ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 701
  • 770
  •   1
Отговори
# 585
На 14.04 сме на Общата Телк. Този път в поканата не ни искаха етапна епикриза от джипито. Имаме 3 нови епикризи в срок и трябва да ги дадем на място. Притеснява ме факта, че могат да не вземат новите епикризи и изследвания и не знам как да действам в такава ситуация. Знам, че звучи налудничаво, ама вече не знам какво да мисля.

# 586
irina i vesavenesa ako reshenieto na NELK ne vi udovletvorqva - obzhalvaite pred Administrativen sud! Tam se gleda vsichko, vkljuchitelno i datata na invalidizaciq! Praktikata pokazva, che v povecheto sluchai, osobeno kogato e za dete, izhoda ot deloto e v polza na ishteca.
I az sam na tozi hal!

Uspeh!

# 587
На 14.04.2014 г. ни мина  Телка- 93%  без чужда помощ,  пожизнен с дата  15.12.2012 г. Удовлетворена след хилядите перипетии, и 3 нови епикризи от м. декември насам и ЕМГ от м. 03.
Да вметна, че 02.2013 г. Обща телк ни даде 74 % и чакахме до м. 12. за Очна телк, след което се отказахме от Очната  (пък се разправях с РЗИ, чрез Нелк , че ни бяха прекратили преписката след отказа, а не се бяхме отказали и от Общата телк, а само частично от очна). Идеята ми е, ако Специализираната телк не ви вдига кой знае колко %-тите  - няма смисъл от нея и от чакането, при нас трябвало да чакаме 2-3-5 години за общо 10-20 %, което се приравнява на 1-2%. И ако се отказва човек трябва да знае , че 6 м. е давността на изследвания, епикризи и т.н.т. За жалост на нас никой не ни информира за възможността отказване,а после бяха минали повече от 6 м.

За диабета тип 2 с изчерпан резерв с лечение на инсулин Левимир и Метфогама, симетрична сензорна полиневропатия, диабетна нефропатия с ХБН 1 ст, диабетна микроангинопатия с диабетно стъпало -80 % СУ; Хипертонична болест на сърцето -50 %, дегенаративни промени на поясен дял гр. стълб 10 %; травматична ампутация на ляв палец - 5 % =общо 93%

# 588
На 14.04.2014 г. ни мина  Телка- 93%  без чужда помощ,  пожизнен с дата  15.12.2012 г. Удовлетворена след хилядите перипетии, и 3 нови епикризи от м. декември насам и ЕМГ от м. 03.
Да вметна, че 02.2013 г. Обща телк ни даде 74 % и чакахме до м. 12. за Очна телк, след което се отказахме от Очната  (пък се разправях с РЗИ, чрез Нелк , че ни бяха прекратили преписката след отказа, а не се бяхме отказали и от Общата телк, а само частично от очна). Идеята ми е, ако Специализираната телк не ви вдига кой знае колко %-тите  - няма смисъл от нея и от чакането, при нас трябвало да чакаме 2-3-5 години за общо 10-20 %, което се приравнява на 1-2%. И ако се отказва човек трябва да знае , че 6 м. е давността на изследвания, епикризи и т.н.т. За жалост на нас никой не ни информира за възможността отказване,а после бяха минали повече от 6 м.

За диабета тип 2 с изчерпан резерв с лечение на инсулин Левимир и Метфогама, симетрична сензорна полиневропатия, диабетна нефропатия с ХБН 1 ст, диабетна микроангинопатия с диабетно стъпало -80 % СУ; Хипертонична болест на сърцето -50 %, дегенаративни промени на поясен дял гр. стълб 10 %; травматична ампутация на ляв палец - 5 % =общо 93%

Не ми стана ясно защо 93%, всъщност ви се падат 100%.  Събират се 80% + 50% +10%+5%=145%. 0.69=100,05.Как си ги нагласят не ми е ясно, пишат каквото си искат #Cussing out

# 589
Забравих да попитам, а в тая смешна вестникарска колона не виждам как да си редактирам поста, та пускам нов с въпрос: някой може ли да ми каже колко % дават за миопия горе-долу. Аз съм с -5,5 диоптъра на ляво около и -1,5 на дясно. Колко бих могла да очаквам приблизително на очната ТЕЛК?

# 590
Здравейте
Синът ми е с астма с алергичен компонент от бебе,сега е на 5г и половина.Минахме ТЕЛК и му дадоха 40% при положение че си прави още пристъпи и е на сингулар и флексотид.Въпроса ми е към всички майки и запознати който са минали по този път смятате ли че има смисъл да обжалвам?
Благодаря предварително

# 591
Смисъл винаги има - в случая нищо не губите, само може да спечелите  Peace

# 592
Здравейте
Синът ми е с астма с алергичен компонент от бебе,сега е на 5г и половина.Минахме ТЕЛК и му дадоха 40% при положение че си прави още пристъпи и е на сингулар и флексотид.Въпроса ми е към всички майки и запознати който са минали по този път смятате ли че има смисъл да обжалвам?
Благодаря предварително
разбира се, че има смисъл, още повече, че има малка разлика от 40 до 50% (което е минимумът, за да се възползвате от помощите и дв. детски). Ние вчера минахме с малката, от 2012 прави спазми, дадоха й 50% за 1 год., като датата на инвалидизация е 05.2012 - т.е. връщат назад, като приемат, че датата на 1-вата епикриза е началото на заболяването. Дано не са минали 14 дни от датата на решението, за да можеш да обжалваш - приложи всички епикризи и амб. листове, ксерокопия и на страниците на здравната книжка - въобще всичко, за което се сетиш, че има отношение към астмата. А на пулмолог ходите ли? Защото ние, за да се явим на ТЕЛК, ни поискаха консултация с пулмолог - той си пише за диагнозата, за лечението....
Успех, и не се примирявай     bouquet

# 593
И аз съм майка на дете с увреждане, за това се наложи да изчета доста медицинска и правна литература. Не съм адвокат, но ще помогна с каквото знам!

Процентите се определят от НМЕ, Отправните точи за определяне ВСУ към същата НМЕ и Методика за прилагане на НМЕ!

Като към основния % се добавят 10% от останалия съпътстващ дефицит. Т.е. ако за едно заболяване основния % е 60, и има допълнителни, според Отправните точки, то крайния % не е сбор от всичките, а се изчислява така:

Ако за едно заболяване основния % е 60, а допълнителните: 10+20+10+30, крайния % не е 110, а: 60 + 7 = 67%, защото допълнителните са общо 70%, но се добавят 10% от тях, което в случая е 7%!

Разбира се, задължително се взима предвид и общото състояние, защото някои фактори не са включени в таблицата. Наред с това, когато става въпрос за чифтни органи (като очите, например) се взема предвид всеки орган поотделно, а не общо!!

# 594
Мммм, не става много ясно с това обяснение. По-точно става ясно, ако е само 1 и има още допълнителни увреждания покрай него. Обикновено повечето от явяващите се на ТЕЛК имат по няколко заболявания, които са отделно едно от друго, съвсем различни диагнози. И тогава се получава направо манджа с грозде. Аз лично не разбирам как се определя в такъв случай. При едно е по-лесно да се вдене.... Rolling Eyes

# 595
Много благодаря за отговорите
Аз вчера взех решението,което ще рече че имаме още време за да обжалвам.
На пулмолог го водя даже е диспансеризиран.Но явно нещо не ни е достигнало за да ни дадат 50%.
А някой може ли да ми даде примерен образец за жалбата?

# 596
  • Mediterraneo
По този вариант писахме ние жалбата. Викат го след 7 месеца на преглед!

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so … bv.64764171,d.bGQ

# 597
По този вариант писахме ние жалбата. Викат го след 7 месеца на преглед!

Е не, няма такава държава просто  #2gunfire

# 598
Мммм, не става много ясно с това обяснение. По-точно става ясно, ако е само 1 и има още допълнителни увреждания покрай него. Обикновено повечето от явяващите се на ТЕЛК имат по няколко заболявания, които са отделно едно от друго, съвсем различни диагнози. И тогава се получава направо манджа с грозде. Аз лично не разбирам как се определя в такъв случай. При едно е по-лесно да се вдене.... Rolling Eyes

Не става въпрос за различни заболявания с различни диагнози. А за едно заболяване, чийто увреждания са няколко! Ще дам пример. При диагноза катаракта - очно заболяване! Очите са чифтен орган. Взема се предвид състоянието за всяко око поотделно. Основния показател върху който се определя основния процент е зрителната острота, по таблицата. Например: за едното око е 50%, за другото 60%. ТЕЛК вероятно ще определи общ % 55 като основен. След това, допълнителните увреждания: загуба на периферно зрение в проценти, например 40% + нистагъм 10%, +непрозрачна роговица 20%, нарушения на рефракцията и акомодацията +20%. Накрая се получава 40+10+20+20, т.е. общо 90% допълнителни нарушения. Но се изчисляват 10% от тях, т.е. добавят се 9% към основния % от 55. И решението на ТЕЛК ще бъде 64% за катаракта!

ОК? Сега по-ясно ли е?

# 599
Това го разбирам напълно. Основно заболяване + други, които са усложнения от това основно и в негов резултат. За тях се изчислява по този начин, защото това очно, дадено за пример, може да не е единствена диагноза, а да има от още 2-3 диагнози и процентите може да надхвърлят и 200 накрая.
Аз имах предвид, че точно при такъв случай става голяма каша. Аз съм с 3 напълно отделни диагнози, които нямат нищо общо помежду си и всяка от тях си има усложнения, следствие на всяко отделно заболяване. Не зная защо обаче за някои от тези усложнения не ми дават абсолютно нищо. А едната ми диагноза е по-особена, тя е наслагване на две заболявания едно върху друго, описани в епикризата, но за едното от тях не ми дават също никакъв процент, а за другото възможно най-ниският, предвиден за болестта, тъй като съм в ремисия. Усложненията не влизат по никакъв начин, все едно ги няма, а са описани подробно. Не знам дали това не е грубо рязане на процент или си е обикновена практика. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт