Да започнем заедно да се храним здравословно

• 61 378
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Вече почти година пием изворна вода от Предела,лично налята...много ни е вкусна,всичките минерални които преди купувахме сега са ми много блудкави...

# 526
piem вода от чешмата която се пречиства с филтър за обратна осмоза
*
храна за попътно- сухи плодове ; сурови семки ; ядки; сирене тип твърд кашкавал на хапки; бананите са ни най-лесни; смути от кефир с плодове или каквито зеленчуци/плодове имаме сурови смесвам и пия по цяла заран; домашни кракери/соленки ; сурови целина/моркови бейби/ карфиол в тобичка; ябълки с ядково масло за топене; домашни гренола барчета; кисело мляко в бурканче за многократна употреба
Не позлвам нищо (почти Embarassed) за еднократна употреба,носим едни пакетчета за закуски тип

http://www.raspberrykids.com/media/catalog/product/cache/1/image … le2_1_1_2_1_1.jpg

# 527
  • Стара Загора
Ние пием минерална и изворна.

# 528

храна за попътно- сухи плодове ; сурови семки ; ядки; сирене тип твърд кашкавал на хапки; бананите са ни най-лесни; смути от кефир с плодове или каквито зеленчуци/плодове имаме сурови смесвам и пия по цяла заран; домашни кракери/соленки ; сурови целина/моркови бейби/ карфиол в тобичка; ябълки с ядково масло за топене; домашни гренола барчета; кисело мляко в бурканче за многократна употреба
Не позлвам нищо (почти Embarassed) за еднократна употреба,носим едни пакетчета за закуски тип

http://www.raspberrykids.com/media/catalog/product/cache/1/image … le2_1_1_2_1_1.jpg

Към това добавям зеленчуци, нарязани за хапване - чушки, краставици, резене, аспержи. Варени яйца. Ако нямам време абсолютно нищо да нарежа или приготвя, една косерва нахут изцеждам и подправям с пипер, зехтин и лим. сок.

И аз като Анет ползвам многократни торбички и нямам никакъв срам да си извадя манджата на работа или навън и да си хапвам. Обяд си купувам само ако имам среща за обяд.

# 529
Та кое цвекло или моркови се усвояват по-добре - сурови или варени? Ако ги сваря или задуша какво ще остане в зеленчуците?
ОМ, ако знаеш повече, моля те малко по-конкретно щото така тия общи приказки са безполезни - могло така ама може и иначе...

Цвекло и моркови-сварени на пара и после с мазнина.Ако се консумират  сурови-добре е да са на сок.
Фри и сладурка,няма как да бъда по-конкретна-това е форум все пак.Ако искате повече информация-моля,прочетете  малко книжки по темата,има и готварски курсове по аюрведа,ако намерите добър-там ще научите повече,а и повече ще можем да се разбираме без да изпадаме в подробности  Simple Smile
сладурка,не знам за сода с прясно мляко.

# 530
Искам да попитам за идеи за качествена храна, която мога да си нося навън с мен по време на разходките с бебока. За сега карам на ябълки и ядки, но омръзва.
и аз съм със същия проблем Whistling
освен ябълки си взимам банани, сушени кайсии, крекери с няколко вида ядки и по-малко брашно, моркови.
ама тези неща не ме засищат и аз съм в търсене на здравословни алтернативи Simple Smile

А колко часа са ви разходките,че си носите храна за навън?
Има термотенджери-може да се носи готвена храна в тях,ако я считате за здравословна  Simple Smile.

# 531
По принцип не пиша в тази тема, но сега не мога да се стърпя:
Наскоро ми попадна книгата на известната американска суровоядка Виктория Бутенко. В книгата пише, че някои хора нямат стомашна киселина и отслабват прекалено при суровоядство, защото не усвояват храните. Такива хора имат нужда да взимат добавки, които им доставят стомашна киселина и тогава теглото им се нормализира. Това обяснява защо някои хора предпочитат само готвена храна. Хората, които нямат такъв проблем, усвояват без проблем суровите храни. Книгата е преведена на бълг. език и я има по книжарниците.
Аз в момента съм на режима на д-р Гайдурков, изцяло на сурова храна, и се чувствам прекрасно. Прави се две седмици и после се захранва и се добавят готвени храни. Той лекува със сурова храна всякакви болести, стига пораженията на вътрешните органи, причинени от неправилно хранене, да не са достигнали до необратима точка. Лекува неща като Хашимото!

# 532
Хората,които нямат проблем със стомашната киселина си докарват такъв като ядат само сурово дълго време.Гайдурков не го знам,но виж че не изпада в крайност и след като си 2 седмици на сурово ти казва да минеш на готвено.Обаче 2 седмици са много.При аюрведичното хранене няма само готвено-има и плодове.И то е доста динамично-изменя се според сезона,възрастта,часовете на деня,състоянието на конкретния човек,при болест и т.н.

# 533
Хората,които нямат проблем със стомашната киселина си докарват такъв като ядат само сурово дълго време.Гайдурков не го знам,но виж че не изпада в крайност и след като си 2 седмици на сурово ти казва да минеш на готвено.Обаче 2 седмици са много.При аюрведичното хранене няма само готвено-има и плодове.И то е доста динамично-изменя се според сезона,възрастта,часовете на деня,състоянието на конкретния човек,при болест и т.н.
Гайдурков препоръчва 70% сурова храна. Той лично е бил излекуван от Лидия Ковачева, която лекува с гладуване с плодове и до 4 билкови чая с мед. Тя се е спасила по този начин от туберкулоза и цироза, но не е суровоядка. Препоръчва обаче на всяко ядене и сурови храни. Аз лично не се чувствам добре на режима на Ковачева за повече от ден, но с Гайдурков се чувствам прекрасно. И двамата са последователи на Пол Брег.
Това, което твърдиш за проблема, който си докарват хората, би ли го подкрепила с цитат от някъде?
Аз вече ти казах, че не съм суровоядка, но определено толкова готвене, колкото ти препоръчваш не ми е по вкуса и ми руши здравето.
Гайдурков препоръчва лечение с хранене без сол и без екстрахирани растителни мазнини (олио), а с цели мазни храни - ядки, маслини, авокадо. Той твърди, че екстрахираните растителни мазнини са много тежки за организма, но позволява по 150-200 г. сурови ядки на ден. Всъщност лекува със сурово хранене от тип строг пост - веган храна, без олио.

П.П. Гледам, че си изтрила мнението, където пишеш че съм суровоядка.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 11:10 от Adriana71

# 534
  • Linz
Има и друга гледна точка- Атерхов напр. твърди, че готвената храна е убила детето му и че варенето води до много болести, предимно рак.

# 535
То,наистина,ако прочета още малко и ще лудна. Ами хората вече от векове ядат даже 70% готвена нхрана,а бум-а на рак е от сравнително скоро....
Не мога да си представя,че хрупам само моркови..

# 536
То,наистина,ако прочета още малко и ще лудна. Ами хората вече от векове ядат даже 70% готвена нхрана,а бум-а на рак е от сравнително скоро....
Не мисля, че суровите продукти се свеждат до моркови.
За зимния период може и да си права, но през лятото в България традиционно се ядат сурови храни в голямо количество.
Ракът - а Чернобил, ГМО, хидрогенирани мазнини, замърсяване на околната среда, пестициди, хербициди, изкуствени торове и пр. и пр. къде ги остави? А консервантите и добавките в храната, отровните човешки взаимоттношения, битовата химия, химическите кремове, шампоани и т.н.? А консумацията на захара и глюкозо-фруктозен сироп? Факторите са много, наистина...

Виктория Бутенко е излекувала рак в семейството със суровоядство. Ракът се храни със захар, за него трябва да се изкара на сурови зеленчуци, предимно, около 40 дни, така съм чувала. Разбира се, ако са пълни с пестицити и ГМО, ефект няма да има.

Традиционно, също така, българският народ е постил около 200 дни в годината - 4 постни периода + сряда и петък. Това също е помагало за здравето на хората.

Както и да е, изнасям се оттук.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 11:29 от Adriana71

# 537
  • Linz
Атерхов говори най-вече за варената храна, но има предвид въобще всякаква преработена храна. Рафинирането е сравнително нов процес и е от най-нездравословните техники в промишленото производство на храни. Всичко, което се предлага в опаковка и е с удължена трайност няма как да е здравословно.
Колкото по-отдалечена е една храна от първоначалният й вид, толкова по-нагативно въздействие оказва... "изродената" храна води до израждане на клетките.
Adriana71 е изброила съвременните фактори, водещи до ръст на хроничните и онкологичните заболявания.

# 538
Ама моля ви се стига с това "изнасям се"! ooooh! На мен,а и не само на мен ми е полезна вскакъв вид информация. Аз също,както и много други се опитваме да намерим баланса в нещата. Всички искат да здрави,нали? Въпросът е КАК да се храним правилно,като всичко е пълно пестициди и прочее отрови..

# 539
И на мен ми става неприятно, когато някой си тръгва от темата. Полезно ми е да чета постове от ОМ, Адриана, Вери, Анет, защото имат опит с определен начин на хранене. Така мога да отсявам информацията и после да прилагам за себе си това, което сметна за необходимо и правилно според мен  Peace
Не подценявам споделеното и от другите пишещи в темата  Hug

Общи условия

Активация на акаунт