Великденски пости - 2012

• 64 596
  • 675
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • Popovo
Здравейте на всички! Днес е денят на прошката затова простете ми ако съм засегнала някого и протено да ви бъде. Нека започнем поста с чисти сърца и мисли.
Аз за днес съм намислила да направя баница с яйца, сирене и майонза . Млякото с ориз е готово, а яйцата ще ги сваря по късно. Решихме тази година да се "Хамкаме"  и знам кой ще се зарадва най-много - дъщеричката ми разбира се.
   Благодаря ви за пожеланията за бебето. БубаЛина пожелавам ти Господ да те закриля по време на бременноста и леко и безпроблемно раждане.
   Аз съм решила този пост да го изкарам като бял пост.Ще изключа месото и месните продукти, но ще оставя млякото и яйцата. Няма да издържа просто само на зеленчуци.Но пък първата и последната седмица ще я изкарам и без тези продукти, както и в сряда и петък.
   Ще продължавам да подреждам темата и да качвам рецептите на първа страница. Ще кача и линкове към старите теми само да ми се освободи малко време за това.
   Нещо ми се губи Бразилчето. Не се е записвала скоро и се надявам да се появи.
   fio до колкото ми е извесно този пост официално е 47дни, но не споря.Не съм запозната по-подробно с това.

# 92
Леки и спасителни пости за всички ви!

Сега варя нахут, от който ще приготвя съвсем постен хумус за утре (без сусамов тахан). Това вероятно ще ми бъде менюто за няколко дни напред Wink. Надявам да ми се услади. Задължително ще ви следя за новости. Коледните пости ми минаха много бързо във вашата компания, та се надявам и през Великите да бъдем заедно. Hug

# 93
  Днес е ден за Прошка!Простено да е, простете и на мен! newsm17
От утре започват постите!Леки и спасителни да са за всички!И дано да станем по-добри и по-човечни!По- малко страдания за всички хора по земята! Praynig Praynig Praynig

# 94
  • в моя свят
 Здравейте!
 Записвам се в темата.За пръв път ще постя,не съм много голям почитател на месото и няма да ми е трудно.Не знам за млякото и яйцата как ще е,но мисля че ще се справя.Като най-голяма трудност отчитам сладкото,защото ако не е шоколад не ми засища глада за сладко. Cry
 Аз днес разбрах за седмицата през която не се яде само месо,но предполагам няма проблем,че изключвам всички месни продукти от утре.
 Две години поред правя житния режим за прочистване на организма,но тази по разни причини не успях.За това съм решила да спазвам постите и се надявам да ми стане традиция и за другите пости през годината.
 Ще ви следя за рецепти и успех на всички!

# 95
Здравейте и от мен.Записвам се в темата и по?елавам на вси4ки леки и спасителни пости   Praynig Hug
Симпатикониа,да припомня 4е тази седмица е -Страстна седмица.Яде се сурова храна.Така ,4е нахута най добре във вид на кълнове. PeaceДруга идея-киснато жито с мед и орехи. Laughing Laughing
Не съм много запозната ако сусамовия тахан се изключва напълно в дните на строг пост.Все пак е студено пресован(до колкото мисля),и не е сусамово олио newsm78...Но по запознати от мен да кажат

# 96
  • Sofia
Записвам се да ви следя. Смятам да се включа.
Как си набавяте калцият, който го има в млякото,сиренето и т. н. ?

# 97
  • София
Здравейте и от мен.Записвам се в темата и по?елавам на вси4ки леки и спасителни пости   Praynig Hug
Симпатикониа,да припомня 4е тази седмица е -Страстна седмица.Яде се сурова храна.Така ,4е нахута най добре във вид на кълнове. PeaceДруга идея-киснато жито с мед и орехи. Laughing Laughing
Не съм много запозната ако сусамовия тахан се изключва напълно в дните на строг пост.Все пак е студено пресован(до колкото мисля),и не е сусамово олио newsm78...Но по запознати от мен да кажат

Страстната седмица е седмата седмица от поста (тази която завършва с неделята на Възкресение Христово). Но иначе сте права, че през тази седмица (която завършва с Православната неделя) също като страстната поста е малко по-строг.

