Втора година от майчинството

• 126 688
  • 358
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,имам следното питане - 2рата година от майчинството ми изтича след седмица.Няма да се връщам във фирмата, в която работя и трябва да си пусна молба за освобождаване(такава ни е уговорката).За да ида подготвена имам ли възможност след това да се регистрирам на борсата, за да получавам обещетение, докато си намеря нова работа newsm78(всичко ми е много объркано) Embarassed

# 271
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,имам следното питане - 2рата година от майчинството ми изтича след седмица.Няма да се връщам във фирмата, в която работя и трябва да си пусна молба за освобождаване(такава ни е уговорката).За да ида подготвена имам ли възможност след това да се регистрирам на борсата, за да получавам обещетение, докато си намеря нова работа newsm78(всичко ми е много объркано) Embarassed

Да, в 7 дневен срок от датата на прекратяване трябва да се запишеш в БТ.Ще получаваш 4 месеца по 7,20 лв.. на работен ден.

# 272
  • София
Тъй като ще трябва разрешение от инспекцията по труда - как е по изгодно за мен по взаимно съгласие или поради съкращаване на щата? newsm78

# 273
Тъй като ще трябва разрешение от инспекцията по труда - как е по изгодно за мен по взаимно съгласие или поради съкращаване на щата? newsm78

По взаимно съгласие не се изисква разрешение от ИТ и поради тази причина те карат да си пуснеш молбата.Иначе за теб е по-изгодно да те прекратят по желание на работодателя (това е с разрешение от ИТ)

# 274
  • София
Аха, стана ми ясно Rolling Eyes, много ли е сложно по принцип да се вземе такова разрешение от ИТ?В смисъл ще затрудня ли много работодателя?И по принцип не могат да ме принудят да си пусна молба нали?

# 275
Аха, стана ми ясно Rolling Eyes, много ли е сложно по принцип да се вземе такова разрешение от ИТ?В смисъл ще затрудня ли много работодателя?И по принцип не могат да ме принудят да си пусна молба нали?

Не е лесно да се получи разрешение от ИТ.Ти сама каза, че имате уговорка.Не могат директно да те принудят. но ако решат винаги  има начини..
Wink

# 276
Здравейте, искам да попитам дете на 1.5 години тръгва на ясла. Майката прекратява договора с работодателя, при който е работила досега. Ще бъде назначена на ТД на 4 часа при нов работодател. Има ли право на 50 % майчинство до навършване на 2 г. на детето и новия работодател какви документи подава в НОИ

# 277
Здравейте,
Много се извинявам, ако вече сте обсъждали този въпрос, но не успях да открия нищо  Embarassed.
Имам следния казус: в момента ми тече втората година от майчинството. Търся, и надявам се успях да намеря нова работа в чужбина. Въпросът ми е: някой може ли да ме ориентира какви документи трябва да предам на настоящия работодател, за да ми прекрати трудовите взаимноотношения и дали трябва да спазвам срока за предизвестие, който е по договор. Проблемът е там, че ако стане с работата в чужбина, трябва в най-кратък срок да подпиша договор. А ако трябва да спазвам предизвестието ще изпусна работата  Sad. И още нещо да попитам: имам ли при този вариант някакви права за обещетение, какво се случва с натрупаните до момента отпуски или ще трябва да се лиша от всичко, ако искам да подпиша на новото място?
И още няколко въпроса: ако знаете какви документи трябва да дам(ако изобщо трябва да дам нещо), за да ми се прекрати майчинството? Имам ли някаква възможност да прехвърля майчинството на баща ми/брат ми, както и имам ли някакъв шанс да получавам все пак 50 % от майчинството, или щом съм в друга страна, вече нямам никакви права по това отношение?
Предварително Ви благодаря! Оценявам всяка информация и съвет, още повече че може би до около седмица ще трябва да започна на новото място, ако всичко е ок.
Лека вечер   bouquet

# 278
Здравейте, имам въпрос и се надявам тук да получа отговора. На 12.09 ми свърши болничният за раждане и бремеността и започна майчинството за отглеждане на дете до 2 години. Получих остатъчните пари за 7 раб. дни за септември и днес в сайта на НОИ са започнали да разглеждат вече майчинството. Документите са подадени на 14.10 и вероятно е нормално чак сега да са се заели. Пише се, че ще ми изплатят 201.50 лв за септември и това ме учуди, мислих че ще получа 310 лв. Как се смята, колко пари са за даден месец и кога може да се очаква изплащането за месец октомври? Благодаря предварително Simple Smile

# 279
Здравейте, имам въпрос и се надявам тук да получа отговора. На 12.09 ми свърши болничният за раждане и бремеността и започна майчинството за отглеждане на дете до 2 години. Получих остатъчните пари за 7 раб. дни за септември и днес в сайта на НОИ са започнали да разглеждат вече майчинството. Документите са подадени на 14.10 и вероятно е нормално чак сега да са се заели. Пише се, че ще ми изплатят 201.50 лв за септември и това ме учуди, мислих че ще получа 310 лв. Как се смята, колко пари са за даден месец и кога може да се очаква изплащането за месец октомври? Благодаря предварително Simple Smile

Получаваш точно колкото ти се полага пропорционално за периода 12.09 - 30.09.
(310лв / 20 раб. дни) * 13 раб. дни = 201.50лв.
Майчинството за октомври вече ще ти бъде 310 лв. ..Получава се началото на ноември.

# 280
Благодаря много за бърз отговор Hug

# 281
Здравейте! Отпуск за отглеждане на дете до 2 години, започващ на 18.11. 2013, на 17. 11. 2014 вкл. ли изтича ( 365 календарни дни ли се отбелязва в заявлението ) ? Детето е родено на 19.11.2012 ( термин - 18.11. 2012 ) ако има значение. Благодаря!

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 16:33 от lu4ie

# 282
Здравейте! Отпуск за отглеждане на дете до 2 години, започващ на 18.11. 2013, на 17. 11. 2014 вкл. ли изтича ( 365 календарни дни ли се отбелязва в заявлението ) ? Детето е родено на 19.11.2012 ( термин - 18.11. 2012 ) ако има значение. Благодаря!
На 19.11.2014 г. РД на детето се включва.

# 283
Здравейте! Предварително се извинявам, ако вече е задаван такъв въпрос.
До сега винаги съм получавала майчинството още в началото на месеца. За втората година по същия начин. Този месец обаче все още нямам превод. Има ли някакъв срок до кога трябва да се преведат парите и след това към кой трябва да се обърна - към работодателя или към НОИ?

# 284
  • Стара Загора
Здравейте! Налага ми се да прекратя отпуска си за отглеждане на дете до 2 години и да започна работа. Майчинстовото ще се прехвърля. Въпросът ми е колко дена предварително трябва да уведомя работодателя, че се връщам на работа - седем , 14? Кой нормативен докумнет и кой член урежда този въпрос?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт