Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 498 709
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 150
  • Бургас
Подобни неща се случваха масово преди десетина години - в тогавашния бум на кредитирането. После банките ядоха попарата при събиране на въпросните кредити и сега са доста по-предпазливи.
Не оспорвам, че са възможни и такива варианти, но както казахте това се случва, когато някой не си е свършил коректно работата, поради някакви причини, и си носи риска за това.  
Тъй като целта на тази тема е да помогнем на хората, решили да теглят кредит, нека не ги подвеждаме, че определени действия са практика, а да им дадем информация, която наистина ще им бъде полезна. Банките имат сключени споразумения за индивидуални преференции за служители на определени работодатели, за клиенти на определени строителни фирми, за клиенти с определени и доходи и т.н., което прави всеки случай индивидуален. В момента пазара е такъв, че възможните изключения от правилото са безброй, но е по-добре клиентите да имат реални очаквания, а не да търсят невъзможни за тях условия. По-добрите условия са обвързани с допълнителни услуги, които описахте и всеки сам преценява доколко са изгодни за него. В случая оценител може да завиши цената и клиентът да получи по-голям кредит, но на по-висока цена, така че споделяйки какви по-добри условия е предоставила дадена банка, е хубаво да се каже какви са допълнителните условия за ползването им.

# 3 151
  • Перник
О, изобщо не съм искала да подвеждам никого  Peace Затова описах и случая, в който ти обещават чудеса, но те не се случват. Затова, докато не ни връчат готовия, попълнен с всички параметри договор за подпис, не можем да сме сигурни в нищо.

# 3 152
  • Бургас
О, изобщо не съм искала да подвеждам никого  Peace Затова описах и случая, в който ти обещават чудеса, но те не се случват. Затова, докато не ни връчат готовия, попълнен с всички параметри договор за подпис, не можем да сме сигурни в нищо.

Съжалявам за неприятното изживяване. За жалост подобни неща се случват често. Надявам се, че на друго място сте получили адекватно отношение и условия Hug
Държа да подчертая, че в изказването ми по-горе не визирах ваше мнение, напротив, споделеният от вас опит може да бъде полезен на друг. Много сте права, че докато едно нещо не се види в договора, няма сигурност, че ще се случи.

# 3 153
  • Burgas
При на се случиха нещата, исках 32 000 евро и получих толкова, апартамента струваше 30 000 евро, моя приятелка и тя изтегли толкова колкото струваше апартамента, така че има според мен всичко си зависи от банкера на който попаднеш и дали ще ти свърши това което искаш.

# 3 154
Здравейте,
изскача този казус: брат ми, който иска да тегли ипот.кредит има деца от жена, която има голям(огромен) запор на сметки(той е наследствен, но това никоя банка не я бърка).
Брата и жената нямат брак и по л.карта живеят на различни адреси, но децата са общи, тоест все някъде ще изскочи тази връзка.

Според вас това доколко може да е проблем за отпускането?

# 3 155
Прилагам откъс от една статия, която е по темата:
“Намалението” на лихвите ще е увеличение, отбелязва иронично икономистът Любомир Христов по повод на конфликта между банките и клиентите в България. Защото ЮРИБОР-ът е на ненормално ниски нива и в бъдеще може само да расте, пише той. Наистина. Но преди това лихвите по кредити ще паднат и то драстично.Това, което предлага Дянков не е “административно регулиране на лихвите”, а просто привеждане на банкирането у нас към цивилизовани банкови практики. Още едно законово изискване банките да спазват договорите, които сами са съставили.
Не вярвате? Ето: Пламен С сключил договор с Уникредит Булбанк за кредит. В договора пише, че лихвата по кредита е едномесечен ЮРИБОР плюс надбавка. На 5.01.2008 г., когато подписал, ЮРИБОРА бил 4.294 %, а договорената надбавка 2.706 % или общо лихвата към онзи момент била 7.00 %.

Днес ЮРИБОР-ът е = 0.641 %. Ведно с фиксираната надбавка от 2.706 % Пламен би трябвало да плаща в момента 3.347 %.
Пита се, колко плаща Пламен? Трябва да питате банката. Защото тя, както и други нейни посестрими, по собствена “методология” решила, че Пламен трябва да плаща, да речем 7.8 %. Как? Защо? Ами въвела един фактор ли, компонент ли, какво ли, абе – да го наречем “леВония” – в размер на 450 базисни точки или 4.5 процентни пункта, които Пламен не може да намери в договора си.

Не може, защото банката решила, че е добре клиентите й да плащат и “леВония”, но се сетила за това едва през ноември 2008 г.
Пълната история на Пламен е публично достояние Виж сайта на / Л. Христов/.

Та така, Георги, Пламен и хилядите като него първо ще започнат да плащат по 3.5 %, докато ЮРИБОР-ът е ненормално нисък, пък след това – нека им се увеличава. Поели са лихвения риск – да си го носят. Но са поели ПАЗАРНИЯ лихвен риск, отразен в индекса, а не този на банката си."

Хора, това е цитат от преди 5 години, но аз виждам много актуалности днес.
Моля по-запознатите с банките да споделят мнение.

Аз пак не разбирам кога и как банката си налага "вътрешни" правила за определяне на лихвата, дори да подписваш да кажем Юрибор + 4%...

# 3 156
  • Бургас
Здравейте,
изскача този казус: брат ми, който иска да тегли ипот.кредит има деца от жена, която има голям(огромен) запор на сметки(той е наследствен, но това никоя банка не я бърка).
Брата и жената нямат брак и по л.карта живеят на различни адреси, но децата са общи, тоест все някъде ще изскочи тази връзка.

Според вас това доколко може да е проблем за отпускането?

Ако дамата не е съдлъжник или ипотекарен длъжник, не би трябвало да е проблем.

По повод статията, чети договора, там е описано в какви случаи банката едностранно променя лихвения процент.

При на се случиха нещата, исках 32 000 евро и получих толкова, апартамента струваше 30 000 евро, моя приятелка и тя изтегли толкова колкото струваше апартамента, така че има според мен всичко си зависи от банкера на който попаднеш и дали ще ти свърши това което искаш.

Ти за 2000 евро ли говориш  Joy Мислех, че става въпрос за по-сериозна сума. За 2-3000 евро варианти мнооого.

Последна редакция: нд, 12 мар 2017, 02:45 от tanya_79

# 3 157
  • Перник

Съжалявам за неприятното изживяване. За жалост подобни неща се случват често. Надявам се, че на друго място сте получили адекватно отношение и условия Hug
Държа да подчертая, че в изказването ми по-горе не визирах ваше мнение, напротив, споделеният от вас опит може да бъде полезен на друг. Много сте права, че докато едно нещо не се види в договора, няма сигурност, че ще се случи.

О, да, намерихме вариант  Simple Smile

# 3 158
  • Burgas

Ти за 2000 евро ли говориш  Joy Мислех, че става въпрос за по-сериозна сума. За 2-3000 евро варианти мнооого.
[/quote]Е, естествено, че става въпрос за по-малки суми, няма как жилище което струва 30 000 евро, да го оценят на 50 000. Въпроса беше дали може да се изтегли цялата сума за жилището, за това казвам, че може, даже и малко отгоре.

# 3 159
Аник, вашето си е победа  Peace
Постигнали сте целата 100% + финансиране при масовите условия 90%.

# 3 160
  • София
Говорим за банкер, не за брокер.
Не си представям да купувате имот за100 000 евро, а банката да приеме, че той струва 130 000 евро.  Mr. Green

Напротив, точно така става.
Банката финансира официално 70- 80%, останалото е самоучастие.
Вие си намирате жилище за 100 000, банката го оценява за 130 00 и ви отпуска всъщност цялата сума.

Както става и другото, също масово- банката прави врътка и изповядва сделката на данъчна оценка.

Има и трети, не последен, вариант- отпускат и ипотечен, и потребителски кредит, като така общата сума излиза и повече от стойността на имота.
Така стотици останаха без жилища, когато пазарът на имоти рухна.

# 3 161
  • Бургас
Говорим за банкер, не за брокер.
Не си представям да купувате имот за100 000 евро, а банката да приеме, че той струва 130 000 евро.  Mr. Green

Напротив, точно така става.
Банката финансира официално 70- 80%, останалото е самоучастие.
Вие си намирате жилище за 100 000, банката го оценява за 130 00 и ви отпуска всъщност цялата сума.

Както става и другото, също масово- банката прави врътка и изповядва сделката на данъчна оценка.

Има и трети, не последен, вариант- отпускат и ипотечен, и потребителски кредит, като така общата сума излиза и повече от стойността на имота.
Така стотици останаха без жилища, когато пазарът на имоти рухна.

Така ставаше 2007-2008 година. Сега е мааалко по-различно.
Вариантът да се отпусне допълнително потребителски или ипотечен кредит винаги го има. Не казвам, че клиентът няма да получи цялата сума за сделката, а че няма как да се приеме оценка, надвишаваща 30 процента цената, на която се купува имота. Не говоря за единични случаи, а за масова практика.
И като си вземеш кредит за по-голяма сума какво? След година-две, цените на имотите ще паднат, банката ще направи преоценка и кредитът ще се окаже недостатъчно обезпечен. И тогава има два варианта, допълнително обезпечение или връщане предсрочно на част от кредита. Ама това никой не го мисли. А е хубаво, защото е неизбежно.

Ще ме извиниш, ама врътката с изповядване на данъчна оценка се прави само защото на клиентите не им се плащат такси. Банката не печели нищо при така изповядана ипотека.

# 3 162
  • София
Пиша какво правят, а дали банката няма интерес- съмнява ме.
Контрата е винаги в клиента.

Съвсем наскоро придружавах познат, който продаваше жилище, при кредитния инспектор, консултиращ купувача.
И се оказа, че под предлог да спестели пари от прехвърлянето на реалната цена, са пропуснали да обяснят последиците за продавача, ако му поискат данъчните произход на парите в банковата сметка.

# 3 163
Бихте ли обяснили за невежи като мен:

последиците за продавача, ако му поискат данъчните произход на парите в банковата сметка.
-тоест как е финансирал 20-30% участие ли?

Това не го разбирам:
След година-две, цените на имотите ще паднат, банката ще направи преоценка и кредитът ще се окаже недостатъчно обезпечен.
Каква е тази преоценка е и ? Simple Smile

# 3 164
  • Бургас
Бихте ли обяснили за невежи като мен:

последиците за продавача, ако му поискат данъчните произход на парите в банковата сметка.
-тоест как е финансирал 20-30% участие ли?

Това не го разбирам:
След година-две, цените на имотите ще паднат, банката ще направи преоценка и кредитът ще се окаже недостатъчно обезпечен.
Каква е тази преоценка е и ? Simple Smile

Когато се изповядва сделка на данъчна оценка, в нотариалния акт за покупко-продажба се посочва цена, по-ниска от действителната. Например договорената цена на имота е 70 000 евро, а сделката се изповядва на 50 000 евро. Тогава продавачът получава 70 000 евро, но няма как да докаже произход на разликата от 20 000, защото официално е продал имота за по-малка сума. Има риск и за купувача в тези случаи, но няма да изпадам в подробности.
И да, банката няма интерес от законна ипотека по ред юридически причини, но при положение, че закона го позволява, няма как да откаже на клиента.

По отношение на преоценките на имота. Всяка година, банката прави преоценка на обезпеченията по кредитите, които е предоставила. Обикновено това се прави по вътрешна автоматизирана процедура и когато няма големи колебания в пазарните цени на имотите, разликата между старата и новата оценка е минимална и клиентите дори не разбират за това. При срив на пазара обаче, както беше преди няколко години, новата цена на имота може да има сериозна разлика със старата. В случай, че при разрешаване на кредита, банката е приела по-висока оценка или е дала кредит на 95 или повече процента от цената на имота, може да се окаже, че част от кредита става необезпечен. И тогава има право на едни действия, които са описани в договора за кредит.
За да стане по-ясно ще дам пример. Имот струва 100 000 евро, банката ви дава кредит 95 000. При преоценката, цените на имотите са паднали и се оказва, че пазарната цена на имота вече е 90 000 евро. За да се запази съотношението между пазарната цена и разрешеният кредит, клиентът или трябва да върне  10 000 евро или да предостави допълнително обезпечение.
Разбира се цените може и да не паднат, но има една цикличност на пазара и нещата започват да наподобяват много на това, което се случваше преди десет години. Дано аз съм черногледа, но имайте едно на ум.

Общи условия

Активация на акаунт