МАЙчета 2009 - 9

• 47 815
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Ели, въпрос на избор и лична преценка. Не мисля, че държавата е длъжна или не е. А с 35 или 50 лв, че и 100 лв, държавата няма как да ти гледа детето. Никой от нас не иска държавата да му гледа детето, или бъркам!? На мен лично държавата ми е давала детски само за първите 3 - 4 год.  на сина ми (сега той е на 9). Така че..., съжалявам но лично аз смятам че и моите деца са родени в тази страна и имат право на същото на което и другите. А майчинството от втората година ще го оставя без коментар. Само ще припомня, че до скоро беше обвързано с МРЗ. Така както я виждам петицията аз, иска се да се върне първоначалното статукво на тези детски и майчинство, отпреди 8 - 9 год, като действащи такива.

# 676
  • София
Аз бих подписала петиция с безобразното раздаване на помощи,социални надбавки,детски,енергийни помощи и пр. на многодетни ромски семейства.
Изчислих,че ако съм самотна майка(под самотна имам предвид децата ми да са на мое име,нищо,че живея с Хасан под един покрив) с 5 деца примерно,на месец от всичките помощи ,които ще ми дават ще си докарам едни 700-800лв.,ток или дърва за огрев също ще ми се покрие определена сума и пей сърце пък аз ще ти припявам.
Темата е дълга и болезнена,само ще кажа,че ромчетата ходят на училище само да не спрат на Айше помощите,в селата пък учителите ги бутат в по-горен клас само за да не закрият училището.
И взима Айше помощите,и лично с очите си съм виждала,как веднага влиза в магазина за да купи бира и луканка,все неща от първа необходимост така да се каже.А на какво се нагледах сега в Перник,когато даваха еднократните помощи за храна от БЧК  ooooh!
Да не говоря,че всеки втори бай мангал се води за евангиелист  Crazy ,защото им дават доста стабилни помощи от църквата.
Но както се казва,в природата хранителната верига се състои от няколко звена:продуценти(в т.ч. се виждам аз),консументи и редуценти.Ами писна ми да съм в най-долното звено на хранителната верига.
Хайде за сега това от мен,бягам да работя ,да изкарам пари,да има да пълня хазната и естествено за луканка и Булсатком пари да има.Пак казвам,все неща от първа необходимост.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 12:55 от Madam S

# 677
  • Русе
Точно това е правото на избор - да родиш или не! И дали можеш да го гледаш!
И грешиш. Доста чакат държавата да им плаща висенето по пейките. Но и доста не се замислят че едно дете струва пари а колкото по расте толкова повече се качват разходите. И чакайки на 35 лв.......ами не го разбирам. Детските са надбавки за соц. слабите. Така са залегнати в закона. Това че ти си "богата" и не вземаш само може да те радва. Реално и аз не съм получавала кой знае колко години. Да не говорим че и майчинство за големия не получавах.
Стига вече с тия соц. привилегии. Всеки си има рамене на главата и е крайно време да се ползва по предназначение. Помощите трябва да ги ползват наистина нуждаещите се а не малцинствата(те вече станаха мнозинство) + разни други измислени.
Не стига че се плаща цяла година на 90 % (вече забравих толкова ли бяха) + опция за платена втора и да рева че държавата трябва да ги вдигне  Naughty И  по хиляда лв. на месец да направят двете години пак ще има недоволни. Колко повече?  Смятам че държавата дава достатъчно за да стимулира раждаемостта. Сега не е ли време да стимулира икономиката че оттам да живнем всички?
Бих искала всички скандиращи за по-високо майчинство + детските да отидат да поживеят в цивилизования запад и да видят как е , и гарантирам че ще се приберат за да ползват майчинството тук. И сега много емигранти го правят това.

Вярчи, не е лично към теб  Hug просто изразявам гражданската си позиция  Mr. Green ( и не само тук го правя)

# 678
В наш`та детска учителката на РД среща даже разправяше, че децата заспивали по масите докато обядвали. Явно повече се изморяват, а и който си спи, си заспива по-рано.

Момичета, благодаря за споделените мнения относно отношението към непознати. Общо взето ги мисля нещата като Зайко - доста го заговарят малкия разни лели баби, той заговаря, и всичко с един много усмихнат тон, ама сега си мисля, в крайна сметка виняги има някой с него, тъй че не е сега момента да му обърквам представите за човешките отношения. Като че ли откакто съм на работа и съм по-малко с него ми минават разни дразни из главата.. Както и да е

А той миналия петък вечер вдигна температура - след цели 5 дни на градина. Чакам да стане -20 градуса, да изпукат вирусите, тогава ще се задържи вярвам по-дълго там (колкото и да не му се иска, още не е свикнал, и не знам ще свикне ли някога изобщо)

Колкото до детски и помощи - не искам да ми дават жълти стотинки, искам мъж ми да взема заплата достатъчна за трима, ама нъц. Тази сутрин колежката чете някаква статия, дето някакъв обяснявал, как щели да направят още много и хубави детски ясли и градини, че майките да можели да се връщат още след първата година на работа. То хубаво да се върнеш, ама ако има къде, че катти бият шута щото си вземаш болнични да си гледаш болното дете... параграф 22

# 679
  • Русе
Колкото до детски и помощи - не искам да ми дават жълти стотинки, искам мъж ми да взема заплата достатъчна за трима, ама нъц. Тази сутрин колежката чете някаква статия, дето някакъв обяснявал, как щели да направят още много и хубави детски ясли и градини, че майките да можели да се връщат още след първата година на работа. То хубаво да се върнеш, ама ако има къде, че кат ти бият шута щото си вземаш болнични да си гледаш болното дете... параграф 22

Ей с това искам да се преборим. С дискриминациятана майките  на раб. място. А, и търся шеф за мъжа си дето да му дава поне 2000 лв., и ако може да си клати краката щото вечер трябва да гледа децата  Mr. Green

# 680
Ели, внимавай какво си пожелаваш, нали знаеш за златната (глуха) жаба, ще чуе, че трябва нещо да клати  Crazy

Онзи ден един приятел юрист ми обяснява, че като адвокатствал най-обичал случаи с уволнени/дискриминирани майки - делото било в кърпа вързано

Я да питам нещо друго - мислили ли сте за подаръци за Коледа? Уж е далеч, ама ей я къде ..

# 681
  • Русе
Отдавна имам едно наум а наскоро го разбрах буквално. Вече и желания нямам  Confused

Ако са си "вързали гащите" документално нямам как да ги бутнеш.

Да. Мотокар, кран (ама истински дето мърда) и шейна. Никви други боклуци няма да купувам  Naughty.В стаята му вече не може да се влезе.
 И оня ден писахме писмо. От тогава само върви и приказва: "Мили Дядо Коледа, бях мнооооого послушен......". Аз веднага го прекъсвам че не е бил а той веднага обещава че на другия ден ще бъде. Още чакам другия ден  Crossing Arms

# 682
Стаситке, луканка и бира пак е добре. Щото аз с очите си съм виждала как с парите от наводненията (преди няколко години в Ихтиман) се купуват веднагически ланци...  Crazy

Аз също като Ели съм на мнение, че държавата прави напълно достатъчно за поощряване на раждаемостта. 40 дни болничен преди термин (който се плаща на база на официалната заплата), 1 календарна година 90% от заплатата или от максималния осигурителен праг, 1 календарна година още някакви пари, че и още 1 година възможност за жената да си стои вкъщи, макар и без заплащане, но като й се пази мястото. Е няма такава държава!!! Евентуално в скандинавските страни ако има нещо подобно иначе е немислимо....
Тук дават, подобно на Щатите например, всичко на всичко 4 месеца (по договаряне с работодателя). Ако до изтичането им не се върнеш на работа - сори, майна, губиш мястото. И затова повечето жени родят ли си първото дете приключват с работата за неизвестен период от време. А ако се върнат гледат да е при частична заетост - между 20 и 50-60%, рядко на пълен работен ден, ама мноооого много рядко. Друг е въпросът, че мъжете печелят достатъчно, за да си гледат семейството добре. Ама то мен като жена това хич не ме топли... Да не говорим, че жените са изключително дискриминирани и на работните си места - много е малък процентът на жени в ръководствата на компаниите, заплащането им е доста по-ниско от това на мъжете, при постъпване на работа много често се предпочитат по-малко квалифицирани мъже, вместо по-квалифицирани жени и т.н.
И още нещо - знаете ли какъв е размерът на детските в краварско? За двете деца е по-малко, отколкото месечната вноска за здравно осигуряване на семейството...
Така че, мисля си, че не е нужно за всичко да сме недоволни, да си плюем държавата и да искаме още и още. В това отношение е редно да признаем, че държавата ни е изключително социална (то затова и махалите набъбват с такива темпове). Проблемът се корени на друго място, не в това, което сега се иска... И трябва да има някаква мяра...

# 683
Исканите пари е хубаво да се насочат към построяване и подобряването условията в ясли, градини и училища. Образованието е най-важното, другото все някак си ще успеем да се справим.

Тук дават детски за всички деца до 18 г. Ако искаш да работиш има разбирането и няма проблем да се работи парт тайм или с намален работен ден. Стига да си намериш място в ясла/градина/училище/колеж.  Mr. Green Децата са записани в колежа вече, не се знае дали ще има място при тази висока раждаемост последните години. Очакват до 2-3 години да влязат в клас до 500 000 деца и да се назначат още около 3000 учители. Строят се и се разширяват училища, вкл. и това на голямото.

# 684
Абе то нека мъжа ми взема читава заплата, пък нека ме дискриминират после. Точно за Швейцария четох неотдавна една статия - "домакиня" е професия и се счита за стаж, отделно при развод и тем подобни получаваш солидна издръжка и т.н. Швейцарките обаче бягали в чужбина да се еманципират, а имало сериозен наплив на кандидат булки от Източна Европа, където както знаем образът на жената майка и трактористка, с едната ръка еманципирано разорава целината, с другата брише сополи отдавна не е на мода (ако изобщо е бил някога). А едновременно да гледаш малко дете/деца и да правиш кариера няма как да стане, и на работодателите им е ясно и е нормално да предпочитат мъже. Или жени, отчували децата си. Имам приятелка, на 40г., развива се блестящо в професионален план, ама детето и е на 20+ и тъй.

