Великденски пости - 2012

• 64 719
  • 675
  •   1
Отговори
# 345
  • I want it all and I want it now.
И аз съм при вас.  PeaceДовечера мисля да направя салата от авокадо.

# 346
  • София
У дома тофуто не се хареса от никой, така че е добре наистина първо да купиш малко за проба  Peace Соевата майонеза и кашкавал обаче ни допаднаха.
Може би на немски трябва да е Sojakдse  newsm78

...
Дядо хаджия, не съм яла никога тофу и понеже незнам дали ще ми хареса вобще като вкус, търсих по супермаркетите, за да го пробвам. Идея си нямам как се приготвя от соево мляко, даже и соевото мляко още не съм пробвала, но си купих едно да имам.

Да обърна внимание, че от тофу до тофу има огромна разлика, най малко от производителите и начина по който са го направили. Соевите продукти нямат собствен вкус и аромат затова много зависят от подправките и овкусителите. Например според мен разлика между тофу и соев кашкавал не би трябвало да има. Просто последния е пресован малко повече и е овкусен по различен начин.

Впрочем, при домашни условия тофу се прави но с известни затруднения, защото трябва да си имате преса. Ако нямате такава тофуто ще стои повече като извара, крема сирене или рикота, но и така не е за изхвърляне.

# 347
  • София
дядо хаджия, има ли марка тофу, която ти предпочиташ или си го правиш у дома. Бих му дала шанс още веднъж, ако ми препоръчаш някое, ти или някои друг.
 И да попитам, след първия ми успех с месенето съм много ентусиазирана, затова реших да пробвам  да направя постна кесадия. Рецептата е на Бон Апети от днес. Според вас ще се получили добре тортилята, ако сложа маргарин вместо мас?
 Продукти за тортилята:
210 г брашно тип „00”
50 г свинска мас
1 щипка бакпулвер
120 мл вода
5 г сол

# 348
Ох, много интересни неща има тук. Аз се храня под всякаква критика - салати и бисквити постни и ябълки....И така вече трета седмица...Ужас. Ама само за мен не ми се занимава да си готвя. Но започнаха да ме болят костите и се чудя дали може да е заради храненето...Какво мислите по въпросът?Може и от времето да е ,защото много рязко стана лято тук и сега е 25-28 градуса, а все пак е и по-влажно и аз се чудя дали не съм се адаптирала или храненето си оказва влияние. Определено нямам и кой знае колко сила. На мен да кажем месото не ми е проблем,но млечните са ми основна храна.

Много трудно се оказа тук,защото ядките са безбожно скъпи и сушените плодове също...аз боб да кажем не мога да готвя и нямам идея как ще се справя още месец с този режим на хранене...

# 349
Не може да се храниш така.Разнообрази си храната. Peace От това хранене ,нямаш сила. Включи и др. храни. Защо да не можеш да готвиш боб,леща,ориз,картофи?

# 350
  • Benelux / Varna
Little_mermaid, наблегни на по-разнообразна храна, много и различни плодове, чайове, зеленчуци. Разнообразието е изключително важно. Включи в менюто си и миди, скариди, бобени, не се ограничавай само на салати, консумирай и топла сготвена храна - така както го описваш все едно си на диета, а това не е правилно. Иска се повече усилия, защото културата ни на хранене е такава, но вече има доста рецепти из нета, само се иска желание за приготвянето им.
Днес попаднах на един постен сладкиш в нета, ето линк, изглежда вкусен, някой ако го приготви да сподели :
http://www.zajenata.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1% … -recepta2723.html

# 351
  • София
дядо хаджия, има ли марка тофу, която ти предпочиташ или си го правиш у дома. Бих му дала шанс още веднъж, ако ми препоръчаш някое, ти или някои друг.
 И да попитам, след първия ми успех с месенето съм много ентусиазирана, затова реших да пробвам  да направя постна кесадия. Рецептата е на Бон Апети от днес. Според вас ще се получили добре тортилята, ако сложа маргарин вместо мас?
 Продукти за тортилята:
210 г брашно тип „00”
50 г свинска мас
1 щипка бакпулвер
120 мл вода
5 г сол

Не нямам. Аз си го правя в къщи и то един път по време на постите. Тоест събират ми се 4 максимум 5 пъти в годината да го правя, но в големи количества, че у нас се яде поголовно.

Значи да разбирам ли, че кесадия е от типа тортии (плоските хлябове). Ако е така значи ще стане и с обикновено олио 25 ml (значи така като се замисля една супена лъжица е някъде към 15 ml та ако ме питаш тури направо 2 с.л. за по лесно). И ако пак ме питаш, това без подправки душа някак си ми се не връзва на езика. Що му не прибавиш там я чубрица, я челебитка (черен кимион или сусам) пък що не и малко лютив черен пипер.

Ох, много интересни неща има тук. Аз се храня под всякаква критика - салати и бисквити постни и ябълки....И така вече трета седмица...Ужас. Ама само за мен не ми се занимава да си готвя. Но започнаха да ме болят костите и се чудя дали може да е заради храненето...Какво мислите по въпросът ? ...

Много трудно се оказа тук,защото ядките са безбожно скъпи и сушените плодове също...аз боб да кажем не мога да готвя и нямам идея как ще се справя още месец с този режим на хранене...

Има хиляди манджи, които може да си сготвите и без да са само за вас. Аз например много често готвя двуфазно. Например ... пълнени чушки по тази технология правя така. Първо сварявам ориза отделно с вода и много малко подправки (почти до пълна готовност), месото (каймата) задушавам отделно с кимион и черен пипер. Отделно задушавам лук, моркови и тиквички. И сегааааа ... почвам комбинирането (щото у нас един това яде, друг онова не яде и нали ме разбирате, че получавам нервна криза и никакви там подходи на математическото програмиране, задачата на Леонтиев и не знам още какви си научни жвръчки не помагат).

Та постно ядящия отделно само ориз, от зеленчуците и нали така да се каже обогатено с ... нарязани фурми. И тая смес съответно в чушките.

Към първата версия (но без фурмите - за наказание  Laughing) добавям каймата разбърквам хубаво и айде моля пак по предназначение в съответните чушки. И тъй като почти всичко ми е готово - готвя толкова време колкото ми е необходимо да сготвя чушките.

И други ястия така съм приготвял разделно.

# 352

Да те болят костите заради 2 седмици без млечни ми се вижда малко невъзможно...

Добре де, ако си вземеш едно пакетче сурови ядки от 100гр. и си го разделиш за три дни, ще поемаш достатъчно ценни съставки. Към салатите, ако си поръсваш малко смляно ленено семе, сусамов тахан, малко царевица, грах, боб /дори от консерва/, ето ти още разнообразна храна.

Една леща се готви по-бързо от която и да е супа. Ако имаш блендер, за 2 минути разрязваш 3-4 глави лук и 5 моркова, правиш ги на порции като за супа и замразяваш. После хвърляш една чаша леща с нарязаните морков и лук, малко подправки и тя си се вари сама.

Писах по-нагоре за една проста рецепта от боб в консерва, което не е като да си свариш бобена чорба с всичките му неща, но с малко зеленчуци става за около 15 минути на тиган.

Спагети с доматен сос се правят за половин час. Ориз със зеленчуци също става бързо, особено в тенджерка, дори няма нужда от печене. За картофите пък едно белене и във фурната с олио и подправки...

Аз, дето гледам все по най-мързеливия и прост начин да готвя, открих в тази тема страшно много бързи, лесни и вкусни рецепти - само чети и избирай. Време за готвене винаги може да се намери.

# 353
Дори и една филия с лютеница,мед,сладко можеш да ядеш.
Супа от картофи,грах,зеленчуци.
Ето една рецепта за Тиквички http://ilrai.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

# 354
  • Benelux / Varna
Този мързеливия начин за готвене на боб и аз най- го харесвам. Купувам един голям буркан сварен бял боб, в тиган по- дълбок слагам олио, лук, нарязан морков, слагам и боба с подправки и разреждам с вода - 15- 20 минутки и е чуден, лесен и бърз начин Simple Smile ( излизат ми 3 порции)

Дядо Хаджия, би ли споделил как приготвяш тофу-то? ( пък може и да се пробвам)

# 355
Така, така...само да кажа,че не съм в БГ. Иначе в Бг си готвех много и брат ми и бащата доизяждаха всичко. Тук съм сама и само за мен рядко ми се занимава. Аз обожавам да готвя, но не и да ям нещата,които готвя...умира ми апетитът знам ли и аз какво се случва. Костите може и от влагата да ме болят и от многото спортуване...

За боб и леща....пробвала съм около 20 пъти и не се получават...а много обичам. В нас това беше задачата на бащата.

Миди , скариди и всякакви твари тук има много, но аз пак нямам идея как се готвят....и много обичам.
Аз и марулки и бисквити обичам ,ама знам ли...а за силата и от жегата е. Тялото ми за първа година преживява без зима и от март на 28 градуса и може би и това си влияе...

