Любители на кучета-27

• 47 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Ох дайте ми съвет как да свиква кучето само, понеже след 2-3 месеца се местим в къща(до сега бяхме в апартамент) и понеже е новоремонтирана колкото и да не ми се иска Чарли ще остава да спи в една пристройка с две-три стай към нея.През деня може да си тича и да си е с мен, но вечер ще трябва да свиква да спи сам.Как да го науча, като да сега е спал все при мен.Има си две легла и двете пренебрегва.Сега е на 5 месеца, така че докато се преместим сигурно ще стане на поне 8-9 дали ще прави много проблеми, като го оставяме да спи сам

# 301
Ментолка, проблемът с агресията ще намалее или изчезне съвсем, ако кастрирате кучето.

Шаляляя, преместването на ново място ще е идеален момент да научиш кучето си да спи само. То бързо ще разбере, че в новата територия има нови правила. Моето предложение е да определиш само една стая от пристройката за спане.

Много важни за успеха и на двама ви е изпълнението на следните две условия:

1. да вкарваш кучето в стаята за спане изтощено от умора
2. ти самата да имаш правилната нагласа: да не изпитваш и да не проявяваш съжаление.

Сложи в стаята любимото легло на кучето и купичка вода. Не го насилвай да влезе. Представи му помещението като приятно и сигурно място: позволи му да подуши всичко, поиграйте, карай го да изпълнява команди и за награда му давай лакомства, научи го постепенно да остава сам в тази стая през деня. Ако не знаеш как да му помогнеш да свикне с това да е сам в стаята, ще ти пиша каква е техниката.

Щом веднъж кучето разбере, че стаята е приятно място, то няма да има нищо против да я ползва. А когато е изтощено от умора, то няма да има проблем и с това да остава там за през нощта.

# 302
Фея, тебе съдбата те прати в темата Hug . Безценна си! Hug Толкова много ми помагаш с техники и съвети! Споделяй всичко, което знаеш Praynig . Че с двамата лудетини вкъщи хич ми го няма търпението Embarassed .

Еди много бой яде, ама не от мен Laughing . Малкия така го налага Crazy . Ама пък в белите са първи дружки Laughing . После и двамата мигат на парцали.

Пробвах техниката със "захапката" и даде резултат на първо четене.
При моя дивак много помага и контакта очи в очи - като прави нещо, което не трябва заставам пред него, гледам го право в очите и не помръдвам. Свива ушите и си намира друго занимание. Даже не го докосвам. За сега си намирам цяла къщата Crazy . Но знам, че няма да трае дъгло и после не знам какво ще правим Laughing

# 303
Hailie, много се радвам, че мога да помогна. Техниките, които ползвам съм научила от Сизър Милан (кучешка психология), Карен Прайър (обучение с щракалка) и Карина Бет Макдоналд (BARF). Чела съм и Темпъл Грандин, може би най-известната защитничка на правата на домашните животни. Тя е също така със леко изразена форма на аутизъм и предлага изключително фин поглед към психологията на добитъка, домашните птици и домашните любимци.

Когато споделям наученото от мен (не само на теория, ами и на практика), го правя, за да покажа, че освен ако случаят не е наистина екстремален, не е нужно да се наема специалист и да се плащат страховити суми за обучение на кучетата. Да не говорим, че може да не попаднеш на правилния специалист... Достатъчно е човек да има знания за основите на кучешката психология и да ги прилага. Ето, твоята тактика с погледа е направо в десятката!

Отглеждането на куче е като отглеждането на дете: свалиш ли гарда, границите веднага биват опъвани в опит да бъдат скъсани.

Ако се интересуваш, мога да разкажа и техники за рикол (викане на кучето да се върне при теб). С помощта на щракалка правилното поведение се затвърждава изключително бързо.

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 19:41 от Фея Кръстница

# 304
Фея, радвам се, че има човек, който може да ни дава съвети. Hug
Предвид ужасните проблеми, които имах с нашата (колкото и странно) да звучи, като цяло съм овладяла ситуацията на около 80%.
Сега пък започна да се бие с женски, и то по-малки на възраст от нея....просто отива, започва да ги ръмжи, малкото се свива и тя го напада... ooooh! То бива доминантност, ама нейното на нищо не прилича...Има 3-4 женски, с които играе от бебе и с тях няма проблеми, но нови женски трудно допуска... Корекции правя, връзвам, опитвам се да контролирам на 100%, обаче не искам да го прави... ooooh!
Като цяло когато сме навън аз нося топка или фризби, но появи ли се друго куче, прибирам играчката, за да няма спор за нея. Tired

# 305
  • Варна
Фея, аз със сигурност ще съм ти особено благодарна за техника за рикол  Hug
Аз също пробвах "захапката" и като че ли подейства. Кучо се беше разбеснял, защото го измъчвах с гребена, въртеше се и се опитваше да ме захапе, не го прави, но показва зъби и сбръчква нос - два пъти захапката, погледна ме учудено и се кротна  Laughing
По съвета ти за кастрация - аз съм по-скоро ЗА, но мъжът ми за сега се дърпа а кучето е по-скоро негово.

Забравих да кажа, твоя Мечо е НЕВЕРОЯТЕН сладур, май съм пристрастна към големи миловидни косматковци  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 18 апр 2012, 23:04 от mentolka

# 306
Фея, споделяй всичко, което имаш за споделяне Mr. Green , когато имаш време и желание, разбира се! Първо, все на някой ще му е от полза в даден момент, второ - когато ти го обясни някой на разбираем език и някой, който не е специалист, но лично го е изпробвал и то работи - ами, по-добре си е  Hug

Ох, ама съм загубена ooooh!
Snarky Chimpfanny , честита ти рожденичка! Да ти е здрава и весела! И да се кротне скоро Hug

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 00:05 от hailie

# 307
  • София
Само да вметна, че "номерът" строго гледане в очите и аз го прилагам отдавна, но внимавам да не злоупотребявам, само когато е наистина важно. Действа!

p.s. със съответната вътрешна нагласа разбира се!

# 308
Ментолка и Hailie, с удоволствие ще ви дам техники за рикол, но ще трябва да започна първо с обяснение какво представлява обучението с щракалка. След това ще пусна пост и за рикола.

# 309
Здравейте на прекрасните кучовци и техните собственици от мен и дакела ми!

Честито на рожденичката Карина!  bouquet

Имам нужда от помощ с моето диваче. Няма проблем, когато го оставям сутрин, за да отида на работа. Даже ме изпраща в коридора. След това е спокоен през деня. Вечерната му разходка е по едно и също време, трае около час и половина и включва игра с други приятелчета в кучешки парк. Връща се вкъщи изморен. След това вечеря и си играем или си гризе кожен кокал.
Заспива си спокоен.
НО
Ако ми се наложи да изляза вечерта без него(след като е разходен, нахранен и обгрижен) - мисията е невъзможна. Скимти, не може да заспи, а вкъщи е с друг човек, не е сам. Опитах да го оставям сам в стаята, а аз да съм в друга стая за известно време, но в апартамента. Тогава няма проблем, явно усеща. А като изляза от къщи, малкото се панира.
Съвети приемам всякакви! Благодаря в аванс!  bouquet

# 310
Обучение с щракалка (clicker training)

Моят опит показва, че обучението с щракалка е най-ефективният метод за тренировка на кучета. Освен заучаването на различни команди и премахването на нежелани навици, чрез него се изгражда много силна връзка между стопанин и куче. Това е техниката, която препоръчвам и за тренировки по рикол.

Какво ви е нужно, за да обучавате кучето си по този метод?

Щракалка и шепа лакомства. При някои команди може да ползвате като награда дори даването на играчка.

Щракалката представлява мъничко уредче с копче, което при натискане води до характерен щракащ звук, издаван от метална пластинка. Аз лично ползвам този вид щракалка http://www.amazon.com/StarMark-Clicker-Dog-Training-System/dp/B0 … 841413&sr=8-1, като съм й сложила разтегателна гривничка от този вид http://www.amazon.com/Lucky-Line-41001-Wrist-Holder/dp/B001AHC5T … 841620&sr=8-9

Лакомствата могат да бъдат каквото пожелаете: гранули, парченца кашкавал, нарязан кренвирш, сушен дроб... Стига всяко лакомство по отделно да не изисква дъвчене, за да бъде преглътнато, ще върши работа. Аз лично правя микс от кашкавал с ниска масленост, сушен телешки дроб (http://www.amazon.com/Stewarts-Pro-Treat-Freeze-MiracleCorp-Gimb … 841860&sr=8-1) и тънки кучешки сушеници (http://www.amazon.com/Pup-Peroni-Lean-Beef-Recipe-25-Ounce/dp/B0 … 841817&sr=8-1)

Лакомствата могат да бъдат сложени в джоба на панталона ви, но от чисто хигиенна гледна точка, както и за по-лесен достъп, аз ги сипвам в такава чантичка http://www.amazon.com/Petsafe-Premier-Treat-Pouch-Green/dp/B001L … sim_petsupplies_9

Най-важно при обучението с щракалка е уцелването на правилния момент. Звукът от щракването маркира поведението, което ще бъде възнаградено с лакомство и кучетата правят тази логическа връзка изключително бързо, вследствие на което ще изпълняват точно това, за което сте щракнали.