Немирница, а образованието безплатно ли е, т.е. има ли читаво безплатно образование? Щото вчера ми разправяха, как в Англия безплатното образование било суупер зле и ако искаш детето да се образова добре, трябва сериозно да се бръкнеш. 

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 17:00 от Амаласунта

# 685
Амаласунта, няма как хем образованието да е безплатно, хем да е читаво.
Сегрегацията и тук е много силна: скъп квартал = хубаво училище.

# 686
Абе то нека мъжа ми взема читава заплата, пък нека ме дискриминират после. Точно за Швейцария четох неотдавна една статия - "домакиня" е професия и се счита за стаж, отделно при развод и тем подобни получаваш солидна издръжка и т.н.

Не бих го нарекла точно така. Авторът на тази статия българин ли е? Да кажа как стоят нещата, като преживяваща ги. Заради това, че съм домакиня, т.е. стоя си вкъщи и си гледам децата, не работя, съм длъжна за своя сметка да си внасям осигуровки - социални и пенсионни. Т.е. тези пари задължително, ща не ща, излизат от семейния бюджет, все едно дали той ни стига или не. И са процент от заплатата на мъжа ми. Годишно за удоволствието ми взимат няколко хиляди франка.  Crazy Ако живея тук до пенсионирането си и карам само с тези вноски, ще взимам социална пенсия - нещо от порядъка на 2-3000 франка месечно (не съм съвсем сигурна за сумата), което е изключително малко за местния стандарт. Защото тук нетно ти дават уж солидни суми, ама после какви разходи те чакат, не е истина. Само пример - наемът на жилището ни (нашето е с три спални - едва ли не "задължителен" стандарт за семейство с 2 деца) е 2000 франка месечно. Около 700 франка е здравното ни осигуряване. Следват ток и вода, телефони, интернет, телевизия, моето пенсионно осигуряване, данък общ доход, такси за какво ли не (600 франка например е годишната такса за ефирни честоти, която се плаща от всяко домакинство), застраховки, разходи по колата, сметки, ако не дай боже се разболееш и отидеш на лекар (щото скъпата здравна осигуровка не ти поема 100%)  и прочее. Няма да изброявам повече...  Peace
И аз четох доста такива статии, преди да дойда, ама реалността е съвсем съвсем различна...

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 19:17 от zaiobaio

# 687
А, и търся шеф за мъжа си дето да му дава поне 2000 лв., и ако може да си клати краката щото вечер трябва да гледа децата  Mr. Green

И аз го търся  Laughing  и то за мъжо, та да мога и аз да си поклатя краката на някоя пейка.

Влизам, чета, че има да наваксвам и какво... бистрите политиката.
И аз съм от "богатите" и нищо не взимам, че и за големия и майчинство нямаше....ама то по други причини. Не мисля, че някой ми е длъжен за децата, но по същия начин и аз не съм длъжна да ги гледам тук. Раждам моите деца, не създавам електорат. Щом намеря по-добър вариант ставам я шведка, я ирландка  Simple Smile

А сега и без това съм й набрала на държавицата. Че вчера ме нападнаха 6-7 кучета и едвам се отървах. И сега започвам с жалбите и сигналите. Още не съм се оправила от шока, направо не знам утре как по тъмно ще изляза за работа.

Дечурлигата са все кашлящи и сополиви, чат-пат и ние с баща им. Не се впрягам особено, сама лекувам и така.

Отивам да дочитам, че ви изтървах дирята последните седмици.

# 688
Аз не, че имам думата в момента, но наистина ми се струва ненормално това раздаване на калпак на някакви помощи за отглеждане на дете  newsm78 Абсолютно сподкрепям мненията на Ели и Мадам  Peace
Тук също доходите не са ниски на хартия, но такива данъци, такси и чудесии се плащат, че не им излиза края. Майчински няма, има 4 месеца болничен, а за детски не са и чували. Има(ше) данъчни облекчения за семейства с деца. Учебните заведения са пълна трагедия. Аз много исках да работя, но се оказа, че детската градина работи до обяд, а така наречената целодневна предучилищна е до 16ч. Никой и не назначава млади майки на работа  Sad
За спането, Хриси беше спряла да спи през деня, но сега явно се изморява от градинката и понякога подремва малко следобяд.

# 689
  • софия
И аз съм от ,,богатите" майки.Детски не получавам и не съм получавала.Радвам се,че не се налага да разчитам на тези пари.Яд ме е обаче на разни не чак до там  нуждаещи се,които крият доходи и правят най-разни врътки за тези 35 лв.И на малцино-мнозинствата дето си ги кътка държавата и им дава с пълни шепи,сакън да не се затрият. Crossing Arms
Лианка,направо настръхнах.Като се поокопитиш,пиши,какво се случи.

Общи условия

Активация на акаунт