ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 982
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
  • в полите на Балкана

Мама Раче, е човека, който може да каже за осигуровките.

А като е отсъдено в твоя полза защо ще вървиш нагоре - ВАС?

мама Раче, знае, но се беше затрила в проблеми.
Писах в др. тема но, да кажа и тук ЗО се плаща от социалните, когато се грижите за ХУ над 90% с ЧП. Не бях сигурна за процента, но го намерих
50%-70% отговаря на 3гр.
71%-90% отговаря на 2гр.
над 90% отговаря на 1гр.

# 706

Мама Раче, е човека, който може да каже за осигуровките.

А като е отсъдено в твоя полза защо ще вървиш нагоре - ВАС?

мама Раче, знае, но се беше затрила в проблеми.
Писах в др. тема но, да кажа и тук ЗО се плаща от социалните, когато се грижите за ХУ над 90% с ЧП. Не бях сигурна за процента, но го намерих
50%-70% отговаря на 3гр.
71%-90% отговаря на 2гр.
над 90% отговаря на 1гр.

Това с групите не беше ли по старите наредби и правилници? От както е влязла НМЕ през 2010 г., не се ли премахна този вид освидетелстване? Или все още важи???  newsm78

# 707
  • в полите на Балкана
Да по старите е.............то нищо не се е променило. Преди беше 1гр. и имаше право на едни неща, сега е над 90% и имаш право на същите неща.  Така е и за останалите групи/проценти. Поне при нас социалните си държат на %, които отговаря на някогашната 1гр. за здравното осигуряване и други неща.

# 708
Дъщеря ми е със сколиоза, на 12 г. е и скоро разбрах, че имаме право на ТЕЛК.
 Изкривяването й и 40 градуса, но нямаме нито една експертиза понеже заболяването й не се лекува в болница. Имам само  2 рентгенови снимки, другия месец ще й правим още една, амбулаторни листове от ортопеда и това е. Ходим на рехабилитации на частно.
Дали имам някакъв шанс за ТЕЛК при липса на експертизи и т.н.
Открихме заболяването през януари.   

# 709
Да по старите е.............то нищо не се е променило. Преди беше 1гр. и имаше право на едни неща, сега е над 90% и имаш право на същите неща.  Така е и за останалите групи/проценти. Поне при нас социалните си държат на %, които отговаря на някогашната 1гр. за здравното осигуряване и други неща.

Любопитно, а ако е точно 90%, тогава към коя група спада?

# 710
Към тази,  за която  да получаваш по-малко екстри..ние сме точно с толкова.

# 711
 Изкривяването й и 40 градуса, но нямаме нито една експертиза понеже заболяването й не се лекува в болница. Имам само  2 рентгенови снимки, другия месец ще й правим още една, амбулаторни листове от ортопеда и това е. Ходим на рехабилитации на частно.

От ТЕЛК не ги ли изискват тези експертизи като се кандидатства?
Какво представляват рехабилитациите на частно (може и на ЛС да ми пишеш)?
Иначе и аз се интересувам от същия казус дали само със такъв проблем дават ТЕЛК?

# 712
  • в полите на Балкана

Според настроението на чиновника Mr. Green

# 713
...........

Според настроението на чиновника Mr. Green

Точно тези са ми любимите  Mr. Green

# 714
Здравейте!
Имам един въпрос, на който се надявам да ми дадете разяснение, тъй като до момента се лутаме от лекар на лекар и никой не ни дава логичен отговор.

Синът ми е на 3г и 11м. има поставена диагноза Hypermetropia oc utr. Anisometropia. Amblyopia oc.sin.

По последна епикриза с дясно око вижда на 50%, а с ляво 10%.
На тесни зеници показанията са:
OD +4.00 d.sph +0.5 d.cyl. ax. 67 градуса

На широки зеници показания:
OD: +5.25 d.sph +0.75 d.cyl.ax 75 градуса

Въпросът ми е има ли право на ТЕЛК? Личната лекарка каза, че при тези проценти шанса да се даде над 50 % ТЕЛК  е голям, обаче знаейки колко мудна е системата в България, много силно се съмнявам да стане нещо.

# 715
 Изкривяването й и 40 градуса, но нямаме нито една експертиза понеже заболяването й не се лекува в болница. Имам само  2 рентгенови снимки, другия месец ще й правим още една, амбулаторни листове от ортопеда и това е. Ходим на рехабилитации на частно.

Иначе и аз се интересувам от същия казус дали само със такъв проблем дават ТЕЛК?

Аз съм със сколиоза, но в следствие на болестта на Бехтерев. Миналият месец минах ТЕЛК. Не носех епикризи, а само ренгенови снимки и мнение от лекаря, който ме лекува, ревматолог. Дадоха ми 71%, но не само за сколиозата, а и за останалите увреждания, имам и кифоза  и лордоза, както и увреждания на краката. В ТЕЛК гледат най-вече трайните увреждания, които са настъпили, а не толкова дали и как се лекуваш. Епикризите показват, че ходиш в болница за лечение, а на тях е нужно да видят какви непоправими нарушения са настъпили в тялото. Така че ренгеновата снимка и мнението на лекуващия лекар, който обяснява какво е състоянието на пациента, е достатъчно.
За рехабилитациите- ако минете ТЕЛК, ще имате право на безплатни рехабилитации, защо трябва да плащате?
 Вижте в таблицата за определяне на % инвалидност колко дават за сколиоза. За мен винаги има смисъл от явяване. На децата дават пенсия при 50%+ още доста придобивки. Имайте предвид, че ревматичните получават много висок процент инвалидност. Ето ви таблицата http://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html
Важно е и как ще ви бъдат подготвени документите от лекаря. Трябва да се заеме съвестно, ако решите да се явявате. Че някои просто претупват....
Ако решите да подадете молба за явяване пред ТЕЛК пишете тук, за да ви дам някои насоки. Трябва да подготвите и изследване на долните крайници, защото гръбначните изкривявания обикновено рефлектират и на краката, без значение, че болният не усеща нищо. Надявам се, че лекарят ви ще ви насочи, но за всеки случай споменавам.

# 716
Здравейте!
Имам един въпрос, на който се надявам да ми дадете разяснение, тъй като до момента се лутаме от лекар на лекар и никой не ни дава логичен отговор.

Синът ми е на 3г и 11м. има поставена диагноза Hypermetropia oc utr. Anisometropia. Amblyopia oc.sin.

По последна епикриза с дясно око вижда на 50%, а с ляво 10%.
На тесни зеници показанията са:
OD +4.00 d.sph +0.5 d.cyl. ax. 67 градуса

На широки зеници показания:
OD: +5.25 d.sph +0.75 d.cyl.ax 75 градуса

Въпросът ми е има ли право на ТЕЛК? Личната лекарка каза, че при тези проценти шанса да се даде над 50 % ТЕЛК  е голям, обаче знаейки колко мудна е системата в България, много силно се съмнявам да стане нещо.

Детето е с далекогледство, анизометропия (разлика в рефракцията* на двете очи, повече от 1 диоптър) и амблиопия (мързеливо око). Последното вероятно в следствие на анизометропията!
[*рефракция - пречупвателната способност на ретината]
Хиперметропията е двустранна, т.е. далекогледство и на двете очи. Амблиопичното (мързеливо) око е лявото.
Освен това по данните за очила има и астигматизъм.

Най-добре е да направите справка в Наредба за Медицинската Експертиза (НМЕ), в края на която ще намерите ОТПРАВНИ ТОЧКИ ЗА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ И НА ВИДА И СТЕПЕНТА НА УВРЕЖДАНЕ В ПРОЦЕНТИ.
ЧАСТ ПЕТА, ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969

Консултирайте се и с лекуващия офталмолог, да направи справка в таблиците и общото състояние на зрението.
Няма да Ви е лесно, но е добре да бъдете подготвена предварително!

Успех!
 Hug

Последна редакция: сб, 06 сеп 2014, 15:51 от July_morning

# 717

Аз съм със сколиоза, но в следствие на болестта на Бехтерев. Миналият месец минах ТЕЛК. Не носех епикризи, а само ренгенови снимки и мнение от лекаря, който ме лекува, ревматолог. Дадоха ми 71%, но не само за сколиозата, а и за останалите увреждания, имам и кифоза  и лордоза, както и увреждания на краката. В ТЕЛК гледат най-вече трайните увреждания, които са настъпили, а не толкова дали и как се лекуваш. Епикризите показват, че ходиш в болница за лечение, а на тях е нужно да видят какви непоправими нарушения са настъпили в тялото. Така че ренгеновата снимка и мнението на лекуващия лекар, който обяснява какво е състоянието на пациента, е достатъчно.
За рехабилитациите- ако минете ТЕЛК, ще имате право на безплатни рехабилитации, защо трябва да плащате?
 Вижте в таблицата за определяне на % инвалидност колко дават за сколиоза. За мен винаги има смисъл от явяване. На децата дават пенсия при 50%+ още доста придобивки. Имайте предвид, че ревматичните получават много висок процент инвалидност. Ето ви таблицата http://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html
Важно е и как ще ви бъдат подготвени документите от лекаря. Трябва да се заеме съвестно, ако решите да се явявате. Че някои просто претупват....
Ако решите да подадете молба за явяване пред ТЕЛК пишете тук, за да ви дам някои насоки. Трябва да подготвите и изследване на долните крайници, защото гръбначните изкривявания обикновено рефлектират и на краката, без значение, че болният не усеща нищо. Надявам се, че лекарят ви ще ви насочи, но за всеки случай споменавам.

В понеделник ще ходя до ТЕЛК за да подам документите. Имам направление за ТЕЛК, амбулаторни листи- последния от 4 септ., ретнгенови снимки - последната от 3 септ.. Казаха ми ,че това е достатъчно.  Изкривяването й е вече 45градуса.
 Заболяването го открихме януари имам и снимка и абм. лист от тогава и понеже знам,че изплащат ТЕЛК със задна дата, трябва ли да го опиша това във молбата,която ще подам?
 Тук никой не ми обясни нищо, даже се опитаха да ме откажат- щели да ни дадът малък процент, ама то това заболяване май нямало право на Телк- това са думи на лекарите тук.
 За рехабилитацията ходим на частно, защото в болницата й показаха някакви упражнения отделиха ни 15 минути и това е. Реших, че не искам да си губим времето там.

# 718
Ламбрина, не обръщайте внимание какво ви казват на регистратурата в ТЕЛК. Имате право, подавате и точка. те са длъжни да ви повикат.Вярно е, че ще чакате месеци да ви дойде реда, но няма как, много народ подава. Всичките ви документи при подаване, за да ви повикат ги имате, вървете и подавайте! Като ви дойде писмо с определена дата(а тя сигурно ще е за 2015 г) ще ви пишат какво да направите наново. Иначе изследвания и епикризи важат 1 година назад.
 Ще ви изплатят пенсия евентуално от датата на първата епикриза от болница или от датата на инвалидизация, която ще напишат на самото решение.
Имате пълен шанс за 50%, трайните увреждания при сколиоза носят даже до 70%. Не знам какво е положението на детето, но лекарят, който се занимава с нея, ще ви насочи на какво можете да разчитате. В понеделник носете абсолютно всичко, което имате като документи за заболяването на детето.
Пенсията е в размер на 168лв + двойни детски+ безплатна рехабилитация 2 пъти в годината + безплатен санаториум 1 път в годината. Успех!

# 719
Сумата от 168 лв. вече е 241! И не е пенсия, а помощ за отглеждане на дете с увреждане, по ЗСПД!

Общи условия

Активация на акаунт