За спагети купила съм си продукти и си стоят вече 2 месеца в шкафа спагетите а доматите се развалят и изхвърлят ...не обичам паста и това си е....Не мога да се накарам да ям...

Сега ще си купя ядки и ще видим как ще ми се отразят. И за костите може би трябва да пробвам малко с почивка ....

# 356
  • На топло...
Дядо Хаджия, грях ми е, че постя, а ми е толкова блажно да те чета Grinning.
Много си готин Party!

Зорничка, тофуто в Германия си се казва Тоfu и го има във всеки магазин. В Кауфланд не съм се заглеждала, че отдавна не съм влизала, но в Алди, Нето, Кайзерс, Реве, биомагазините е бол, по хладните щандове си се кипри - я натЮр, я пушено, я овкусено, я на боклук Crazy направено под формата на изчанчении от типа на вурстове, кайми и прочее. Аз си взимам уж само натурално, но и едно опушено имам отлежаващо в хладилника, както и едно "копринено" - Seidentofu, което можеш и на чийзкейк в плънката да го цвъкнеш Laughing.
Добре че ми хрумна да постя, за да опозная храните извън хоризонта си, демек извън мойте си кепенци, та да ги обикна Wink!

Исках да ви споделя един таратор, който добре ми се удаде днес Grinning.
200г. меко тофу и едно меко авокадо се пасират до кисело мляко Mr. Green.
Реже се на ситно половин голяма краставица (тук имаме бг-биокраставици Wink) и се обърква хубаво с чесънче, копър, лимонов сок на вкус, евентуално орехи и зехтин.
Оттам нататък си знаете как се прави таратор и по колко и дали да му добавяте вода.
Воала - много вкусен, прост и баш полезен Grinning!
Дребното детенце на 1,8 се уби да яде Heart Eyes.

Hug

# 357
Ох аз се замислих..я стига съм мрънкала това не мога, онова не обичам.....щом съм почнала просто трябва да се стегна и да продължа...3 седмици на бисквити не бяха добър старт....и понеже са калорични и аз се ядосвам като ям,че са калорични и ям по много и поради това не ям здравословни неща...Никакви такива вече....

А за костите наистина няма логика да те това...съквартирантката ми от години не яде мляко ,заради лактозата,а месо не обича и е като кон....

Просто сменям бисквитите с храна и всичко трябва да си дойде на мястото....

Сега хапнах салатка ,но сложих и Тофу....виж него го ям...и соевите хапки,но не мога често...веднъж седмично..макс 2 дена...после ми е гадно...

Успех на всички и мерси за подкрепата и за съветите Simple Smile

# 358
За боб и леща....пробвала съм около 20 пъти и не се получават...а много обичам. В нас това беше задачата на бащата.
Миди , скариди и всякакви твари тук има много, но аз пак нямам идея как се готвят....и много обичам.

Почваш темата от начало, записваш си продуктите и стъпките и почваш с опитите. На мен манджите, макар че готвя вече от години, веднъж ми се получават, веднъж - не, защото понякога не ми се занимава и хвърлям продуктите в тенджерата и каквото стане, а то не става винаги така.
Покрай тези пости започнах да спазвам точно инструкциите на рецептите от темата и стават нещата. Загледай се колко са прости и лесни рецептите за постните неща. Повечето стават бързо. Ако не бяха пости щях да ти предложа да си сипеш една чаша вино, да си пуснеш музика и да експериментираш. Сега можеш да се вглъбиш в тишината и да си размишляваш, да се успокояваш, да се молиш дори - много хора намират точно в приготвянето на храна своите моменти за съзерцание. А като не ти се яде сготвеното на момента, остави го за по-късно, няма да избяга. Погледни нещата от тази страна, ако не се получи - здраве, все ще изкараш още 4 седмици до Великден. 

# 359
  • На топло...
little_mermaid, Мишленцето ти е казала, търсиш рецепти и експериментираш. Аз обожавам да готвя, но нямам много време с два дребосъка, все през пръсти и набързо... Обаче никой не може да ми вземе мечтата и си събирам ли събирам рецепти, а в книжарница като вляза пак на разни такива книжки се спирам.
Действай! Има толкова начини на приготвиш едно тофу или боб, или леща, или соя, нахут и т.д... Все при един от тях няма да си оставиш ръцете, ама ще си яла всеки път и то полезно Grinning.
Пък ако не стане - търсиш си по-малко калорични бисквитки и пак си гризкаш Wink. Може и със салатка вместо с ябълка Wink.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт