Отговори
# 105
Пепи пу пу да не му е уроки на бебо, а ти бързичко да се оправиш. Hug
Ние също сме изцяло на АМ Аптамил Комфорт , но акаме след всяко ядене / по малко /, и имаме ужасни колики  ooooh! особено вечер Rolling Eyes През деня е по-добре, свива го коремче,но по-леко ли е незнам, но не пищи така. След 23 часа сме..... елате ни вижте Cry
Но болки не болки  и ние не пропускаме ядене... на 3 часа си търсим млякото.

# 106
STARLET,що не те срязаха по старата епизиотомия???Сега два ръба ли ще имаш...ужас,много кофти бе Shocked Аз като четох и МАЯ06 накъде се е разкъсла и тя и ми призля..дали не става по стария шев да се реже,моя е на лево към крака,там поне е по не чувстителна кожата,къде нагоре ooooh!    Всеки с болката си,ама аз имах 5 външни и 18 вътрешни-е няма такива мъки,дано се размина с по-малко сега..........

# 107
Честит Георги на Рони_к!

Честита Теодора на Ши-Мото!

Честита Моника на Съндае!

Много да ви радват  и бързо възстановяване!   bouquet

# 108
EMA мене ме резнаха при старата епизотомия наляво към крака. За малко да не остане време, но акушерката ме пита последния момент и си ме резна пак там. С 4 външни и 6 вътрешни. Голяма красота Grinning

# 109
Честито на новите мами и от мен!  bouquet
И ние борим храненето, само на кърма сме и нямам търпение да отидем на консултация да я претеглят и да се поуспокоя, че си наддава нормално.
Вие дадохте ли биберон-залъгалки на вашите слънчица?Аз още не искам да давам, но бабите само ме тормозят да давам за да се успокоявала.

# 110
И аз мисля, че майката му е ве движението. Аз 4 часа ходих напред назас из коридора и болки никакви не усетих. Кляках си въртях си таза да се намести. Легнах чак когато усетих, че ще напъва вече. Пък шев и кройка има и при 2 килограмови бебчета, то божа работа.
Много си права:) Въобще не се плашете от големите бебоци, аз с първо раждане ,малкият се роди 2700г и ме шиха като коледна пуйка, 3 външни шева, а вътрешните на 5тия спрях да ги броя....Относно движението съм сигурна че си много  права, но аз нямах тази възможност аз за 30тина мин. направих разкритие от 4.5 см като ме приеха до заветните 10см....просто много бързо се развиха нещата при мен,въпреки че ми обясняваха как първо дете нямало как да родя бързо...всичко на всичко родих за около час със всичките му процедури Simple Smile
Стискам палци да имате най-лекото и бързо раждане на света и не се отказвайте от естественото раждане заради големите бебоци!!!

# 111
 Всеки с болката си,ама аз имах 5 външни и 18 вътрешни-е няма такива мъки,дано се размина с по-малко сега..........
Ох милата  ooooh! ooooh! Данооооо сега да е леко и бързо, и без шев и кройка  Praynig Praynig Praynig

# 112
Момичета,по колко спят вашите бебоци?С моята бебка се кърмим и прави две последователни 5 часови пауза от 1ч. до 5-6ч сутринта и след това си поспива до към 10ч-10.30ч.При нея обаче приспиването е по-трудно-обикновенно с хранене и приспиване е около 1ч.-1.3ч.И напоследък е все така-хряним се ,приспиваме се 1 час,а после не и се става...И така съвсем ни се обърква режима с храненето.

# 113
Маминка, ние сме горе долу със същият режим. Храним се понякога около 1ч и после толкова се приспиваме и после пък не искаме да ставаме:) Мен ме притеснява факта, че сме само на седмица и будуваме дългичко.

# 114
Atrakcia , благодаря ти за отговора!  Hug Само да уточня, че едната ми гърда всъщност просто по-трудно се пълни. Съветваш ме да предлагам първо нея на всяко кърмене. Но аз му давам да суче от нея през едно кърмене и винаги дохранвам от другата, защото събраното количество обикновено не е достатъчно. Ако има 6-7 часа поне от последното й източване, горе-долу добре се е понасъбрало, но ако има 4-5 часа въобще не е достатъчно. Поради тази причина, случай с повръщането, като описаният от мен е голям проблем. Снощи ми се случи същото. Беше се нахранил, лежеше си и хълцаше, в един момент отново бликна фонтанът. После настана драма, защото гърдите ми бяха източени до дупка. Дадох му да цокне колкото има - от едната и от другата, но те бяха току-що изпразнени. Имах малко изцедена кърма от предното хранене - около 20 мл, дадох му я. Естетвено търсеше още. Направихме пак АМ. Положението се влоши, защото той не го иска. След рев и нерви изпи около 20 мл от него и накрая изтощен заспа. От тогава пак се храни на 2 часа отново, но както споменах дясната гърда не може да се напълни за 4 часа и  пак имам проблем. Сега отново се наложи да му дам АМ, от което пак изпи около 20 мл. След това се поизцедих и изкарах от нея около 10 мл. Чудя се дали всъщност него го примързява да суче, щом аз успявам да изкарам нещо или може би има значение, че бяха минали около 40 мин вече от края на кърменето? Страхувам се, че с додаването на АМ ще прецакам кърменето, в същото време не мога да го оставя гладен, имам чувството, че и кърмата недостига...

*starlet*, здравей Simple Smile
Предложих варианта да започваш кърменето с тази гърда, ако прецениш, че искаш да балансираш предлагането от двете гърди, а koгато бебето има признаци, че е гладно, добре правиш, че предлагаш и другата гърда.

Ще споделя варианти, сработили при някои майки:
Когато бебето не е повръщало, кърмиш го от едната и след 2-2,5 часа предлагаш другата, както е било и досега. Ако предпочиташ може да опиташ варианта винаги първо гърдата с по-малко мляко, която ти описах предния път. Ако в този вариант бебето е сито и има признаци на спокойно и доволно бебе, вероятно кърмата му е достатъчно.

Ако се случи отново бебето да повърне,  сукало е току що и няма достатъчно мляко - би могла да  разменяш няколко пъти  двете гърди,  да опиташ да  приложиш компресия, преди да предложиш втората гърда. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане, когато бебето започне да суче по-вяло или да се унася на гърдата и по този начин то получава  и млякото с по-високо съдържание на мазнини - „задното мляко”.  и едва след това дадеш изцеденото мляко. След като дадеш и него, може да предложиш пак гърдите, за да изсуче междувременно образувалото се мляко и ако има нужда от още - едва тогава да дадеш АМ. Добре е, когато предлагаш изцедената кърма и АМ (ако има нужда от него), на НЕ е от шише, а по възможност по алтернативен начин с чашка, лъжичка, капкомер, спринцовка, дозатор (млякото се подава внимателно между бузката и долния венец, за да не се задави детето). Когато бебето приема мляко от шише то получава храната си сравнително бързо и обикновено стомахчето не успява да отреагира веднага с информация към мозъка, че вече има засищане. Предлагам ти една полезна статия по този въпрос. Добре би било, когато предлагаш АМ, количеството му да е такова, че да може бебето да се събуди скоро за следващото си кърмене.

Пълните гърди подават информация, че в тях има мляко и съответно организма реагира, като  намалява производството му. Затова често наблягаме на редовната стимулация, тъй като тя подава сигнали, че има нужда от нова порция или търсенето определя предлагането.   

Гърдите никога не са празни, дори и да е сукало преди това бебето. Това, че си изцедила 10мл. не означава, че няма повече мляко. Няма помпа, която да може да изпомпа гърдите така,както едно ефективно сучещо бебе. В случаите , когато бебето не е сукало известно време, е нормално да се е образувала още кърма, може да опиташ да  дадеш на бебето д
а я изсуче, преди да опиташ да цедиш.

При последното повръщане - предлагала ли си чай, вода, АМ, преди да се случи? Храносмилателната система на бебетата е незряла и млякото лесно се връща. Дали си пробвала някои от по-повдигнатите пози за кърмене? Идеята е  да може бебето да е над или корем- в- корем с майката за избягване на връщането на мляко. Би могла след хранене да поставиш бебето на леко повдигнато матраче (около 30 градуса). Когато се случи бебето да е повърнало и да имаш усещане за недостатъчно мляко, е добре да предлагаш на бебето да суче по-често, с което да се нормализира лактацията, да не чакаш 2-2,5 часа, а ако огладнее -  да му предложиш пак  Peace

Успех и пиши как сте   bouquet

# 115
  • София
Към ЛЛЛ: Момичета, имах най-доброто желание да изчета коментарите ви от предходната ни тема и статиите в сайта преди да питам и искам съвети, но не съм очаквала в каква въртележка ще се вкарам, пореден ден не ми остава време. Много моля, извинете, ако се коментира за n-ти път
Родих с естествено раждане на 9 февруари- нормално и бях много щастлива, когато непосредствено след раждането установих, че имам коластра. Може би направих грешка като оставих беба почти целия следобед на първия ден, а и втория да суче, много си се радвахме, но ето, че на третия ден вече бях с рагади, сигурна съм, че проблема не е в позиционирането на бебето, засуква много добре- с широко отворена устичка на нивото на гърдите, по учебник, просто кожата ми е безкрайно нежна, на почти 40 г. съм, а зърната ми още розовеят. Веднага започнах да кърмя с протектори и да мажа с гермастан, но белята беше станала. Беше изключително болезнено, а и беба естествено не искаше да цока, когато потичаше кръв. На 3-ия ден не кърмих, защото бебето беше цял ден на фототерапия, заради много висок билирубин /Rh-несъвместимост/. После сигурно допуснах втората принципна грешка като 4 и 5 ден, започнах да я кърмя през хранене и да давам от болничната добавка, с надеждата зърната да се позакрепят по-бързо. Кърмата естествено не се увеличи с нуждите на бебето, отпуших каналите едва на 5-6 ден с помпа тип спринцовка. От 7-ия ден до днес - 11 ден се опитвам да компенсирам "производството" с по-често кърмене, пия чая на Хип, изцеждам се след кърмене /е, признавам си, не всяко/, но засега не се получава. Лявата ми гърда, която беше водеща при предишното ми бебе е все още силно болезнена, предполагам затова и произвежда твърде малко, въпреки, че не я пропускам. След кърмене и на двете гърди, често и с повтаряне на гърдите и с компресия, бебето се държи като нахранено - изплюва само гърдата и заспива, но за много кратко 10-20 мин., след което се събужда отново с рев и ако предложа АМ изяжда почти цялото количество - ок.50-60 грама, тогава вече заспива успокоено. Ако я сложа пак на гърда - няма резултат  Sad
След кърмене изцеждам макс. 20 мл./не винаги/, ако направя голяма пауза 2-3 ч. - максимум 40-50 мл. Така се въртим в омагьосан кръг почти целия ден. Започвам амбицирано да храня само на гърда, но след 2 хранения през час, става ясно, че не й е достатъчно и независимо дали й давам изцедена кърма или се храним за 3-4 път на гърда се "предавам" и давам добавка - и освен, че цялото ми време отива за безумното упражнение - кърмене, изцеждане, стерилизация и преваряване на вода /за вс. случай, за да имам, готовност, ако се наложи АМ/ не постигам успех и с увеличаването на кърмата.
Съжалявам, че съм толкова обстоятелствена, имах нужда може би и да се оплача на някой Confused С една дума проблемите са все още 2- болезнените все още гърди и количеството кърма.
п.с. забелязвам също, че при сукане преглъща само няколко пъти в началото и след това не преглъща, освен това се чудя дали суче достатъчно силно, или по-скоро стиска гърдата. Като че ли, синчето навремето имаше по-добра "смукателна" сила.

Здравей, elsi, честита рожба! Желая много здраве й щастливо детство!

Ти вече имаш стаж в кърменето, а и си добре подготвена с информация, което е голям плюс. Намираш, че причината за разраняването не е в позиционирането. А болката в гърдите само в началото на кърменето и после отшумява или продължава през цялото време? Само в зърната ли е или се усеща и в гърдите между храненията? Разраняването само в определена част на зърното ли е (по-скоро в горната/долната част или в основата или само отпред...)

Гармастан е крем, който налага измиване преди кърмене, което е предпоставка за повишаване чувствителността на зърната и разраняване. По-подходящи са кремчета с чист ланолин, които не налагат отмиване преди кърмене.

Възможно ли е Адел да има къса юздичка? Ако си я виждала да плаче, обичайно езичето се вдига. При къса юздичка, то или почти не се вдига или като се вдигне, се оформя като сърце, придърпвано в средата. Също като поставиш пръст на долната устна или брадичката, трябва да може да си изплези езичето така, че да покрие долния венец. Педиатъра може да прецени  дали бебето има къса юздичка. А също, ако ще правите консултация, може да насочите да погледне и за високо небце.
 Понякога болката отслабва или изчезва при смяна на позата за кърмене. Ето снимки и обяснения на най-ползваните пози : видео http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_video_4_bf_positions.html
 и статия http://missby.wordpress.com/2007/12/04/position/

За по-бързо възстановяване на зърната помага размазване на капки кърма след кърмене. Ако носиш бельо, изчакай да изсъхнат зърната и тогава го постави. Ако носиш подплънки, сменяй ги често, за да не е влажно. Бельото и подплънките е добре да са от естествени (дишащи) материи. Оставяне гърдите по-често на въздух или на слънце за няколко минути също действа добре. Ако мажеш с крем за зърна(с ланолин, без отмиване за предпочитане) намажи след като изсъхне кърмата по зърната. Може преди баня да си намазваш зърната пак с кремчето, за да попречи на шампоана, който се стича да доизсуши кожата. Гърдите няма нужда да се мият с друго, освен вода.

Често бебенцата, които имат по-силна жълтеница може да се будят по-трудно и да заспиват лесно на гърда, преди да са се нахранили или сучат, но неефективно.  Споделяш, че по-често кърмене, компресия и смяна на гърдите не са достатъчни, за да се нахрани. А изсуква ли млякото от гърдата или спира да суче въпреки че има още? Ако мислиш, че е вариант за вас, би могла да пробваш да дохранваш на гърда със система за дохранване. Представлява тръбичка, която се прикрепя за гърдата, а в другия край е потопена в мляко. Докато бебето суче, гърда, през тръбичката поема мляко. В България трудно се намира готова система, но може лесно да се направи от обикновена бебешка бутилка и сонда за хранене( номер 8 най-често). При нужда, може да дойде и помощник, за да помогне за системата.

Щом бебенцето не може да суче достатъчно ефективно, докато заякне, цеденето е начин за стимулиране на производството. За да не травмираш допълнително зърната, не прави твърде силен вакуум и не го задържай дълго. Може да пробваш с това темпо, с което бебето суче.
 По-честото изцеждане(например колкото хранения има детето) би подало сигнал за нуждата от мляко.
 Добре влияе на лактацията отпускането. Например преди кърмене да седнеш да затвориш очи и да опиташ да се отпуснеш максимално. Да изпиеш чаша вода или приятна напитка. Може да направиш и нежен масаж на гърдите, като погалваш с върха на пръстите от основата към зърното.
 Почивката, до колкото е възможна, спане заедно с бебето, дори през деня помагат да релаксираш. А гушкането и кърменето на голо (кожа до кожа, бебето по памперс. Завити заедно, да не ви е хладно) силно стимулира бебето да суче по-активно и да заякне по-бързо.

Адел ползва ли залъгалка? Ако да, ако мислиш, че е дбра идея, може да го махнеш, за да не си задоволява сукателния рефлекс на нея, а на гърдата. Залъгалката крие рискове както от неефективно сучене, така и от влошаване на засукването.
 Ако имаш възможност и желание може да спреш и шишето, а да дохранваш със система за гърда, пръст, чашка, спринцовка, лъжичка, капкомер и др. Мога да дам повече информация, ако има нужда.

Очаквам отговорите ти и да споделиш как се развиват нещата. Желая по-скоро да се разрешат проблемите ви и да се радвате на безоблачно кърмене!

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 21:41 от skrech

# 116
Честито на She_moto и на Rou!! Да са красиви, умни и с много късмет малките принцеси Simple Smile  bouquet

Пепи, бързо да се оправяш  Hug

Днес вдигнах пак Т - 38,2. Сега спадна. Не мога да си обясня защо вдигам...може би от преумора или от лявата ами гърда, която понякога ме боли  newsm78 Днес го храня предимно от нея, защото се пълни повече от дясната.

Лек час на всички, на които им предстои скоро да раждат  Hug Praynig

# 117
  • София
Сега въпрос към нашите консултанти:
От третият ден в МД започнахме да е храним само на кърма и на поискване. Кърма имам доста и дори се наложи на моменти да се изцеждам. Това, което ми прави впечатление е, че бебка се задържа доста време на гърда- 40-60мин и продължава да има нужда да сучи след това. Разбира се в началото сучи доста по дълбоко, но след 20мин продължава , но с по плитки засуквания. Ако се опитам да я махна , почва да реве. И така понякога и 2ч не иска да заспива и се упокоява само на гърда. След това, когато заспи- спи доста по дълго около3,5-4 ч. След , което отново действието се повтаря- дълго време на гърда, реве и после повече спи. Не повръща след храненията, т.е не преяжда. След всяко събуждане и сменяме памперса и е пълен, с жълтеникави изпражнения. Въпроса ми е има ли нещо с което мога да и помогна да влезе в някакъв ритъм? Има ли нещо, което правя погрешно? Знам, че на поискване повечето бебчета искат да сучат на 2-3 ч, а при нас сучи толкова и после спи по 4ч.Насреща съм , ако имате въпроси и предварително благодаря за помощта.

Здравей, gerry_gr, добре дошла на София!

Първите няколко седмици след раждането са време, в което ти и бебето се опознавате, напасвате се една към друга. Време, в което ти запознаваш дъщеря си с околния свят малко по малко. За да успее този процес да премине без големи сътресения за детето, то се нуждае от твоята прегръдка, топлина, познати звуци на сърцето ти и боботенето от гласа ти. Най-близката до утробата среда е тази на гърдите ти, в прегръдките ти. За това бебенцата търсят това място и се задържат там повече, от колкото им е нужно да се нахранят. А ти отговаряш на тази нужда, като не й отказваш прегръдка, нито съкращаваш времето за сучене. Между вас протича комуникация и ти инстинктивно отговаряш на нужди, макар все още всичко това да е нещо ново за теб.
 А скоро бебето вероятно ще започне да изгражда свой режим, който да включва и скъсяване на продължителността на сученето, защото става по-силна, по-умееща и по-зряла, с което нуждата от непрекъснат контакт с мама постепенно отслабва.

Бебетата както имат сходни нужди, така са и индивидуални личности със свои си индивидуални нужди. Новородените бебенца  обичайно се нуждаят да сучат по-дълго и по-начесто, но не е изключено темпото на твоята дъщеря да задоволява нуждите й, ако тя прави нещо като хранене накуп и си получава нужното количество мляко. Ако за теб не е проблем и бебето има показатели, че получава достатъчно мляко, вероятно това, което ви остава е да се насладите на времето заедно, като си избираш по-удобни пози, за да си почиваш, докато кърмиш.

А ето ги и въпросите  Grinning . Колко хранения се събират за денонощие? Колко пълни напишкани памперса сменяш, урината има ли цвят или миризма? Акото само зацапване ли е или е повече(да речем поне колкото чаена лъжичка)? Бебето приема ли друго, освен кърма (вода, чай, глюкоза), ако да, колко се събира за денонощие? Ползва ли залъгалка?

# 118
Здравейте,
Ние сме все още в болницата 7ми ден. Утре вече, ако не ни изпишат, ще бягам. Не пропускам да ви чета обаче!

Честито на всички мами, вече видели своите бебоци, а на останалите пойелавам най-лекото възмойно райдане!
   bouquet  bouquet  bouquet

# 119
Сега въпрос към нашите консултанти:
От третият ден в МД започнахме да е храним само на кърма и на поискване. Кърма имам доста и дори се наложи на моменти да се изцеждам. Това, което ми прави впечатление е, че бебка се задържа доста време на гърда- 40-60мин и продължава да има нужда да сучи след това. Разбира се в началото сучи доста по дълбоко, но след 20мин продължава , но с по плитки засуквания. Ако се опитам да я махна , почва да реве. И така понякога и 2ч не иска да заспива и се упокоява само на гърда. След това, когато заспи- спи доста по дълго около3,5-4 ч. След , което отново действието се повтаря- дълго време на гърда, реве и после повече спи. Не повръща след храненията, т.е не преяжда. След всяко събуждане и сменяме памперса и е пълен, с жълтеникави изпражнения. Въпроса ми е има ли нещо с което мога да и помогна да влезе в някакъв ритъм? Има ли нещо, което правя погрешно? Знам, че на поискване повечето бебчета искат да сучат на 2-3 ч, а при нас сучи толкова и после спи по 4ч.Насреща съм , ако имате въпроси и предварително благодаря за помощта.

Здравей, gerry_gr, добре дошла на София!

Първите няколко седмици след раждането са време, в което ти и бебето се опознавате, напасвате се една към друга. Време, в което ти запознаваш дъщеря си с околния свят малко по малко. За да успее този процес да премине без големи сътресения за детето, то се нуждае от твоята прегръдка, топлина, познати звуци на сърцето ти и боботенето от гласа ти. Най-близката до утробата среда е тази на гърдите ти, в прегръдките ти. За това бебенцата търсят това място и се задържат там повече, от колкото им е нужно да се нахранят. А ти отговаряш на тази нужда, като не й отказваш прегръдка, нито съкращаваш времето за сучене. Между вас протича комуникация и ти инстинктивно отговаряш на нужди, макар все още всичко това да е нещо ново за теб.
 А скоро бебето вероятно ще започне да изгражда свой режим, който да включва и скъсяване на продължителността на сученето, защото става по-силна, по-умееща и по-зряла, с което нуждата от непрекъснат контакт с мама постепенно отслабва.

Бебетата както имат сходни нужди, така са и индивидуални личности със свои си индивидуални нужди. Новородените бебенца  обичайно се нуждаят да сучат по-дълго и по-начесто, но не е изключено темпото на твоята дъщеря да задоволява нуждите й, ако тя прави нещо като хранене накуп и си получава нужното количество мляко. Ако за теб не е проблем и бебето има показатели, че получава достатъчно мляко, вероятно това, което ви остава е да се насладите на времето заедно, като си избираш по-удобни пози, за да си почиваш, докато кърмиш.

А ето ги и въпросите  Grinning . Колко хранения се събират за денонощие? Колко пълни напишкани памперса сменяш, урината има ли цвят или миризма? Акото само зацапване ли е или е повече(да речем поне колкото чаена лъжичка)? Бебето приема ли друго, освен кърма (вода, чай, глюкоза), ако да, колко се събира за денонощие? Ползва ли залъгалка?

Здравейте Skrech,

Изключително благодаря за бързият отговор. Определено нещата започват да се нагаждат и София и аз да се адаптираме към всичко ново и интересно:)
Ето и моите отговори:
- около 7-10 хранения на денонощие, в началото бяха по на често, сега постепенно се регулират към 8.
- памперс сменяме преди всяко хранене и винаги е пълен- има жълто ако, което вече намирисва и е около чаена лъжичка.
- за урината не съм усетила миризма, както и свят- прозрачна е
- бебка е само и единствено на кърма
- залъгалка ползваме понякога и от скоро- но не винаги я иска

Това е засега от нас и ще очаквам обратна връзка:) До скоро

Общи условия

Активация на акаунт