А защо се използва щракалка, вместо дума (напр. „браво“, „добре“) или жест (погалване, леко потупване)? Защото с щракалката реакцията е много по-добра, по-навременна и отчетлива. Също така щракалката издава звук, който животното не свързва с нищо друго, така че концентрацията на кучето по време на обучение ще бъде много по-добра. Освен това звукът от щракалката се чува много ясно, което е предимство при изпълнение на команди, давани от разстояние.

За да се създаде асоциацията правя, каквото моят човек иска от мен  => щракване => лакомство, първо трябва да „заредите“ щракалката. Потгответе лакомствата и изчакайте да видите действие, което одобрявате, например сядане. В момента, в който дупето на кучето докосне пода, щракнете и подайте лакомство. Преместете се малко в страни. Кучето ще ви последва – явно се раздават вкуснотии и възможността за получаване на допълнително не е за изпускане. Изчакайте, докато кучето отново тръгне да сяда. В момента, в който дупето пак докосне пода – щрак + лакомство. До третия път кучето вече ще е разбрало, че сядането води до щрак + лакомство. Щракалката вече е „заредена“.

Не спирайте дотук. Гледайте внимателно кучето си. Когато задницата тръгне към пода, кажете командата, съответстваща на движението („седни“, „sitz”, “sit” или каквото изберете); в момента на сядане щрак + лакомство. Повторението ще затвърди командата и изпълнението на съответното действие. В последствие можете да добавите и жест с ръка. Така кучето ви ще може да изпълнява командата даже без да чуе гласа ви.

Всяка тренировъчна сесия трябва да продължи не повече от 15 минути. Тя е уморителна физически, емоционално, и интелектуално за домашния любимец. Със сигурност обаче подобно разбирателство с кучето ви ще доведе до пристрастяване. Удоволствието и удовлетворението са огромни и за двете страни.

В началото може да провеждате, да кажем, по една сесия дневно. Когато дадена команда бъде усвоена, може от време на време да пропускате даването на лакомство, а друг път да давате по две или три. Извън тренировките кучето ви инстиктивно ще изпълнява тези команди, като наградата му ще бъде вашето задоволство.

Не забравяйте да отчитате количеството лакомства, които сте дали на кучето си по време на тренировка, когато измервате порциона храна за деня. Така препоръчителните за вашето куче дневни калории няма да бъдат надвишени.

Ето един от любимите ми видео клипове (сетете се защо Wink), представящи техниката и заучаването на основни команди. Забележете, че Дейвид първо изморява Тифани и след това започва „зареждането“ на щракалката (от 2:20 мин нататък). В началото той възнаграждава (click-and-feed или C/F, както той го описва) Тифани всеки път, когато тя го погледне, тоест когато той е центърът на вниманието й.

http://youtu.be/h9yGAlh0Sp0

Питайте, ако нещо не е ясно или не е добре обяснено.

# 311
  • София
Фея, страшно интересно!  Peace Такова нещо не съм виждала тук  newsm78

Да те питам само: Моят опит показва... Аз лично използвам... - това от свое име ли го пишеш или цитираш някого?

# 312
  • София
Много ме затруднява обучението, защото за първи път попадам на НЕлакомо куче Thinking Единствено калция, който вече приключва го заинтригува донякъде. Като го викам за хранене едвам, едвам идва. Яде бавно, табиетлийски и не винаги си изяжда. Такъв си е от малък.

# 313
Много лесно се обучава лакомо куче.
При Дейзи не става.Тя гледа толкова пренебрежително на храната.
Приятели се смаяха как куче предпочита картофено кюфте пред местно.
Когато беше малка и се опитвахме да научим елементарни неща и да даваме за награда се получаваше следното:тя изпълняваше командата,грабваше наградата и .....отиваше да я зарови.
После се връщаше и ни подтикваше за още.
Направо тя ни дресираше Grinning

# 314
Фея, страхотно си го обяснила   bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт