Медицина в Медицински университет - София

• 83 776
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • София
А казват ли защо го правят? Какви са им мотивите?

Не съм питала,но за себе си имам обяснение.Ако в началото е било инцидентно няколко незнаещи,незаинтересовани сега става масово явление.Медицината отдавна не е атрактивна науки,уви.Първо я няма мотивацията,после тази антикампания,която е в последните години срещу медицинското съсловие.Просто не са мотивирани по никакъв начин и като образование,качество и реализация на пазара.Имам познати колеги,които в доста висок курс се прехвърлиха програмиране,дентална медицина и пр.

# 31
  • София
Не ме разбра. Мен ме интересува защо преподавателите занижават критериите и създават възможност да се завършва с посредствен резултат, влачейки изпити. Немотивирани, случайно попаднали, некадърни винаги ще има, но защо преподавателите абдикират от задължението си да ги отсяват?

# 32
  • София
Нямам представа.Но е факт,че има хора дето минават между капките.Е имам една теория,ама не искам да я пиша тук,че ще стане мазало.

# 33
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
От погледа си на лекар с практика 25 години искам да кажа, че това е една от най- хубавите професии , които съществуват. Нашите университети са на доста добро ниво, защото колегите се реализират без проблем зад граница. Ученето е много, но не е невъзможно, Много малко хора отпаднаха през годините. Средата ,в която попада един млад човек, започвайки да учи медицина е прекрасна, заобиколен от интелигенти хора, колеги, преподаватели.Това е професия, която те възпитава да гледаш на нещата от живота под друг ъгъл. Преодоляваш страха от болката, от смъртта, спираш да се гнусиш от много неща. Не се колебайте, ако имате желание и тръпка, учете медицина.

# 34
  • Сред мелниците
Истина е, че нивото или по-точно подготовката на кандидат-студентите падна.Никога не съм очаквала,че в медицински ВУЗ ще има пето или шесто класиране момчета-медицина и ще влизат с 3.00 на приемните изпити!!! .......

Не са чак толкова зле нещата всъщност.  Момчета с оценки под 4 - 4.50 не влизат медицина,  поне не в Медицински университет София . (А оценка 4 на тези изпити е равна на 12 в почти всички останали университети).
Ако погледнеш списъците за класиранията, ще видиш,  че балът за медицина пада съвсем малко между първо и второ класиране.

Следващите класирания разиграват по 2-3 места , отново със съвсем малка разлика в бала, и се налагат, защото неприетите на първо и второ се записват в другите университети в страната или в СУ от страх че ще си изпуснат там местата.

Въпросът е, че неприетите се записват платено  и после става това , което си описала - мъка и страдание, влачене на изпити , тройки , говори се за купуване ( дано е е вярно) и прочее простотии. Накрая, както и ти си казалаq  повечето успяват да се докопат до дипломата.

Ръководството на Медицински университет София е абсолютно безаахаберно.
За провинциалните МУ изобщо не ми се  подхваща ! Там какво е средното  ниво, не е истина, а накрая дипломите са еднакви.

За радост има достатъчно и от другата порода, на която разчитаме да ни лекуват след 10 години. Ако не емигрират, де Sick

# 35
  • София
Цитат
Момчета с оценки под 4 - 4.50 не влизат медицина,  поне не в Медицински университет София . (А оценка 4 на тези изпити е равна на 12 в почти всички останали университети).

Не е вярно това. Това са резултатите от няколко последователни КСК в МУ-София

Това са минимални балове от предишни КСК
КСК 2009
---------------------------------------------
Медицина

мъже: 28,78
жени: 33,54

КСК 2010
Медицина

мъже: 28,48
жени: 33,66

КСК 2011
Медицина

мъже: 28,02жени: 32,12

КСК 2012
Медицина

мъже: 27.96жени: 32.24

Пада си стремително успехът от КСК. За уточнение балът се сформира по следната схема:
Максимален бал 36.00
оценката по химия от дипломата х1
оценката по биология от дипломата х1
оценката по биология от КСК х2
оценката по химия от КСК х2

т.е. ако приемем, че от дипломата имаш старт от 12.00  сами можете да се ориентирате от оценките на приемните изпити при бал 27, 96

# 36
  • гр. София
За 2013 Медицина, жени 32,16.  Peace

# 37
  • Сред мелниците
Цитат
Момчета с оценки под 4 - 4.50 не влизат медицина,  поне не в Медицински университет София . (А оценка 4 на тези изпити е равна на 12 в почти всички останали университети).

Не е вярно това. Това са резултатите от няколко последователни КСК в МУ-София

Не споря, че балът пада. Тъкмо обратното, няколко пъти съм написала, че става все по-лесно да се влезе. Както навсякъде другаде.

Казвам , че не е вярно, че има по 5-6 класирания.  За 2013 напр. има само две класирания за момчета в София в медицински университет. Трето няма.

Казвам и че не е вярно, че в София МУ,  момчетата влизат с тройки.

Така се случи, че почти всяка година, някое близко дете кандидатства медицина .
За 2011, едно от момчетата с оценки 4 и нещо (не помня колко) не влезе и сега учи платено.

От цифрите, които си дала, става ясно, че дори да има две шестици в дипломата , момчето трябва да е имало оценки около 4 за до го докара до 28. И то и по двете. Ако е по биология е имало по-мълко ,значи по химия е било повече .

А честно казано две пълни шестици от дипломата -(за да има 12 от дипломата),  за всичките години в училище не е много често явление. Някои деца, от тези, за които говоря се явиха на повишителни след като завършиха, а други  отидоха на матури, за да се опитат да си вдигнат оценките. Повечето не успяха. Което автоматично означава, че оценката от изпитите е по-висока от 4. И отново твърдя , че няма такива приемни изпити вече в български университети, като тези двата.

Но това което ми се струва по-важно е , че няма контрол над преподавателите в Университета и тези които са попаднали по погрешка, не би трябвало да завършват, независимо колко сме зле с лекарите.

Да не подхващаме темата че ректорът е на път да открия филиали в с. Долно нанагорнище и остров Тайко ,  с което е много горд, но да се беше похвалил с по-добри условия за обучение на студентите.
Прост пример - децата искат библиотека да работи до по-късно вечерта, както е в останалите европейски страни . На много места е даже денонощно, да не говорим за онлайн ресурсите.
Какъв е проблемът? Още две бройки щат в библиотеката?
Защо поне на студентите, които наистина искат да уч„ат не се дадат възможности.

Последна редакция: нд, 27 апр 2014, 00:51 от В

# 38
  • София
Цитат
Да не подхващаме темата че ректорът е на път да открия филиали в с. Долно нанагорнище и остров Тайко ,  с което е много горд, но да се беше похвалил с по-добри условия за обучение на студентите.
Абсолютно точно.Скоро разбрах, че и в Кипър са открили филиал  ooooh! Посещаемост на лекциите 4-5 човека.

# 39
  • гр. София
А как точно протича изпитът по биология в МУ София? Развиват се 3 теми - по една за 8,9 и 10 клас или е тест и теми?  newsm78

# 40
  • Плевен
аз не съм завършила медицина,но съпругът ми в момента специализира неврология.Завършил е в Плевен и тук също специализира.Искам да ти кажа,че трябва вашите да имат много пари,и да са готови да те издържат финансово 10 години.Трябва да имаш и здрави нерви за специализацията след магистратурата,освен ако нямаш намерение да специализираш в чужбина.Много трудно се добра до място за неврология,имаше поне 3 години нулеви(т.е.без от министерството да пускат места за невролози и то в Плевен.),започна да специализира преди 2 години,съответно се хвана на работа в неврология,работеше чисто за 200 лева(понеже е платено обучение,за държавна поръчка места държавата не отпуска,тя няма нужда от лекари)това след като всеки месец отделяме по 180 лева за университета че го "обучава".Сега се прехвърли в спешно,заради по-високата заплата,но пък от смени няма време да ходи до неврология за да се обучава,нали все пак трябва и да учи за колоквиумите,които са му всеки месец.Изобщо не си мисли,че медицината е реномирано образование.Като се сдобиеш с титлата "доктор",ще си изкрейзала от нерви,притеснение,а и вашите също.Помисли добре дали зи заслужава,понеже моят вече съжалява за това да се хване медицина.Между другото се сдоби с много лоша болест от нервите покрай уреждане на специализацията му.

# 41
  • Сред мелниците
tani80s,
разбирам те толкова добре. И ние си имаме бъдещ медик в семейството и знам колко е трудно сега и какво го чака в бъдеще.
И ако евентуално успее да се  реализира, попада в едно хейтърско общество. Кампаниите против лекарите са отвратителни.
Но на везните от другата страна има също толкова много ЗА.
Дори сега хъс-ът с който учи и приповдигнатото насторение, в което се връща често , просто нямаше как да се случат, каквото и друго да беше записал.

От погледа си на лекар с практика 25 години искам да кажа, че това е една от най- хубавите професии , които съществуват. Нашите университети са на доста добро ниво, защото колегите се реализират без проблем зад граница. Ученето е много, но не е невъзможно, Много малко хора отпаднаха през годините. Средата ,в която попада един млад човек, започвайки да учи медицина е прекрасна, заобиколен от интелигенти хора, колеги, преподаватели.Това е професия, която те възпитава да гледаш на нещата от живота под друг ъгъл. Преодоляваш страха от болката, от смъртта, спираш да се гнусиш от много неща. Не се колебайте, ако имате желание и тръпка, учете медицина.
Прекрасно мнение  bouquet

# 42
  • Сред мелниците
А как точно протича изпитът по биология в МУ София? Развиват се 3 теми - по една за 8,9 и 10 клас или е тест и теми?  newsm78
Три теми , няма тест. Но ги искат едно към едно с учебника, което е убийствено.

Madam S,
това по нашия разговор една от причините
Другата са учителите в гимназиите, а защо не и от основното училище.
Сега ще ми скочи гилдията на учителите в бгмамма ooooh!

# 43
  • София

Три теми , няма тест. Но ги искат едно към едно с учебника, което е убийствено.

Не мога да повярвам, че все още е така doh. Преди 17 години това ме спъна в кандидатстването ( после се оказа, че е било за добро, но колко нерви изхабих). Тези хора не разбраха ли, че е по-важно да знаеш и да мислиш, отколкото да рецитираш 4 учебника Twisted Evil.
Успех на кандидатстващите! И си преценете добре силите - можете ли да наизустите биологията със запетайките Simple Smile.

# 44
  • София
Включих се в темата, защото дъщеря ми учи медицина, но не тук.
Преди около 5 години, когато реши да става лекар, проучвахме възможността да следва в МА. Това, което я спря основно, беше точно допълнителната, специална подготовка за прием. Сега след време виждам колко ненужен е подобен формат на изпита, колкото и невероятно да ви звучи.
Там, където учи приемът се осъществи по диплома и тест, оценяващ логика, бърза реакция, пространствено ориентиране, математика и прочие. Обучението започва от нормалното гимназиално ниво на знания по химия и биология. Жестоката цедка започва след това от първото упражнение, от първия изпит.
В тази връзка не мога да се съглася, че за трагичното положение, което описвате, са виновни учителите в гимназиите и недостатъчният брой кандидати.
Както писах по-горе, за мен основни виновници са преподавателите в МА. Ако те са безкомпромисни и последователни в спазването на някакви критерии, ситуацията ще е коренно различна. Тогава ще завършват по-малко, но няма да са случайно попаднали. Това ще е допълнителен стимул за желаещите да станат лекари, тъй като "всички завършват" действа доста демотивиращо дори и на тези, за които тази благородна професия е призвание.
Pomakova, страхотен пост!

Общи условия

Активация на акаунт