Лично аз не намирам някакво основание да изключвате сусамовия тахан, само защото е направен от маслодайни семена. По тази логика трябва да изключите и маслините или пък слънчогледовите семена, а в църковния типик, който ви цитирах преди няколко поста няма такава изрична забрана.

# 98
Да,грешката е моя Peace.Имах впредвид ,че тази седмица е строг пост
Аз вече закусих-трици,мед,сусамов тахан,размити с малко соево мляко(за което май пак има леко противоречиви мнения) Thinking

# 99
  • Benelux / Varna
Понеже постя за първи път - бихте ли ми обяснили - какво точно се яде тази седмица? Само сурова храна ли или може да е сварена и печена ( без мазнина естествено)- примерно картофи, ориз, други зеленчуци?

# 100
  • Варна
Здравейте, и аз ще съм с вас тази година. За първи път ми е, надявам се на издържа. Може би ще постя сама вкъщи, не знам дали мъжа ми ще пожелае, а децата няма как, освен вечер. Много ще се радвам на вашите препоръки и рецепти. Желая на всички ви много хубави мисли и чисти чувства в душите. Лек и ползотворен пост.
За желанието, ще пробвам:)

# 101
   fio до колкото ми е извесно този пост официално е 47дни, но не споря.Не съм запозната по-подробно с това.

За спор и дума да не става  Hug
Просто ми стана интересно и затова питах  Peace

Като най-голяма трудност отчитам сладкото,защото ако не е шоколад не ми засища глада за сладко. Cry
Има и постни шоколади  Wink

Съдържание на калций в някои храни
в 100гр   съдържание на калций в милиграми
Водорасли   1000-2000 мг
Сусам   780 мг
Тофу   510 мг
Сардини   300 мг
Соя   250 мг
Смокини   250 мг
Бадеми   130 мг
Орехи   170 мг
Магданоз, глухарче   150 мг
Лешници   140 мг
Краве мляко   132 мг
Маслини   100 мг
Миди   100 мг
Стафиди   90 мг
Филия пълнозърнест хляб   45 мг
Нахут   40 мг
Броколи   40 мг
От тук
Нарочно оставям цялата таблица, за да се види, че по принцип млякото не е най-добрия източник на калций и не е толкова страшно да се пости Peace

# 102
  • София
От сурови ядки.

А за сладко наблягам на локум, лимонови резанки,  вафли Марица и обикновени бисквити.
В къщи постя само аз, но мъж ми с радост ми изяжда салатите с просо, елда и ориз.

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 12:03 от кльомба

# 103
  • София
здравейте,
и аз съм се включила в постите. Коледните не успях да спазя добре но сега съм много мотивирана.
Днес менюто ми е: салатка с нахутени топчета, сурови спагетки и шоко кремче с банан. всичко е веган.
Пробвали ли сте спагети от тиквичка- нарязвате една тиквичка на тънки лентички и си слагате какъвто искате сос- доматен, слънчогледов и т.н Става страшно вкусно. Бон Апети!
Продължавайте да споделяте рецептите си. Има страхотни неща!

# 104
Здравейте, записвам се да ви следя.
Изкарах миналата седмица без месо, но ще се опитам да постя и през строгия пост, дано успея.
Постила съм последно преди 10 години, а сега усещам нуждата да се разтоваря не само с храната, но и да смиря духа.

Как приготвяте салатите в седмиците, в които не се разрешава олио? Аз си купих авокадо, което е по-мазно, защото зелена салата без олио ми е безвкусна. Някакви други идеи имате ли?

Приготвяте много интересни неща. Ще опитам рецептите ви.
Успех и леки пости на всички.

Общи условия

Активация на акаунт