"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 558
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Днес ме застреляха с "технологий".

Всъщност доста приятна дума, която може да се използва за недопечени, умни, но нефункционални рационализации на техниката, които не са баш технологии. Единственото число подчертава, че технологият (м.р.) с нищо не се връзва.

# 151
  • София
Много са ми любими тези думички, все се сещам за "Кой е стрий? Братът на калорий? Дайте ми статий да прочета за този гадорий!!!"  Grinning  Joy

# 152
Който не може да пише, ще пренася чугуний!

Друго дразнещо: прекалената употреба на "свой собствен" и други дублиращи се форми за собственост. Преди да използваш думи, изясни си взаимоотношенията на предметите в главата и използвай минималните думи, за да станат ясни!

Говорейки за чугуний, явно и русизмите са ни трудни, щото във фитнес форумите "пудовки" е станало жертва на чаровен бодибилдърски лапсус и е изписано като "подувки". То не че не подуват мускулите, ама се пише инак.

# 153
Относно тавтологията - "между впрочем" ми е любимото Crazy
(и "афтър шейв за след бръснене" Mr. Green)

# 154
  • София (Възраждане)
Мда и "на предвид"

# 155
  • София
Среща се и "на впредвид" - това ми е най-любимо Heart Eyes

# 156
  • София (Възраждане)
Сетих си и друго: "нямаш си на идея" Mr. Green

# 157
  • София
Здравейте!
Извинявам се за нахлуването в чудната ви темичка  Embarassed За мое голямо съжаление не знаех, че съществува, а на първа страничка има неща, които с удоволствие ще си припомня  Hug

Дойдох да ви помоля за помощ  Praynig Как е правилно да се каже на български, че за момент съвсем изключих  Tired

29 вида дейност.
29 вида дейности.
29 видове дейност.
29 видове дейности.

# 158
  • София
Здравейте.
Много хубава тема.   bouquet
Напоследък много често срещам думата "химикал", вместо "химикалка". Правилно ли е?

# 159
  • София
Преди 30-тина години учехме, че правилното е "химикал", а "химикалка" е разговорно. Естествено, не претендирам, че съм права, просто мен така ни каза нашата учителка.

# 160
  • София
-=Деси=-, трябва да е  - 29 вида дейности.  Hug

*Ирина*, думата е в мъжки род, така че
реално правилното е "химикал". Тази "химикалка"
предполагам се е появила по слухова асоциация с
думата "писалка". Hug

# 161
  • София
-=Деси=-, трябва да е  - 29 вида дейности.  Hug

Много ти благодаря!  Hug

# 162
  • София
Страхотни сте! Много благодаря.   bouquet

# 163
А мен много ме дразни следния коментар под торентите "Теглете, няма да съжЕлявате"

Jarrita, как коментираш грешките на другите, като си написала:
"Естествено, не претендирам, че съм права, просто мен така ни каза нашата учителка."

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 21:53 от asq71

# 164
  • София
Чисто техническа грешка при редактирането, която, въпреки случайния си характер, е недопустима. Съжалявам, и отивам засрамена в ъгъла  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт