Отговори
# 435
Danna ,той яде, ама едва има 10 кг, за това така го храня  Embarassed а иначе всичко друго си гризе и дъвче, но като дойде време да яде ..... тъц

Яни, ами в началото му слагах по три.... ама нали е закуска, а така имаше- нямаше 150гр и после само солети набиваше, сега не търси храна поне 2-3 часа.  Simple Smile

А да питам за сиренето, какво количество слагате ... ?  newsm78

# 436
talktoher, и аз лягам късно. А имам едно сутрешно ставане Ема като се събуди и тогава си чета докато тя играе или чете в леглото си. А после, явно и на двете ни се доспива и пак заспиваме, затова дотолкова откарваме.

Попара не съм давала и затова не мога да помогна. Аз, всъщност сухари отдавна не съм давала и не съм купувала. Слагам й филийка в супата. А обича да ръфа корички докато яде.

Сирене преди слагах колкото кибритена кутийка, сега в кухнята нямам представа по колко слагат. Иначе обича и ние като ядем да похапва.

Аз също не пасирам. Спрях откакто почнах да взимам кухня, а ако преценя, че нещо ще й е едро го смачквам с вилицата. Тя малко дъвче, повече гълта. Дъвче, ако й е дадено нещо в ръчичка да си държи и да си гризе сама. 

И Ема като Дани обича маслини и кисели краставици и пресни също.

# 437
  • Пловдив
Привет и от нас Simple Smile
За яденето: закуската (7:30-08:00) ни е кърма - нямам си и идея колко като количество. После хрупа бисквитки до към 10:30. Ако е на ясла, бисквитките ги пропускаме, но там им дават сок в 10:00.
Обяда (12:30-13:00) е около 100мл супа и 120-130мл манджа. За десерт му давам плод или мечо Барни (без пълнежа).
Обикновено си краде по някоя коричка хляб от масата, докато хапваме и ние, та изяжда и нея, но хляб не му слагам в яденетата.
Преди да го сложа за следобедния сън, му давам да суче (14:00), отново си нямам и идея колко е като количество.
За следобедна закуска (15:30-16:00) (ако я яде), му давам плодче, бисквити с КМ/овесени ядки с КМ/крем
Вечерята (18:30-19:00) е пак от около 100мл супа и 120-130мл манджа. За десерт обикновено е плод, но може и КМ. Отново си хапва по янкоя и друга коричка, открадната от нас Simple Smile
Преди да легне да спи (20:00), отново му давам да суче.
Ако иска да суче през нощта му давам. Може да не суче, а може и да ме вдига през час-два (когато има зор за зъбките) Rolling Eyes

За пасирането на храната - аз никога не съм му я дробила или пасирала Mr. Green

Подправки му давам всякакви, каквито ядем и ние с изключение на прекалено лютите, но и аз ги избягвам, заради кърменето. Започнах от няколко месеца насам, да си позволявам по-малко люто, но в ястията, които ще яде и той ме е страх да слагам.
Сол не слагам изобщо, защото и аз не я обичам.

# 438
  • у нас
Рая също не иска да яде ако не е пасирано ooooh! гади се, плюе, мазило прави.
а без проблем ръпа корички, яде солети и всякакви боклуци, но яденето иска да е пасирано Crossing Arms

# 439
Ето го и нашия режим:
сутрин - каша (круша с елда/ ябълка с елда/праскова с овесени ядки) или някакъв сандвич (по-рядко, почти нищо не признава освен кашата). Правих макарони, кус-кус - цък! Чак му се  Sick
обяд - второто от кухнята (около 250 мл)
следобед - десерта от кухнята и плод (нишестета не му давам)
вечеря - супа с 1 сухар и от нашето ядене - сирене, кашкавал, месо и малсинки  Mr. Green Май нашите дивачета са големи фенове  на маслинките. Преди сън около 200 мл АМ. И сега се сетих за един въпрос - докога е нормално децата да пият АМ? Моят отказва кисело или прясно мляко?
Ники тази вечер  е с Т - варираше от 37,5 до 38,3. Къпахме се с хладка вода, но май не успяхме да я свалиме. Сега спинка. Дано да я свали  Praynig Не ми се иска да му давам нищо. Дайте съвети как да я свалим. Иначе е ОК - няма хрема, нито кашлица.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 22:34 от dessynik1

# 440
Намерих малко време да ви попрочета отгоре-отгоре / докато ми се изпече хляба  Crazy /
Ади хапва така:

закуска - попара с 2 сухара или супата от кухнята останала от предния ден с 1 сухар
 обяд - манджата
 следобед - кремчето
 вечер - АМ / не сме го махнали, защото аз държа да пие мляко.Имам си някаква моя логика за това./

Вечер докато ние хапваме изяжда 2-3 солети и това е. Не давам нищо м/у храненията освен сок или ако той не си поиска.
Събота и неделя са малките прегрешения - от сорта на Барни, бисквитки и т.н

# 441
Синът ми хапва:

попара с два сухара, масло и сирене

основно с месо или риба и зеленчуци

кисело мляко с овесени ядки и плод или сутляш

супа или постна манджа, но напоследък ми ги отказва и му давам хляб с кашкавал примерно или баница

АМ

Между храненията пие сок или чай, чиста вода ми отказва. Опитах с чаша, със сламка, не мога да го накарам  Tired

Готвя му аз, като слагам малко сол и червен пипер или зелени подправки. Задушавам манджите, защото така става по-вкусно.
Пасирам само месото, другото го мачкам с вилица, ако има нужда.

Последните десетина дни отказва вечерята, понякога и обяда. Растат му кътници, дали това е причината?

Иначе е около 88 см и тежи 12 килограма. Напъследък ми се вижда, че е станал малко по-пухкав.

# 442
Eей, момичета, радвам се, че така се разписахте Simple Smile!

Сега подред на номерата (предупреждавам, че ще стане дългичко Mr. Green):
ilik, недей така и ти - няма да пишеш, да не засегнеш някой Crossing Arms... За мен най-важното като си пишем тук е не какво пишем, а тона, с който си обсъдаме нещата. Твоя тон винаги е бил много доброжелателен, така че не виждам защо някой ще се засегне от различното ти мнение. По-скоро аз някой път съм си мислела дали тона ми не е малко налагащ... въпреки че се старая уж да не е Crazy. Иначе е нормално понякога стават недоразбирания, особено когато изпуснем вълшебните думички "моето мнение е...", "аз мисля, че..." и т.н.... и настана драмата Laughing.

Сега, за режимите - на мен ми харесва, когато детето има някакъв приблизителен режим. Просто на мен ми е невъзможно някак си да организирам строг режим, но иначе нямам нищо против и такъв. И аз знам, че е добре и за самите деца да са под някакъв режим, както казахте те се чувстват по-спокойни и сигурни като цяло така. Но тук ще се съглася с Машончето - по принцип има голяма разлика при кърмените и децата на АМ. Причините ги знаем - давайки АМ ти знаеш, че детето няма да гладува до след три или четири часа. Но при кърменето е общо взето невъзможно да се знае детето колко е изяло и затова няма и как ние да решаваме вместо него, че то няма как да е гладно през следващите три часа да речем. Това за мен важи както когато бебето е новородено, така и дълго време след това - докато кърмата е основната храна. При нас това беше не само до захранването, а почти до годинката, когато заместихме първото хранене. Виж, ако детето горе-долу си иска да суче на някакви еднакви интервали, то майката може да изгради някакъв приличен режим около храненията му.
Аз смятам, че за второ дете ще имам повече опит и ще се опитам много по-рано да изградя някакъв не много строг, но гъвкав режим.
Нашето в момента стана доста хаотично и много се дразня. Така се получи, защото мъжа ми от две седмици някъде я приспива в креватчето й за дневния сън, но това отнема страшно много време. Съответно често тя се събужда прекалено късно за мен. И съответно си ляга прекалено късно, и така ми разваля вечерното заспиване, което й го бях изтеглила към 7:30 - 8. Но реших да го оставя да опита (поне да видим какво ще стане), защото така няма да ми натяква, че нищо не правим, за да подобрим ситуацията. Освен това аз споменах вече, че люлката й почти окъся Crazy и той не иска там да я приспива, поне през деня, мен като ме няма. Но то нашто не е за разправяне - толкова много са нещата, дето не са ни наред, че... Confused. Аз понеже не можех почти да спя, и решихме след като я изкъпя вечер, да лягам - към 8. Той я приспива и ме буди към 12 - 1, като вече съм поспала 4-5 часа, защото после може и въобще да не мигна. А и той трябва дремне толкова часове все пак, че в 6 часа сутринта пак застъпва, а аз тръгвам за работа. Баща му пристига тая вечер, та мисля да продължим това да го правим, докато е толкова зле положението, но мъжа ми ще ме оставя да поспивам още повече  и после той си ляга, а баща му застъпва в 6. ... Пълна лудница... #Crazy знам, сигурно за главата се хващате като ме четете, ама това ни е сегашното положение ooooh!.
Ilik, исках да добавя, че намирам режима за абсолютно необходим при семействата с близнаци, както сте и вие. Иначе трябва да полудее съвсем човек!
Но за зъбките няма да се съглася - ясно е, че всички деца изкарват зъбки, но със сигурност нивото на болка и дискомфорт е различно при всяко. Дара имаше 3 нощи (не последователни), в които се будеше на близо 3 часа, което е много в сравнение с на половин-един час като снощи например. Снощи почти на всяко ставане си пипаше ушите, което при нея е сигурен признак, че я тормозят зъбите. Аз я виждам - тя примрънква още в съня си, и след малко вече се буди от болката или неприятното усещане. Но ги няма още кътниците, подути са й венците... има да си чакаме и да не спим Rolling Eyes.

iv4i_79, Дара със сигурност не се буди от глад, и преди съм го казвала. Сега да отговоря твоите питанки Simple Smile: когато се събуди не светваме лампата. Когато аз съм при нея почти винаги я взимам да я накърмя, понякога я слагам люлката. Ако е мъжа ми - или я слага в люлката, докато заспи дълбоко и после я мести, или й дава биберон напоследък - някой път заспива обратно с него, някой път не. Аз също я пробвам с бибата, но не става. Рядко се събужда с рев (ако я боли много от зъбките), най-често просто се размрънква, или директно надига дупето Laughing и чака да бъде приспана обратно. Ако е ставала много пъти през нощта, накрая вече толкова се разсънва, че не може да заспи и би започнала да си играе, ако й позволявахме. И това го имаше преди време, но сега общо взето продължаваме да се мъчим да заспим - пуска цицата, слагам я на люлката, става от люлката, пак идва при мене, и така няколко пъти, докато накрая заспи - понякога отнема много време. Иначе казваш да изпробвам с по-строг тон - не мисля, че би помогнал в тази ситуация, защото на нея й се спи и вече е достатъчно голяма, и разбира, че би трябвало да спи. Но асоциациите, които има за заспиване са по-силни от нея, така да се каже.
Затова дали действам прекалено меко с нея - надявам се да не си права, но това няма как да се разбере сега, след време ще си берем плодовете, дето се казва Simple Smile.

Jani4ka, къде се изгубихте Simple Smile? Абе да не съм сънувала вчера - гледам пост на някаква miss_i или нещо подобно, с детенце Виктория, и реших, че си ти и че си си сменила ника. Но няколко поста по-долу гледам, че си писала с твоя си ник. Викам си коя е тази мама пак с момиче Виктория. Но не ми се гледаше отпред и така оставих. Но сега разбирам, че си била ти все пак Crazy.
За подправките - не слагам никаква сол и черен пипер, ние си слагаме допълнително. Всякакви други пресни и сухи подправки слагам.

sniiskio, понеже спомена заклеймения кренвирш (от мен също) Laughing - Дара наскоро опита един, че ние бяхме взели. Много й се услади (има си хас! Mr. Green). Взимаме от време на време, но по-често сме на канадски бекон вкъщи, който всъщност е филе. Той е чисто месо, но пък си има доста сол. Давам й рядко, но след време ако не искам тя да ги яде, май и ние няма как да ги ядем - поумняват мъниците.

talktoher, аз не пасирам много отдавна. Но намачквам леко или стисвам между пръстите си грах, зрял боб, царевица - заради риска от задавяне. А от плодовете - грозде и боровинки например - режа на две, по същата причина.

dessynik1, това не е много висока температура, според мен няма защо да я сваляш. От зъбки ли смяташ, че е?

За нашето хранене ще напиша и аз, но без количества, тъй като не меря и нямам представа какви са (като цяло смятам обаче, че не изяжда големи количества):
Закуската най-често е филийка (не цяла) с фъстъчено масло или с краве масло и кашкавал/сирене. Доста често й правя и юфка с масло и сирене, както и топли закуски (когато съм почивка) - тутманик, сиренки, палачинки и разни такива.
Обяда най-често е каквото има за нас. Ако е бедно на зеленчуци, й добавям. Ако не съм готвила за нас, й правя манджичка с месо или риба, с най-различни зеленчуци. Ако й сложа боб или леща, не слагам месо.
Каши отдавна не я де, скоро пак я пробвах. Следобяд (но и по друго време) хапва някакъв плод, често овалян в пшеничен зародиш, за да има повече хранителна стойност, особено както не мога да й пробутам някаква каша.
За вечеря - около три пъти в седмицата й правя омлет с някакъв зеленчук, през другото време е на паста (спагети и други) с разни зеленчуци. Напоследък й давам яйцето и не като омлет, а варено, и й слагам отделно разни зеленчуци да си ръфка Simple Smile, поръсвам ги със зехтин.
На почти всичко "блъскам" зародиш Simple Smile, често и по мъничко смлян сусам, ленено семе, орехи или бадеми (дори и в манджичките).
Хляб обича много и яде винаги, когато поиска. Но аз не й го предлагам веднага с манджичката, защото ако го почне него, ще се засити и няма да я хапне нея.
Напоследък доста задобря с лъжицата (с нацелването в устата), но често се налага да й помагам, защото не може още да загребва добре.
По принцип кашкавал и хляб може да яде по цял ден - това са нейните кулинарни страсти за момента Crazy.
През деня я кърмя един път обикновено, после за нощното приспиване, и нощно време - от 3 до 10 пъти Crazy (то накрая си е повече залъгалка де).
Като цяло не ни е никак строг режима на хранене. Случва се някой от нас ако яде и тя да се присламчи - ами давам й, и съответно после я изчаквам да поогладнее, ако се е позаситила за момента.

# 443
Здравейте,
ние малко се позагубихме ама аман от болести.Първо аз болна бях с 40градуса,после Катрин,след това конюктивид(дано така се пише) имаше тя,лелел не съм вярвала че ще е толкова трудно да се излекува,около 1 седмица я мъчи,сега пък някакви лишеи има по крачетата.Отделно се готвим за яслата на 20 този месец тръгваме,днес ще ходя за списъка и другата седмица за изследванията,а тази да накупя нещата,които искат Peace
Така за режима,какво да кажа,Катрин си похапва доста,то си и личи,януари я мерихме последно беше 12,600,сега ми се вижда напълняла,като отидем ще искам да я премерят
Режима ни е:
сутрин-бисквити с мляко кис.,кус-кус,попара с 4 сухара,кекс,каша с овесени ядки
обед-2-то от кухнята и като седна аз да обядвам,по някоя друга лъжица от моето
следобед-кремчето от кухнята+някакви бисквити,аз също давам Барни,ядем също милкинис и киндер,но рядко
вечер-супа с хляб и естетсвено пак от нашето ядене
и не всяка вечер преди сън пием АМ

Искам да попитам вече тръгналите на ясла,за тези изследвания,казаха че не всички се поемат от здравната каса,не че е проблем,но пък ми е странно,как ще искат на деца да се плащат.Не съм ходила още до личната да питам,но ми е интересно.
Хайде лек ден! Embarassed

# 444
Добро утро на всички!

Момичета, моля за съвет: за първи път Яна е с много силно подсечено дупе, дори има ранички, които кървят.
Не знам как стана, вчера имаше съвсем малко пъпчици, намазах ги със Себамед - както съм правила и друг път, но днес положението е страшно! Направих й смрадлика, пръсках със спрей Джиндира Алба, но нищо. Не, че очаквам да се оправи веднага, но поне да не се влошава . . .

На някоя от вас случвало ли се е подобно нещо и какво сте правили в такива случаи?

nat003, не помня точно кои, но наистина част от изследванията за ясла не се поемаха от здравната каса. Затова личната лекарка на Яна ни даде направление за педиатър с някаква измислена диагноза, заради която педиатърката ни даде направление за изследванията и не плащахме нищо. Не знам дали успях да се изразя достатъчно ясно, но общо взето това дали ще ви вземет пари за изследванията зависи от личния лекар на Катрин.

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 09:21 от Victoria.

# 445
  • София
Добро утро Simple Smile
Ние вече сме добре, само малчо има да пие още малко АБ ... Каката е на градина, малкият - в нас с бабата си.

Victoria., чак такова нещо при моите не съм имала, но Самуил есента направи едни петна, та ходихме на дерматолог в кварталното ДКЦ. Много беше внимателна жената и понеже още нямаше годинка тогава, изписа по-леки кремчета и нещата отшумяха за околко 2 седмици.

talktoher , Самуил ми правеше подобни номера с храната, но след като избиха и 4-те кътника, нещата се оправиха. Може би и при вас ще е така - гледам, че зъбчетата ви са 6...

dessynik1, редуваш на 4 часа панадол и нурофен. Т не е толкова страшна - аз вече чакам до 38.5. Е ако детето е много отпаднало, не чакам чак такава Т да вдигне ...
И отивате на лекар.
Моите при Т без кашлица и сополи са имали - червено гърло, афти, гнойна ангина ...
Пресен пример от миналата седмица - Т без нищо друго, гърло и гърди ок - само температуропоножаващи и вит.Ц. След това Сами 2 дена без Т и после пак дигна. Оказа се червено гърло и понеже правеше и опити за подкашляне, пък и вече беше дигал Т, ни изписаха суметролим.

# 446
  • Пловдив
Нат и на нас педиатърката ни каза, че не всички изследвания са по ЗК, но аз правя на малкия изследванията в частна лаборатория, та не знам всъщност за кои може да се вземе направление Rolling Eyes
За справка - всичко необходимо, заедно с моите изследвания плюс АСАТ и АЛАТ (беше време да ги пускам профилактично) ми излее около 35 лева.

Victoria., съжалявам, но не мога да помогна Sad Дано Яна се оправи по-скоро Hug

Сутринта заведох малкия на ясла след 3 седмици почивка... Още от входната врата се разплака Cry

# 447
  • Варна
Victoria, при нас много помогна Бочко и Здраве /тъмно синия/ като ги редувам. И ако сте в къщи остави я по гащички само. Малко има опастност от мокри петна  Mr. Green, но по-бързо се оправят дупетата. Peace

# 448
  • у нас
Victoria. Не знам как сте с гърнето, но това което ще помогне най-много е дупе без памперс. Вадиш 300 играчки, оставаш голо дупе, затопляш стаята и слагаш гърнето на средата и игра, подканянане, като се напишка права- с парцала   Embarassed но дупето да диша дет се вика. Съвети от опит-Рая пишка на около час. Или го правя точно като се събуди сутрин и следобед когато знам че се е изпишкала и поне в близкия час няма да пишка или я дебна да претрепери - значи е свършила работата и свалям памперса Peace
Въздушни бани поне 2 пъти дневно.
джинджира алба на всяка смяна на памперса и бих купила и един цикалфат на авен-този крем съм го признаа отвсякъде Peace.
дано бързо се оправи Peace

# 449
Victoria., Ники не се е подсичал, но братовчед му доста често и то сериозно. Та братовчедка ми изпробва почти всичко и най-голям ефект имаше от крем Здраве. Не бебешкия, а обикновения, този който си знаем. Но щом е до кръв....не знам, а и смрадликата като не помага!
*Попарката я правя с 3 сухара и с повечко сирене от преди.
*Мисля, че АМ може да пие до когато иска. Много съжалявам, че Ники го отказа. Исках да си пие поне до 2 год.,
*Храненето ни е, както писах по-рано:
 9  - КМ с бисквити/овес. ядки, попара, кус-кус.
13 - основното от кухнята, понякога с 1/2 филийка хляб
17 - кремчето от кухнята
21 - супата от кухнята, задължително с 1/2 филийка хляб.
През другото време солети и сок в ненаситни количества, но гледам да ограничавам. Вода пие около 1/2 л. В сравнение с преди месец - два (по 1 литър) е много по-добре.
Кротушка голяма, вечер спи, за моя огромна радост. Е да се събуди 1-2 пъти, най-много 3, но това е песен! Ето снощи без да се пробуди, чак ставах да проверя дали диша. Вчера се показа и втория къчешки, утре и трети се очаква. Така че при нас зъбите не оказват влияние върху спането, а навика. Добре че се реших на този метод, сега си спим блажено и детето се събъжда усмихнато. Седи си в кошарата и като отворя очи се засмива. Такава умилителна гледка е! А като не спеше събуждането сутрин беше кошмар, докато не хапне беше най-намръщеното бебе.
*Сега да ви питам един малко смешен въпрос: Кога ще мога да го водя за ръчичка навън? Това с времето ли става или си е до дете? Постоянно щъка в разлини посоки и до една кухня отиваме с количката като е студено, че иначе пеш отнема около половин час, за разстояние 50 метра. Другите дечица си вървят с майките спокойно, хванати за ръка, а дивачето ми се пуска и отпрашва. Не стига това, ами и пада постоянно. Нали сме късно проходили, стабилност нулева, особено с дебелите дрехи.
*А не мога да ви опиша какъв певец е: като чуе женски глас и почва да пищи: а-а-а-а-а-е-е-е-е, кара само на вокали! Joy
*И да ви се оплача - имам непоносими болки в кръста, не мога да лежа изпъната по гръб, трябва да съм присвита. Така и спя, в ембрионална поза. То бременна толкова не ме е боляло. Но не може всичко да ми е наред  Laughing
Люляче, дано спокойните нощи да започнат да се увеличават!
Рали, минаха ли очичките?
dessynik1, за такава Т нищо не давам, но ако е отпаднал - Панадол. Случвало се е да има таква Т, но е отминавала без други проблеми и я отдавам на зъбките. Преди 3 -4 дни имаше 37, 5 на обяд и вечерта нямаше.
Еееее, много писах!
Хайде лек и усмихнат ден!

Общи условия

Активация на акаунт