глаукома

• 229 475
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте, колко често правите скенер на очи и имате ли представа колко е вредно? Имам баща с глаукома и при профилактични изследвания ме карат да правя скенер. Последният беше преди 2 години.

Протоколът за честотата на провеждане на изследванията се определя от динамиката на конкретното състояние, което се проследява. OCT работи на принцип, подобен на ултразвука, но използва насочена светлина вместо ултразвукови вълни, няма радиационно излъчване, което да уврежда структурите.
Благодаря ви много за отговора. Искате да кажете, че на практика самото изследване не е опасно и не е съпоставимо като вреда с другите скенери, така ли?

Да и особено ако има поставена диагноза глаукома, независимо от кой вид,  това образно изследване е задължително за проследяване на динамиката на поява и задълбочаване  на дефицити в неврофибрилерния слой, комплекса на ганглийните клетки и изобщо на цялостния  патологичен прогрес.Непременно го правете.
Още веднъж ви благодаря! За щастие към момента нямам поставена диагноза, просто подлежа на скрининг, защото баща ми е с глаукома. Следя си очното налягане и правя периметър също. Предполагам, че назначават изследването, за да проверяват обстойно всичко.

# 931
Здравейте, колко често правите скенер на очи и имате ли представа колко е вредно? Имам баща с глаукома и при профилактични изследвания ме карат да правя скенер. Последният беше преди 2 години.

А за него глаукомни специалисти ли се грижат или са обикновени офталмолози?

Споменатато изследване е скъпо и здравната каса не го поема. Дотолкова е грижата за населението........

Колко е екскавацията на баща ви? Периметърът как е? Какво налягане поддържа и има ли скокове? Правили ли сте денонощна крива на налягането?

Ама вас ли ви пращат на скенер без диагностицирана глаукома или баща ви?

# 932
Мен ме пращат на скенер, защото съм фамилно обременена. Налягането ми е към горна граница 19-20 обикновено. Екскавацията на зрителният нерв на двете очи е 0.4 - 0.5. Периметърът е добър и резултатите от последният скенер са добри. Ходя при глаукомен специалист.

# 933
Мен ме пращат на скенер, защото съм фамилно обременена. Налягането ми е към горна граница 19-20 обикновено. Екскавацията на зрителният нерв на двете очи е 0.4 - 0.5. Периметърът е добър и резултатите от последният скенер са добри. Ходя при глаукомен специалист.

Не ви ли казаха, че тази екскавация е висока??? Нормалната е 0,3. Такава екскавация показва увреден очен нерв, ако е вярно определена.

# 934
Здравейте. На преглед ми измериха очно налягане 21-22. Казаха, че е гранично. Препоръчват ми ост скенер, защото съм с наследственост за глаукома. Почти нямам роднина с нормално очно налягане. При мен почна силна болка в очите от около 10 дена. Притеснявам се, че може да има връзка с упойка, която ми слагаха за процедура и която вероятно пак ще слагам и този месец. Болките са обикновено вечер и сутрин след събуждане. Лекарката, която посетих не препоръча капки. Но болките много ме тревожат, защото са остри. Нямам идея дали не качвам рязко налягане в тези моменти. В случай, че това е така спешно ли е да посетя още един лекар или глаукомен специалист? Чудя се колко време човек може да вдига налягането без да е лошо за очите? Леко съм се паникьосала. Предишни години съм ходила на очен, но е било нормално налягането.

# 935
Здравейте. На преглед ми измериха очно налягане 21-22. Казаха, че е гранично. Препоръчват ми ост скенер, защото съм с наследственост за глаукома. Почти нямам роднина с нормално очно налягане. При мен почна силна болка в очите от около 10 дена. Притеснявам се, че може да има връзка с упойка, която ми слагаха за процедура и която вероятно пак ще слагам и този месец. Болките са обикновено вечер и сутрин след събуждане. Лекарката, която посетих не препоръча капки. Но болките много ме тревожат, защото са остри. Нямам идея дали не качвам рязко налягане в тези моменти. В случай, че това е така спешно ли е да посетя още един лекар или глаукомен специалист? Чудя се колко време човек може да вдига налягането без да е лошо за очите? Леко съм се паникьосала. Предишни години съм ходила на очен, но е било нормално налягането.

От особена важност е точно, когато най-силно ви болят очите да измерите налягането. И да посетите глаукомен специалист. Той ще оцени екскавацията и ще реши дали имате нужда от очен скенер. Добре е да направите и денонощна крива на налягането.

На последния ви въпрос няма точен отговор. Зависи колко е хвърчало налягането, колко често и колко продължително.

# 936
Благодаря ви за отговора. Определено ще потърся лекарката, която препоръчвате тук. Проблемът е, че не разбирам как се хваща точния момент за измерване. Обикновено ми дават час за след седмица през деня и няма как да знам тогава какво е положението. А болките са повече сутрин и вечер. Днес са цял ден... не знам как да нацеля момента,за да се измери като има болки. Мислех си даже спешния кабинет на Исул да посещавам днес, но се отказах, защото там е ужас от хора и надали ще ми обърнат някакво специално внимание.

# 937
Благодаря ви за отговора. Определено ще потърся лекарката, която препоръчвате тук. Проблемът е, че не разбирам как се хваща точния момент за измерване. Обикновено ми дават час за след седмица през деня и няма как да знам тогава какво е положението. А болките са повече сутрин и вечер. Днес са цял ден... не знам как да нацеля момента,за да се измери като има болки. Мислех си даже спешния кабинет на Исул да посещавам днес, но се отказах, защото там е ужас от хора и надали ще ми обърнат някакво специално внимание.

Аз затова препоръчах денонощна крива на налягането, което означава или влизане в болница за няколко дена или уговорка с очен, който дава нощни дежурства и може да ви го измери рано сутрин и късно вечер. И следобед.

Тук споменахме една оптика на ул. Пиротска, която мери очно налягане.

# 938

Здравейте, когато усетите болка направо отидете в някой кабинет да ви измерят налягането, дори в някои оптики вече има апарати.
Принципно е най-добре да се направи 24 часово мерене, на интервали, но това би могло да стане ако сте в отделение, иначе на никой лекар не му се занимава, освен ако вие не настоявате и ходите няколко пъти дневно.
Но не чакайте, отидете да ви видят, особено в момента на болка, просто намерете къде спешно да ви измерят налягането, с кабинети на офталмолози е пълно навсякъде и всички имат апарати за мерене на очното налягане.

# 939
Благодаря ви много за съветите. Ще потърся начин да ми го измерят налягането като ме заболят очите непременно. За оставане в болница и мерене вероятно няма как да стане от днес за утре, трябва да го назначи лекар. Иначе нямам против.
А на улица Пиротска къде е тази оптика, че тя е дълга улица?

# 940
Благодаря ви много за съветите. Ще потърся начин да ми го измерят налягането като ме заболят очите непременно. За оставане в болница и мерене вероятно няма как да стане от днес за утре, трябва да го назначи лекар. Иначе нямам против.
А на улица Пиротска къде е тази оптика, че тя е дълга улица?

Близо до трамвайната линия, но малко преди нея.

Личният може да даде направление за болница.

# 941
Какво точно представлява тази денонощна крива? На какъв точно интервал се мери налягането?

Аз съм с наследствена глаукома, която я откриха след рутинен очен преглед баш през пандемията. Имах високо очно налягане и лекарката веднага ми изписа капки Таптиком, докато чакам час за глаукомен специалист. След 5-6 седмици ми беше часът при този лекар и тогава вече ми направиха пълни изследвания за глаукома. Подтвърди се засягане на лявото око и начало при дясното око. Лекарят ме остави на същите капки. Действието се развиваше извън БГ. По-късно се прибрах за някакъв период в БГ, където се следях при д-р Кирилова от очна болница "Академик Пашев". Не е точно глаукомен специалист, но много от пациентите й са точно с глаукома. Бях доволна от нея и от клиниката/болница. Сега отново не съм в БГ. Тук се следя при глаукомен специалист. Имам календар за изследвания, които се спазва. В началото ходих по-често, сега на 3 месеца. Правиха ми и воден тест. Поради това, че последните 5 години, смених 3 пъти местоположението си, купих си домашен тонометър:
https://www.icare-world.com/product/home2/
Тукашната лекарка ми препоръчва да го използвам 3 пъти на ден, когато имам възможност или поне 2 пъти - сутрин и вечер преди да си сложа капките. Сигурно ще мога да си направя сама тази денонощна крива, но не знам как точно се прави.

# 942
Може ли да кажете колко ви струваше тонометъра?

# 943
Денонощна крива-измерване рано сутрин, следобед и късно вечер.

Колко е екскавацията ви? Какво налягане поддържате и какво беше най-високото измерено?

# 944
За първи път виждам такъв уред.

Общи условия

Активация на акаунт