и почивка; а даване на залъгалка или други течности, различни от кърма, не се препоръчват.

Ти съвсем правилно реагираш, като и предлагаш да суче често и и даваш и двете гърди. Възможно е да си поизнервена и уморена надвечер и това да оказва влияние и на рефлекса ти на потичане – той да е забавен, а Вики да се дразни от това. Как мислиш – топъл душ преди кърмене дали няма да благоприятства, заедно с нежен масаж на гърдата по време на кърмене (в посока от мишницата към ареолата), да си сипеш чаша вода или някаква топла напитка и – много важно – да се опиташ да се отпуснеш, да се абстрахираш от напрежението и притесненията? Thinking Също можеш да пробваш и да прилагаш компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане, тя поддържа притока на мляко и така бебето получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”). Може да е благоприятно да опиташ да я кърмиши в по-затъмнена стая, също и кожа-до-кожа с повече гушкане - тя също може да е поизнервена и превъзбудена от емоциите през деня и това също да и оказва влияние да се държи така вечер.

Разбирам и притеснението ти, че тя може да е гладна и затова да плаче, много майки (твърде често - под чужд натиск) се притесняват дали им стига кърмата. Доста дълъг пост ти написах, но ако намериш време, може би в тази статия - имам ли достатъчно кърма ще намериш за себе си някои отговори и полезна информация.

Надявам се да успееш да откриеш това, което при вас двете с Вики ще проработи най-добре да преодолеете по-бързо този период. Hug Опитай се да се успокоиш и да си почиваш повече (ако има възможност някой да ти помага в домакинството и с грижите за баткото, възползвай се в най-добрия смисъл от това). Ако имаш и други въпроси, пиши, ще се радвам да споделяш как вървят нещата при вас. Peace

# 644
Валери, няма да се плашиш: в моите очи вие сте първенци Simple Smile На майчиното сърце далече му се вижда чак при hena да пристане Simple Smile
За излизането и аз съм чела, че до минус 10-15 е ок да се извеждат децата. Макар че за мен единстените пречки са тези, които ти изброи Simple Smile Иначе добре облечени не мисля, че ще ни навреди разходката, даже може да помогне. По този повод онзи ден един познат ме обяви за "сектантка", защото съм си изкарвала всеки ден детето в студа. Държа да отбележа, че до момента в Пловдив температурите не са падали под 8 градуса по времето, по което сме били навън. Но не: каза ми, че съм безотговорна и че си внушавам, че на детето му е добре като излиза. А тя наистина, ако не сме навън поне за час, е много крива вечер. Но според него това е само плод на моето въображение Simple Smile Пък аз накрая за да му го върна, му казах, че като го слушам, не се очудвам, че жена му умираше от скука, докато беше майчинство и нямаше търпение да тръгне на работа...
Но като те чета и се замислям колко тежки сблъсъци ще имам тепърва с различните родителски модели... Не е лесно да се оцелява в социума значи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт