За песимизма

• 11 411
  • 166
  •   1
Отговори
# 105
Много разчиташ на твоя. Трябва да станеш личност. 

# 106
За висшето - нито знам какво искам да уча /и дали въобще да уча/.
За работата - никога не съм работила това, което съм завършила. След свършването на 13ти клас се наложи веднага да почна работа. Започнах с помощ от познати в хранителен магазин като момиче за всичко. Останалите ми работи са били все в хранителни магазини - продавач, касиер и подобните. Демек съм си една проста продавачка, което пак е някакъв комплекс. Според моя мога и повече, всеки може да е продавач. Той би се зарадвал да уча, но аз не се навивам.
В момента за 90% от обявите в джобса искат опит за която и да е длъжност. Останалите 10% са леко нереални.
Не ме влече това което съм завършила. Записах го по настояване на майка ми - "да имам професия"  Close
За излизането - мотаме се из квартала, пушим по пейките с бира, но омръзва.
За да е още по-забаво не знам и какво искам да работя.

Мацка, звучиш ли като племенницата ми, която е на 14.
Вземи се в ръце. Като начало учи. Човек без образование на днешно време е за никъде. Сега, и аз познавам един дето върти солиден бизнес, а няма сигурно и 8-ми клас завършен, но примери такива мисля, не ти трябват.
Как няма да не си песимист като около теб не се случва нищо?! Млад човек, в разцвета на силите си, а бездейства! То и аз нямаше да виждам живота в розово в подобна ситуация. Тези години няма да се върнат. Веднъж си на 25. Сега ти е време за развитие.
Инак лесно- уплътни си времето с едно дете, поне да знаеш, че вършиш нещо полезно.
Какво да знаеш какво искаш да работиш като ти освен продавачка, барманка, сервитьорка не виждам с какво друго можеш да се занимаваш. Ти сама го знаеш.
За мен имаш нужда от едно здраво раздрусване, защото като някоя баба Меца си заспала зимен сън и въпреки че, вече е пролет, още не си се събудила.

Ех, душко, сега да ми паднат твоите години, да видиш кака си какво знае да прави.  Mr. Green

# 107
Наистина какво би направила? Серизоно питане е, не е заяждане.

Естел, тоз филм го играя от години, и все кофти ролята. А колеги, приятели бачкат, живеят, деца гледат, кариери градят...А творческият и житейски не-подем си е наличен. Нямам формула, нито съвети. Само разбрах, че дъното си има и по-дълбоко дъно от своя страна.

# 108
И аз не знам какво искам. Както по-нагоре пасинет беше писала взимането на едно решение води до вторачване в негативите и всичко отива по дяволите.
Раждането на дете не е решение на проблемите, а още един проблем - в случая. Нищо не мога да му дам. Или наивно вярвам че трябва да съм доволна от живота си за да се реша на тази стъпка.
За разчитането - вярно е, но той никога не ми се е налагал или изисквал. Аз сама се съобразявам с него от което той не се кефи, защото иска да мисля самостоятелно.

# 109
и непрекъснатите боклуци, дето ни продават и... ми как да го излекуваш песимизма?!? Rolling Eyes

Да, вярно, поне кокаинът чист да беше  Laughing

Шегичка де Wink

# 110
Наистина какво би направила? Серизоно питане е, не е заяждане.

Естел, тоз филм го играя от години, и все кофти ролята. А колеги, приятели бачкат, живеят, деца гледат, кариери градят...А творческият и житейски не-подем си е наличен. Нямам формула, нито съвети. Само разбрах, че дъното си има и по-дълбоко дъно от своя страна.

Мен ли питаш? Ще уча повече отколкото учих, докато ми беше време, защото сега го правя на стари  години и то в комплект с две деца. Ще се забавлявам, но не кибичейки като тийн връз кварталните пейки. Ще се пусна на дълбокото в някоя дейност/работа, за която няма да ми пречи наличието на семейство- мъж и деца.
Наистина веднъж си на 20-25, веднъж си млад, веднъж имаш онази жизненост и свобода, присъщи не само на семейното положение, а на самата възраст.
Наричат го младост.

# 111
  • София - Рим и обратно
Oлеле, аз виждам наченки на подобна апатия в моята 12 годишна дъщеря - нищо не й се прави, не знае какво иска да учи, не знае какво иска да работи, мързи я да мисли дори... Ама таях надежда, че това с възрастта минава. А сега чета един възрастен човек, който не знае какво иска да прави Confused.
Естел, много е опасно това плъзгане по допирателната. Осъзнай се, докато все още имаш някакво време. Казали са го и преди мен, като начало - едно хубаво образование, нещо към което имаш интерес, курсове, допълнителни квалификации - сега е момента. Пиенето на бирички по пейките е ужасно губене на време, това е твоят живот, не го пропилявай така.
Аз сега на дърти години осъзнах колко много време съм пропуснала с грешното образование и с грешната професия и въпреки всичко не мисля, че е късно да поема в друга посока и в друга сфера, барабар с децата и семейството. А ти - млада, здрава, права, че и без ангажименти - да подпираш кварталните пейки, недей моля ти се Tired

# 112
  • София
това е от пубертета. Пуберите като цяло са депресивни и на моменти потъват в краен песимизъм. Ще й мине, но тогава пък като нищо ще изпадне в еуфория и само ще ходи по тебе да те прегръща и да ти досажда.

# 113
  • София - Рим и обратно
това е от пубертета. Пуберите като цяло са депресивни и на моменти потъват в краен песимизъм. Ще й мине, но тогава пък като нищо ще изпадне в еуфория и само ще ходи по тебе да те прегръща и да ти досажда.
Абе така е, ама виж - пораснал човек на 20-30, пък не й е минало. Явно и от родителите не зависи, защото казва, че майка й я е натиснала да завърши някакво образование.
Честно казано, за това най-много се притеснявам при голямото ми дете - все гледа най-лесното, да не се затрудни, да не мисли много, винаги е по посоката на най-малкото съпротивление. Опасно е това според мен. До характер ли е или какво?

# 114
  • София
До характер е, тип нервна система, зодия ако щеш.
Не виждам как един меланхолик, може да работи работа присъща на холерик / примерно в кухня на голям ресторант/
Естел, взимай се в ръце, момиче! Не са страшни 30-те, ама ей ги - идват. Тогава и психологическата им бариера ще те налегне, че нищо не си постигнала. И аз съм работила в хранителен магазин, нечовешко си беше. Ама след 2 години станах управител.
Работа и без образование се намира, пък ти имаш някакво. Влизай в джобса и пускай СВ-та. Върви на интервюта- ей така за опит. Ще срещнеш нови хора, ще намериш и своята позиция Wink

# 115
....за да се реша на тази стъпка.
...

за каквато и да е стъпка, никога не е излишна известна доза контролен скептицизъм. голямото надъхване, както и неувереността  - едва ли са от полза.

осъзнаването на възможностите е по-важно от подобряването им  Peace

# 116
  • София
значи, ще чакаш да стане на 20-30, за да разбереш дали ще й мине.  Wink

Аз не виждам нищо странно в това, което описваш - кой се отказва от лесното, за да му е трудно? Човешката глава и тяло работят на принципа на икономията на енергия и усилия, защото набавянето на необходимата енергия е трудно. По-притеснително би било, ако детето залудо работи, без да има реален резултат или усилията многократно надвишават ползите. Тогава си е чиста загуба.

# 117
песимизмът не знам дали има  нужда да се лекува, но депресията се лекува.
медикаменти и  терапия постигат чудеса с 'песимистите'.
мисля, стана ясно, че смятам, че си объркала понятията ( Естел).
Опитай да намериш специалист, тия неща с 'два шамара' не се оправят.

# 118
Естел, същата съм! Същата! Със всеки твой пост все едно мен описваш. С една дума споко-две сме. Wink

# 119
  • София
Защо трябва да се лекува песимизма? Не го намирам за проблем, а нагласа, която най- често е в синхрон с други характеристики на човека. Да си песимист означава да не очакваш добър развой, а лош. Това е полезно в много професии, защото кара човек да оглежда добре рисковете, да прецени и види най- неприятните вероятности в дадена ситуация.
Ако обаче става въпрос за депресия или друг проблем нещата са различни. Там само психолог или психиатър може да каже за какво точно става въпрос и как да се лекува.

И аз не знам какво искам. Както по-нагоре пасинет беше писала взимането на едно решение води до вторачване в негативите и всичко отива по дяволите.
Раждането на дете не е решение на проблемите, а още един проблем - в случая. Нищо не мога да му дам. Или наивно вярвам че трябва да съм доволна от живота си за да се реша на тази стъпка.
За разчитането - вярно е, но той никога не ми се е налагал или изисквал. Аз сама се съобразявам с него от което той не се кефи, защото иска да мисля самостоятелно.

Не се сърди, но според мен си измисляш проблеми в момента. Животът не е кино, не е и литературен сюжет. Каквото и да работиш, с когото и да живееш, каквото и да имаш в него винаги има голям процент рутина, еднообразие, дребни и по- големи недоволства. Да не говорим, че човек не може да има всичко и не е нужно. Фокусирай се върху проблемите, които наистина са проблеми и са реални, а не върху това дали да учиш или не. Щом си задаваш такъв въпрос не учи. Достатъчно хора има, които са ужасно нещастни, защото вършат ниско квалифицирана работа с магистърска степен по нещо.
Може и да бъркам, но ми се струва, че опитваш върху своята личност и своя живот да налагаш шаблони от чужди личности и животи. Искаш да се съобразяваш с мъжа до себе си, но защо го проблематизираш това? Може в женските списания да пише друго, но щом така го чувстваш и така си възпитана не виждам къде е проблема. Същото мисля и по останалите въпроси. Човек прави промени, когато има реална нужда от тях, а не за да съвпадне с някакъв несъществуващ модел на съвършенство или оптимизъм.

Общи условия

Активация на акаунт