Здравословно хранене за децата - 7

  • 67 083
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 266
Вери,Вери,срам ме е да кажа,но аз мога да видя сметката на шоколада и за по-кратко време.

Много съм впечатлена от ценната информация,която показвате в сайта Hug
Замразих бананите,сега трябва да купя робот newsm78
Знам,че последователността трябваше да е точно обратната,ама сърце не трае Laughing

# 286
  • Мнения: 19 999
За съжаление тук не важи това за неяденето и непредлагането. При нас се получава така, че като я почерпят, е като невидяла. Направо ще кажеш, че е държана на въже гладна. Един път отидохме на гости и за лош късмет имаше разпръснати шоколади и бонбони на няколко места из апартамента. Докато жената прибираше в едната стая, моята госпожица беше намерила някакъв тоблерон в кухнята и беше отхапала две парчета. Затова започнах и да купувам разни неща.

# 287
  • Мнения: 5 714
Случвало ми се е и на мен, макар и рядко, така да се държат. Нищо не казвам, после говоря. Или ако преценя, че вече твърде много се прекалява, правя лека забележка ( от сорта, че не са само те, има и други). Помня, че и аз като малка имах такива изцепки и то със сладки неща, при все че никак не бях по сладкото до една определена възраст, не съм лишавана  и за разните новогодишни торбички подаръци със сладости хич не се сещах, така си седяха у нас.

# 288
  • София
  • Мнения: 5 349
desi_shisha , има лек за теб Simple Smile
минаваш на много черен шоколад и няма да можеш да го правиш вече  Joy

аз така се мъча Simple Smile
(мъчех)

# 289
  • Мнения: 4 358
Аз пък само черен шоколад ям.И понеже се разговорихме за шоколади сърце не изтрая и купих Линд екстра фин черен шоколад 70 %.Според съдържанието на етикета съдържа само какаово маса, какаово масло, захар, естествена ванилия от Бурбон.Захарта я преглъщам Mr. Green.Остава да гадая какво ще рече какаова маса newsm78.Като се абстрахираме от съдържанието на захар която най вероятно е рафинирана останалото как ви звучи newsm78

# 290
  • Мнения: 3 182
онзи ден взех един "Йон" - 72 % какао мисля, с едри парчета бадеми, също за раст. мазнинине се споменава на етикета, но знаеш ли... Какаовата маса и аз не я знам какво е   Confused Sad Похапнах повече от шоколада (към 2/3) и после ми стана доста зле (може би какаото ми дойде в повече, като препила кафе се чувствах), та на другия ден не погледнах остатъка Simple Smile

# 291
  • Мнения: 2 265
Ето нещо интересно за истинският шоколад - http://bakedmedia.eu/bg/tehnology/tehnologii-shokolatierstvo/95- … tinskia-schokolad

Накратко

„ИСТИНСКИЯТ ШОКОЛАД” или така нареченият „НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД” трябва да съдържа следните съставки: какао масло, какао маса (смлени, изпечени и с премахната обвивка – „люспа” какао зърна), захар, емулгатор - обикновено се използва лецитин (Е322) и ванилия.

„ИСТИНСКИЯТ МЛЕЧЕН ШОКОЛАД”, който е най-предпочитан от децата и по-младите консуматори може да съдържа освен по-горе изброените съставки и допълнително: сухо мляко (пълномаслено и обезмаслено), сметана на прах, лактоза, суха сладка суроватка, масло краве и др. млечни съставки.

И най-важното - Ако съдържа растителни мазнини по закон е шоколад, но не е истински!

# 292
  • Мнения: 451
Аз пък само черен шоколад ям.И понеже се разговорихме за шоколади сърце не изтрая и купих Линд екстра фин черен шоколад 70 %.Според съдържанието на етикета съдържа само какаово маса, какаово масло, захар, естествена ванилия от Бурбон.Захарта я преглъщам Mr. Green.Остава да гадая какво ще рече какаова маса newsm78.Като се абстрахираме от съдържанието на захар която най вероятно е рафинирана останалото как ви звучи newsm78
Бъни,ето това е http://www.theobroma.nl/products/cocoa-mass-cocoa-liquor.htmlаз съм си купувала да правя домашен шоколад. Толкова съм пристрастена към черния шоколад,че от известно време само такъв с 85% и нагоре  ям-другия ми е прекалено сладък.На малкия също предлагам-не  ми отказва.Като го почерпят с млечен хапва едно парче и после се сърди,че е сладък!

# 293
  • Мнения: 5 714
Като се абстрахираме от съдържанието на захар която най вероятно е рафинирана останалото как ви звучи newsm78
Aми аз не малко време отделих на шоколадите, писах анализ и мнение.
Нищо му няма на 70-те % за мен.
И за какаовата маса съм писала, за cacao paste също в тази тема...

Щях да си допълвам постинга снощи, но ме домързя.
Според мен да се държи дете като отвързано не винаги се дължи на това, че родителят лишавал.
Това за мен са деликатни ситуации и не може да се прецени чрез писане във форум защо прави така. Може да е от лиготия, за привличане на вниманието, правене напук, просто в този момент нещо му е щукнало и е решило, че точно еди какво си ще яде в големи количества.
Случвало се е на моите и двамата да се държат така дори и у нас - да ядат нещо като невидяли, а това нещо по принцип е целодневно пред очите им и до този момент не са се сещали за него. Случвало се е да дам шоколад, да им кажа яжте колкото искате и да им гледам сеира. Ами и двамата преядоха, стана им лошо и повърнаха. Повече не се повтори тази тяхна лакомия. Даже са ми отказвали шоколад. На Нова Година синът ми омаха за нула време без да го видим около 10-12 сурови топчета оваляни в шоколад. Не съм ги крила и не съм забранявала да се яде. Просто нашият решил да им види сметката, защото били много вкусни.
Но след всякакви такива издънки и излаганици винаги говорим с тях, говорим, не се караме, не се заканваме и не поставяме условия.
Така че въпросът за лишаването вече буди смях у мен. Кой колко и как лишава.
Защото по пътя на логиката ги лишавам от цигари, алкохол, наркотици и цианкалий.

# 294
  • Мнения: 549
Ще напиша мнение колкото за запис.

И за шоколада - мислите ли, че натуралният шоколад (70% +) съдържа прекалено много кофеин, за да се дава на малко дете? Аз либерално давам от всичко, защото живея с майка ми и баща ми и те си пазаруват и готвят, както си решат, но давам превес на т.нар. здравословно. Шоколад също давам по много малко, но се чудя по-добре ли е натурален (който си предпочитам лично аз)

# 295
  • Мнения: 5 714
Доколкото съм чела, кофеинът в какаовите зърна е много малко -зависи от типа какао и степента му на ферментация.
По принцип има много за и против около консумацията на какао и шоколад.

http://www.naturalnews.com/022610.html

Последна редакция: сб, 21 юли 2012, 19:29 от Вери

# 296
  • Мнения: 549
Благодаря, значи от 10 до 20 пъти по-малко, отколкото в чаша кафе за 50 гр. нат. шоколад
И за 10-те-15 гр., които давам аз, едва ли ще се "дрогира"

# 297
  • Мнения: 4 358
Намерих споменатите гевречата на Тарали,но дори натуралните са с вино Thinking.
Стават ли за малки деца newsm78в такъв случай Rolling Eyes
На колко големи деца ги давате?

# 298
  • Мнения: 19 999
Вери, какво точно им обяснявате? Честно аз не знам какво да й говоря точно. Да й казвам това са боклуци, защото съдържат еди какво си, но не гледай, че всички около теб ги ядат. Просто не мога дори себе си да убедя с това нещо и явно подсъзнателно детето го усеща.  А желанието й да е от групата е много голямо. Предполагам, че другата причина да иска боклуци е, защото не яде никакво правено от мен сладко, а преди успявах доста повече да й пробутам домашни неща.
А когато яде като невидяла в дома на приятелката, беше точно след като й бях спряла млечните и й давах по малко черен шоколад. В случая наистина беше, защото дълго време не беше виждала млечен. Сравнението с алкохола и цигарите не е подходящо, защото те все пак не се консумират от деца.
Вчера каза на една майка, чието дете пие от въпросните сокчета всеки ден, че били много гадни и пълни с боклуци. Та се чудя дали няма да е по-успешна стратегия да я оставя сама да се убеди, че нещо е гадно, както със сока.

Бъни, къде ги намери? Аз вчера ги търсих в Кауфланд, но безуспешно.

# 299
  • Мнения: 8 242
Я че сте развили тема шоколадова  Crazy

Какаовата маса са смлени пречистени какаови зърна.
Като се пресова какаовата маса се получава какао масло + какао.
По принцип какаото е "отпаден" продукт, защото не се влага в истинския шоколад, бил той млечен или натурален, а само в т.нр. compound chocolate - в който присъстват растителни мазнини, най-вече палмова или палмиста.
На година ми "минават" през ръцете тонове какао, маса и шоколад .. та ако нещо ви е интересно питайте "от извора".
Освен това съм била на обучение в някои от най-големите фабрики за преработка на какао и производство на шоколад в Европа - в Белгия и Холандия - и съм го видяла всичко "на живо" как се получава Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт